Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeStoržič / Bašelj - Storžič
  

Bašelj - Storžič

 
Izhodišče: Bašelj (590 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,321°N / 14,4002°E
Cilj: Storžič (2132 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1542 m
Višinska razlika po poti: 1542 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 10732
Ocena: 1 glasov
Število slik: 86
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Ko prispemo v Bašelj, pa na mestu, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, le to zapustimo in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Gamsove poti. Z vožnjo nadaljujemo po ozki asfaltni cesti, ki nas vodi med hišami in med potokom Belica. Parkiramo na parkirišču ob Turističnem društvu Bašelj.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo, Zgornjo Belo (v Zgornji Beli se priključimo cesti iz Preddvora) do Bašlja, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, le to zapustimo in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Gamsove poti. Z vožnjo nadaljujemo po ozki asfaltni cesti, ki nas vodi med hišami in med potokom Belica. Parkiramo na parkirišču ob Turističnem društvu Bašelj.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo v smeri izvira Belice, Kališča in Storžiča (levo Gamsov raj) po za javni promet zaprti makadamski cesti, ki po desni strani obide kočo Športno turističnega parka Belica. Cesta, s katere se nam sprva odpre lep pogled na Storžič nas vodi mimo nogometnega in košarkarskega igrišča ter nas v približno 10 minutah pripelje do označenega razpotja ob obračališču ceste.
Z obračališča nadaljujemo desno v smeri Kališča po markirani poti (levo Kališče po gozdni cesti, pa tudi Gradišče (Pustinjak) in Kališče mimo bolnice Košuta), ki se prične vzpenjati ob levem pritoku Belice. Pot naprej nas vodi skozi gozd, sprva po levi strani grape, nato pa jo preči in preide na desno stran, kjer po krajšem vzponu dosežemo slabšo gozdno cesto oz. kolovoz. Kolovozu sledimo nekaj minut, nato pa nas markacije usmerijo desno v gozd skozi katerega se razmeroma strmo vzpenjamo. Višje prečimo zaraščeno jaso oz. staro poseko, nato pa ponovno stopimo na širok kolovoz. Po kolovozu tokrat hodimo le nekaj korakov, saj že na prvem ovinku nadaljujemo naravnost po postopoma vse manj strmi poti. Nekoliko naprej prečimo drug kolovoz in se nad njim povsem približamo širokemu kolovozu. Ob mestu, kjer se povsem približamo kolovozu se nahaja planinska smerna tabla, ki označuje pot navzdol. Tu nadaljujemo naravnost ter se po minuti, dveh nadaljnje hoje priključimo bolj uhojeni poti iz Mač.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo levo v smeri Kališča (naravnost Mače po cesti, desno Mače po pešpoti) ter pot nadaljujemo skozi krajši pas strnjenega gozda. Strnjen smrekov gozd se hitro konča in mi stopimo na slabšo gozdno cesto, ki vodi iz doline potoka Belica. Po cesti, katera že kmalu naredi levi ovinek se vzpenjamo nekaj minut, nato pa na desni strani opazimo nadaljevanje planinske poti (odcep je dobro označen). Pot naprej preide na bolj strmo pobočje ter se v številnih okljukih razmeroma strmo vzpenja. Višje se gozd prehodno razredči in odpre se nam lep razgled proti jugu. Na delu redkega gozda nam prijeten počitek omogoči tudi lesena klop, malo naprej pa nas "preseneti" še delujoča ura na drevesu. V nadaljevanju nekoliko več časa prečimo proti desni, tako, da dosežemo gozdnat južni greben Kališča. Na omenjenem grebenu pot zavije ostro levo, nato pa se v nekaj okljukih vzpne do Spodnjega Kališča, od koder se nam odpre lep razgled na Storžič.
Ko se nad Spodnjim Kališčem pot vrne v gozd se nam z leve priključi še pot z Laškega (tudi pot iz Bašlja mimo bolnice Košuta). Sledi še nekaj minut hoje skozi gozd in prispemo do lepega razgledišča, od koder se odpre lep pogled proti bližnjemu Domu na Kališču, Malemu Grintovcu, grebenu Laneža, Krvavcu... Od razgledišča sledi le še kratek vzpon in že smo pri Domu na Kališču.
Za Domom na Kališču opazimo planinsko smerno tablo s številnimi možnosti nadaljevanja poti. Nadaljujemo po zložni in razgledni grebenski poti v smeri Storžiča, Bašeljskega vrha..., katera se nadaljuje proti severu. Po nekaj minutah lahkotne hoje ob lepih razgledih, ki sežejo vse do Julijskih Alp, prispemo na razpotje, kjer se v levo odcepi pot proti cerkvi sv. Lovrenca nad Bašljem, planini Javornik in Kriški gori, v desno se odcepi pot na Bašeljski vrh in Mali Grintovec, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Storžiča. Sledi nekajminutno prečenje večinoma zahodnih pobočij Bašeljskega vrha, nato pa prispemo na travnati Bašeljski preval, kjer se nam z desne priključi pot z Jezerskega (v opisih izhodišče Jekarica).
Ponovno nadaljujemo naravnost v smeri Storžiča, tokrat po poti, ki se prične strmo vzpenjati skozi pas ruševja. Po približno 30 minutah vzpona od sedla stopimo na greben Storžiča, katerega pa kmalu zapustimo, saj pot preide na južna pobočja gore. Preko precej strmih južnih pobočij se vzpenjamo po strmi poti, ki je na več mestih nevarna za zdrs, še posebej v mokrem. Višje se pot nekoliko položi ter se vrne na greben, po in ob katerem se nato nadaljuje. Vse bolj razgledni poti se malo pod vrhom z leve priključijo še poti od sv. Lovrenca, planine Javornik ter poti čez Psico in skozi Žrelo. Tu nadaljujemo rahlo desno in v nekaj korakih dosežemo enega izmed najbolj obiskanih dvatisočakov v Sloveniji.
Bašelj - Kališče 2:30, Kališče - Storžič 1:30.

zemljevid poti
Ob poti: Planina Kališče (1450m), Dom na Kališču (1534m), Bašeljski preval (1630m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Bašelj - storzic1
Bašelj - storzic2
Bašelj - storzic3
Bašelj - storzic4
Bašelj - storzic5
Bašelj - storzic6
Bašelj - storzic7
Bašelj - storzic8
Bašelj - storzic9
Bašelj - storzic10
Bašelj - storzic11
Bašelj - storzic12
Bašelj - storzic13
Bašelj - storzic14
Bašelj - storzic15
Bašelj - storzic16
Bašelj - storzic17
Bašelj - storzic18
Bašelj - storzic19
Bašelj - storzic20
Bašelj - storzic21
Bašelj - storzic22
Bašelj - storzic23
Bašelj - storzic24
Bašelj - storzic25
Bašelj - storzic26
Bašelj - storzic27
Bašelj - storzic28
Bašelj - storzic29
Bašelj - storzic30
Bašelj - storzic31
Bašelj - storzic32
Bašelj - storzic33
Bašelj - storzic34
Bašelj - storzic35
Bašelj - storzic36
Bašelj - storzic37
Bašelj - storzic38
Bašelj - storzic39
Bašelj - storzic40
Bašelj - storzic41
Bašelj - storzic42
Bašelj - storzic43
Bašelj - storzic44
Bašelj - storzic45
Bašelj - storzic46
Bašelj - storzic47
Bašelj - storzic48
Bašelj - storzic49
Bašelj - storzic50
Bašelj - storzic51
Bašelj - storzic52
Bašelj - storzic53
Bašelj - storzic54
Bašelj - storzic55
Bašelj - storzic56
Bašelj - storzic57
Bašelj - storzic58
Bašelj - storzic59
Bašelj - storzic60
Bašelj - storzic61
Bašelj - storzic62
Bašelj - storzic63
Bašelj - storzic64
Bašelj - storzic65
Bašelj - storzic66
Bašelj - storzic67
Bašelj - storzic68
Bašelj - storzic69
Bašelj - storzic70
Bašelj - storzic71
Bašelj - storzic72
Bašelj - storzic73
Bašelj - storzic74
Bašelj - storzic75
Bašelj - storzic76
Bašelj - storzic77
Bašelj - storzic78
Bašelj - storzic79
Bašelj - storzic80
Bašelj - storzic81
Bašelj - storzic82
Bašelj - storzic83
Bašelj - storzic84
Bašelj - storzic85
Bašelj - storzic86
Diskusija o izletu Bašelj - Storžič ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki