Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeStoržič / Bašelj - Storžič
  

Bašelj - Storžič (mimo sv. Lovrenca in po JZ grebenu)

 
Izhodišče: Bašelj (590 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,321°N / 14,4002°E
Cilj: Storžič (2132 m)
Ime poti: mimo sv. Lovrenca in po JZ grebenu
Čas hoje: 4 h 5 min
Zahtevnost: zahtevna neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1542 m
Višinska razlika po poti: 1550 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2744
Ocena: 1 glasov
Število slik: 83
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Ko prispemo v Bašelj, pa na mestu, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, le to zapustimo in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Gamsove poti. Z vožnjo nadaljujemo po ozki asfaltni cesti, ki nas vodi med hišami in med potokom Belica. Parkiramo na parkirišču ob Turističnem društvu Bašelj.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo, Zgornjo Belo (v Zgornji Beli se priključimo cesti iz Preddvora) do Bašlja, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, le to zapustimo in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Gamsove poti. Z vožnjo nadaljujemo po ozki asfaltni cesti, ki nas vodi med hišami in med potokom Belica. Parkiramo na parkirišču ob Turističnem društvu Bašelj.

Opis poti:

Z izhodišča pri brunarici turističnega društva Bašelj nadaljujemo po za javni promet zaprti gozdni cesti, ki nas vodi ob potoku Belica. Sprva hodimo ob nogometnem in košarkarskem igrišču, nato pa že prispemo na prvo razpotje Gamsove poti, kjer nadaljujemo levo (naravnost po cesti Kališče, Gradišče, Storžič...) v gozd, kjer sprva hodimo vzporedno s cesto, nato pa pot zavije še bolj v levo ter se prične prečno vzpenjati čez postopoma vse bolj strmo pobočje. Višje stopimo iz gozda, od koder se nam odpre lep pogled proti Gamsovemu raju, Gorenjski in bližnji vasici Laško. Od tu se mimo klopce in spominskega obeležja NOB v nekaj korakih spustimo do bližnje ceste, po njej pa hodimo le nekaj metrov, saj nas oznake Gamsove poti usmerijo desno v gozd. Sledi še nekaj minut vzpona skozi gozd, nato pa dosežemo gozdno cesto, kateri sledimo v desno do bližnjega križišča in parkirišča.
S Križišča nadaljujemo po slabši in bolj strmi levi cesti v smeri sv. Lovrenca in Doma pod Sv. Lovrencem (naravnost Kališče, Storžič - do Kališča in Storžiča pa je možno priti tudi, če nadaljujemo levo). Od križišča naprej se razmeroma strmo vzpenjamo, med vzponom pa se v desno odcepi markirana pešpot, ki vodi direktno k cerkvi sv. Lovrenca in obide Dom pod Lovrencem. Ves čas nadaljujemo po cesti, z nje pa se nam višje prehodno odpre nekaj razgleda. Ko cesta čez nekaj časa zavije ostro desno, pa nas v nekaj korakih pripelje do že omenjenega Doma pod Lovrencem.
Od doma nadaljujemo v smeri Javornika, Velike in Male Poljane, Kališča in Storžiča, po poti, ki se zmerno vzpne skozi gozd. Dobro uhojena pot nas hitro popelje iz gozda na prostrano senožet, preko katere se v lepih razgledih sprehodimo do cerkve sv. Lovrenca.
Za cerkvijo se pot vrne v gozd ter se prične spuščati proti nekaj minut oddaljenemu označenemu razpotju, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Storžiča in Kališča.
Naprej nadaljujemo v smeri Storžiča še naprej po široki poti, ki pa se rahlo vzpenja. Pot kmalu postane ožja in se nato kar nekaj časa strmo vzpenja skozi gozd. Višje nas pot le pripelje iz gozda in odprejo se nam lepi razgledi na južna pobočja Storžiča. Strmina še naprej ne popušča vse do klopce na razpotju.
Levo vodi označena pot proti Javorniku in Poljani, desno pa proti Kališču. Mi na razpotju ne nadaljujemo ne levo, ne desno, temveč na neoznačeno stezo, ki vodi naravnost. Nekoliko slabše uhojeno stezo bomo opazili levo od drevesa na katerem so smerokazi. Od razpotja se pot vzpenja po travnatem pobočju, ki postane strmejše in nas kmalu pripelje v bližino neizrazite grape. Tu nadaljujemo nekoliko v levo in se nato levo od omenjene grape vzpenjamo proti jugozahodnem grebenu Storžiča. Pobočje je na tej strani tudi nekoliko bolj poraščeno z drevesi. Pot je sicer slabše uhojena, vendar ji lahko sledimo brez večjih težav. Ko se približamo grebenu, pot zavije v desno in preči travnata pobočja. Sledi krajši strm vzpon do grebena. Travnata pobočja so na večjem delu poti precej strma in so v mokrem zelo nevarna za zdrs. Tudi v suhem pa je potrebno nekaj previdnosti.
Ko dosežemo greben nadaljujemo desno in se nato vzpenjamo po večinoma travnatem in razmeroma strmem grebenu. Na strmejših delih se pot nekajkrat umakne grebenu na levo ali desno stran. Grebenu sledimo vse dokler se ne priključimo označeni poti od planine Javornik. Označena pot nato zavije rahlo v desno in kmalu se nam priključijo še poti od Doma pod Storžičem ter Kališča. Do vrha, ki ga že vidimo pred seboj nato sledi le še kratek vzpon.
Sestopimo lahko preko planine Javornik ali pa proti Kališču.

zemljevid poti
Ob poti: Dom na Lovrencu (Bašelj) (860m), Sveti Lovrenc (Bašelj) (892m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Bašelj - storzic1 Bašelj - storzic2 Bašelj - storzic3 Bašelj - storzic4 Bašelj - storzic5 Bašelj - storzic6 Bašelj - storzic7 Bašelj - storzic8 Bašelj - storzic9 Bašelj - storzic10 Bašelj - storzic11 Bašelj - storzic12 Bašelj - storzic13 Bašelj - storzic14 Bašelj - storzic15 Bašelj - storzic16 Bašelj - storzic17 Bašelj - storzic18 Bašelj - storzic19 Bašelj - storzic20 Bašelj - storzic21 Bašelj - storzic22 Bašelj - storzic23 Bašelj - storzic24 Bašelj - storzic25 Bašelj - storzic26 Bašelj - storzic27 Bašelj - storzic28 Bašelj - storzic29 Bašelj - storzic30 Bašelj - storzic31 Bašelj - storzic32 Bašelj - storzic33 Bašelj - storzic34 Bašelj - storzic35 Bašelj - storzic36 Bašelj - storzic37 Bašelj - storzic38 Bašelj - storzic39 Bašelj - storzic40 Bašelj - storzic41 Bašelj - storzic42 Bašelj - storzic43 Bašelj - storzic44 Bašelj - storzic45 Bašelj - storzic46 Bašelj - storzic47 Bašelj - storzic48 Bašelj - storzic49 Bašelj - storzic50 Bašelj - storzic51 Bašelj - storzic52 Bašelj - storzic53 Bašelj - storzic54 Bašelj - storzic55 Bašelj - storzic56 Bašelj - storzic57 Bašelj - storzic58 Bašelj - storzic59 Bašelj - storzic60 Bašelj - storzic61 Bašelj - storzic62 Bašelj - storzic63 Bašelj - storzic64 Bašelj - storzic65 Bašelj - storzic66 Bašelj - storzic67 Bašelj - storzic68 Bašelj - storzic69 Bašelj - storzic70 Bašelj - storzic71 Bašelj - storzic72 Bašelj - storzic73 Bašelj - storzic74 Bašelj - storzic75 Bašelj - storzic76 Bašelj - storzic77 Bašelj - storzic78 Bašelj - storzic79 Bašelj - storzic80 Bašelj - storzic81 Bašelj - storzic82 Bašelj - storzic83
Diskusija o izletu Bašelj - Storžič (mimo sv. Lovrenca in po JZ grebenu)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki