Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeTriglav / Aljažev dom v Vratih - Triglav
  

Aljažev dom v Vratih - Triglav (Gamsja pot okoli Triglava)

 
Izhodišče: Aljažev dom v Vratih (1015 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4128°N / 13,8466°E
Cilj: Triglav (2864 m)
Ime poti: Gamsja pot okoli Triglava
Čas hoje: 25 h 30 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1849 m
Višinska razlika po poti: 3400 m
Zemljevid: TNP, 1:50 000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Avtor: medo*
Ogledov: 36399
Ocena: 6 glasov
Število slik: 192
Število komentarjev: 11
Dostop do izhodišča:

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri doline Vrata in se po njej peljemo do velikega parkirišča v bližini Aljaževega doma.

Opis poti:

1.dan: Aljažev dom - Bovški Gamsovec (čez Sovatno) – Luknja – Triglav (čez Plemenice) – Dom Planika (čez Mali Triglav)
Aljažev dom – Bovški Gamsovec: S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas po 3 minutah hoje pripelje do razpotja pri Aljaževem domu. Nadaljujemo naravnost v smeri Triglava, Luknje in Pogačnikovega doma (desno Škrlatica) po široki poti, ki gre za kapelico (na desni strani) in Aljaževim dom (na levi strani) v pas gozda. Široka turistično - sprehajalna pot pa nas mimo zimskega bivaka pripelje iz gozda, kjer pred seboj zagledamo znamenit klin (spomenik posvečen padlim partizanom gornikom). Nadaljujemo naravnost (levo Tominškova pot) po poti, ki se vrne v gozd in nas pripelje na naslednje razpotje. Nadaljujemo desno v smeri Pogačnikovega doma (naravnost pot čez Prag in Luknja) po poti, ki se začne strmeje vzpenjati skozi gozd. Zmerno strma pot nas na višini 1300m pripelje do prijetnega studenčka, kjer se lahko osvežimo. Strmina nato postopoma popušča in pot nas pripelje iz gozda na z grmičevjem porasla pobočja, kjer se levo odcepi pot k bivaku pod Luknjo. Pot naprej se obrne rahlo proti desni in se sprva zložno vzpenja po travnatih pobočjih pod Sovatno. Strmina poti pa se naprej hitro stopnjuje in pot kmalu postane zelo strma. Pot čez Sovatno je na nekaj mestih rahlo izpostavljena, a v suhem ni večje nevarnosti. Ko premagamo strm travnat skok nas pot pripelje na grušč. Sledi naporen vzpon po grušču do prijaznejših pobočij pod Bovškim Gamsovcem. Tu lahko na travnikih in stenah omenjenega vrha pogosto opazujemo trop kozorogov, ki se obiskovalcem povsem približajo. Pot naprej se počasi vzpenja in nas pripelje na Dovška vrata, kjer je razpotje. Nadaljujemo levo v smeri Bovškega Gamsovca, naravnost pelje pot proti Pogačnikovem domu, desno pa proti Križu in Stenarju. Pot se od razpotja najprej zmerno vzpenja po skalnatem terenu nato pa zavije rahlo v desno in postane nekoliko zahtevnejša. Nekajkrat ob jeklenici prečimo precej strma pobočja, nato pa zavijemo rahlo v levo in se strmo vzpenjamo s pomočjo klinov in jeklenic. Malo pod vrhom se nam z leve strani priključi še pot z Luknje in sledi samo še nekaj metrov vzpona do razglednega vrha.
Bovški Gamsovec – Luknja: Z vrha se spustimo nekaj korakov nazaj po isti poti, kjer je na desni odcep proti Luknji. Začetni del poti je nekoliko zahtevnejši, vendar zavarovan z jeklenico in klini. Pot po grebenu, ki je delno poraščen s travo, se še naprej dokaj strmo spušča čez travnike pod ostenji Bovškega Gamsovca in Pihavca. Tu je običajno veliko kozorogov in alpskih svizcev. Na poti proti Luknji se nam odpre lep razgled na gore nad dolino reke Soče.
Luknja – Triglav (čez Plemenice):
Naprej nadaljujemo naravnost v smeri Triglava čez Plemenice (desno navzdol Zadnjica, levo Vrata). Pot se že po nekaj korakih vzpne po steni skoraj navpično navzgor. Pred vstopom v plezalni del poti si nadenemo čelado in samovarovalni komplet. V začetnem delu so nam v pomoč varovala, ki pa so v zgornjem delu skopo odmerjena. Ko preplezamo začetno steno se pot položi kar pa ne pomeni, da je konec težav. Od tu naprej varoval skoraj ni in občasno hodimo po stezi nad globokim prepadom. V mokrem velika nevarnost zdrsa! Težave nato počasi popustijo in pot nas pripelje do znamenite Sfinge (najstrmejši triglavski steber), za njen ogled pa moramo stopiti nekoliko stran z markirane poti. Pot naprej nas pripelje do Zahodne Triglavske planote, kjer je razpotje. Nadaljujemo levo navzgor v smeri Triglava (desno Dolič) čez melišče do vstopa v naslednji plezalni del poti. Ta del je bistveno lažji od tistega čez Plemenice tako, da nam ne bo povzročal večjih težav (le gneča zna biti precejšnja). Pot naprej se s pomočjo številnih varoval prečno vzpne in nas pripelje pod Triglavsko škrbino. Naprej se povzpnemo do škrbine, kjer pridemo na razpotje. Nadaljujemo levo navzgor (naravnost navzdol Planika) po strmi a dobro zavarovani poti. Po nekaj minutah strmina popusti in do vrha nas čaka samo še nekaj minut vzpona po vršnem pobočju Triglava.
Triglav – Dom Planika: Kmalu z vrha proti Malem Triglavu se pot strmeje spusti, kjer nas pripelje do Staničevega zavetišča, ki je s poti oddaljeno 30 m. Sledi izpostavljena, a odlično zavarovana pot po grebenu. Naprej nas bolj razgledna pot s pomočjo varoval pripelje na neizrazit vrh Malega Triglava. Kmalu zatem zavijemo desno proti Domu Planika po grapi, kjer se nam odpre pogled na drugo stran v prepad. Sestop po grapi ni težaven in je zavarovan. Od grape naprej se spuščamo po poti, ki je mestoma posuta z drobirjem (drseč pesek na poti) do ravnice pod Triglavom, kjer stoji Dom Planika. Tu prenočimo.
2.dan: Triglav (čez Mali Triglav) – Koča na Doliču – Kanjavec – Dolič (čez Hribarice) – Dom Planika – Kredarica – Aljažev dom
Dom Planika – Triglav:
Če želimo naslednje jutro z vrha Triglava občudovati sončni vzhod, moramo na pot dovolj zgodaj dobro opremljeni s svetilkami in izurjeni za hojo v temi ter si vzeti dovolj časa, da ne hitimo. Pri hoji ponoči se zahtevnost poti še poveča, zato si jo prejšnji dan dobro ogledamo in zapomnimo kako poteka na izpostavljenih delih. Ponovno se povzpnemo preko Malega Triglava na Triglav.
Triglav – Tržaška koča na Doliču: Z vrha nas najprej čaka nekaj minut spusta po vršnem pobočju Triglava. Nato sledi strma, a dobro zavarovana pot. Sestopimo do Triglavske škrbine, kjer pridemo na razpotje. Nadaljujemo desno navzdol (levo Planika). Pot naprej se s pomočjo številnih varoval spusti in nas pripelje pod steno. Nadaljujemo levo po melišču navzdol vse do razpotja, kjer se poti do Koče na Doliču iz desne priključi pot s Plemenic. Naprej hodimo v smeri Doliča po podih, kjer je potrebna previdnost, da ne stopimo v kakšno luknjo in si pri tem zvijemo noge. Svet se zravna in pot ne izgublja več na višini. Pol ure pred kočo se do nje spustimo po mulatjeri.
Tržaška koča na Doliču – Kanjavec: Od koče nadaljujemo desno proti zahodu mimo zimskega bivaka (smer Kanjavec). Pot se za nekaj metrov spusti, nato pa se začne spet dvigovati. Pot je lepo speljana in se zmerno vzpenja po kamnitem pobočju. Po eni uri hoje od koče na Doliču se pot strmeje vzpne, v pomoč pa nam je tudi nekaj varoval. Ko premagamo to strmino imamo do vrha le še nekaj korakov.
Kanjavec – Planika: Usmerimo se proti zahodnem vrhu Kanjavca. Pot se dokaj strmo spusti in poteka po neizraziti dolinici med vzhodnim in zahodnim vrhom Kanjavca. Po nekaj minutah hoje pridemo do križišča na Hribaricah, kjer se priključimo poti na Dolič čez Hribarice. Pot naprej se začne spuščati po melišču navzdol proti sedlu Dolič. Po pol urnem spustu sledi rahel vzpon do sedla, kjer je naslednje razpotje. Tu zavijemo desno proti Domu Planika. Pot se ob lepih razgledih dviga in spušča, vmes je nekaj zavarovane poti s klini. Strmejši vzpon nas čaka le malo preden prispemo na melišče pod Planiko, kjer je pot varovana z jeklenico. V ključih po melišču pridemo do koče.
Planika – Kredarica: Pri koči se usmerimo na pot proti Kredarici. Najprej se pot rahlo vzpenja do izpostavljene police, ki je zavarovana z jeklenico. Rahlo se spustimo in pot nadaljujemo po melišču pod Malim Triglavom. Včasih je pot peljala pod steno Malega Triglava, sedaj pa se spustimo dol proti poti, ki prihaja iz Vodnikovega doma na Kredarico, kjer nanjo zavijemo v levo.
Kredarica – Aljažev dom:
S Kredarice se začenjamo rahlo spuščati. Strmina poti pa se postopoma stopnjuje in mestoma nam je v pomoč jeklenica. Pot navzdol poteka po Triglavskih podih, kjer imamo lahko nekaj težav z orientacijo (predvsem v megli). Pot naprej nas kmalu pripelje na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri Aljaževega doma (desno Staničev dom). Malo kasneje ob poti zagledamo prijeten studenček pri katerem si lahko odpočijemo. Nadaljujemo po melišču, kjer pri razpotju za Tominškovo pot zavijemo levo po poti čez Prag. Lahkoten del poti kmalu ponovno postane zahtevnejši in v pomoč so nam jeklenice, ki nam nudijo varnejšo hojo. Sledi najtežji del poti na poti čez Prag. S pomočjo skob in jeklenice sestopimo po 15m visokem, skoraj navpičnem kaminu. Naprej se spuščamo ob lepih razgledih po poti, ki je občasno obdana z rušjem. Preden zapustimo še zadnji skalnati del nas čaka še strm del poti, kjer so nam v pomoč klini. S pomočjo varoval nas pot hitro pripelje na travnik, kjer prečimo hudournik. Nadaljujemo desno po poti, ki pelje skozi gozd, mimo znamenitega klina. Široka turistično - sprehajalna pot nas vodi do Aljaževega doma v Vratih.

zemljevid poti
Ob poti: Aljažev dom v Vratih (1015m), Koča na Doliču (2151m), Dom Planika (2401m), Triglavski dom na Kredarici (2515m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Aljažev dom v Vratih - triglav1
Aljažev dom v Vratih - triglav2
Aljažev dom v Vratih - triglav3
Aljažev dom v Vratih - triglav4
Aljažev dom v Vratih - triglav5
Aljažev dom v Vratih - triglav6
Aljažev dom v Vratih - triglav7
Aljažev dom v Vratih - triglav8
Aljažev dom v Vratih - triglav9
Aljažev dom v Vratih - triglav10
Aljažev dom v Vratih - triglav11
Aljažev dom v Vratih - triglav12
Aljažev dom v Vratih - triglav13
Aljažev dom v Vratih - triglav14
Aljažev dom v Vratih - triglav15
Aljažev dom v Vratih - triglav16
Aljažev dom v Vratih - triglav17
Aljažev dom v Vratih - triglav18
Aljažev dom v Vratih - triglav19
Aljažev dom v Vratih - triglav20
Aljažev dom v Vratih - triglav21
Aljažev dom v Vratih - triglav22
Aljažev dom v Vratih - triglav23
Aljažev dom v Vratih - triglav24
Aljažev dom v Vratih - triglav25
Aljažev dom v Vratih - triglav26
Aljažev dom v Vratih - triglav27
Aljažev dom v Vratih - triglav28
Aljažev dom v Vratih - triglav29
Aljažev dom v Vratih - triglav30
Aljažev dom v Vratih - triglav31
Aljažev dom v Vratih - triglav32
Aljažev dom v Vratih - triglav33
Aljažev dom v Vratih - triglav34
Aljažev dom v Vratih - triglav35
Aljažev dom v Vratih - triglav36
Aljažev dom v Vratih - triglav37
Aljažev dom v Vratih - triglav38
Aljažev dom v Vratih - triglav39
Aljažev dom v Vratih - triglav40
Aljažev dom v Vratih - triglav41
Aljažev dom v Vratih - triglav42
Aljažev dom v Vratih - triglav43
Aljažev dom v Vratih - triglav44
Aljažev dom v Vratih - triglav45
Aljažev dom v Vratih - triglav46
Aljažev dom v Vratih - triglav47
Aljažev dom v Vratih - triglav48
Aljažev dom v Vratih - triglav49
Aljažev dom v Vratih - triglav50
Aljažev dom v Vratih - triglav51
Aljažev dom v Vratih - triglav52
Aljažev dom v Vratih - triglav53
Aljažev dom v Vratih - triglav54
Aljažev dom v Vratih - triglav55
Aljažev dom v Vratih - triglav56
Aljažev dom v Vratih - triglav57
Aljažev dom v Vratih - triglav58
Aljažev dom v Vratih - triglav59
Aljažev dom v Vratih - triglav60
Aljažev dom v Vratih - triglav61
Aljažev dom v Vratih - triglav62
Aljažev dom v Vratih - triglav63
Aljažev dom v Vratih - triglav64
Aljažev dom v Vratih - triglav65
Aljažev dom v Vratih - triglav66
Aljažev dom v Vratih - triglav67
Aljažev dom v Vratih - triglav68
Aljažev dom v Vratih - triglav69
Aljažev dom v Vratih - triglav70
Aljažev dom v Vratih - triglav71
Aljažev dom v Vratih - triglav72
Aljažev dom v Vratih - triglav73
Aljažev dom v Vratih - triglav74
Aljažev dom v Vratih - triglav75
Aljažev dom v Vratih - triglav76
Aljažev dom v Vratih - triglav77
Aljažev dom v Vratih - triglav78
Aljažev dom v Vratih - triglav79
Aljažev dom v Vratih - triglav80
Aljažev dom v Vratih - triglav81
Aljažev dom v Vratih - triglav82
Aljažev dom v Vratih - triglav83
Aljažev dom v Vratih - triglav84
Aljažev dom v Vratih - triglav85
Aljažev dom v Vratih - triglav86
Aljažev dom v Vratih - triglav87
Aljažev dom v Vratih - triglav88
Aljažev dom v Vratih - triglav89
Aljažev dom v Vratih - triglav90
Aljažev dom v Vratih - triglav91
Aljažev dom v Vratih - triglav92
Aljažev dom v Vratih - triglav93
Aljažev dom v Vratih - triglav94
Aljažev dom v Vratih - triglav95
Aljažev dom v Vratih - triglav96
Aljažev dom v Vratih - triglav97
Aljažev dom v Vratih - triglav98
Aljažev dom v Vratih - triglav99
Aljažev dom v Vratih - triglav100
Aljažev dom v Vratih - triglav101
Aljažev dom v Vratih - triglav102
Aljažev dom v Vratih - triglav103
Aljažev dom v Vratih - triglav104
Aljažev dom v Vratih - triglav105
Aljažev dom v Vratih - triglav106
Aljažev dom v Vratih - triglav107
Aljažev dom v Vratih - triglav108
Aljažev dom v Vratih - triglav109
Aljažev dom v Vratih - triglav110
Aljažev dom v Vratih - triglav111
Aljažev dom v Vratih - triglav112
Aljažev dom v Vratih - triglav113
Aljažev dom v Vratih - triglav114
Aljažev dom v Vratih - triglav115
Aljažev dom v Vratih - triglav116
Aljažev dom v Vratih - triglav117
Aljažev dom v Vratih - triglav118
Aljažev dom v Vratih - triglav119
Aljažev dom v Vratih - triglav120
Aljažev dom v Vratih - triglav121
Aljažev dom v Vratih - triglav122
Aljažev dom v Vratih - triglav123
Aljažev dom v Vratih - triglav124
Aljažev dom v Vratih - triglav125
Aljažev dom v Vratih - triglav126
Aljažev dom v Vratih - triglav127
Aljažev dom v Vratih - triglav128
Aljažev dom v Vratih - triglav129
Aljažev dom v Vratih - triglav130
Aljažev dom v Vratih - triglav131
Aljažev dom v Vratih - triglav132
Aljažev dom v Vratih - triglav133
Aljažev dom v Vratih - triglav134
Aljažev dom v Vratih - triglav135
Aljažev dom v Vratih - triglav136
Aljažev dom v Vratih - triglav137
Aljažev dom v Vratih - triglav138
Aljažev dom v Vratih - triglav139
Aljažev dom v Vratih - triglav140
Aljažev dom v Vratih - triglav141
Aljažev dom v Vratih - triglav142
Aljažev dom v Vratih - triglav143
Aljažev dom v Vratih - triglav144
Aljažev dom v Vratih - triglav145
Aljažev dom v Vratih - triglav146
Aljažev dom v Vratih - triglav147
Aljažev dom v Vratih - triglav148
Aljažev dom v Vratih - triglav149
Aljažev dom v Vratih - triglav150
Aljažev dom v Vratih - triglav151
Aljažev dom v Vratih - triglav152
Aljažev dom v Vratih - triglav153
Aljažev dom v Vratih - triglav154
Aljažev dom v Vratih - triglav155
Aljažev dom v Vratih - triglav156
Aljažev dom v Vratih - triglav157
Aljažev dom v Vratih - triglav158
Aljažev dom v Vratih - triglav159
Aljažev dom v Vratih - triglav160
Aljažev dom v Vratih - triglav161
Aljažev dom v Vratih - triglav162
Aljažev dom v Vratih - triglav163
Aljažev dom v Vratih - triglav164
Aljažev dom v Vratih - triglav165
Aljažev dom v Vratih - triglav166
Aljažev dom v Vratih - triglav167
Aljažev dom v Vratih - triglav168
Aljažev dom v Vratih - triglav169
Aljažev dom v Vratih - triglav170
Aljažev dom v Vratih - triglav171
Aljažev dom v Vratih - triglav172
Aljažev dom v Vratih - triglav173
Aljažev dom v Vratih - triglav174
Aljažev dom v Vratih - triglav175
Aljažev dom v Vratih - triglav176
Aljažev dom v Vratih - triglav177
Aljažev dom v Vratih - triglav178
Aljažev dom v Vratih - triglav179
Aljažev dom v Vratih - triglav180
Aljažev dom v Vratih - triglav181
Aljažev dom v Vratih - triglav182
Aljažev dom v Vratih - triglav183
Aljažev dom v Vratih - triglav184
Aljažev dom v Vratih - triglav185
Aljažev dom v Vratih - triglav186
Aljažev dom v Vratih - triglav187
Aljažev dom v Vratih - triglav188
Aljažev dom v Vratih - triglav189
Aljažev dom v Vratih - triglav190
Aljažev dom v Vratih - triglav191
Aljažev dom v Vratih - triglav192
Diskusija o izletu Aljažev dom v Vratih - Triglav (Gamsja pot okoli Triglava)
medo*     
4.9.2009
Ker je opis precej nepregleden, naj na kratko opišem potek ture, ki je potekala 31.8. in 1.9.2009:
1.dan: Aljažev dom (05.15) - Bovški Gamsovec čez Sovatno - Luknja (10.30) - Triglav čez Plemenice (16.00) - Dom Planika čez Mali Triglav (18.00)
2.dan: Dom Planika (04.15) - Triglav čez Mali Triglav - Koča na Doliču - Kanjavec (10.00) - Dolič čez Hribarice - Dom Planika (13.00) - Kredarica - Aljažev dom (18.00)
Morda so kakšne ure malo out, vendar je to zato, ker sem si po potrebi vzel čas za malico in za razgledno sončenje cool
Pripisal bi (bom) tudi komentarje k slikam, a mi meni »Uredi slike« zaenkrat ne deluje. Sonce je vzšlo približno ob 06.10. Oba dneva sta bila izredno lepa, brez oblačka na nebu, zato razgledi čudoviti… nasmeh
studencnik     
29.9.2009
Zelo lepe slike!!! Bravo!
medo*     
26.12.2009
Turo se lahko v dobri družbi mežikanje lepo prehodi tudi v štirih dneh:
1.dan: Aljažev dom – Pogačnikov dom na Kriških podih
2.dan: Pogačnikov dom – Triglav čez Plemenice – Dom Planika
3.dan: Dom Planika – Kanjavec – Dom Planika
4.dan: Dom planika – Aljažev dom
briner     
27.12.2009
Enkratno
ljud85     
2.8.2010
super izlet sem ga dal skozi, jasno vreme vse lepo, kozorogi, moceradi, gamsi, skratka ni da ninasmeh spal sem pa ko top, dones bom pa se bolj:I) no zdaj bo vsaj malo vec ur. Hvala za lep opis!
Jože.     
3.8.2010
Zelo lepo. (samo majhen popravek: slika 153 prikazuje Velsko dolino)
stropci     
2.8.2013
Pozdravljeni, Tura mi je zelo zanimiva in mislim, da jo bom opravil v kratkem .Zanima me če je še kje v sredini avgusta možen sneg ? Glede na zahtevnost pa če priporočate za nekoga ki je srednje pripravljen plezalec, glede kondicije mislim da ni panike, izpostavljenost in zahtevnosti plezanja?
Hvala za odgovore
l.p.
skočnik12     
3.8.2013
Pot čez plemenice je najtežji pristop na triglav zavijanje z očmi
(pp4), ter eden izmet najtežjih v sloveniji. po poti čez plemenice boš moral plezati tudi I-II plezalno stopnjo.velik nasmeh
bošte     
3.8.2013
O drugi plezalni stopnji čez plemenice ni niti sledu, edino če se izgubiš iz markirane poti nasmeh
skočnik12     
3.8.2013
tako piše v knjigi:"55 zavarovanih poti"
mežikanje
bošte     
3.8.2013
OP označena pot
ZOP zahtevna označena pot
ZZOP zelo zahtevna označena pot (zavarovana, izpostavljena)
NP neoznačena pot
B brezpotje, tehnično in orientacijsko razmeroma nezahtevno
I prva težavnostna stopnja plezanja: vzpon poteka po zelo razčlenjenem skalnatem svetu, kjer je obilo stopov in oprimkov. Roke uporabljamo predvsem za vzdrževanje ravnotežja. Nekateri predeli so lahko tudi izpostavljeni, zato ti vzponi niso za vrtoglave
II druga stopnja: tu se pravzaprav začne pravo plezanje. Stena je že precej strma, oprimki in stopi so manjši, vendar jih je veliko. Pri plezanju moramo upoštevati pravilo treh točk, varovanje z vrvjo je za neplezalca že skoraj nujno, posebej če so odseki II. stopnje daljši in bolj izpostavljeni
III tretja stopnja: plezanje poteka po zelo strmi ali celo navpični steni. Pri vzponu rabimo tudi moč v okončinah, varovanje z vrvjo je obvezno
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki