Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Dolomiti / Furcia Rossa III / Capanna Alpina - Furcia Rossa III

Capanna Alpina - Furcia Rossa III

Natisni
Izhodišče: Capanna Alpina (1720 m)
Širina/Dolžina: 46,55975°N 11,98145°E
Čas hoje: 4 h 30 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Ferata: C
Višinska razlika: 1071 m
Višinska razlika po poti: 1230 m
Zemljevid: Tabacco 03 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 405
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 108
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Dostop z Gorenjske: Čez MP Rateče ali Predel do Trbiža / Tarvisio in nato po avtocesti v smeri Vidma / Udine do izvoza Tolmezzo. Iz Tolmezza cesti sledimo v smeri naselja Ampezzo in gorskega prelaza Passo della Mauria. Cesta se nato spusti in nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo (možno tudi desno) v smeri Cortine d'Ampezzo. V vseh naslednjih križiščih se držimo oznak za Cortino d'Ampezzo.
V Cortini d'Ampezzo nato sledimo oznakam za alpski prelaz Passo di Falzarego. Tej vzpenjajoči cesti nato sledimo do omenjenega prelaza, nato pa nadaljujemo desno proti prelazu Passo Valparola. S prelaza se nato spustimo proti dolini Val Badia. Ko se nižje cesta poravna bomo na desni opazili večje parkirišče ter restavracijo in kamp. Mi nadaljujemo še nekaj 100 metrov po glavni cesti nato pa takoj za mostom, ki preči potok Rü Sciare zavijemo desno proti restavraciji Capanna Alpina. Omenjeni cesti nato sledimo do konca kjer parkiramo na velikem parkirišču pred omenjeno restavracijo. Parkirišče je v poletnih mesecih plačljivo. Cena za en dan parkiranja je 5€ (julij 2019).
S primorske strani: Peljemo se po avtocesti proti Benetkam / Venezia. Pri kraju Portogruaro zapustimo avtocesto proti Benetkam in nadaljujemo desno po avtocesti proti kraju Pordenone. V naslednjem avtocestnem križišču v bližini kraja Conegliano nadaljujemo desno proti kraju Belluno. V bližini Belluna se avtocesta konča, mi pa v naslednjih križiščih nadaljujemo v smeri Cortine d'Ampezzo. Naprej sledimo zgornjemu opisu.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo mimo restavracije Capanna Alpina po makadamski cesti, ki je zaprta za promet. Cesta nas nato hitro pripelje do ravnice kjer je razpotje. Desno vodi pot 20 proti koči Ütia Scotoni, mi pa se usmerimo levo na pot 11 in sledimo oznakam za Col de Locia in Fanes.
Od razpotja še nekaj časa hodimo po položni makadamski poti, ki vmes preko mostu preči potok. V nadaljevanju postane pot nekoliko ožja in nas pripelje v ruševje in nato še v redek gozd. Tu se pot prične tudi nekoliko strmeje vzpenjati. Nekoliko višje pot zavije v levo in se nato vzpenja ob ograji po nekoliko strmejšem pobočju. S poti se nam tu odpirajo lepi razgledi proti zahodu kjer je lepo vidna gorska skupina Sella. Pot nato preči pašno ograjo in nas pripelje na položnejši teren ob neizrazitem vrhu Col de Locia, ki se nahaja ob poti na naši levi strani. Na vrhu se nahaja tudi nekaj klopi.
Pot tu zavije rahlo v desno in se sprva rahlo spusti ter nato preči manjši potok. V nadaljevanju nato hodimo po položni in široki dolini, ki večinoma poteka proti severu. Nekaj časa pot še poteka ob ruševju kasneje pa nas pripelje na prostrana travnata pobočja. Takšna pot nas nato pripelje do označenega razpotja kjer se desno odcepi pot proti jezeru Lech de Legacio in naprej proti koči Lagazuoi.
Mi na razpotju še naprej nadaljujemo naravnost po prostranih travnikih na katerih se v poletnih mesecih pase tudi živina. Pot se ponovno prične rahlo spuščati in nas ob čudovitih razgledih pripelje do še enega označenega razpotja.
Tokrat se levo odcepi pot proti vrhovoma Conturines in Lavarela. Mi še naprej nadaljujemo po široki poti vse do planine Malga Gran Fanes kjer je označeno razpotje.
Naravnost je le še nekaj minut hoje do koče Ütia de Gran Fanes, ki jo že vidimo pred seboj. Mi se na razpotju usmerimo desno na pot številka 17 oz. Pot miru (Fridensweg / Via della pace). Pot od razpotja sprva poteka po travnatem pobočju in nas nato pripelje v pas zelo redkega macesnovega in borovega gozda. Pot je v nadaljevanju označena s številko 17 ter z oznakami VB ter FR, kar označuje vrhova Vallon Bianco in Furcia Rossa. Pot se še naprej rahlo vzpenja in poteka po stari vojaški mulatjeri proti jugovzhodu. Pot počasi zavije še nekoliko v levo in odpirati se nam prične tudi razgled proti vzhodu na dolino Valle di Fanes. Mulatjera nas tu pripelje na bolj kamnit teren po katerem kmalu dosežemo razpotje.
Desno vodi pot 17 proti Monte Castello oz. bivaku Bivacco della Pace, mi pa nadaljujemo levo po poti proti vrhovom Furcia Rossa in Vallon Bianco. Od razpotja pot nato kar nekaj časa preči pobočja nekoliko bolj proti vzhodu in nas pripelje do nekoliko strmejših pobočij. Sledi vzpon večinoma v ključih po strmem pobočju in pot nas pripelje do naslednjega razpotja.
Tokrat se usmerimo desno proti zavarovani plezalni poti, ki vodi proti vrhu Furcia Rossa III (označeno z napisom Ferrata – Klettersteig, Furcia Rossa). Naravnost pa vodi pot proti vrhu Vallon Bianco ter Furcia Rossa II). Od razpotja nato prečimo pobočje proti jugozahodu in pot nas pripelje na široko polico pod prepadnimi stenami. Pot nato zavije v levo in še naprej poteka ob robu ostenja ter se prične tudi nekoliko vzpenjati. Višje nato pot zavije nekoliko v desno in nas pripelje do začetka zavarovane poti.
Pred vstopom v zavarovan del poti se opremimo s čelado in samovarovalnim kompletom. Na začetku zavarovane poti se najprej nekoliko spustimo ob jeklenici, nato pa sledi še strmejši spust s pomočjo nekaj lestev. Po spustu postane pot ponovno manj zahtevna in se prične vzpenjati proti pobočjem vrha Furcia Rossa III. Tu v vzponu prečimo dolino na vzhodni strani omenjenega vrha in nato sledi nekoliko strmejši vzpon po nekoliko krušljivem pobočju kjer je pot nekoliko uničena. V zgodnjem poletju je lahko tu tudi še snežišče. Takšna pot nas nato pripelje do ostenja kjer je nadaljevanje zavarovane poti. Pot se tu vzpenja ob jeklenici in v pomoč nam je ponovno tudi nekaj lestev. Višje nato pot zavije v desno in nas po občasno nekoliko izpostavljenem pobočju pripelje do najzahtevnejšega dela poti. Tu se navpično vzpnemo s pomočjo številnih skob, na krajšem delu pa je stena celo malenkost previsna. Nad skobami se še nekaj časa vzpenjamo s pomočjo jeklenic, nato pa nas pot pripelje na manj zahtevna pobočja na severni strani vrha Furcia Rossa III. Tu najprej prečimo pobočje proti zahodu in pot nas pripelje do razpotja.
Mi nadaljujemo levo proti že omenjenemu vrhu desno pa vodi naprej zavarovana pot proti vrhu Monte Castello in bivaku Bivacco della Pace. Od razpotja nato sledi še krajši vzpon ob razglednem grebenu in pot nas kmalu pripelje do vrha na katerem bomo opazili manjši križ ter zanimivo klopco.
Sestopimo lahko tako, da nadaljujemo po omenjeni zavarovani poti in se nato vrnemo po poti številka 17 nazaj proti planini Malga Gran Fanes. Sestop je možen tudi po poti vzpona.
zemljevid poti - Furcia Rossa III
Ob poti: Col de Locia (2069m), Ju dal'Ega (2157m), Ütia de Gran Fanes (2102m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Bivacco della Pace (1 h 15 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Capanna Alpina - Furcia Rossa III1
Capanna Alpina - Furcia Rossa III2
Capanna Alpina - Furcia Rossa III3
Capanna Alpina - Furcia Rossa III4
Capanna Alpina - Furcia Rossa III5
Capanna Alpina - Furcia Rossa III6
Capanna Alpina - Furcia Rossa III7
Capanna Alpina - Furcia Rossa III8
Capanna Alpina - Furcia Rossa III9
Capanna Alpina - Furcia Rossa III10
Capanna Alpina - Furcia Rossa III11
Capanna Alpina - Furcia Rossa III12
Capanna Alpina - Furcia Rossa III13
Capanna Alpina - Furcia Rossa III14
Capanna Alpina - Furcia Rossa III15
Capanna Alpina - Furcia Rossa III16
Capanna Alpina - Furcia Rossa III17
Capanna Alpina - Furcia Rossa III18
Capanna Alpina - Furcia Rossa III19
Capanna Alpina - Furcia Rossa III20
Capanna Alpina - Furcia Rossa III21
Capanna Alpina - Furcia Rossa III22
Capanna Alpina - Furcia Rossa III23
Capanna Alpina - Furcia Rossa III24
Capanna Alpina - Furcia Rossa III25
Capanna Alpina - Furcia Rossa III26
Capanna Alpina - Furcia Rossa III27
Capanna Alpina - Furcia Rossa III28
Capanna Alpina - Furcia Rossa III29
Capanna Alpina - Furcia Rossa III30
Capanna Alpina - Furcia Rossa III31
Capanna Alpina - Furcia Rossa III32
Capanna Alpina - Furcia Rossa III33
Capanna Alpina - Furcia Rossa III34
Capanna Alpina - Furcia Rossa III35
Capanna Alpina - Furcia Rossa III36
Capanna Alpina - Furcia Rossa III37
Capanna Alpina - Furcia Rossa III38
Capanna Alpina - Furcia Rossa III39
Capanna Alpina - Furcia Rossa III40
Capanna Alpina - Furcia Rossa III41
Capanna Alpina - Furcia Rossa III42
Capanna Alpina - Furcia Rossa III43
Capanna Alpina - Furcia Rossa III44
Capanna Alpina - Furcia Rossa III45
Capanna Alpina - Furcia Rossa III46
Capanna Alpina - Furcia Rossa III47
Capanna Alpina - Furcia Rossa III48
Capanna Alpina - Furcia Rossa III49
Capanna Alpina - Furcia Rossa III50
Capanna Alpina - Furcia Rossa III51
Capanna Alpina - Furcia Rossa III52
Capanna Alpina - Furcia Rossa III53
Capanna Alpina - Furcia Rossa III54
Capanna Alpina - Furcia Rossa III55
Capanna Alpina - Furcia Rossa III56
Capanna Alpina - Furcia Rossa III57
Capanna Alpina - Furcia Rossa III58
Capanna Alpina - Furcia Rossa III59
Capanna Alpina - Furcia Rossa III60
Capanna Alpina - Furcia Rossa III61
Capanna Alpina - Furcia Rossa III62
Capanna Alpina - Furcia Rossa III63
Capanna Alpina - Furcia Rossa III64
Capanna Alpina - Furcia Rossa III65
Capanna Alpina - Furcia Rossa III66
Capanna Alpina - Furcia Rossa III67
Capanna Alpina - Furcia Rossa III68
Capanna Alpina - Furcia Rossa III69
Capanna Alpina - Furcia Rossa III70
Capanna Alpina - Furcia Rossa III71
Capanna Alpina - Furcia Rossa III72
Capanna Alpina - Furcia Rossa III73
Capanna Alpina - Furcia Rossa III74
Capanna Alpina - Furcia Rossa III75
Capanna Alpina - Furcia Rossa III76
Capanna Alpina - Furcia Rossa III77
Capanna Alpina - Furcia Rossa III78
Capanna Alpina - Furcia Rossa III79
Capanna Alpina - Furcia Rossa III80
Capanna Alpina - Furcia Rossa III81
Capanna Alpina - Furcia Rossa III82
Capanna Alpina - Furcia Rossa III83
Capanna Alpina - Furcia Rossa III84
Capanna Alpina - Furcia Rossa III85
Capanna Alpina - Furcia Rossa III86
Capanna Alpina - Furcia Rossa III87
Capanna Alpina - Furcia Rossa III88
Capanna Alpina - Furcia Rossa III89
Capanna Alpina - Furcia Rossa III90
Capanna Alpina - Furcia Rossa III91
Capanna Alpina - Furcia Rossa III92
Capanna Alpina - Furcia Rossa III93
Capanna Alpina - Furcia Rossa III94
Capanna Alpina - Furcia Rossa III95
Capanna Alpina - Furcia Rossa III96
Capanna Alpina - Furcia Rossa III97
Capanna Alpina - Furcia Rossa III98
Capanna Alpina - Furcia Rossa III99
Capanna Alpina - Furcia Rossa III100
Capanna Alpina - Furcia Rossa III101
Capanna Alpina - Furcia Rossa III102
Capanna Alpina - Furcia Rossa III103
Capanna Alpina - Furcia Rossa III104
Capanna Alpina - Furcia Rossa III105
Capanna Alpina - Furcia Rossa III106
Capanna Alpina - Furcia Rossa III107
Capanna Alpina - Furcia Rossa III108
Diskusija o izletu Capanna Alpina - Furcia Rossa III
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki