Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Bukovo - Kojca (severna pot)

Natisni
Izhodišče: Bukovo (710 m)
Širina/Dolžina: 46,1504°N 13,9041°E
Ime poti: severna pot
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 593 m
Višinska razlika po poti: 625 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1.380
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 37
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) S ceste Bača pri Modreju - Podbrdo, v naselju Grahovo ob Bači, zavijemo v smeri proti naselju Bukovo. Najprej se v dveh serpentinah spustimo do mostu preko reke Bače, nato pa se pričnemo vzpenjati proti Bukovem. Višje nadaljujemo rahlo levo (rahlo desno Šentviška planota), iz naslednjega križišča pa nadaljujemo ostro desno v smeri Cerknega (rahlo levo Zakojca). Sledi še nekaj 100 metrov vožnje in prispemo do središča vasi Bukovo, kjer se ob nekdanji gostilni pri Urški, prične opisana pot.
b) S ceste Most na Soči - Idrija, pri naselju Reka zapeljemo v smeri naselja Bukovo ter se nato vzpenjamo nad Bukovško grapo. Višje se rahlo v levo odcepi cesta proti naselju Police, mi pa nadaljujemo proti Bukovem. Ovinkasta cesta nas na višini 653 metrov pripelje do križišča, kjer se priključimo cesti iz Cerknega, mi pa nadaljujemo levo ter se zapeljemo do središča vasi Bukovo, kjer se ob nekdanji gostilni pri Urški, prične opisana pot.
c) Najprej se zapeljemo v center Cerknega (do sem s ceste Idrija - Most na Soči, ali iz Gorenje vasi in Žirov preko prelaza Kladje, ali pa iz Zalega Loga preko Davče...), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Zakojce. Le nekaj metrov za tem, ko smo se usmerili v smeri Zakojce, pa se v levo odcepi cesta proti vasi Zakriž, skozi katero vodi strma bližnjica, mi pa nadaljujemo po cesti, ki se nadaljuje ob potoku Zapoška. Višje nas cesta vodi skozi vasi Trebenče, Gorje, nato pa po prečenju pobočij, po zgornji strani obidemo vas Zakriž, kjer se nam priključi prej omenjena bližnjica. Nekoliko naprej cesta zavije še bolj v desno, nato pa še po nekaj kilometrih prečenja prispemo do začetka vasi Jesenica, od koder sledimo oznakam za naselje Bukovo. Sledi prečenje pobočij Kojce, ko pa prispemo v Bukovo, se peljemo še do nekdanje gostile pri Urški, kjer se prične opisana pot.
Opis poti:
Od nekdanje gostilne pri Urški (Bukovo 9) se usmerimo na cesto, ki vodi v smeri Cerknega, z nje pa gremo po nekaj 10 korakih levo, na stransko cesto, ki se vzpne proti hišam zgornjega dela naselja. Po krajšem vzponu dosežemo križišča pri hidrantu, kjer gremo desno, hišo s hišno št. Bukovo 23, pa obidemo po levi strani. Nad omenjeno hišo gremo ostro levo, nato pa gremo še preko dvorišča zadnje hiše v vasi. Sledi kratek vzpon do manjšega objekta, na vrhu katerega je sirena, na objektu pa opazimo markacijo, ki nas usmeri desno. Pot naprej nas vodi prečno pod traso visokonapetostnega daljnovoda, nato pa na razpotju izberemo lev kolovoz, ki se v nadaljevanju prečno vzpenja proti levi. Star kolovoz, ki je zaradi strmih pobočij ponekod že precej poškodovan in ob katerem opazimo nekaj markacij, se višje spremeni v sprva še dokaj široko gozdno stezico, ki pa je predvsem v mokrem na nekaj mestih nevarna za zdrs. Pot se tudi višje prečno vzpenja v isti smeri, postopoma pa preide na severna pobočja Kojce, kjer prispemo na neoznačeno razpotje.
Z razpotja nadaljujemo rahlo levo (ostro desno pot, ki po daljšem prečenju preide na južna pobočja in se priključi markirani poti iz Orehka) ter nadaljujemo prečenje, pot pa se v nadaljevanju večinoma rahlo vzpenja, preči pa tudi še nekaj grap. Slabša stezica nas nato pripelje do mesta, kjer dosežemo markirano pot iz Zakojce.
Tudi, ko dosežemo markirano pot, nadaljujemo s prečenjem, razlika je le v tem, da se stezica nekoliko razširi, še bolje uhojena pa postane, ko se nam priključi še markirana pot iz Jesenice oz. prevala Vrh Ravni ter Orehka.
Sledi nekaj zmernega vzpona, nato pa se nam priključi še pot iz Reke in druga pot iz Orehka, v isti smeri pa se nadaljuje tudi pot, ki obkroži Kojco.
Pot naprej se ponovno prične strmeje vzpenjati in se ob občasnih razgledih nadaljuje po vzhodnem grebenu Kojce. Nekaj minut se še vzpenjamo skozi gozd, nato pa se gozd konča, pot pa položi in do vrha z znamenito kopo sena, nas loči le še nekaj minut hoda.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (oktober).
zemljevid poti - Kojca
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Bukovo - Kojca1
Bukovo - Kojca2
Bukovo - Kojca3
Bukovo - Kojca4
Bukovo - Kojca5
Bukovo - Kojca6
Bukovo - Kojca7
Bukovo - Kojca8
Bukovo - Kojca9
Bukovo - Kojca10
Bukovo - Kojca11
Bukovo - Kojca12
Bukovo - Kojca13
Bukovo - Kojca14
Bukovo - Kojca15
Bukovo - Kojca16
Bukovo - Kojca17
Bukovo - Kojca18
Bukovo - Kojca19
Bukovo - Kojca20
Bukovo - Kojca21
Bukovo - Kojca22
Bukovo - Kojca23
Bukovo - Kojca24
Bukovo - Kojca25
Bukovo - Kojca26
Bukovo - Kojca27
Bukovo - Kojca28
Bukovo - Kojca29
Bukovo - Kojca30
Bukovo - Kojca31
Bukovo - Kojca32
Bukovo - Kojca33
Bukovo - Kojca34
Bukovo - Kojca35
Bukovo - Kojca36
Bukovo - Kojca37
Diskusija o izletu Bukovo - Kojca (severna pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki