Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / DolomitiBivacco della Pace / Capanna Alpina - Bivacco della Pace
  

Capanna Alpina - Bivacco della Pace (Via della pace)

 
Izhodišče: Capanna Alpina (1720 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,55975°N / 11,98145°E
Cilj: Bivacco della Pace (2760 m)
Ime poti: Via della pace
Čas hoje: 5 h 45 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1040 m
Višinska razlika po poti: 1350 m
Zemljevid: Tabacco 07 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 149
Ocena: 1 glasov
Število slik: 146
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Dostop z Gorenjske: Čez MP Rateče ali Predel do Trbiža / Tarvisio in nato po avtocesti v smeri Vidma / Udine do izvoza Tolmezzo. Iz Tolmezza cesti sledimo v smeri naselja Ampezzo in gorskega prelaza Passo della Mauria. Cesta se nato spusti in nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo (možno tudi desno) v smeri Cortine d'Ampezzo. V vseh naslednjih križiščih se držimo oznak za Cortino d'Ampezzo.
V Cortini d'Ampezzo nato sledimo oznakam za alpski prelaz Passo di Falzarego. Tej vzpenjajoči cesti nato sledimo do omenjenega prelaza, nato pa nadaljujemo desno proti prelazu Passo Valparola. S prelaza se nato spustimo proti dolini Val Badia. Ko se nižje cesta poravna bomo na desni opazili večje parkirišče ter restavracijo in kamp. Mi nadaljujemo še nekaj 100 metrov po glavni cesti nato pa takoj za mostom, ki preči potok Rü Sciare zavijemo desno proti restavraciji Capanna Alpina. Omenjeni cesti nato sledimo do konca kjer parkiramo na velikem parkirišču pred omenjeno restavracijo. Parkirišče je v poletnih mesecih plačljivo. Cena za en dan parkiranja je 5€ (julij 2019).
S primorske strani: Peljemo se po avtocesti proti Benetkam / Venezia. Pri kraju Portogruaro zapustimo avtocesto proti Benetkam in nadaljujemo desno po avtocesti proti kraju Pordenone. V naslednjem avtocestnem križišču v bližini kraja Conegliano nadaljujemo desno proti kraju Belluno. V bližini Belluna se avtocesta konča, mi pa v naslednjih križiščih nadaljujemo v smeri Cortine d'Ampezzo. Naprej sledimo zgornjemu opisu.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo mimo restavracije Capanna Alpina po makadamski cesti, ki je zaprta za promet. Cesta nas nato hitro pripelje do ravnice kjer je razpotje. Desno vodi pot 20 proti koči Ütia Scotoni, mi pa se usmerimo levo na pot 11 in sledimo oznakam za Col de Locia in Fanes.
Od razpotja še nekaj časa hodimo po položni makadamski poti, ki vmes preko mostu preči potok. V nadaljevanju postane pot nekoliko ožja in nas pripelje v ruševje in nato še v redek gozd. Tu se pot prične tudi nekoliko strmeje vzpenjati. Nekoliko višje pot zavije v levo in se nato vzpenja ob ograji po nekoliko strmejšem pobočju. S poti se nam tu odpirajo lepi razgledi proti zahodu kjer je lepo vidna gorska skupina Sella. Pot nato preči pašno ograjo in nas pripelje na položnejši teren ob neizrazitem vrhu Col de Locia, ki se nahaja ob poti na naši levi strani. Na vrhu se nahaja tudi nekaj klopi.
Pot tu zavije rahlo v desno in se sprva rahlo spusti ter nato preči manjši potok. V nadaljevanju nato hodimo po položni in široki dolini, ki večinoma poteka proti severu. Nekaj časa pot še poteka ob ruševju kasneje pa nas pripelje na prostrana travnata pobočja. Takšna pot nas nato pripelje do označenega razpotja kjer se desno odcepi pot proti jezeru Lech de Legacio in naprej proti koči Lagazuoi.
Mi na razpotju še naprej nadaljujemo naravnost po prostranih travnikih na katerih se v poletnih mesecih pase tudi živina. Pot se ponovno prične rahlo spuščati in nas ob čudovitih razgledih pripelje do še enega označenega razpotja.
Tokrat se levo odcepi pot proti vrhovoma Conturines in Lavarela. Mi še naprej nadaljujemo po široki poti vse do planine Malga Gran Fanes kjer je označeno razpotje.
Naravnost je le še nekaj minut hoje do koče Ütia de Gran Fanes, ki jo že vidimo pred seboj. Mi se na razpotju usmerimo desno na pot številka 17 oz. Pot miru (Fridensweg / Via della pace). Pot od razpotja sprva poteka po travnatem pobočju in nas nato pripelje v pas zelo redkega macesnovega in borovega gozda. Pot je v nadaljevanju označena s številko 17 ter z oznakami VB ter FR, kar označuje vrhova Vallon Bianco in Furcia Rossa. Pot se še naprej rahlo vzpenja in poteka po stari vojaški mulatjeri proti jugovzhodu. Pot počasi zavije še nekoliko v levo in odpirati se nam prične tudi razgled proti vzhodu na dolino Valle di Fanes. Mulatjera nas tu pripelje na bolj kamnit teren po katerem kmalu dosežemo razpotje.
Desno vodi pot 17 proti Monte Castello oz. bivaku Bivacco della Pace, mi pa nadaljujemo levo po poti proti vrhovom Furcia Rossa in Vallon Bianco. Od razpotja pot nato kar nekaj časa preči pobočja nekoliko bolj proti vzhodu in nas pripelje do nekoliko strmejših pobočij. Sledi vzpon večinoma v ključih po strmem pobočju in pot nas pripelje do naslednjega razpotja.
Tokrat se usmerimo desno proti zavarovani plezalni poti, ki vodi proti vrhu Furcia Rossa III (označeno z napisom Ferrata – Klettersteig, Furcia Rossa). Naravnost pa vodi pot proti vrhu Vallon Bianco ter Furcia Rossa II). Od razpotja nato prečimo pobočje proti jugozahodu in pot nas pripelje na široko polico pod prepadnimi stenami. Pot nato zavije v levo in še naprej poteka ob robu ostenja ter se prične tudi nekoliko vzpenjati. Višje nato pot zavije nekoliko v desno in nas pripelje do začetka zavarovane poti.
Pred vstopom v zavarovan del poti se opremimo s čelado in samovarovalnim kompletom. Na začetku zavarovane poti se najprej nekoliko spustimo ob jeklenici, nato pa sledi še strmejši spust s pomočjo nekaj lestev. Po spustu postane pot ponovno manj zahtevna in se prične vzpenjati proti pobočjem vrha Furcia Rossa III. Tu v vzponu prečimo dolino na vzhodni strani omenjenega vrha in nato sledi nekoliko strmejši vzpon po nekoliko krušljivem pobočju kjer je pot nekoliko uničena. V zgodnjem poletju je lahko tu tudi še snežišče. Takšna pot nas nato pripelje do ostenja kjer je nadaljevanje zavarovane poti. Pot se tu vzpenja ob jeklenici in v pomoč nam je ponovno tudi nekaj lestev. Višje nato pot zavije v desno in nas po občasno nekoliko izpostavljenem pobočju pripelje do najzahtevnejšega dela poti. Tu se navpično vzpnemo s pomočjo številnih skob, na krajšem delu pa je stena celo malenkost previsna. Nad skobami se še nekaj časa vzpenjamo s pomočjo jeklenic, nato pa nas pot pripelje na manj zahtevna pobočja na severni strani vrha Furcia Rossa III. Tu najprej prečimo pobočje proti zahodu in pot nas pripelje do razpotja.
Levo je le še nekaj minut vzpona do vrha Furcia Rossa III katerega se vsekakor splača obiskati. Z vrha se nato vrnemo do razpotja ter nadaljujemo po poti, ki poteka proti jugozahodu. Pot se tu prične nekoliko spuščati in kmalu postane ponovno zahtevnejša. S pomočjo jeklenic in nekaj lestev se prečno spustimo po strmem pobočju. Pot nas nato pripelje na za odtenek manj strmo pobočje nad izrazito škrbino. Tu je na poti veliko grušča zato je še vedno potrebna precejšnja previdnost. Pot v nadaljevanju preči strma pobočja v levo in nas pripelje pod pobočja vrha Furcia Rossa IV. Tu pot ponovno postane zahtevnejša in sledi strm spust s pomočjo nekaj lestev. Pot nato zavije ostro v desno in se spušča po izpostavljeni polici pod previsom. Pot je tu zelo dobro zavarovana s številnimi lestvami in jeklenicami. Po spustu nas pot iz stene pripelje na melišča kjer se zavarovana pot konča.
Tu nadaljujemo levo in nato prečimo melišča proti jugu kjer že vidimo prepadni stolp Monte Castello ob katerem se nahaja bivak Bivacco della Pace. V kolikor nimamo namena obiskati bivaka in se želimo vrniti proti planini Malga Gran Fanes, lahko sestopimo tudi navzdol po melišču kjer potekajo bližnjice, ki se nižje priključijo poti številka 17. Sicer pa še naprej prečimo pobočja pod grebenom Furcia Rossa proti jugu. Pot se nato prične nekoliko strmeje vzpenjati in nas kmalu pripelje do bivaka.
Sestopimo po poti številka 17 proti planini Malga Gran Fanes od koder se nato vrnemo proti izhodišču.
Opisana pot imenovana Pot miru (nemško Fridensweg, italijansko Via della pace, ladinsko Tru dla Pesc) poteka preko grebena Furcia Rossa po trasi stare vojaške poti. Najtežji del zavarovane poti je ocenjen s težavnostno stopnjo C. Za vzpon je potrebna uporaba čelade in samovarovalnega kompleta.

Ob poti: Col de Locia (2069m), Ju dal'Ega (2157m), Ütia de Gran Fanes (2102m), Furcia Rossa III (2791m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Capanna Alpina - bivacco_della_pace1 Capanna Alpina - bivacco_della_pace2 Capanna Alpina - bivacco_della_pace3 Capanna Alpina - bivacco_della_pace4 Capanna Alpina - bivacco_della_pace5 Capanna Alpina - bivacco_della_pace6 Capanna Alpina - bivacco_della_pace7 Capanna Alpina - bivacco_della_pace8 Capanna Alpina - bivacco_della_pace9 Capanna Alpina - bivacco_della_pace10 Capanna Alpina - bivacco_della_pace11 Capanna Alpina - bivacco_della_pace12 Capanna Alpina - bivacco_della_pace13 Capanna Alpina - bivacco_della_pace14 Capanna Alpina - bivacco_della_pace15 Capanna Alpina - bivacco_della_pace16 Capanna Alpina - bivacco_della_pace17 Capanna Alpina - bivacco_della_pace18 Capanna Alpina - bivacco_della_pace19 Capanna Alpina - bivacco_della_pace20 Capanna Alpina - bivacco_della_pace21 Capanna Alpina - bivacco_della_pace22 Capanna Alpina - bivacco_della_pace23 Capanna Alpina - bivacco_della_pace24 Capanna Alpina - bivacco_della_pace25 Capanna Alpina - bivacco_della_pace26 Capanna Alpina - bivacco_della_pace27 Capanna Alpina - bivacco_della_pace28 Capanna Alpina - bivacco_della_pace29 Capanna Alpina - bivacco_della_pace30 Capanna Alpina - bivacco_della_pace31 Capanna Alpina - bivacco_della_pace32 Capanna Alpina - bivacco_della_pace33 Capanna Alpina - bivacco_della_pace34 Capanna Alpina - bivacco_della_pace35 Capanna Alpina - bivacco_della_pace36 Capanna Alpina - bivacco_della_pace37 Capanna Alpina - bivacco_della_pace38 Capanna Alpina - bivacco_della_pace39 Capanna Alpina - bivacco_della_pace40 Capanna Alpina - bivacco_della_pace41 Capanna Alpina - bivacco_della_pace42 Capanna Alpina - bivacco_della_pace43 Capanna Alpina - bivacco_della_pace44 Capanna Alpina - bivacco_della_pace45 Capanna Alpina - bivacco_della_pace46 Capanna Alpina - bivacco_della_pace47 Capanna Alpina - bivacco_della_pace48 Capanna Alpina - bivacco_della_pace49 Capanna Alpina - bivacco_della_pace50 Capanna Alpina - bivacco_della_pace51 Capanna Alpina - bivacco_della_pace52 Capanna Alpina - bivacco_della_pace53 Capanna Alpina - bivacco_della_pace54 Capanna Alpina - bivacco_della_pace55 Capanna Alpina - bivacco_della_pace56 Capanna Alpina - bivacco_della_pace57 Capanna Alpina - bivacco_della_pace58 Capanna Alpina - bivacco_della_pace59 Capanna Alpina - bivacco_della_pace60 Capanna Alpina - bivacco_della_pace61 Capanna Alpina - bivacco_della_pace62 Capanna Alpina - bivacco_della_pace63 Capanna Alpina - bivacco_della_pace64 Capanna Alpina - bivacco_della_pace65 Capanna Alpina - bivacco_della_pace66 Capanna Alpina - bivacco_della_pace67 Capanna Alpina - bivacco_della_pace68 Capanna Alpina - bivacco_della_pace69 Capanna Alpina - bivacco_della_pace70 Capanna Alpina - bivacco_della_pace71 Capanna Alpina - bivacco_della_pace72 Capanna Alpina - bivacco_della_pace73 Capanna Alpina - bivacco_della_pace74 Capanna Alpina - bivacco_della_pace75 Capanna Alpina - bivacco_della_pace76 Capanna Alpina - bivacco_della_pace77 Capanna Alpina - bivacco_della_pace78 Capanna Alpina - bivacco_della_pace79 Capanna Alpina - bivacco_della_pace80 Capanna Alpina - bivacco_della_pace81 Capanna Alpina - bivacco_della_pace82 Capanna Alpina - bivacco_della_pace83 Capanna Alpina - bivacco_della_pace84 Capanna Alpina - bivacco_della_pace85 Capanna Alpina - bivacco_della_pace86 Capanna Alpina - bivacco_della_pace87 Capanna Alpina - bivacco_della_pace88 Capanna Alpina - bivacco_della_pace89 Capanna Alpina - bivacco_della_pace90 Capanna Alpina - bivacco_della_pace91 Capanna Alpina - bivacco_della_pace92 Capanna Alpina - bivacco_della_pace93 Capanna Alpina - bivacco_della_pace94 Capanna Alpina - bivacco_della_pace95 Capanna Alpina - bivacco_della_pace96 Capanna Alpina - bivacco_della_pace97 Capanna Alpina - bivacco_della_pace98 Capanna Alpina - bivacco_della_pace99 Capanna Alpina - bivacco_della_pace100 Capanna Alpina - bivacco_della_pace101 Capanna Alpina - bivacco_della_pace102 Capanna Alpina - bivacco_della_pace103 Capanna Alpina - bivacco_della_pace104 Capanna Alpina - bivacco_della_pace105 Capanna Alpina - bivacco_della_pace106 Capanna Alpina - bivacco_della_pace107 Capanna Alpina - bivacco_della_pace108 Capanna Alpina - bivacco_della_pace109 Capanna Alpina - bivacco_della_pace110 Capanna Alpina - bivacco_della_pace111 Capanna Alpina - bivacco_della_pace112 Capanna Alpina - bivacco_della_pace113 Capanna Alpina - bivacco_della_pace114 Capanna Alpina - bivacco_della_pace115 Capanna Alpina - bivacco_della_pace116 Capanna Alpina - bivacco_della_pace117 Capanna Alpina - bivacco_della_pace118 Capanna Alpina - bivacco_della_pace119 Capanna Alpina - bivacco_della_pace120 Capanna Alpina - bivacco_della_pace121 Capanna Alpina - bivacco_della_pace122 Capanna Alpina - bivacco_della_pace123 Capanna Alpina - bivacco_della_pace124 Capanna Alpina - bivacco_della_pace125 Capanna Alpina - bivacco_della_pace126 Capanna Alpina - bivacco_della_pace127 Capanna Alpina - bivacco_della_pace128 Capanna Alpina - bivacco_della_pace129 Capanna Alpina - bivacco_della_pace130 Capanna Alpina - bivacco_della_pace131 Capanna Alpina - bivacco_della_pace132 Capanna Alpina - bivacco_della_pace133 Capanna Alpina - bivacco_della_pace134 Capanna Alpina - bivacco_della_pace135 Capanna Alpina - bivacco_della_pace136 Capanna Alpina - bivacco_della_pace137 Capanna Alpina - bivacco_della_pace138 Capanna Alpina - bivacco_della_pace139 Capanna Alpina - bivacco_della_pace140 Capanna Alpina - bivacco_della_pace141 Capanna Alpina - bivacco_della_pace142 Capanna Alpina - bivacco_della_pace143 Capanna Alpina - bivacco_della_pace144 Capanna Alpina - bivacco_della_pace145 Capanna Alpina - bivacco_della_pace146
Diskusija o izletu Capanna Alpina - Bivacco della Pace (Via della pace)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki