Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeCiprnik / Dom Planica - Ciprnik
  

Dom Planica - Ciprnik (lovska pot)

 
Izhodišče: Dom Planica (931 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4784°N / 13,727°E
Cilj: Ciprnik (1745 m)
Ime poti: lovska pot
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: delno zahtevna neoznačena pot, lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 814 m
Višinska razlika po poti: 814 m
Zemljevid: Kranjska Gora 1:30.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 24642
Ocena: 1 glasov
Število slik: 57
Število komentarjev: 17
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice, se usmerimo na izvoz Jesenice - zahod (Hrušica), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Kranjske Gore ter nato proti Ratečam. V neposredni bližini kraja Rateče zavijemo levo proti Planici. Tik preden prispemo do velikih makadamskih parkirišč, pa zavijemo levo proti Olimpijsko športnemu centru Dom Planica. Parkiramo na primernem mestu ob omenjenem domu, lahko pa tudi na enem od prej omenjenih parkirišč v Planici.

Opis poti:

Od Doma Planica se sprehodimo do bližjega balinišča, nad katerim stopimo na prod bližjega hudournika. Naprej se nekaj minut zložno vzpenjamo po omenjenem hudourniku, nato pa nas možic usmeri levo v pas ruševja, kjer stopimo na lepo urejeno, a nemarkirano lovsko pot.
Pot, ki se naprej prične strmeje vzpenjati skozi gozd, nas po približno 15 minutah hoje od izhodišča pripelje do manjše lesene brunarice, ki v sili služi kot manjši bivak, sicer pa je namenjena snemalcem v času smučarskih skokov oz. poletov v Planici. Pri brunarici pot prehodno preide na manjši greben, ki se kmalu konča na strmih gozdnatih pobočjih. Ko pot preide v strnjen gozd zavije v desno ter se prične strmo vzpenjati. Višje se pot položi in postopoma preide na precej strma in predvsem v mokrem za zdrs nevarna pobočja. Preko omenjenih pobočij, se nadaljuje dokaj zložna steza, ki je običajno lepo očiščena listja, tako da nam pot v suhem ne predstavlja kake večje nevarnosti. Po nekajminutnem prečenju se nam z desne priključi še nekoliko (kar precej) težja, a markirana pot s Planice (možnost sestopa v Planico).
Od razpotja nadaljujemo po markirani planinski poti v smeri Ciprnika in Vitranca. Pot naprej se ponovno prične strmo vzpenjati ter nekoliko višje zavije desno, kjer nas hitro pripelje na razgleden greben. Nekaj časa se vzpenjamo po grebenu, s katerega se nam odpre lep razgled na razdrapano pobočje Ciprnika ter Jalovec in greben Ponc. Višje pot za nekaj časa preide v gozd, nato pa se vrne na deloma izpostavljen greben ter razgleden greben. Naprej se pot vrne v gozd, kjer se za nekaj časa strmeje vzpne, nato pa nas pripelje na glavni greben Ciprnika, kjer se priključimo poti z Vitranca.
Tu nadaljujemo desno ter se še nekaj časa vzpenjamo skozi gozd, skozi katerega se nam vse pogosteje odpirajo lepi razgledi. Gozd kaj kmalu zamenja ruševje, pot pa postopoma preide na kar precej strma pobočja, katera so na nekaj mestih tudi rahlo izpostavljena. Tej v zadnjem delu kar precej strmi poti, nato ob pogledu na okoliške vrhove, sledimo vse do razglednega vrha, le tega pa dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.

zemljevid poti
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Visoka peč
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Dom Planica - ciprnik1 Dom Planica - ciprnik2 Dom Planica - ciprnik3 Dom Planica - ciprnik4 Dom Planica - ciprnik5 Dom Planica - ciprnik6 Dom Planica - ciprnik7 Dom Planica - ciprnik8 Dom Planica - ciprnik9 Dom Planica - ciprnik10 Dom Planica - ciprnik11 Dom Planica - ciprnik12 Dom Planica - ciprnik13 Dom Planica - ciprnik14 Dom Planica - ciprnik15 Dom Planica - ciprnik16 Dom Planica - ciprnik17 Dom Planica - ciprnik18 Dom Planica - ciprnik19 Dom Planica - ciprnik20 Dom Planica - ciprnik21 Dom Planica - ciprnik22 Dom Planica - ciprnik23 Dom Planica - ciprnik24 Dom Planica - ciprnik25 Dom Planica - ciprnik26 Dom Planica - ciprnik27 Dom Planica - ciprnik28 Dom Planica - ciprnik29 Dom Planica - ciprnik30 Dom Planica - ciprnik31 Dom Planica - ciprnik32 Dom Planica - ciprnik33 Dom Planica - ciprnik34 Dom Planica - ciprnik35 Dom Planica - ciprnik36 Dom Planica - ciprnik37 Dom Planica - ciprnik38 Dom Planica - ciprnik39 Dom Planica - ciprnik40 Dom Planica - ciprnik41 Dom Planica - ciprnik42 Dom Planica - ciprnik43 Dom Planica - ciprnik44 Dom Planica - ciprnik45 Dom Planica - ciprnik46 Dom Planica - ciprnik47 Dom Planica - ciprnik48 Dom Planica - ciprnik49 Dom Planica - ciprnik50 Dom Planica - ciprnik51 Dom Planica - ciprnik52 Dom Planica - ciprnik53 Dom Planica - ciprnik54 Dom Planica - ciprnik55 Dom Planica - ciprnik56 Dom Planica - ciprnik57
Diskusija o izletu Dom Planica - Ciprnik (lovska pot)
limona2     
25.9.2011
Tukaj ponavljam svoj komentar, ki sem ga pripela k poti Vitranc-Ciprnik, ker pričujoča lovska pot na Ciprnik pred enim mesecem še ni bila na portalu: Ciprnik iz Planice, od Doma v Planici - pred nekaj dnevi sva šla spet po tej poti, ki jo je "darh" lepo opisal. Pri povratku pa sva se odločila, da se bova za spremembo spustila po drugi poti v Planico, ki se odcepi nekje na sredini. Na tem razpotju je tudi rdeča tabla, kažipot "Planica". Res prideš v Planico (blizu vstopa na pot v Tamar), toda te table ne bi smelo biti, ker je pot nevarna! Ni za običajne pohodnike, ki bi morda z Vitranca in Ciprnika zaokrožili navzdol proti Planici! Poteka po zelo strmi, gruščnati, razbiti grapi, kjer težko najdeš stabilno skalo, na katero bi stopil ali se je prijel. Šele po povratku sem pogledala, da je tudi Mihelič v vodniku to pot opisal kot komaj prehodno, nekoč sicer markirano, potem pa zapuščeno, nenadelano in neoskrbovano. Na določenih mestih jo v celoti prerašča rušje, a tam je vsaj stabilna.Na nekaterih mestih ni šlo drugače po polzeči strmini kot tako, da sem delno zavisela na rušnati veji do naslednje stopinje. Hočeš nočeš prožiš kamenje. Verjetno je malo lažje navzgor, pod pogojem, da bi izhodišče v obsežni plazovini grušča sploh našli. Ta del "poti" je samo za tiste z veliko kilometrine v gorah.
Kozorog     
25.9.2011
Ja tam je treba iti naravnost mimo table.. torej se držati gozdne poti, ki vodi naravnost ne glede na tablo Planica, ki te usmerja levo v dolino. Na skali imaš narisano pot na žalost pa tabla zavaja in te pripelje na pot o kateri si pisala. Če greš po poti, ki sem jo navedel, prideš v dolino ravno pri domu v Planici (CŠOD)!
dprapr     
1.4.2012
Včeraj z ženo uživala na tej poti.
Za ogrevanje še prej "skočila" na vrh planiške letalnice. Vsa čast Kranjecu in ostalim pogumnežem!
Lovska pot je izredno lepa in razgledna. Sem se že zadnjič spraševal, ko sem gledal polete, od kod lepi posnetki doline z Jalovcem. Odgovor: s te poti - vmes zgrajena hiška, s katere čudovit pogled na prizorišče in na dolino.
Tudi vrh je izredno razgleden - po moje celo bolj kot Slemenova špica. Na vrhu nama je prijetno družbo delal starejši možakar (79), ki jo je sam primahal iz Podkorena. Upam, da še za nas ostane nekaj, kar posedujejo ti vitalneži.
Ja, kar se pa tiče markirane poti v Planico - po njej sva se vračala iz radovednosti - svetoval je ne bi niti tistemu, ki se mi bi zelo zameril!
Lp vsem, ki uživate v gorah!
zabonka     
21.8.2012
Glede poti, se tudi jaz strinjam z napisanim, čudovit razgled na okoliške gore in skakalnice, katere počasi dobivajo novo podobo, mene je na vrhu zmotilo edino to, da je bilo povsod neomejeno število velikih rdečih mravelj in se niti slučajno nisi mogel usesti na tla, tako, da sem kar hitro obrnila nazaj mrk pogled ampak kljub temu je bil dan čudovit, že zaradi miru, kajti na poti nisem srečala niti enega planinca nasmeh
sirt1     
17.7.2013
Zelo lepo speljana pot.Že takoj od balinplaca zagledamo prvi smerokaz malo višje pa je še eden,tako da je zelo težko zgrešit.Tudi ob vrnitvi nas v tistem križišču lesen smerokaz usmeri po tej poti,rdeč kovinski,ki usmerja na zloglasno pot pa je ukrivljen!
Jaz sem se vračal čez Vitranc in "občudoval" dom na Vitrancu in Bedanca!Turizem smo ljudje,je bil včasih slogan,samo ne vem kateri ljudje-so odgovorni za to sramoto!
ljubitelj gora     
17.7.2013
Sam sem jo pozim prehodil, več slik pa tule:
https://plus.google.com/photos/114400986607884783562/albums/5819975600315724577?banner=pwa
katja87     
9.10.2013
V soboto, 5.10.2013, na vrhu Ciprnika velik nasmeh
Razgled na okoliške vrhove je bil onemogočen zaradi oblakov.

Ta pot je redno markirana in označena tudi s smernimi tablami, zato nevem, zakaj je tu na hribih označena kot nemarkirana. Tako da ni panike, da bi se izgubili mežikanje
Priporočam za družinski izlet mežikanje

Slike iz pohoda si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20131005-ciprnik/dom-v-planici-zadaj-ciprnik/21166878
limona     
10.10.2013
Pot so oskrbeli (jeklenice) in smerne table postavili jeseni 2012. Zato bi bilo treba predstavitev poti na hribi.net verjetno res posodobiti. Srečno!
gonzales     
10.10.2013
V Soboto 5.10.13, smo se na napotili iz Kranjske gore čez Vitranc na Ciprnik, sestopili v Planico. Razgledi niso bili glih čudoviti, je pa bilo kr nekaj videti. Zanima me, če obstaja kakšen žig, ker ga nismo našli....??

JusAvgustin     
11.10.2013
ne
ljubitelj gora     
26.1.2014
Po dobrem letu ponovno na Ciprnik, čeprav bil sem že predkratkim a čez Vitranc in ne čist do vrha Ciprnika, tudi tokrat iz Planice ni bilo gazi k sreči je bil nov sneg pršic spodaj pa delno trd sneg. Tako sem pod vrhom za kratek čas hodil skoraj po vrhu metrske snežne odeje, ponekod pa se je udrlo preko pasu. Iz smeri Vitranca ni bilo shojeno. Več slik tule: https://plus.google.com/photos/114400986607884783562/albums/5973257031473644209?banner=pwa&sort=1
prizup     
10.6.2015
Pot iz Planice na Ciprnik-Vitranc, katera je bila do nedavnega polna podrtega drevja je sedaj očiščena in lepo prehodna. Kmalu bo v Planico vozil turistični avtobus in se bo dalo narediti lepo krožno turo po grebenu do Jasne.
Žig od Ciprnika najdete v Mojčinem domu na Vitrancu.
Salewa     
27.10.2016
Ali je pot zelo izpostavljena?
Salewa     
27.10.2016
Ali je pot zelo izpostavljena?
PFranci     
27.10.2016
Ne.Večji del poteka v gozdu,zadnji del pa po grebenu med rušjem.nasmeh
zajko     
3.4.2017
Včeraj iz Planice na Cipnik.Nad 1.500 m še kar dosti snega.Razgled zelo lep,edino Jalovec ni hotel sneti klobuka.Nazaj čez Vitranc v Kranjsko goro.Skupne hoje slabih 5 ur,skupnega vzpona pa 915 m.
Jusch     
17.8.2018
Pot je označena z markacijami - je lahka in zelo varna. Primerna za hojo z otroki... na vrhu je veličasten razleg na Jalovec, Ponce in Planico.
S psom (velikim pudlom) sva za vzpon potrebovala slabih 90 minut.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki