Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Dolomiti / Colac / Ciampac - Colac (Ferrata dei Finanzieri)

Ciampac - Colac (Ferrata dei Finanzieri)

Natisni
Izhodišče: Ciampac (2142 m)
Širina/Dolžina: 46,4575°N 11,7881°E
Ime poti: Ferrata dei Finanzieri
Čas hoje: 2 h 50 min
Zahtevnost: izjemno zahtevna označena pot
Ferata: C
Višinska razlika: 573 m
Višinska razlika po poti: 650 m
Zemljevid: Tabacco 07 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 4.605
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 53
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Iz Kranjske Gore preko Korenskega sedla do Avstrije, kjer v prvem večjem križišču nadaljujemo levo proti Podkloštru / Arnoldstein in Trbižu / Tarvisio. Ob koncu kraja Podklošter nas oznake za Šmohor / Hermagor usmerijo desno na regionalno cesto, po kateri se mimo omenjenega kraja peljemo do konca Ziljske doline, oz. točneje do kraja Kötschach-Mauthen, kjer zavijemo desno proti kraju Oberdrauburg. Pot naprej nas vodi čez alpski prelaz Gailbergsattel (982 m), za katerim se spustimo v omenjeni kraj. Za tem, ko prečimo most preko reke Drave, nadaljujemo levo proti kraju Lienz. V glavnem krožišču v Lienzu nadaljujemo "levo" v smeri kraja Sillian in Italije. Naprej prečimo državno mejo med Avstrijo in Italijo, mi pa glavni cesti sledimo do kraja Dobbiaco / Toblach, kjer zavijemo levo proti Cortini d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Na prelazu Falzarego (2105 m) je križišče, kjer nadaljujemo naravnost navzdol v smeri Marmolade in prelaza Passo Fedaia. V naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Marmolade in omenjenega prelaza. Za prelazom Fedaia (2057 m), le ta se nahaja ob umetnem jezeru Lagho di Fedaia, se cesta ponovno prične spuščati, mi pa ji sledimo do začetka kraja Alba, kjer bomo na levi strani opazili žičnico (nihalka) Ciampac. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji omenjene žičnice. Nato kupimo karto ter se zapeljemo do zgornje postaje nihalke Ciampac. Iz Kranjske Gore do izhodišča je približno 280 km.
b) Iz Kranjske gore čez MP Rateče do Trbiža / Tarvisio in naprej po avtocesti proti Vidmu / Udine. Avtocesto zapustimo pri kraju Tolmezzo, od koder z vožnjo nadaljujemo proti kraju Ampezzo in naprej proti alpskemu prelazu Passo della Mauria (1298 m). Cesta se nato začne spuščati in nas pripelje v dolino Cadore, kjer nadaljujemo desno proti kraju Auronzo di Cadore. V naslednjih križiščih sledimo oznakam za Cortino d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Na prelazu Falzarego (2105 m) je križišče, kjer nadaljujemo naravnost navzdol v smeri Marmolade in prelaza Passo Fedaia. V naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Marmolade in omenjenega prelaza. Za prelazom Fedaia (2057 m), le ta se nahaja ob umetnem jezeru Lagho di Fedaia, se cesta ponovno prične spuščati, mi pa ji sledimo do začetka kraja Alba, kjer bomo na levi strani opazili žičnico (nihalka) Ciampac. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji omenjene žičnice. Nato kupimo karto ter se zapeljemo do zgornje postaje nihalke Ciampac. Iz Kranjske Gore do izhodišča je približno 270 km.
c) Iz Nove Gorice se zapeljemo v Italijo ter se naprej po avtocesti peljemo do kraja Portogruaro, kjer na avtocestnem razcepu zavijemo v smeri Kraja Belluno. Avtocesti sledimo do izvoza za Belluno, mi pa za krajem Belluno sledimo cesti v smeri kraja Agordo ter nato Marmoladi in alpskemu prelazu Passo Fedaia. Za prelazom Fedaia (2057 m), le ta se nahaja ob umetnem jezeru Lagho di Fedaia, se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo do začetka kraja Alba, kjer bomo na levi strani opazili žičnico (nihalka) Ciampac. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji omenjene žičnice. Nato kupimo karto ter se zapeljemo do zgornje postaje nihalke Ciampac. Od meje s Slovenijo, pa do izhodišča je približno 245 km.
Opis poti:
Od zgornje postaje nihalke nadaljujemo nekaj deset metrov po cesti, ki nas pripelje do smerokazov. Pri smerokazih se usmerimo levo za oznakami »Ferrata dei Finanzieri«. V nadaljevanju se nato nekaj časa rahlo spuščamo po makadamski cesti, ki nas pripelje do še enega razpotja. Tokrat nas smerokazi usmerijo desno in sledi kratek spust in nato prečenje travnatih pobočij, ki nas pripelje pod pobočja gore Colac.
Nadaljujemo rahlo levo in se pričnemo vzpenjati po melišču, ki nas pripelje do vstopa v plezalni del poti.
V začetnem delu se vzpnemo ob jeklenici navzgor, nato pa za kratek čas ponovno sledi nekoliko lažji nezavarovan del poti. Sledi prečenje ob jeklenici v levo in nato strm vzpon po žlebu levo navzgor. V nadaljevanju se pot precej strmo vzpenja po skalnatem pobočju navzgor in v pomoč nam je tudi nekaj skob. Takšna pot nas nato pripelje do rahlo previsnega skoka preko katerega pa so nam v pomoč številne skobe. Višje se nato pot ves čas strmo vzpenja in na nekaj mestih je potrebno tudi nekaj moči v rokah. Razmeroma dolg vzpon po strmih severnih pobočjih gore nas pripelje na greben s katerega se nam odpre lep pogled proti Marmoladi. Nadaljujemo desno in za odtenek manj strma pot nas kmalu pripelje na vrh.
Plezalna pot Ferrata dei Finanzieri spada med najzahtevnejše poti v Dolomitih in je primerna samo za izkušene gornike z obveznim samovarovanjem.
Sestopimo po nekoliko lažji poti, ki poteka po južnih pobočjih gore. Na razpotju nekoliko nižje lahko nadaljujemo desno proti zgornji postaji nihalke ali levo proti parkirišču pri spodnji postaji nihalke.
zemljevid poti - Colac
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Ciampac - Colac1
Ciampac - Colac2
Ciampac - Colac3
Ciampac - Colac4
Ciampac - Colac5
Ciampac - Colac6
Ciampac - Colac7
Ciampac - Colac8
Ciampac - Colac9
Ciampac - Colac10
Ciampac - Colac11
Ciampac - Colac12
Ciampac - Colac13
Ciampac - Colac14
Ciampac - Colac15
Ciampac - Colac16
Ciampac - Colac17
Ciampac - Colac18
Ciampac - Colac19
Ciampac - Colac20
Ciampac - Colac21
Ciampac - Colac22
Ciampac - Colac23
Ciampac - Colac24
Ciampac - Colac25
Ciampac - Colac26
Ciampac - Colac27
Ciampac - Colac28
Ciampac - Colac29
Ciampac - Colac30
Ciampac - Colac31
Ciampac - Colac32
Ciampac - Colac33
Ciampac - Colac34
Ciampac - Colac35
Ciampac - Colac36
Ciampac - Colac37
Ciampac - Colac38
Ciampac - Colac39
Ciampac - Colac40
Ciampac - Colac41
Ciampac - Colac42
Ciampac - Colac43
Ciampac - Colac44
Ciampac - Colac45
Ciampac - Colac46
Ciampac - Colac47
Ciampac - Colac48
Ciampac - Colac49
Ciampac - Colac50
Ciampac - Colac51
Ciampac - Colac52
Ciampac - Colac53
Diskusija o izletu Ciampac - Colac (Ferrata dei Finanzieri)
tagec3. 09. 2015
Včerajšna sreda se začne oblačna,napoved ni najboljša,ker pa je najin zadnji dan v Dolomitih,ga izkoristiva za bližnji vrh Colac.Z gondolo se zapeljeva na Ciampac,zabasano je,ampak ne izgleda da bo dež.Ferrata Finanzieri je zelo lepo speljana po naravnih prehodih,zelo dobro zavarovana in nama se nikakor ni zdela težka.Pridruži se nama gornik iz Nemčije,ki ni hotel sam po ferrati zaradi vremena in tako skupaj naredimo celo turo.Spust poteka po drugi strani na JZ stran proti Marmoladi,hitro smo navzdol,tako da prehitimo dež,ki nas ujame malo pred gondolo.Če ne bi bili hitri(3ure cel krog),bi bilo kar zoprno v steni!!Bili pa smo edeini v ferrati,ki naj bi bila zelo priljubljenavelik nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki