Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeVrh Snežne konte / Dolina Krma - Vrh Snežne konte
  

Dolina Krma - Vrh Snežne konte

 
Izhodišče: Dolina Krma (944 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3851°N / 13,9071°E
Cilj: Vrh Snežne konte (2342 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 4 h 45 min
Zahtevnost: lahko brezpotje
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1398 m
Višinska razlika po poti: 1398 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 6208
Ocena: 1 glasov
Število slik: 52
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri vasi Radovna in doline Krma in Kot. Razmeroma strma cesta nas nato pelje mimo table TNP, za katero se cesta kmalu položi in nas pripelje do križišča, kjer se desno odcepi makadamska cesta v dolino Kot. Nadaljujemo naravnost po cesti, ki se začne spuščati. Sredi spusta pa se desno odcepi cesta v dolino Krmo (naravnost Radovna). Nekoliko naprej pridemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Krme. Makadamska cesta nas nato pripelje do Kovinarske koče, mi pa ji sledimo še naprej. Občasno nekoliko slabša cesta nas nato pripelje do parkirišča pred zapornico.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo mimo rampe in pot nadaljujemo po zložni in za javni promet zaprti gozdni cesti. Slabša cesta se nekaj časa nadaljuje čez obsežna prodišča, nato pa zavije rahlo v desno, kjer preide v gozd in se spremeni v kamnit kolovoz. Naprej se nekaj časa zložno vzpenjamo skozi gozd, nato pa se, ko prekoračimo nekoliko večji hudournik, začne pot strmeje vzpenjati skozi strnjen gozd. Višje preidemo iz gozda v pas rušja, pomešanega z grmičevjem, pot pa se čez omenjeno pobočje vzpenja po grušču. Na višini približno 1400 m se pot položi in nas po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje na lepo travnato ravnico imenovano Vrtača.
Na drugi strani ravnice, se široka pot ponovno začne vzpenjati in nas po približno 20 minutah nadaljnje hoje pripelje na Malo polje, kjer le ta zavije v desno in nas pripelje na manj opazno razpotje. Nadaljujemo po lepo sledljivi poti (levo Vodnikov dom preko Bohinjskih vratc), ki se še nekaj časa zložno vzpenja, nato pa nas pripelje do korita z vodo. Naprej se pot razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki nas čez sprva travnata, nato pa rahlo poraščena pobočja pripelje do pastirske koče na planini Zgornja Krma.
Od pastirskega stanu nadaljujemo rahlo desno, po markirani planinski poti, ki nas v nekaj minutah rahlega vzpona pripelje na označeno razpotje. Nadaljujemo desno v smeri Kredarice in Staničevega doma (levo Planika in Konjsko sedlo) po zložni prečni poti, ki nas ob lepih razgledih v nekaj minutah pripelje na naslednje razpotje.
Tokrat nadaljujemo rahlo levo v smeri Triglavskega doma (naravnost Staničev dom) po poti, ki se postopoma začne vse strmeje vzpenjati. Po nekaj minutah nadaljnje hoje pot zavije v levo in se začne strmo vzpenjati čez travnato pobočje. Na vrhu omenjenega pobočja pot zavije še nekoliko proti levi in postopoma preide v manjšo, občasno precej razrito dolinico. Pot naprej se postopoma položi in nas pripelje v bolj planotast svet obdan z rušjem, kjer pridemo na manjše neoznačeno razpotje. Nadaljujemo desno (levo Konjsko sedlo po nemarkirani poti) po markirani poti, ki se še nekaj časa zložno vzpenja po vse bolj kamnitem pobočju. Nekoliko naprej pridemo do razpotja več stezic, mi pa pazljivo sledimo oznakam za Kredarico (levo Vodnikov dom, desno Staničev dom). Naprej se pot začne strmo vzpenjati pod pobočji Vrha Snežne konte (predel imenovan Kalvarija). Vse bolj gruščnata pot se počasi obrača proti levi, nato pa se na koncu vzpona čez Kalvarijo priključi poti s Konjskega sedla.
Nadaljujemo v smeri Kredarice, po zmerno strmi poti, ki nas le nekaj korakov naprej pripelje na naslednje označeno razpotje. Nadaljujemo desno (levo Planika) po zmerno strmi poti, ki nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na neizrazit greben, ki povezuje Vrh Snežne konte s Kredarico.
Le nekaj 10 m, preden stopimo na omenjeni greben, pa zapustimo markirano pot, ki vodi na Kredarico in nadaljujemo desno po lažjem brezpotnem svetu. "Pot" naprej se najprej rahlo spusti na manjše sedelce, nato pa se začne vzpenjati po vedno ožjem grebenu. Omenjenemu grebenu nato sledimo vse do Vrha Snežne konte, le tega pa dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.

zemljevid poti
Ob poti: Vrtača (1430m), Malo polje (1585m), Planina Zgornja Krma (1720m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Dolina Krma - vrh_snezne_konte1 Dolina Krma - vrh_snezne_konte2 Dolina Krma - vrh_snezne_konte3 Dolina Krma - vrh_snezne_konte4 Dolina Krma - vrh_snezne_konte5 Dolina Krma - vrh_snezne_konte6 Dolina Krma - vrh_snezne_konte7 Dolina Krma - vrh_snezne_konte8 Dolina Krma - vrh_snezne_konte9 Dolina Krma - vrh_snezne_konte10 Dolina Krma - vrh_snezne_konte11 Dolina Krma - vrh_snezne_konte12 Dolina Krma - vrh_snezne_konte13 Dolina Krma - vrh_snezne_konte14 Dolina Krma - vrh_snezne_konte15 Dolina Krma - vrh_snezne_konte16 Dolina Krma - vrh_snezne_konte17 Dolina Krma - vrh_snezne_konte18 Dolina Krma - vrh_snezne_konte19 Dolina Krma - vrh_snezne_konte20 Dolina Krma - vrh_snezne_konte21 Dolina Krma - vrh_snezne_konte22 Dolina Krma - vrh_snezne_konte23 Dolina Krma - vrh_snezne_konte24 Dolina Krma - vrh_snezne_konte25 Dolina Krma - vrh_snezne_konte26 Dolina Krma - vrh_snezne_konte27 Dolina Krma - vrh_snezne_konte28 Dolina Krma - vrh_snezne_konte29 Dolina Krma - vrh_snezne_konte30 Dolina Krma - vrh_snezne_konte31 Dolina Krma - vrh_snezne_konte32 Dolina Krma - vrh_snezne_konte33 Dolina Krma - vrh_snezne_konte34 Dolina Krma - vrh_snezne_konte35 Dolina Krma - vrh_snezne_konte36 Dolina Krma - vrh_snezne_konte37 Dolina Krma - vrh_snezne_konte38 Dolina Krma - vrh_snezne_konte39 Dolina Krma - vrh_snezne_konte40 Dolina Krma - vrh_snezne_konte41 Dolina Krma - vrh_snezne_konte42 Dolina Krma - vrh_snezne_konte43 Dolina Krma - vrh_snezne_konte44 Dolina Krma - vrh_snezne_konte45 Dolina Krma - vrh_snezne_konte46 Dolina Krma - vrh_snezne_konte47 Dolina Krma - vrh_snezne_konte48 Dolina Krma - vrh_snezne_konte49 Dolina Krma - vrh_snezne_konte50 Dolina Krma - vrh_snezne_konte51 Dolina Krma - vrh_snezne_konte52
Diskusija o izletu Dolina Krma - Vrh Snežne konte ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki