Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Bezgovica - Loška stena

 
Izhodišče: Bezgovica (550 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 45,5477°N / 14,7073°E
Cilj: Loška stena (875 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 2 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 325 m
Višinska razlika po poti: 600 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 701
Ocena: 2 glasov
Število slik: 87
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Ribnico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kočevju. Za Dolenjo vasjo nadaljujemo desno v smeri naselij Grčarice, Gotenica in Kočevska Reka. V Kočevski Reki nadaljujemo desno v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu še enkrat nadaljujemo desno, nato pa mimo zaselka Ravne v nekaj kilometrih prispemo do prelaza Strma Reber, ki se nahaja na nadmorski višini 993 m. Za prelazom se cesta prične spuščati, nato pa nas po 19 serpentinah pripelje do naselja Zgornji Čačič, nekaj 100 m naprej pa še do odcepa cesta v vas Bezgovica. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
b) Iz Kočevja se peljemo proti MP Petrina, nato pa na koncu naselja Štalcerji nadaljujemo desno proti Kočevski Reki. V Kočevski Reki nadaljujemo levo v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu nadaljujemo desno, nato pa mimo zaselka Ravne v nekaj kilometrih prispemo do prelaza Strma Reber, ki se nahaja na nadmorski višini 993 m. Za prelazom se cesta prične spuščati, nato pa nas po 19 serpentinah pripelje do naselja Zgornji Čačič, nekaj 100 m naprej pa še do odcepa cesta v vas Bezgovica. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
c) Iz Osilnice oz. Sel pri Osilnici nadaljujemo v smeri naselij Žurge, Padovo pri Osilnici, Zgornji Čačič in prelaza Strma Reber. Še preden prispemo do 1. oz. 19. serpentine pa se v levo odcepi cesta, ki vodi proti naselju Bezgovica. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo v smeri vasi Bezgovica, katero hitro tudi dosežemo. Ko dosežemo omenjeno vas, na manjšem križišču nadaljujemo rahlo desno, nato pa ob lepih pogledih na Sveto Goro in Gorski Kotar prispemo do zgornjega dela vasi, kjer med hišami sledimo markacijam. Za zadnjo hišo opazimo planinske smerne table, ki nas usmerijo v breg, na pot, ki preide v gozd, skozi katerega se postopoma pričnemo strmeje vzpenjati. Po krajšem vzponu se nam z desne priključi še pot od 18. serpentine ceste na Strmo Reber, mi pa nadaljujemo naravnost po bolj strmi poti, ki nas višje v prečnem vzponu pripelje do strme dolinice, po kateri nadaljujemo vzpon. Višje nas markacije z razrite dolinice povedejo levo na pot, ki preide ob rob občasno prepadnega grebena. Vzpon nadaljujemo po občasno nekoliko bolj zaraščeni poti, ki se prepadom umika nekoliko v desno, občasno pa se nam odpre nekaj razgleda na okoliške hribe. Nekaj minut višje dosežemo širok kolovoz, kateremu sledimo v levo, mi pa po njem hodimo do mesta, kjer se le ta razcepi na dva dela.
Nadaljujemo po rahlo levem kolovozu (desni kolovoz obide Bezgarsko planino in vodi proti prelazu Strma Reber), ki nas hitro popelje iz gozda na spodnji del Bezgarske planine. Ko dosežemo planino se preko travnika v minuti ali dveh sprehodimo do večje lovske opazovalnice.
Od lovske opazovalnice, pri kateri je označeno razpotje, nadaljujemo desno v smeri Cerka in Firstovega repa (naravnost Taborska stena, Dragarji...), po poti, ki se spusti do manjšega vrtička sredi planine. Ko pot preide v gozd, na razpotju kolovozov nadaljujemo naravnost (tu se nam z desne priključi kolovoz, ki se malo pred planino z markirane poti odcepi naravnost in je kako minuto krajši kot markirana pot). Sledi nekaj minut vzpona skozi gozd, nato pa dosežemo glavno cesto Osilnica - Kočevska Reka, katero previdno prečimo.
Na drugi strani ceste nadaljujemo v smeri Cerka in Firstovega repa ter pot nadaljujemo po gozdni cesti. Pot naprej nas vodi po gozdni cesti, s katere pa se že po nekaj minutah v desno odcepi markirana pot.
Nadaljujemo po markirani poti (možno je nadaljevanje tudi po nemarkirani cesti, saj se markirana pot čez čas vrne na omenjeno cesto, pot po cesti pa je tudi nekoliko krajša), ki preide v strnjen gozd. Skozi gozd se najprej pričnemo zmerno vzpenjati, pri tem pa pazljivo sledimo markacijam, saj je sicer sledljiva pot razmeroma slabo uhojena. Ko se pot nekoliko višje položi, po levi strani obidemo neizrazit vrh Luknja (1079 m), do katerega se lahko po lažjem brezpotju vzpnemo v nekaj minutah, sicer pa nadaljujemo po markirani poti, ki kot napisano vrh obide po levi strani. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov, nato pa sledi nekoliko daljši spust, ki se konča, ko dosežemo makadamsko cesto.
Ko dosežemo cesto nadaljujemo desno (levo markirana pot na Cerk ter cesta po kateri se lahko vrnemo na izhodišče) v smeri Firstovega repa. Po cesti se rahlo do zmerno vzpenjamo, po njej pa hodimo do njenega konca oz. obračališča.
Na levi strani obračališča opazimo oznake za Firstov rep in prvič tudi za Loško steno, ki nas usmerijo na kolovoz, ki se postopoma prične spuščati. Ko se po nekaj minutah kolovoz konča, na levi opazimo solnico za divjad, mi pa nadaljujemo naravnost navzdol, po markirani pešpoti, po kateri v nekaj korakih prispemo do vpisne skrinjice na Firstovem repu.
Od vpisne skrinjice nadaljujemo spust po markirani poti v smeri Loške stene. Dokaj slikovita pot, s katere se nam odpirajo lepi razgledi na bližnja ostenja, stolpiče in hribe, nas vodi ob robu pečin, katerim pa se pot umika na desno stran, tako da večje nevarnosti zdrsa ni, razen seveda, če gremo na rob po kak lep razgled. Nekoliko nižje pot preide v gozd ter se položi. Sledi kratek vzpon, nato pa lahkoten spust do prepadnega roba vrha Loške stene, od koder se odpre res lep razgled na Zgornjo Kolpsko dolino in okoliško hribovje.
Bezgovica - Bezgarska planina 1:00, Bezgarska planina - Firstov rep 1:15, Firstov rep - Loška stena 25 minut.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (avgust).

zemljevid poti
Ob poti: Bezgovica (565m), Bezgarska planina (895m), Firstov rep (1002m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Bezgovica - loska_stena1
Bezgovica - loska_stena2
Bezgovica - loska_stena3
Bezgovica - loska_stena4
Bezgovica - loska_stena5
Bezgovica - loska_stena6
Bezgovica - loska_stena7
Bezgovica - loska_stena8
Bezgovica - loska_stena9
Bezgovica - loska_stena10
Bezgovica - loska_stena11
Bezgovica - loska_stena12
Bezgovica - loska_stena13
Bezgovica - loska_stena14
Bezgovica - loska_stena15
Bezgovica - loska_stena16
Bezgovica - loska_stena17
Bezgovica - loska_stena18
Bezgovica - loska_stena19
Bezgovica - loska_stena20
Bezgovica - loska_stena21
Bezgovica - loska_stena22
Bezgovica - loska_stena23
Bezgovica - loska_stena24
Bezgovica - loska_stena25
Bezgovica - loska_stena26
Bezgovica - loska_stena27
Bezgovica - loska_stena28
Bezgovica - loska_stena29
Bezgovica - loska_stena30
Bezgovica - loska_stena31
Bezgovica - loska_stena32
Bezgovica - loska_stena33
Bezgovica - loska_stena34
Bezgovica - loska_stena35
Bezgovica - loska_stena36
Bezgovica - loska_stena37
Bezgovica - loska_stena38
Bezgovica - loska_stena39
Bezgovica - loska_stena40
Bezgovica - loska_stena41
Bezgovica - loska_stena42
Bezgovica - loska_stena43
Bezgovica - loska_stena44
Bezgovica - loska_stena45
Bezgovica - loska_stena46
Bezgovica - loska_stena47
Bezgovica - loska_stena48
Bezgovica - loska_stena49
Bezgovica - loska_stena50
Bezgovica - loska_stena51
Bezgovica - loska_stena52
Bezgovica - loska_stena53
Bezgovica - loska_stena54
Bezgovica - loska_stena55
Bezgovica - loska_stena56
Bezgovica - loska_stena57
Bezgovica - loska_stena58
Bezgovica - loska_stena59
Bezgovica - loska_stena60
Bezgovica - loska_stena61
Bezgovica - loska_stena62
Bezgovica - loska_stena63
Bezgovica - loska_stena64
Bezgovica - loska_stena65
Bezgovica - loska_stena66
Bezgovica - loska_stena67
Bezgovica - loska_stena68
Bezgovica - loska_stena69
Bezgovica - loska_stena70
Bezgovica - loska_stena71
Bezgovica - loska_stena72
Bezgovica - loska_stena73
Bezgovica - loska_stena74
Bezgovica - loska_stena75
Bezgovica - loska_stena76
Bezgovica - loska_stena77
Bezgovica - loska_stena78
Bezgovica - loska_stena79
Bezgovica - loska_stena80
Bezgovica - loska_stena81
Bezgovica - loska_stena82
Bezgovica - loska_stena83
Bezgovica - loska_stena84
Bezgovica - loska_stena85
Bezgovica - loska_stena86
Bezgovica - loska_stena87
Diskusija o izletu Bezgovica - Loška stena ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki