Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Divje jezero - Vojsko (mimo Prižnice)

 
Izhodišče: Divje jezero (338 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 45,9825°N / 14,0273°E
Cilj: Vojsko (1077 m)
Ime poti: mimo Prižnice
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 739 m
Višinska razlika po poti: 1020 m
Zemljevid: Idrijsko in Cerkljansko 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 2945
Ocena: 1 glasov
Število slik: 118
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Logatec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji. Ko se najbolj ovinkasti del ceste proti Idriji konča prispemo do zaselka Podroteja, kjer zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo v smeri Divjega jezera in Idrijske Bele. Po cesti se peljemo še nekaj 100 m, nato pa parkiramo na parkirišču ob informativnih tablah za bližnje Divje jezero.
b) Z Mosta na Soči ali Podbrda se zapeljemo do kraja Bača pri Modreju, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji in naprej proti Logatcu. Pri koncu Idrije, točneje pri zaselku Podroteja, pa zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Divjega jezera in Idrijske Bele. Po cesti se peljemo še nekaj 100 m, nato pa parkiramo na parkirišču ob informativnih tablah za bližnje Divje jezero.

Opis poti:

S parkirišča ob Divjem jezeru nadaljujemo po cesti, mi pa po njej hodimo le nekaj 10 m, nato pa nas oznake za pot ob Rakah usmerijo desno na brv, preko katerega se sprehodimo na drugo stran Idrijce. Na drugi strani Idrijce dosežemo sprehajalno pot, mi pa ji sledimo v levo (desno Idrija). Pot nadaljujemo po zložni poti, ki se nadaljuje ob kanalu skozi katerega teče voda. Kanal je bil zgrajen za potrebe rudniške črpalke. Pri jezu, katerega dosežemo po nekaj minutah se kanal konča, mi pa nadaljujemo po široki poti, ki se nadaljuje ob reki Idrijci. V nadaljevanju prečimo precej strma pobočja, a ker je pot dovolj široka nam v kopnem ne povzroča težav. Nekoliko naprej prispemo na označeno razpotje, kjer se v desno odcepi pot proti vrhu Struga, mi pa še naprej nadaljujemo v isti smeri. Le malo naprej se nam z leve priključi še druga pot od ceste, ob kateri smo nižje parkirali (omenjena pot je del ICPP in naprej vodi proti Zadlogu - dostop po omenjeni poti je zaradi zaprte brvi onemogočen (marec 2012)), mi pa tudi tu nadaljujemo naravnost ter prečni poti sledimo do bližnje klopce, ob kateri so smerne table.
Tu nadaljujemo desno ter se pričnemo najprej zmerno, nato pa strmo vzpenjati skozi gozd. Višje se pot položi in zavije v levo, kjer se nadaljuje po škrapljastem svetu obdanim z redkim grmičevjem (predel imenovan Modrasovše). Nadaljujemo prečni vzpon proti levi in pot nas pripelje do lepe razgledne točke na Prižnici (tako napis na skali, prava Prižnica naj bi bila nekoliko višje ter malo odmaknjena s planinske poti), s katere se nam odpre lep razgled po krajinskem parku Zgornja Idrijca in globoko spodaj reki Idrijci.
Nadaljujemo mimo klopce ter pot nadaljujemo po poti, ki se postopoma prične prečno spuščati. Po kratkem zložnem spustu, pa dosežemo kolovoz, kjer nas markacije usmerijo ostro v desno. Vzpon nadaljujemo po kolovozu, ki se v nadaljevanju zmerno vzpenja skozi gozd, višje pa se približa skalnemu robu, ki pa je s poti nekoliko odmaknjen (če imamo voljo se lahko sprehodimo do roba "Prižnica", s katerega se nam odpre lep in prepaden razgled). Višje markirana pot po desni strani obide bližnje senožeti, nato pa se vzpne do kmetije Zagrebenc.
Od kmetije nadaljujemo rahlo desno ter se čez travnik povzpnemo na 763 m visok Zagrebenc (na zemljevidih tudi Čekovnik).
Z Zagrebenca, s katerega se nam odpre lep pogled proti Golakom, se najprej spustimo na travnato sedelce, nato pa se vzpnemo na še en manj izrazit vrh. Tu najprej prečimo kratek pas gozda, nato pa se ob pogledu na Hleviško planino pričnemo spuščati proti bližnji asfaltni cesti, katero pa le prečimo. Kratek čas nadaljujemo po makadamski cesti, ki vodi k bližnji stanovanjski hiši, mi pa že kmalu nadaljujemo rahlo levo na razmeroma strmo pot, ki se višje položi in nas pripelje na označeno razpotje. Nadaljujemo naravnost v smeri proti Hlevišam ter le malo višje prečimo še eno makadamsko cesto. Pot naprej se nekaj časa prečno vzpenja skozi gozd, nato pa nas pripelje na travnata pobočja, preko katerih se v nekaj minutah vzpnemo do Koče na Hleviški planini.
Od koče nadaljujemo v smeri Hleviške planine ter vzpon nadaljujemo po poti, ki preide v gozd in se začne strmo vzpenjati. Pot naprej nas sprva vodi ob robu grebena, nato pa postopoma preide v manjšo dolinico, kjer se tudi položi in po kateri se vzpnemo na vrh Hleviške planine.
S Hleviške planine nadaljujemo po razglednem grebenu, nato pa pot zavije levo ter se prične strmo spuščati. Ko se strmina unese se ostro v desno odcepi nemarkirana pot nazaj proti Koči na Hleviški planini, mi pa nadaljujemo naravnost ter pot nadaljujemo po poti, ki se nadaljuje po in ob grebenu, ki povezuje Hleviško planino s sosednjim vrhom. Pot nadaljujemo z nekaj vzponi in spusti, večinoma skozi gozd. Prej omenjeni sosednji vrh Blaškova planina, obidemo po desni strani, nato pa se pot vrne na z gozdom poraščen greben, kjer po nadaljnjem rahlem spustu prispemo do označenega razpotja.
Tu nadaljujemo naravnost (levo navzdol Tratnik in Idrijske klavže) pot pa, ki se še naprej nadaljuje skozi gozd, postopoma preide na kolovoz. Kolovoz, ki se počasi obrača vse bolj v desno, pa kmalu po desni strani obide Mohoričev vrh (975 m). Na drugi strani omenjenega vrha se kolovoz še dodatno razširi in nas pripelje do bližnje stanovanjske hiše, katero pa obidemo po desni strani, saj nas pot vodi pod nadstreškom bližnje garaže. Pot nadaljujemo po kolovozu, ki preči razgleden travnik, le ta pa se nahaja nad nekaj stanovanjskimi hišami bližnjega zaselka. Pot naprej se za kratek čas vrne v gozd, nato pa se spusti do asfaltne ceste, kateri pa sledimo v desno do bližnjega križišča.
Na križišču, ob katerem so informativne table, nadaljujemo levo v smeri Vojskega (desno Idrija) ter pot nadaljujemo po asfaltni cesti. Pot naprej nas vodi čez Kočevše, kjer bomo lahko na levi strani sredi travnikov opazili skalne samotarje (čoki, Trdini). Nadaljujemo po cesti, ki preide v pas gozda, nato pa se cesta ponovno položi in nas pripelje do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta k bližnji turistični kmetiji Pri belem kamnu. Tudi tu nadaljujemo naravnost in v vseh naslednjih križiščih prav tako. Cesta, ki se občasno nadaljuje skozi gozd, večinoma pa čez obsežne travnike, nas ob pogledih na Trnovski gozd ter okoliške hribe, po približno eni uri nadaljnje hoje pripelje do cerkve sv. Jožefa na Vojskem, od koder se nam odpre lep razgled še proti Škofjeloškem in Cerkljanskem hribovju ter ob lepi vidljivosti tudi proti Julijskim Alpam.

zemljevid poti
Ob poti: Zagrebenc (763m), Koča na Hleviški planini (818m), Hleviška planina (908m), Blaškova planina (915m), Kočevše (947m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Hudournik
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Divje jezero - vojsko1 Divje jezero - vojsko2 Divje jezero - vojsko3 Divje jezero - vojsko4 Divje jezero - vojsko5 Divje jezero - vojsko6 Divje jezero - vojsko7 Divje jezero - vojsko8 Divje jezero - vojsko9 Divje jezero - vojsko10 Divje jezero - vojsko11 Divje jezero - vojsko12 Divje jezero - vojsko13 Divje jezero - vojsko14 Divje jezero - vojsko15 Divje jezero - vojsko16 Divje jezero - vojsko17 Divje jezero - vojsko18 Divje jezero - vojsko19 Divje jezero - vojsko20 Divje jezero - vojsko21 Divje jezero - vojsko22 Divje jezero - vojsko23 Divje jezero - vojsko24 Divje jezero - vojsko25 Divje jezero - vojsko26 Divje jezero - vojsko27 Divje jezero - vojsko28 Divje jezero - vojsko29 Divje jezero - vojsko30 Divje jezero - vojsko31 Divje jezero - vojsko32 Divje jezero - vojsko33 Divje jezero - vojsko34 Divje jezero - vojsko35 Divje jezero - vojsko36 Divje jezero - vojsko37 Divje jezero - vojsko38 Divje jezero - vojsko39 Divje jezero - vojsko40 Divje jezero - vojsko41 Divje jezero - vojsko42 Divje jezero - vojsko43 Divje jezero - vojsko44 Divje jezero - vojsko45 Divje jezero - vojsko46 Divje jezero - vojsko47 Divje jezero - vojsko48 Divje jezero - vojsko49 Divje jezero - vojsko50 Divje jezero - vojsko51 Divje jezero - vojsko52 Divje jezero - vojsko53 Divje jezero - vojsko54 Divje jezero - vojsko55 Divje jezero - vojsko56 Divje jezero - vojsko57 Divje jezero - vojsko58 Divje jezero - vojsko59 Divje jezero - vojsko60 Divje jezero - vojsko61 Divje jezero - vojsko62 Divje jezero - vojsko63 Divje jezero - vojsko64 Divje jezero - vojsko65 Divje jezero - vojsko66 Divje jezero - vojsko67 Divje jezero - vojsko68 Divje jezero - vojsko69 Divje jezero - vojsko70 Divje jezero - vojsko71 Divje jezero - vojsko72 Divje jezero - vojsko73 Divje jezero - vojsko74 Divje jezero - vojsko75 Divje jezero - vojsko76 Divje jezero - vojsko77 Divje jezero - vojsko78 Divje jezero - vojsko79 Divje jezero - vojsko80 Divje jezero - vojsko81 Divje jezero - vojsko82 Divje jezero - vojsko83 Divje jezero - vojsko84 Divje jezero - vojsko85 Divje jezero - vojsko86 Divje jezero - vojsko87 Divje jezero - vojsko88 Divje jezero - vojsko89 Divje jezero - vojsko90 Divje jezero - vojsko91 Divje jezero - vojsko92 Divje jezero - vojsko93 Divje jezero - vojsko94 Divje jezero - vojsko95 Divje jezero - vojsko96 Divje jezero - vojsko97 Divje jezero - vojsko98 Divje jezero - vojsko99 Divje jezero - vojsko100 Divje jezero - vojsko101 Divje jezero - vojsko102 Divje jezero - vojsko103 Divje jezero - vojsko104 Divje jezero - vojsko105 Divje jezero - vojsko106 Divje jezero - vojsko107 Divje jezero - vojsko108 Divje jezero - vojsko109 Divje jezero - vojsko110 Divje jezero - vojsko111 Divje jezero - vojsko112 Divje jezero - vojsko113 Divje jezero - vojsko114 Divje jezero - vojsko115 Divje jezero - vojsko116 Divje jezero - vojsko117 Divje jezero - vojsko118
Diskusija o izletu Divje jezero - Vojsko (mimo Prižnice)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki