Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Lanež / Bukovnik - Lanež

Bukovnik - Lanež

Natisni
Izhodišče: Bukovnik (1327 m)
Širina/Dolžina: 46,434°N 14,7371°E
Čas hoje: 2 h 20 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 598 m
Višinska razlika po poti: 630 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 12.786
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 52
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali iz Kamnika čez prelaz Volovljek (Kranjski Rak)), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logarski dolini. V vasi Solčava zapustimo glavno cesto proti Logarski dolini in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Podolševe, prelaza Spodnje Sleme in Črne na Koroškem. V nadaljevanju cesta izgubi asfaltno prevleko, mi pa po nekaj kilometrih na križišču v Podolševi zavijemo desno proti Črni na Koroškem. Cesta, ki se v nadaljevanju v glavnem prečno vzpenja, pa nas čez čas pripelje do prelaza Spodnje Sleme. Tu zavijemo desno v smeri Koče na Grohatu in kmetije Bukovnik (kmetija Bukovnik se nahaja na nadmorski višini 1327 m in velja za najvišje ležečo kmetijo v Sloveniji) ter vzpon nadaljujemo po makadamski cesti, katera na nekaj 100 metrov višje pripelje do naslednjega križišča. Na omenjenem križišču se rahlo v levo odcepi za javni promet zaprta gozdna cesta, ki vodi proti Koči na Grohatu, naravnost pa se nadaljuje cesta proti prej omenjeni kmetiji. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča.
b) Zapeljemo se v Črno na Koroškem (do sem iz Raven na Koroškem ali iz Šoštanja preko prelaza Spodnje Sleme), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Lučam. Sprva še asfaltna cesta, višje postane makadamska in nas pripelje do križišča večih cest na prelazu Spodnje Sleme. Tu zavijemo levo v smeri Koče na Grohatu in kmetije Bukovnik (kmetija Bukovnik se nahaja na nadmorski višini 1327 m in velja za najvišje ležečo kmetijo v Sloveniji) ter vzpon nadaljujemo po makadamski cesti, katera na nekaj 100 metrov višje pripelje do naslednjega križišča. Na omenjenem križišču se rahlo v levo odcepi za javni promet zaprta gozdna cesta, ki vodi proti Koči na Grohatu, naravnost pa se nadaljuje cesta proti prej omenjeni kmetiji. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča.
Opis poti:
Z izhodišča se usmerimo na zgornjo cesto, ki je s prometnim znakom zaprta za javni promet (naravnost kmetija Bukovnik), po njej pa po približno 100 metrih prispemo do rampe, ki tudi fizično preprečuje nadaljnjo vožnjo. Nekoliko naprej se nama odpre lep pogled proti kmetiji Bukovnik in Kamniško Savinjskim Alpam, ko se vrnemo v gozd pa se pot razcepi.
Nadaljujemo rahlo levo na markirano pešpot (naravnost pot po cesti), ki v nadaljevanju preči pobočja proti desni, večino časa pa se zložno do zmerno vzpenja. Med prečenjem nas pot vodi preko nekaj krajših strmih delov, kjer je lepo urejena in ponekod tudi ograjena, tehnično pa ni zahtevna. Čez čas stopimo iz gozda na planino Grohot, kjer se vrnemo na cesto, nas pa do Koče v Grohotu pod Raduho loči le še nekaj 10 korakov lahkotne hoje.
Od koče nadaljujemo v smeri Durc in Raduhe, kjer sprva še hodimo po slabši cesti, oz. višje kolovozu.
Pri koči GRS se kolovoz dokončno konča, mi pa nadaljujemo po poti, ki zavije levo. Sledi nekaj vzpona skozi občasno redek gozd, nato pa prispemo do označenega razpotja, kjer nadaljujemo levo v smeri Durc (desno plezalna pot na Raduho).
Pot naprej se dokaj strmo vzpenja in se obrača vse bolj proti vzhodu. Vse bolj razgledna pot nas nato pripelje do melišča pod ostenji Male Raduhe, kjer pa nadaljujemo naravnost (rahlo desno je še vidna opuščena stara pot). Sledi prečenje melišča, za prečenjem grape pa stopimo v pas ruševja, skozi katerega nas vodi lepo urejena pot. Po omenjeni poti, ki se strmo vzpenja pa po približno 10 minutah nadaljnje hoje prispemo do označenega razpotja, ki se nahaja nekoliko vzhodno od Durc.
Z razpotja gremo levo (desno Velika Raduha in ena od poti proti planini Loka) v smeri Laneža in Koče na Loki pod Raduho, kjer po desni strani obidemo napajališče. Sledi kratek spust do manjše zanimive previsne pečine, nato pa lahkotna hoja z nekaj krajšimi vzponi in spusti. Lahkotna pot se za tem zmerno vzpne in nas ob lepih razgledih pripelje na prostran vrh Laneža, kjer se na levi nahaja vpisna skrinjica v obliki miniaturnega Aljaževega stolpa, najvišja točka pa se nahaja nekoliko bolj v desno.
Bukovnik - planina Grohot 0:40, planina Grohot - Durce 1:25, Durce - Lanež 0:15.
zemljevid poti - Lanež
Ob poti: Koča na Grohatu (1460m), Durce (1910m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Bukovnik - Lanež1
Bukovnik - Lanež2
Bukovnik - Lanež3
Bukovnik - Lanež4
Bukovnik - Lanež5
Bukovnik - Lanež6
Bukovnik - Lanež7
Bukovnik - Lanež8
Bukovnik - Lanež9
Bukovnik - Lanež10
Bukovnik - Lanež11
Bukovnik - Lanež12
Bukovnik - Lanež13
Bukovnik - Lanež14
Bukovnik - Lanež15
Bukovnik - Lanež16
Bukovnik - Lanež17
Bukovnik - Lanež18
Bukovnik - Lanež19
Bukovnik - Lanež20
Bukovnik - Lanež21
Bukovnik - Lanež22
Bukovnik - Lanež23
Bukovnik - Lanež24
Bukovnik - Lanež25
Bukovnik - Lanež26
Bukovnik - Lanež27
Bukovnik - Lanež28
Bukovnik - Lanež29
Bukovnik - Lanež30
Bukovnik - Lanež31
Bukovnik - Lanež32
Bukovnik - Lanež33
Bukovnik - Lanež34
Bukovnik - Lanež35
Bukovnik - Lanež36
Bukovnik - Lanež37
Bukovnik - Lanež38
Bukovnik - Lanež39
Bukovnik - Lanež40
Bukovnik - Lanež41
Bukovnik - Lanež42
Bukovnik - Lanež43
Bukovnik - Lanež44
Bukovnik - Lanež45
Bukovnik - Lanež46
Bukovnik - Lanež47
Bukovnik - Lanež48
Bukovnik - Lanež49
Bukovnik - Lanež50
Bukovnik - Lanež51
Bukovnik - Lanež52
Diskusija o izletu Bukovnik - Lanež
hosti22. 11. 2009
Lanež

Včeraj smo s prijatelji izkoristili lepo vreme in se namenili na Lanež.Do koče na Grohatu je pot kopna, naprej pa pomrznjen sneg in ledeno,zato smo se obrnili in se nižje raje sončili ter uživali v lepih rezgledih po okoliških hribih.Lanež pa pride na vrsto drugo leto. Lp, Nada
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki