Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in JelovicaSveti nadangel Gabrijel (Planica) / Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)
  

Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)

 
Izhodišče: Crngrob (385 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,1986°N / 14,308°E
Cilj: Sveti nadangel Gabrijel (Planica) (824 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: nezahtevno
Višinska razlika: 439 m
Višinska razlika po poti: 470 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 14143
Ocena: 4 glasov
Število slik: 49
Število komentarjev: 16
Dostop do izhodišča:

a) Iz Ljubljane se zapeljemo v Medvode, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Ko prispemo v Škofjo Loko, ne zapeljemo v center, temveč nadaljujemo "naravnost" v smeri Kranja. V naselju Dorfarje opazimo oznake za Crngrob, ki nas usmerijo levo, na cesto, ki nas v nadaljevanju vodi skozi omenjeno vas. Najprej se peljemo mimo salona pohištva Prevc, nato mimo odcepa h kmetiji pri Brojanu, v nadaljevanju pa še mimo drevesnice Cegnar in Zakotnik, za tem pa se dokaj ozka cesta, ki poteka skozi vas nekoliko razširi. Za vasjo sledi kratek spust in pot nas vodi mimo večjega parkirišča, ki se nahaja ob strelišču slovenske vojske. Za parkiriščem prečimo potoček Ušovca, cesta pa preide v gozd ter se prične zmerno vzpenjati. Po asfaltni cesti, nato hitro prispemo v naselje Crngrob, kjer na urejenem parkirišču sredi vasi parkiramo.
b) Najprej se zapeljemo v Kranj, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Še preden prispemo v Škofjo Loko, pa v naselju Dorfarje nadaljujemo desno v smeri naselja Crngrob. Najprej se peljemo mimo salona pohištva Prevc, nato mimo odcepa h kmetiji pri Brojanu, v nadaljevanju pa še mimo drevesnice Cegnar in Zakotnik, za tem pa se dokaj ozka cesta, ki poteka skozi vas nekoliko razširi. Za vasjo sledi kratek spust in pot nas vodi mimo večjega parkirišča, ki se nahaja ob strelišču slovenske vojske. Za parkiriščem prečimo potoček Ušovca, cesta pa preide v gozd ter se prične zmerno vzpenjati. Po asfaltni cesti, nato hitro prispemo v naselje Crngrob, kjer na urejenem parkirišču sredi vasi parkiramo.
c) Iz Žirov ali Cerknega se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa nadaljujemo levo proti Železnikom. Ko se približamo predelu Škofje Loke imenovane Podlubnik, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri naselja Pevno. Malo naprej prispemo do naslednjega označenega križišča, kjer ponovno nadaljujemo desno, tokrat v smeri naselja Pevno in Crngrob. Sledi še nekaj križišč, mi pa v nadaljevanju sledimo oznakam za Crngrob. Ko cesta že izgubi asfaltno prevleko preide v gozd in nas pripelje do manjšega križišča ob stari kapelici. Tu leva cesta vodi direktno k cerkvi v Crngrobu, vendar tam ni urejenih parkirnih mest, zato nadaljujemo po desni cesti, po kateri po zmernem spustu v nekaj 100 m prispemo do urejenega parkirišča v Crngrobu.
d) Iz Železnikov se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa preden cesta zavije nekoliko desno ter se prične spuščati proti glavni avtobusni postaji, nadaljujemo levo v smeri naselja Pevno. Malo naprej prispemo do naslednjega označenega križišča, kjer nadaljujemo desno, tokrat v smeri naselja Pevno in Crngrob. Sledi še nekaj križišč, mi pa v nadaljevanju sledimo oznakam za Crngrob. Ko cesta že izgubi asfaltno prevleko preide v gozd in nas pripelje do manjšega križišča ob stari kapelici. Tu leva cesta vodi direktno k cerkvi v Crngrobu, vendar tam ni urejenih parkirnih mest, zato nadaljujemo po desni cesti, po kateri po zmernem spustu v nekaj 100 m prispemo do urejenega parkirišča v Crngrobu.

Opis poti:

Z izhodišča se najprej sprehodimo do cerkve, ki se nahaja nad vasjo, od tam pa nadaljujemo po markirani poti, ki se začne levo od opuščene stavbe. Po krajšem vzponu čez travnik, gre pot v gozd, nato pa se po nekaj minutah priključi na kolovoz, po katerem nadaljujemo pot. Zmerno vzpenjajoč se kolovoz, se obrne nekoliko v levo, nato pa zavije desno ter se prehodno prične spuščati. Spust se po nekaj minutah konča, nato pa se pričnemo zmerno vzpenjati, po poti, ki nas nekoliko naprej vodi mimo nekaj metrov oddaljene klopce. Sledimo markirani poti, ki se še nekaj časa nadaljuje skozi gozd, nato pa se gozd konča in mimo kozolca dosežemo makadamsko cesto, kjer se nam z desne priključi še neoznačena pot iz naselja Dorfarje.
Nadaljujemo naravnost, po cesti, ki postane asfaltna in ki nas mimo klopce in korita z vodo pripelje do nekoliko večjega križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Planice (tu bomo desno in naravnost s poti opazili obeležje NOB). Pot naprej nas vodi po asfaltni cesti, po kateri hitro prispemo do naselja Planica, kjer pri prvih hišah nadaljujemo ostro desno v smeri cerkve na Planici. Pri bližnjem znamenju (križu) zapustimo cesto in pot nadaljujemo po prijetni stezici, ki se prične zmerno vzpenjati. Steza se nadaljuje skozi gozd, le na delu, kjer nas pot vodi mimo vikenda, se nam prehodno odpre lep razgled, ki seže do Polhograjskega hribovja in Lubnika. Višje nas pot pripelje na neizrazit greben, po katerem v minuti ali dveh nadaljnje hoje prispemo do cerkve sv. nadangela Gabrijela na Planici.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (marec).

zemljevid poti
Ob poti: Cerkev Marijinega oznanjenja (Crngrob) (426m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sveti Križ (Križna Gora)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica1
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica2
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica3
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica4
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica5
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica6
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica7
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica8
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica9
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica10
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica11
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica12
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica13
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica14
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica15
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica16
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica17
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica18
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica19
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica20
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica21
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica22
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica23
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica24
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica25
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica26
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica27
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica28
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica29
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica30
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica31
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica32
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica33
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica34
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica35
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica36
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica37
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica38
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica39
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica40
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica41
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica42
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica43
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica44
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica45
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica46
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica47
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica48
Crngrob - sveti_nadangel_gabrijel_planica49
Diskusija o izletu Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica) ()
Gost     
29.3.2007
Lep izlet v prelepe kraje ,tudi opis je temu primeren! Moti le nepravilno napisano ime izhodišča ,ki je v Crngrobu in ne v Črngrobu! Pa lep dan še naprej vam kliče M 4.!
Lisica     
23.1.2011
Lep izlet, lepa večinoma široka pot.
Lisica     
7.2.2011
Za cerkvico na Planici je baje energijska točka-tam kjer je klopca na desni strani.
KARAMELICA     
27.1.2013
Se strinjam, s predhodnimi komentarji, lepa tura, tudi za popoldanski sprehod. Ja za energetsko točko sem slišala, da je baje pri lipi, tam kjer je klopica.nasmeh
ales50     
18.2.2013
Energetskih točk je precej na Crngrobu,je območje vulkanizma in je energija močna
KARAMELICA     
29.12.2014
Na čudovit dan kakršen je bil današnji, smo se zopet odpravili na Planico. Pot je shojena, le pod cerkvijo je bilo treba napihan sneg, ki ga je do pasu, pregaziti (slika 10).
ločanka     
30.12.2014
Jutri grem tudi jaz na ta pohod! Mislim, da bo za Silvestrovo to enkratno doživetje, seveda s čelko in gamašami. Če bo jasno, si obetam tudi kopico zvezdnih utrinkov!
KARAMELICA     
30.12.2014
Ja ločanka za Silvestrovo bo sigurno enkratno, sploh ker bo jasno in zaradi snega svetlo, pa še luna je že večja. Mi gremo vsako leto k polnočnici na Planico, ravno tako iz Crngroba, pa je vedno enkratno.nasmeh
ločanka     
31.12.2014
Hvala Karamelica za to informacijo o polnočnici, bom upoštevala za naslednji Božič.
ločanka     
5.1.2015
Mislim, da je ta izlet dosti lepši, kot je razbrati iz teh priloženih slik. Če bi se odločal po teh slikah, bi šel najbrž raje kam drugam. Zato priporočam to turo, ki se jo da potem še razširiti, odvisno od časa, ki je na razpolago.

KARAMELICA     
6.1.2015
Ja možnosti za hojo je več kot dovolj. Lahko se gre po grebenu na Križno Goro, lahko pa potem proti Joštu... Midva sva zadnjič šla iz Crngroba na Planico potem pa po asfaltu v smeri Jošta naprej - končna postaja Brezje. Hodila sva počasi, dvakrat sva se še izgubila v gozdu malo pred Besnico, tako da sva hodila 5 uri in pol. Ampak dan je bil čudovit, vzela sva si čas in bilo je super.
Linhart     
9.1.2015
Kdaj pa imajo odprto cerkev v Planici?
KARAMELICA     
9.1.2015
Na Planici je cerkev drugače zaklenjena. Če je mišljeno v tem smislu kdaj je odprta, mislim da nedeljskih maš ni. Vem da je polnočnica za Božič, takrat je vedno super vzdušje. Lahko pa da je tudi kdaj med letom, to pa ne vem.
sirt1     
9.1.2015
www.zupnija-staraloka.org/planica.html
Linhart     
10.1.2015
KARAMELICA, hvala za izčrpno pojasnilo. Enako sirt1 za link! nasmeh
Tadej     
21.3.2015
Zgornji opis je popravljen, vključno z dostopom do izhodišča, dodane pa so tudi nove slike.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki