Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeTriglav / Dolina Krma - Triglav
  

Dolina Krma - Triglav (čez Planiko in Mali Triglav)

 
Izhodišče: Dolina Krma (930 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3851°N / 13,9071°E
Cilj: Triglav (2864 m)
Ime poti: čez Planiko in Mali Triglav
Čas hoje: 6 h
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: zelo zahtevno
Višinska razlika: 1934 m
Višinska razlika po poti: 1934 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 146706
Ocena: 7 glasov
Število slik: 84
Število komentarjev: 113
Dostop do izhodišča:

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri vasi Radovna in doline Krma in Kot. Razmeroma strma cesta nas nato pelje mimo table TNP, za katero se cesta kmalu položi in nas pripelje do križišča, kjer se desno odcepi makadamska cesta v dolino Kot. Nadaljujemo naravnost po cesti, ki se začne spuščati. Sredi spusta pa se desno odcepi cesta v dolino Krmo (naravnost Radovna). Nekoliko naprej pridemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Krme. Makadamska cesta nas nato pripelje do Kovinarske koče, mi pa ji sledimo še naprej. Občasno nekoliko slabša cesta nas nato pripelje do parkirišča pred zapornico.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo mimo rampe in pot nadaljujemo po zložni in za javni promet zaprti gozdni cesti. Slabša cesta se nekaj časa nadaljuje čez obsežna prodišča, nato pa zavije rahlo v desno, kjer preide v gozd in se spremeni v kamnit kolovoz. Naprej se nekaj časa zložno vzpenjamo skozi gozd, nato pa se, ko prekoračimo nekoliko večji hudournik, začne pot strmeje vzpenjati skozi strnjen gozd. Višje preidemo iz gozda v pas rušja, pomešanega z grmičevjem, pot pa se čez omenjeno pobočje vzpenja po grušču. Na višini približno 1400 m se pot položi in nas po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje na lepo travnato ravnico imenovano Vrtača.
Na drugi strani ravnice, se široka pot ponovno začne vzpenjati in nas po približno 20 minutah nadaljnje hoje pripelje na Malo polje, kjer le ta zavije v desno in nas pripelje na manj opazno razpotje. Nadaljujemo po lepo sledljivi poti (levo Vodnikov dom preko Bohinjskih vratc), ki se še nekaj časa zložno vzpenja, nato pa nas pripelje do korita z vodo. Naprej se pot razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki nas čez sprva travnata, nato pa rahlo poraščena pobočja pripelje do pastirske koče na planini Zgornja Krma.
Od pastirskega stanu nadaljujemo rahlo desno, po markirani planinski poti, ki nas v nekaj minutah rahlega vzpona pripelje na označeno razpotje. Nadaljujemo levo v smeri Planike čez Kurico (desno Kredarica in Staničev dom) po poti, ki se začne vse strmeje vzpenjati. Po nekaj minutah hoje od razpotja nas pot pripelje do kratkega skalnega skoka, kjer se le ta še strmeje vzpne. Po nekaj minutah strmina popusti in pot preide na blaga pobočja severno od manj opaznega Cesarja (vrh v bližini Kurice). Pot naprej se počasi obrača rahlo proti levi, kjer postopoma preide na nekoliko bolj strma pobočja, preko katerih se v rahlem prečnem vzponu povzpnemo do Konjskega sedla.
S sedla nadaljujemo v smeri Planike (levo Vodnikov dom, desno Kredarica in Staničev dom) po razmeroma strmi poti, ki se prečno vzpenja proti zahodu. Višje nas vse bolj razgledna pot pripelje na neizrazit greben, kjer le ta zavije v desno in se prehodno nekoliko položi. Naprej markirana pot po desni strani obide večjo vrtačo, nato pa se začne obračati proti levi. Sledi še približno 10 minut vzpona in pot nas pripelje do doma Planika pod Triglavom.
Od Planike nadaljujemo po desni strani planinskega doma po markirani poti v smeri Triglava (levo Triglav čez Triglavsko škrbino, desno Kredarica). Pot naprej se najprej rahlo spusti, nato pa se postopoma začne vzpenjati. Po nekaj minutah lahkotne hoje, pridemo do kratkega skalnatega dela, kjer se prečno vzpnemo po rahlo izpostavljeni polici. Pot naprej zavije nekoliko v desno in s skalnih pečin preide v gruščnat svet, preko katerega se vzpnemo do vstopa v plezalni del.
Že od daleč vidna markacija nas usmeri v izrazito grapo, skozi katero se s pomočjo jeklenice povzpnemo na lepo razgledno točko. Pot naprej zavije levo, se najprej strmo vzpne, nato pa se nadaljuje po razčlenjenem skalovju. Občasno zelo strma in na vseh težjih mestih tudi dobro varovana pot, pa nas višje pripelje na greben Malega Triglava, kjer se nam z desne priključi nekoliko težavnejša pot s Kredarice.
Nadaljujemo naravnost po grebenski poti, le ta pa nas v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje na vrh Malega Triglava. Z Malega Triglava, od koder se nam odpre lep pogled na vrh in večji del poti, ki je pred nami, se pot rahlo spusti, nato pa nas pripelje na neizrazito sedelce med obema vrhovoma. Pot naprej se ponovno prične vzpenjati, po dobro varovani grebenski poti. Tej zelo razgledni in na posameznih delih tudi zelo strmi poti, nato sledimo vse do vrha Triglava.
Krma - Zgornja Krma 2:30, Zgornja Krma - Konjsko sedlo 1:00, Konjsko sedlo - Planika 1:00, Planika - Triglav 1:30.

zemljevid poti
Ob poti: Vrtača (1430m), Malo polje (1585m), Planina Zgornja Krma (1720m), Konjsko sedlo (2020m), Dom Planika (2401m), Mali Triglav (2725m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Dolina Krma - triglav1
Dolina Krma - triglav2
Dolina Krma - triglav3
Dolina Krma - triglav4
Dolina Krma - triglav5
Dolina Krma - triglav6
Dolina Krma - triglav7
Dolina Krma - triglav8
Dolina Krma - triglav9
Dolina Krma - triglav10
Dolina Krma - triglav11
Dolina Krma - triglav12
Dolina Krma - triglav13
Dolina Krma - triglav14
Dolina Krma - triglav15
Dolina Krma - triglav16
Dolina Krma - triglav17
Dolina Krma - triglav18
Dolina Krma - triglav19
Dolina Krma - triglav20
Dolina Krma - triglav21
Dolina Krma - triglav22
Dolina Krma - triglav23
Dolina Krma - triglav24
Dolina Krma - triglav25
Dolina Krma - triglav26
Dolina Krma - triglav27
Dolina Krma - triglav28
Dolina Krma - triglav29
Dolina Krma - triglav30
Dolina Krma - triglav31
Dolina Krma - triglav32
Dolina Krma - triglav33
Dolina Krma - triglav34
Dolina Krma - triglav35
Dolina Krma - triglav36
Dolina Krma - triglav37
Dolina Krma - triglav38
Dolina Krma - triglav39
Dolina Krma - triglav40
Dolina Krma - triglav41
Dolina Krma - triglav42
Dolina Krma - triglav43
Dolina Krma - triglav44
Dolina Krma - triglav45
Dolina Krma - triglav46
Dolina Krma - triglav47
Dolina Krma - triglav48
Dolina Krma - triglav49
Dolina Krma - triglav50
Dolina Krma - triglav51
Dolina Krma - triglav52
Dolina Krma - triglav53
Dolina Krma - triglav54
Dolina Krma - triglav55
Dolina Krma - triglav56
Dolina Krma - triglav57
Dolina Krma - triglav58
Dolina Krma - triglav59
Dolina Krma - triglav60
Dolina Krma - triglav61
Dolina Krma - triglav62
Dolina Krma - triglav63
Dolina Krma - triglav64
Dolina Krma - triglav65
Dolina Krma - triglav66
Dolina Krma - triglav67
Dolina Krma - triglav68
Dolina Krma - triglav69
Dolina Krma - triglav70
Dolina Krma - triglav71
Dolina Krma - triglav72
Dolina Krma - triglav73
Dolina Krma - triglav74
Dolina Krma - triglav75
Dolina Krma - triglav76
Dolina Krma - triglav77
Dolina Krma - triglav78
Dolina Krma - triglav79
Dolina Krma - triglav80
Dolina Krma - triglav81
Dolina Krma - triglav82
Dolina Krma - triglav83
Dolina Krma - triglav84
Video:
Vzpon na Triglav - Pot čez Kurice na Planiko in na vrh,sestop čez Kredarico Polet s Triglava - Polet s Triglava
Diskusija o izletu Dolina Krma - Triglav (čez Planiko in Mali Triglav)
Gost     
27.5.2006
Dajem oceno 8, ker se mi zdi, da je to precej varna pot. Damir
Gost     
17.10.2006
ta pot mislim da ustreza tudi manj iskušenim in manj pogumnim pohodnikom ki prvič stopajo na triglav morda se motim.stanko
Gost     
15.6.2007
Tura za 100 neizkušenih žensk in še koga.nasmeh
Gost     
4.7.2007
se nikol nism bil gor a mi lahko kdo pove ce grejo na triglav lohk tut otroci cca 6 let stari hvala ya odgovor
Gost     
6.7.2007
če jih maš mavezane na vrvi in z vso potrebno opremo, pa praspat je treba pol na kredarc. drgač pa ni govora, k je pre nevarno
Gost     
6.7.2007
do kredarce bi po tej poti še nekak šlo naprej pa kukere je ta pred mano povedu, sej je drgač velik pre nevarno , pa treba je dvakrat prespat ne sam enkrat
Gost     
7.7.2007
Vsako pot ,na katero boš koga peljal,je dobro prej prehoditi sam,POSEBNO KO BOŠ PELJAL TAKO MAJHNE OTROKE.Tako boš najlažje sam ocenil težavnost,dolžino in podobno.Ta pot se mi pa ne zdi primerna.Je dobro prej kam drugam popeljt jih,jim drugače predstaviti pohode,gore.Sklepam da sam nisi ne vem kakšen gornik,zato svetujem knjigo: Z otroki v gore .Bo vsem zelo prav prišla.
Gost     
2.8.2007
Sem v dobri kondiciji. Dosti tekam po hribu navzgor. Nazadnje sem bil na Peci po zelo težavni smeri- varovani. A bi lahko poizkusil sam po tej "turi" na Triglav? Hoje šest ur in več se ne bojim!
Gost     
4.9.2007
Lep pozdrav!
Namen imam v soboto prvič iti na Triglav. Zanima me, kakšne so vremenske razmere glede na današnji sneg, ali je za prvič preveč nevarno? Kaj priporočate, da vzamem s sabo? Hvala!
Gost     
4.9.2007
v soboto je mali šmaren in takrat že lahko zapade prvi sneg.Obvezno pohodne palice, topla rezervna oblačila, gamaše in zdravo pamet.mežikanje
Gost     
5.9.2007
Sneg je že zapadel, upam, da se bo vseeno dalo gor, jaz grem v petek.
Gost     
5.9.2007
Vsak naj sam presodi ,kam je za iti.Vse je odvisno od pripravljenosti,opreme ,počutja in še veliko dejavnikov.Zato nekoga spraševati,ali je za iti gor?Kamorkoli že,vsak sam se po svoje odloči.
Gost     
10.9.2007
Tudi ta pot je mestoma zahtevna in sicer zaradi snežnih krp in odtajajočega se snega--nevarnost zdrsa (dom Planika--Triglav)..
Gost     
12.9.2007
V soboto 15.9.2007 bi se odpravili na Triglav čez dom Planika in čez mali Triglav.Zanima me če je se je sneg že stopil. Hvala
Gost     
12.9.2007
Če so ženske zdej gor pršle, pol bo tud vam šlo.
pati     
22.2.2008
kakna je pot do planike?
Tadej     
23.2.2008
Pot iz Krme do planine Zgornja Krma je dobro shojena. Od Zgornje Krme naprej (čez Kurico) pa sva danes gazila v celo (stare sledi pa je sneg že zakril). Tudi naprej do Planike sva za silo shodila, a je kljub temu planinec, ki je hodil za nama, obrnil.
bene     
1.10.2008
zdravo spomladi imam z družino namen iti na trgilav.Mene zanima katera pot je najbolj varna.Z mano bi šov otrok star 12 let in nismo ravno izkušeni za kline in jeklenice
prosim za odgovore
ben     
1.10.2008
Tole "pomlad" raje prestavite na poletje, bo bolj varno. Sicer popolne varnosti ni, za Triglav ob primernem spremstvu ,pa se mi zdi najbolj primerna ravno zgoraj omenjena pot.
bene     
1.10.2008
pa še to me zanima ali je veliko jeklenic
ben     
1.10.2008
Do Planike ni nobene, no vršna glava pa je dobro zavarovana in poudarjam: NI za vrtoglave.
lp
jersy     
1.10.2008
priporočam ti da svoje otroke v kolikor nimajo izkušenj prvič pelješ na neko lažjo pot ki ima nekaj jeklenic...tako da se vsaj malo privadijo...jaz se spomnim da sem prvič šel z očetom prid 11 letih na grintovec čes taško tako da sem dobil le nekaj občutka...potem pa z zahtevnostjo stopnjuješ in kmalu si pravi!velik nasmeh
jersy     
1.10.2008
lahko pa jih pelješ tudi čes komarčo na kočo pri triglavskih jezerih ali pa tudi na izvir soče....seveda za prvi otip zajl in klinovnasmeh
jersy     
1.10.2008
al pa mogove iz krvavca čez zvoh na vrh korenavelik nasmeh
bene     
13.10.2008
zdej smo šli na triglavska jezera z planine blato nazaj smo odšli tam kjer so jeklenice nevem a so kašče al neki tazga in so kar lepo šli
jersy     
13.10.2008
to so bile štapce ja za prvi stik z jeklenicamo ste opravili kar vreduvelik nasmeh
kar tako naprej
Lp!
obscurity     
31.8.2009
Živjo!

Rabim nasvet... v prihodnosti s fantom načrtujeva vzpon na Triglav po tej poti (prav zaradi tega ker naj bi bila najlažja). ''Osvojila'' sem že kar nekaj 2000-akov in kondicija ni problem. Najbolj me skrbijo plezalni deli vzponov mrk pogled Sicer sem se z njimi že srečala (npr. s Škrbine na Vrh nad Škrbino) pa me je vseeno malce strah, ker ne vem kaj točno pričakovati na Triglavu.
Čeprav mi vsi pravijo da kompliciram saj ''že vsak lolek pride na vrh'' pa sem jaz vseeno v dvomih. Pri vzponu bi bila rada brez skrbi in uživala... Pretiravam? zmeden

Kam naj grem (poleg npr. Raduhe, Pece...) še nabirat svoje ''plezalne'' izkušnje? In kaj menite o uporabi samovarovalnega kompleta na tej poti?

Hvala, LP mežikanje
turbo     
31.8.2009
Obscurity, lepa trening tura za Triglav je na primer vzpon na Malo Mojstrovko po Hanzovi poti. Je primerno izpostavljena, varovala pa so taka, da se da tudi "trenirati" vpenjanje samovarovanja, pa še sestop na Vršič je enostaven in hiter. Ker nobena pot na Triglav ni taka, da bi omogočala stalno uporabo samovarovalnega kompleta, ti predlagam obisk Vrbanovih špic po Rekarjevi poti. Lepa pot, zavarovana, je pa podobno kot na Triglavu nekaj delov poti potrebno prehoditi, ne da bi se vpel na varovalne žice. Sama pot je tudi neprimerno daljša od Hanzove na Mojstrovko. Glede Triglava vama predlagam vzpon na vrh iz Doliča, ker je ta pot po mojem mnenju lažja od ostalih dveh (Kredarica, Planika), del poti pa je tudi zavarovan tako, da ti samovarovalni komplet pride prav. Kot pristop do Doliča pa razmisli o Zadnjici kot izhodišču. Tako pot Zadnjica -Dolič kot Dolič - vrh Triglava sta manj obljudeni in bolj mirni (zame osebno pomemben faktor pri izbiri ture in poti).
P.S. nikakor ne pretiravaš. Bolje kanček dvoma in po pameti, kot pa "na juriš" (kot kak lolek) zavijanje z očmi
obscurity     
31.8.2009
Hvala za informacije...
vseeno mi je ob ogledu slik predlaganih poti postalo rahlo slabo zadrega OMG
robter     
31.8.2009
Pred kratkim sem sam šel prvič na Triglav s Kredarice. Sprva nisem verjel, da se bomo vzpeli po tisti skali, bil sem ziher da je kakšna pot zadaj, kot recimo na Grintavec ali kaj podobnega. No na poti sem si mislil: kaj hudiča mi je tega treba bilo, Prvič zadnjič in nikoli več, Gora ni nora ipd. No sedaj ko je vse za menoj in po premisleku bi šel takoj še enkrat in bom naslednje leto verjetno tudi šel.
Tako da obscurity, ne obotavljaj se preveč. Moraš pa do gore imeti spoštovanje (vseskozi te mora malčk biti strah), da si še bolj previden kot ponavadi.
Vsekakor pa ni za takšne z vrtoglavico.
LP
JanaG     
10.9.2009
Na Triglav smo se povzpeli v nedeljo, 06.09.09, primerno oblečeni in z opremo. Vreme: mraz, mestoma sneg, na grebenu močan veter, na vrhz pa megla, tako da od razgleda ni bilo kaj dosti...
štajerc     
10.9.2009
Ta pot je najbolj primerna za enodnevni vzpon na Triglav. Za povprečnega planinca je iz Krme do vrha 4,5-5 ur zmerne hoje.
Branee     
23.7.2010
Sem si prebral in ogledal vse poti opisane za na triglav in po premisleku sem se odlocil da je mogoce res tale najbolj primerja za 1 dnevno turo. Ali je zares potreben komplet za samovarovanje ker na slikah ni nic posebno takega da bi ga poteboval ?

Branko
velkavrh     
23.7.2010
Res je to najprijetnejša tura za prvenstveni vzpon na našega prvaka. Do Planike res ne rabiš kakšne varovalne opreme razen dobrih čevljev. Za vzpon na Triglav pa je dobro imeti čelado, predusem zato, ker pohodnik pred tabo lahko sproži kak kamen. Drugače pa je enako prijetna pot s Pokljuke do Vonikove koče in nato do Planike. Želim veliko gorskih užitkov!
ljubitelj gora     
23.7.2010
@Brane

Absolutno je to ena najlažjih poti na Triglav, od Planike naprej pa je pot zelo zahtevna, varovala so brezhibna, skoraj vso pot se držiš za varovala-zajlo.
amar nat     
26.7.2010
Živjo! Jeseni se odpravljamo prvič na Triglav pa me zanima, katera pot je najbolj primerna? Ali je možen vzpon in sestop v enem dnevu? Hvala.
Kriška     
26.7.2010
Saj ne morem verjeti ... je tole vprašanje resno, ali ...? Po vseh podrobnih opisih, po vseh obsežnih debatah - komentarjih, fotografijah???jezen
šerpa     
26.7.2010
"amar nat"

Katera pot je najprimernejša za vas je odvisno od mnogo dejavnikov: vaše psihofizične kondicije, izkušenj v visokogorju.... Sam sem v četrtek opravil turo Krma-Planika-Triglavska škrbina-Triglav-Mali Triglav-Planika-ovinek čez Vodnikov dom in preko Bohinjskih vratc nazaj v Krmo. Po 12-stih urah od štarta sem bil zopet v Krmi. Če ne bi vmes mal užival na sončku in veliko fotografiral, bi bil bistveno hitrejši, vendar moram poudariti, da je ta pot nanesla 2.140 višinskih metrov vzpona in prav toliko sestopa, za kar je potrebno biti v res dobri kondiciji. Če greste prvič gor, predlagam da gre z vami nekdo, ki je gori že bil in obvlada gorništvo, prat tako, da greste za dva dni. Tako bo vam tura ostala v mnogo lepšem spominu, pa tudi riziko vremena se porazdeli na dva dni. Pa tole "jeseni" prestavite na zgodaj jeseni, sicer se zna zgoditi da bi potrebovali tudi zimsko opremo. Pa mal še pobrskajte po hribi.net in si preberite teme o Triglavu ipd.- jih je kar nekaj s koristnimi nasveti. Pa lep in varen vzpon!

lp
amar nat     
26.7.2010
"Kriška", mislim, da smo v kolikor toliko svobodni deželi in da lahko, če le ne žalimo drugih, postavimo vprašanja, ki se nam zdijo pomembna. Če pa sem Vas s tem slučajno užalila, se opravičujem in Vas prosim, da se ne jezite, ker škoduje lepoti.
Sreča pa je, da še obstajajo ljudje, ki radi pomagajo in svetujejo nam, ki se prvič podajamo na tako pot in ki nam je vsaka informacija še kako pomembna. Lp.
strelec1954     
26.7.2010
Da me ne bo kdo kregal,zanima me samo po kateri poti vodijo "100 žensk na triglav" je to morda čez "škrbino" hvala za odgovornasmeh
mukica     
26.7.2010
Ženske gredo po običajni iz Planike.

Amar nat,vam pa kot je že predlagal šarpa je najbolje da opravite dvodnevno turo zgodaj jeseni.Zelo lepa je iz Krma-Kredarica-Triglav-Planika-Konjsko sedlo-Krma ali pa do Vodnika in potem v Krmo.Je zelo lepa in ko se majčkeno obarvajo macesni že pravljična.nasmeh
Le korajžno kaj vprašajte,nekateri bodo-bomo z veseljem odgovorili,ker tudi sami dobimo odgovor ko ga potrebujeno.nasmeh Vsakdo je nekoč začel z hojo ali sodelovanjem na forumu.LPnasmehmežikanje
amar nat     
26.7.2010
"šerpa" in "mukica", hvala lepa za prijaznost !! In razumevanje. mežikanje Pa lep dan!
petruša     
15.8.2010
amar nat spraševala si če je ta pot možna v enem dnevu. Mi smo to pot opravili 9.8.2010 v enem dnevu, računaj poleg sta šla otroka 10 in 11 let. Pot ni zahtevna, če imaš dovolj kondicije. zjutraj ob 6 uri smo štartali iz Krme nazaj pa smo prišli 18. 35 uri. Ko smo šli gor smo imeli tri postanke po 15 minut in enega več kot pol ure da smo na Planiki jedli. Tudi ko smo šli dol smo na planiki jedli palačinke in od Planike proti Krmi smo se še dva krat zaustavili in nekaj malega pojedli. tudi precej slik smo poleg tega naredili. Tako da se da ta pot brez problema narediti v enem dnevu, če imaš dovolj kondicije. lp in varno hojo in polno užitka
Lisa     
19.8.2010
Vprašanje.....
V nedeljo se odpravljamo na Triglav po vsej verjetnosti po tej poti...iz doline Krme, čez Planiko in Mali Triglav. Nočitev bo na Kredarici, pa me zanima, koliko je potrebno "iti s poti" do doma na Kredarici? Je preveč oddaljena, je bolje si drugo pot izbrati?

Prosim za odgovor.
Hvala in srečno vsem.
Kriška     
19.8.2010
Lahko bo spet kdo užaljen, lahko se bodo kakšni drugi člani foruma spet izkazali in ponavljali stokrat povedano, ampak vseeno bom tole napisala.

Ne razumem ljudi, ki se odpravljajo v gore, pa se jim ne ljubi niti pogledati na zemljevid in prebrati opisov s komentarji (in pogledati fotografij), ki so tule na hribi.net objavljeni in v katerih piše vse, kar sprašujejo? jezen
Bojan_A     
19.8.2010
Planika in Kredarica sta oddaljeni eno uro hoje. Predlagam vzpon čez Planiko in Mali Triglav, sestop pa nazaj proti Kredarici (kjer boste nočili) in potem naprej proti Konjskemu prevalu, kjer se obe poti združita.

Sicer pa kot pravi Kriška, z zemljevida se da marsikaj razbrati, s pomočjo tega foruma pa sploh, ker je vse v nulu poslikano in razloženo.
Lisa     
19.8.2010
Krišika.....ne obremenjuj se glede užaljnosti, ne ugriznemo vsi v prvo kost tako kot ti z napadom in čist razumem takšne osebe. Hvala kljub temu.

Bojan A..... hvala lepa za odgovor. vsekakor je bil namen prečesat zemčjevid, ampak zakaj ne bi izkoristila še priložnosti in povprašala še tu. Bolje več info, kot manj.
Hvala še 1x za predlog.

LEp dan.
IgorZlodej     
19.8.2010
Bojan ne ga sr.. Planika in Kredarica sta oddaljeni le 15 minut, toliko sem rabil, ko sem bil nekoliko mlajši, ti pa si gorski tekač!?
Sicer pa tistim, ki gredo iz Krme na Triglav predlagam, da gredo na Kredarico, ker je bližje, zatem pa se povzpnejo s Kredarice na Triglav. Zakaj tako? Ker je s Kredarice na Mali Triglav težje, sestop na Planiko pa lažji. S Planike lahko še vedno gredo prespat na Kredarico, če bodo seveda imeli možnost prenočevanja v postelji. Mislim, da je ta vikend okoli Triglava že polno zaseden.
JusAvgustin     
19.8.2010
se strinjam, kredarica je bolj na udaru, kot planika, planika pa bolj na udaru, kot dolič. Preden se odpravite na Triglav se pozanimajte o zasedenosti postelj, poglejte vremensko napoved, vprašajte se ali ste turi kondicijsko zreli in šele nato... Veliko obiskov naših gora vam želim, pa naj bodo predvsem varni. Pa dejte se že nehat kregat na forumu...velik nasmeh, čeprav včasih namensko špiknemo!

LPP
Bojan_A     
19.8.2010
@ Igor, se opravičujem nisem še šel po tisti vezni poti med Kredarico in Planiko, tako da sem očitno povsem narobe ocenil kako daleč bi to (časovno) moralo biti.

Se opravičujem še enkrat.

Se ap strinjam da je bolje s Kredarice gor in na Planiko dol.
Gorazd G     
19.8.2010
Eh fanta, zdej sta pa Liso ziher čisto zmedla zmeden

Tista ura bo kar taprava. Pa leta gor ali dol ... Kaj praviš Igor? mežikanje
vrv     
19.8.2010
Pri Domu na Kredarici je tabla 45 min do Doma Planika.
Bojan_A     
19.8.2010
No, potem pa sploh nisem tako napačno ocenil. nasmeh
skalar50     
20.8.2010
Kredarica - Planika 15 minut hoje? Hmm...

resda je ( resen) klepet o gorskih minutažah tako ali tako ( večkrat) zgodba oslovske sence, verjamem pa, da komu, ki vse to vzame (preveč) zares, dvigne pritisk...

je pa takšno tračarenje ( lahko) dobro za živahnost foruma, le med vrsticami je potrebno brati, zato... mežikanje
vrv     
20.8.2010
Je pa res, da pot (45min), ki je označena s tablo na Kredarici, ne gre tik pod/ob Malim Triglavom, ampak naredi majhen ovinek. Tista pot baje več res ni v uporabi...
Lisa     
20.8.2010
Fantje, face ste! Gorazd...hvala za skrb mežikanje.
Razumem vse, tako da ni problem...lahko se še naprej prištevate ali odštevate minute Kredarica - Planika nasmeh...

Uživajte!
Bojan_A     
20.8.2010
Naslednjič, ko grem trenirat na Kredarico ne bom naredil izteka na Triglav, ampak bom odtekel po tej vezni poti na Planiko da vidim kako "daleč" je v resnici. velik nasmeh
Lisa     
20.8.2010
nasmehnasmehnasmeh in potem sporoči.
main     
22.3.2011
Po tej poti bi se vračal nazaj v Krmo. Koliko ur iz poti je Staničev dom in koliko bi se časovno podaljšal prihod v Krmo?
heinz     
22.3.2011
cca za 2 uri. Sicer pa odvisno od tega, koliko časa se boš zadržal v Staničevi (ki pa v tem trenutku zagotovo ne obratuje)
heinz     
22.3.2011
naj se popravim: torej -bi se časovno podaljšal prihod v Krmo.. (Od poti slabo uro -prek Rži)
main     
22.3.2011
Najbrž misliš, da bi se prihod v Krmo podaljšal za 2uri?
heinz     
22.3.2011
JA.. ali pa za malce več. V letnih razmerah.
main     
22.3.2011
nasmehoba na enkrat
main     
22.3.2011
Hvala.
heinz     
22.3.2011
Drugače pa je v redu tudi varianta: Krma- Planika -Triglav- Kredarica -Staničeva -Kot.
Pride v poštev če imaš na voljo dva prevozna sredstva- edn v Krmi, drugi v KOtu.
Je pa kar dolga, a zanimiva tura, ki si jo zapomniš..
VanSims     
18.7.2011
heinzova varianta je boljša v obratni smeri. Prehodil to nedeljo brez vzpona na Triglav zaradi megle in dežja že na Kredarici(šel raje okoli do Planike).

S Kredarice na Triglav je težje, sestop na Planiko pa lažje(povedal že Igor), poleg tega je sestop v Kot nekoliko zoprn zaradi vlage v spodnjem delu in nekaterih malo tehnično zahtevnih mest(predvsem od Kredarice do Staniča) ter drobirja. Bolj zanimivo je v vzponu.

Spust v Krmo je tehnično lahek, drobirja veliko manj. Malo zoprn je le del od zadnjega križišča pred Prgarco in do same Prgarce(pa tudi ni hujšega).

Še komentar na debato o poti Kredarica-Planika. Pot sem prehodil v pol ure, uradni čas pa je 45 min.

S Kredarice se gre dol proti Krmi in Vodniku in na prvem križišču sledimo smerokazu za Planiko(od tu 30 min). Malo se vzpnemo in tam se nam priključi pot, ki je verjetno neuporabna brez derez zaradi snežišč, ki so bila na njej še včeraj. Tu zavijemo levo in se po kake 5-10 min srečamo še z nekaj zajlami. Po prvi se vzpnemo čez skalni skok(nezahtevno), nekaj pa jih je potem še bolj kot varovanje na izpostavljenih mestih. Po koncu zajl smo v nekaj minutah na Planiki.

VanSims     
18.7.2011
Opozorilo: na Prgarici se odvezan pes lajajoč zaganja v pohodnike. Preženemo ga tako, da se zakadimo v njega in na vso moč nad njim razkričimo. To sem naredi pa jo je tako jadrno ucvrl za hišo in do konca malice, ki sem si jo tam privoščil ni bilo o njem ne duha ne sluha. velik nasmeh

Heh, pa tak "POZOR HUD PES", kot piše na ograji pastirskeg stanu. jezik
JanaG     
19.7.2011
VanSins, a ne velja to kričanje za odgnat medveda?velik nasmeh
VanSims     
19.7.2011
Za medveda mislim da velja, da je treba biti glasen ko hodiš po gozdu, še predno ga srečaš. Torej kao, da se te bo izognil že vnaprej, ker je tudi njemu neprijetno srečanje s človekom.

Ko pa ga enkrat srečaš pa mislim, da ni ravno modro kričati kaj šele zaganjati se v njega. eek

Ta pes je bil tak da se je zagnal vame pa se umaknil pa spet zagnal,... Pri tistih hudih, ki nas res napadejo pa tudi to ne velja.
valeri123     
30.8.2011
Šli po tej poti na Triglav ( 28.-29.8.2011),
prespali na Planiki, imeli čudovito vreme in prelep razgled nasmeh
wanyola     
22.8.2012
Prehodila to pot-20.8.-21.8.2012. Bilo je enkratno, vreme, družba in vse ostalo.
Osebje na Planiki je prijazno, res pa je bila gneča, ljudje so spali po vseh kotih.
Priporočam, da si ležišče reztervirate.
Srečali smo zelo veliko tujcev, tako da ne silimo samo Slovenci na Triglav.
Pot vsekakor priporočam.
marko1001     
19.7.2013
A je varno za eno manj izkuseno druzino z 12 letnim otrokom?
Ce ne mi prosim povejte za kaksno varno pot na triglav.

Hvala za odgovor.
Daaam     
19.7.2013
Mogoče bi bilo fajn da se kakšne izkušnje prej pridobijo..sj je povsod lepo ne samo na Triglavumežikanje ..načeloma je ta varianta med lažjimi pristopi na očaka, kljub temu pa ni Triglav (sploh v gužvi) primeren da se prvič v življenju srečate z zajlami in klini..
Keko     
19.7.2013
Za nekoliko manj izkušene ja ta pot po moji oceni še najbolj varna. Če pa pogledamo na splošno je pa vsaka pot varna, nevarno jo lahko naredi samo pohodnik sam, če njegova usposobljenost in pripravljenost ni na nivoju zahtevnosti poti.
Tako da s tega stališča varne poti na Triglav ni, saj nobeden pristop na Triglav ne spada med lahke in na vsaki poti se ti lahko kaj zgodi.
Če ste še popolnoma brez izkušenj, je bolje da si najprej izberete kakšen nižji vrh z lažjim pristopom in stopnjujete zahtevnost.
Kot že tolikokrat omenjeno sta kot nalašč za takšen test plezalna na Raduho ali Peco.
Če vam te poti ne delajo težav, lahko stopnjujete z vzponom na Triglav, vendar se je potrebno zavedati, da je predvsem kondicijsko kar konkretno težji in nekoliko težji po tehnični zahtevnosti.
primoza     
19.7.2013
Drugače pa obstoji organizirana oblika pohoda, ki prav postopno stopnjuje pripravljenost do vzpona na Triglav:
http://www.osebnostna-rast.net/z_dru_inami_osvojimo_triglav.html

Tako se je najbolje pripravljati tudi v privat izvedbi, se pravi da načrtujete vzpon za letno sezono 2014.
marko1001     
21.7.2013
Hvala za odgovore!nasmeh
pohodnik38     
10.8.2013
Nekaj slikic in osebnih vtisov z prehojene potinasmeh

SLIKE
grega1     
2.9.2013
v soboto imam namen na Triglav s sinom (12 let) čez Krmo. glede na to da gredo ženske že dol ne bi smelo bit gužve ali pač. Nisem še šel iz te strani ali bi se mi kdo pridružil, ki že pozna pot. Ali je potrebna predhodna rezervacija koče.
andrejp     
3.9.2013
ne znam ti povedat za gužvo, vendar ti predlagam,da takoj pokličeš na kočo in vprašaš za proste postelje. V tem času je še vedno veliko ljudi v visokogorju. Mi gremo gor naslednji vikend in sem rezerviral že pred enim tednom na Planiki. Sama pot iz Krme pa je lepo označena in tudi če gresta sama mislim da ne bosta imela problemov(karta v pomoč)

Uživajta
BibaS     
3.9.2013
grega1, vsekakor ti priporočam rezervacijo - nič te ne stane. Zna biti v takih zelo obljudenih kočah kar hitro vse zasedeno...
ljubitelj gora     
3.9.2013
Kdaj gre 100 žensk na Triglav?
dolenjka&primorc     
3.9.2013
Običajno prvi vikend v septembru...
ljubitelj gora     
3.9.2013
Kdaj grejo gor do Kredarice/Planike in kdaj so to približno na vrhu v soboto ali nedeljo.
Loni     
3.9.2013
Odvisno od hitrosti premikanja in vremenskih razmer.
V soboto ženske fefinitivno ne bodo še šle proti dolini, ampak se prespi na Planiki, ne glede na to, ali se gre na vrh v soboto popoldan ali pa v nedeljo zgodaj zjutraj.
Loni     
3.9.2013
Fefinitivno - ok, moj tipkarski veleizumeek
mukica     
3.9.2013
Ženske začnejo v petek 6.9 zgodaj zjutraj iz vojašnice na Pokljuki in zadnja leta če je le mogoče še isti dan obiščejo vrh,v vsakem primiru pa so v soboto že v dolini...mežikanje
dolenjka&primorc     
3.9.2013
http://www.slovenskenovice.si/bulvar/domaci-trac/sto-zensk-na-triglav
dolenjka&primorc     
3.9.2013
http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/ste-bile-izbrane-za-pohod-sto-zensk-na-triglav-preverite

robert12345     
12.4.2014
ali ima kdo kaksno dobro cisto fotografijo,kjer se iz Triglava vidi slovensko primorje Piran ali Izola? Odkupim fotografijo ( potrebujem za knjigo )!
mail
robbie12345@mail.com
markohorvat     
26.10.2014
Zanimajo me razmere po tej poti. A se da brez zimske opreme? Hvala.
pohodnik38     
5.7.2015
V sredo 1.julija prehodil tole pot in ko gledam tako nazaj analiziram stvari je to bila najboljša tura do sedaj na Triglav.Morda tudi zato ker še ni nobene gneče in je vse tako mirno in spokojno.Sama pot pa brez posebnosti in brez snega.

SLIKE IN osebni vtisi z poti

Lp! Tonenasmeh
miranm     
12.9.2018
Pozdravljeni,
Zanima me v kolikem času prideš iz Krme preko Bohinjskih vratc do Vodnikovega doma (normalne hoje).
Hvala in varen korak!
simon79     
12.9.2018
Jaz bi rekel 3 in pol ure normalne hoje s krajšimi počitki.
simon79     
12.9.2018
No, sem kar zadel:
https://www.hribi.net/izlet/dolina_krma_vodnikov_dom_na_velem_polju_/1/139/120
Pazi da ne zgrešiš odcepa na Malem Polju.
Pa bodi pozoren na morebitne gamse, tu sem vsaj kakšnega vedno videl. Enkrat celo čredo (ali dve??), bilo jih je preko 30... Srečno
miranm     
12.9.2018
Hvala za info.
Lp, Mirannasmeh
sirt1     
12.9.2018
Ampak; kje za hudiča ste najdl v Krmi Malo polje?
Do Malega polja se spustiš naprej od Vodnikovega doma in je zraven(velikega) Velega polja!
garmont     
12.9.2018
Saj ni v Krmi. Je precej nad njo.zavijanje z očmi
sirt1     
12.9.2018
Ampak "odcep na Malem polju" kot ga imenuje, je pa še močno v Krmi!
garmont     
12.9.2018
Kako je kahko v Krmi, če je na planini?eek
sirt1     
12.9.2018
http://www.planinske-poti.si/poti.php?pid=1743
sirt1     
12.9.2018
Klikni na kravo, ki je na tem odcepu!
djimuzl     
12.9.2018
Na karti Triglav (PZS, 1993) je predel pod Zg. Krmo označen z M. Polje (verjetno "Malo")- točno tam, kjer je križišče poti na Bohinjska vratca oz. Konjskem sedlu - na katerega opozarja simon79.
djimuzl     
12.9.2018
Zemljevid iz l. 1990 pa omenja samo "Polje"..
simon79     
13.9.2018
Dr. Henrik Tuma v "Imenoslovju Julijskih Alp" (ponatis izdaje iz l. 1929) imenuje to ravnico Malo Polje, kot sem navedel. Tisto, ki ga omenja sirt1 in je poleg Velega Polja, pa imenuje "Malopolje". Torej skupaj pisano. LP in varen korak, sam bom čez 3 dni točno na tem odseku.
Hribolazec81     
11.10.2018
Ve kdo mogoče kakšna je ta pot, je kaj snega kje?
Grenaleva     
12.10.2018
Poglej trenutne razmere: Na Triglav - nekaj dni je nekdo hodil in opisal, da je pot BP
Perosu1     
10.8.2019
Je ta pot lažja od tiste čez Kredarico?
bo_zl     
10.8.2019
Nič kaj dosti lažja kot tista iz Kredarice, no kakšna prečka ki je jo potrebno prečiti je tu manj. od malega Triglava greš vseeno po grebenu tako da. Meni je dosti bolj pri srcu pot iz Planike direktno na Triglav - Gorjanska pot. Pa še gneče ni takšne kot na grebenu.
Gape69     
13.7.2020
ANA ČUFER, 9.7.2020

Gor in dol: 2:52h
Krma - Planika - Triglav 1:54h
Triglav - Planika - Krma 0:58h

Video: https://www.facebook.com/ana.cufer/videos/2240186249440005
Gape69     
13.7.2020
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=5S8PEHPVKOk
snezzzinka     
4.8.2020
27. 7. smo bili po dolini Krme; nekje od Kovinarskega doma do Bohinjskih vratc smo izgubili očala. Zelo bomo hvaležni najditelju.
Jusk     
12.9.2020
Pa sem ga končno osvojilnasmeh začeli ob 3h zjutraj iz Krme,že takrat je bil parking nabito poln,komaj smo našli prostor.. dobra družba in v izi tempo za tako dolgo turo pa ure do vrha minejo kot bi trenilnasmeh pot je vsa ok,proti pastirski koči in čez Kurico pa vlažna in spolzka. Plezalni del je super varovan,prava uživancijanasmeh v glavnem super preživet dan v super družbinasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki