Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpePogačnikov dom na Kriških podih / Aljažev dom v Vratih - Pogačnikov dom na Kriških podih
  

Aljažev dom v Vratih - Pogačnikov dom na Kriških podih (čez Sovatno)

 
Izhodišče: Aljažev dom v Vratih (1015 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4128°N / 13,8466°E
Cilj: Pogačnikov dom na Kriških podih (2050 m)
Ime poti: čez Sovatno
Čas hoje: 4 h 30 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: zahtevno
Višinska razlika: 1035 m
Višinska razlika po poti: 1200 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 57762
Ocena: 6 glasov
Število slik: 49
Število komentarjev: 31
Dostop do izhodišča:

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri doline Vrata in se po njej peljemo do velikega parkirišča v bližini Aljaževega doma.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas po 3 minutah hoje pripelje do razpotja pri Aljaževem domu. Nadaljujemo naravnost v smeri Triglava, Luknje in Pogačnikovega doma (desno Škrlatica) po široki poti, ki gre za kapelico (na desni strani) in Aljaževim dom (na levi strani) v pas gozda. Široka turistično - sprehajalna pot pa nas mimo zimskega bivaka pripelje iz gozda, kjer pred seboj zagledamo znamenit klin (spomenik posvečen padlim partizanom gornikom). Nadaljujemo naravnost (levo Tominškova pot) po poti, ki se vrne v gozd in nas pripelje na naslednje razpotje. Nadaljujemo desno v smeri Pogačnikovega doma (naravnost pot čez Prag in Luknja) po poti, ki se začne strmeje vzpenjati skozi gozd. Po nekaj minutah nadaljnje hoje prečimo kratko razgledno jaso, nato pa se pot vrne v gozd in se začne še strmeje vzpenjati. Na višini 1300m pa ob poti opazimo studenček (v sušnih obdobjih presahne) za katerim pa kmalu preidemo iz gozda na vznožje strme Sovatne. Tu se levo odcepi pot k bivaku pod Luknjo, mi pa nadaljujemo naravnost po vse bolj strmi poti. Pot naprej s travnatih pobočij preide na gruščnata pobočja (previdno pri sestopu) in se občasno vzpne čez krajši skalnat skok. Dolina Sovatne se nato postopoma zoži in pot nas pripelje do kratkega rahlo zahtevnega mesta (čez Skok). S pomočjo varoval se vzpnemo stopnjo višje, kjer strmina nekoliko popusti. Naprej nas vse bolj razgledna pot hitro pripelje do razpotja na Dovških vratcih.
Nadaljujemo levo v smeri Pogačnikovega doma in Bovškega Gamsovca (desno Stenar in Križ) po poti s katere se že po nekaj korakih odcepi pot na Bovški Gamsovec. Nadaljujemo rahlo desno in se naprej začnemo postopoma spuščati po vse lepšem visokogorskem svetu. S poti, ki se še naprej počasi spušča pa se v levo odcepi še označena pot na Pihavec, mi pa nadaljujemo po spodnji poti proti Pogačnikovem domu. Pot nato preči pobočja nad Spodnjim Kriškim jezerom, ki ga lahko opazimo levo pod nami. Pot se nato še nekoliko spusti in nas pripelje na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo desno navzgor (levo navzdol Trenta) in v manj kot petih minutah nadaljnje hoje dosežemo Pogačnikov dom, ki se nahaja na razgledni vzpetini.
Vrata - Dovška vrata 4:00, Dovška vrata - Pogačnikov dom 30 minut.

zemljevid poti
Ob poti: Dovška vrata (2180m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Zgornje Kriško jezero (45 min), Kriški rob (1 h 15 min), Šplevta (Indijanec), Križ, Pihavec, Planja, Stenar, Razor (2 h), Škrlatica
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih1 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih2 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih3 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih4 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih5 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih6 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih7 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih8 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih9 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih10 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih11 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih12 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih13 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih14 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih15 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih16 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih17 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih18 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih19 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih20 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih21 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih22 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih23 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih24 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih25 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih26 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih27 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih28 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih29 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih30 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih31 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih32 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih33 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih34 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih35 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih36 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih37 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih38 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih39 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih40 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih41 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih42 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih43 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih44 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih45 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih46 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih47 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih48 Aljažev dom v Vratih - pogacnikov_dom_na_kriskih_podih49
Video:
Pogačnikov dom čez Sovatno - Pogačnikov dom čez Sovatno
Diskusija o izletu Aljažev dom v Vratih - Pogačnikov dom na Kriških podih (čez Sovatno)
Gost     
2.7.2007
Najlepši del slovenskega visokogorja, za moj okus! Priporočam pa izlet: Vrata - Bovški gamsovec - Pogačnikov dom na kriških podih - Sovatna - Vrata Srečno! mežikanje
Gost     
2.7.2007
Bila sem lani, še se bom vrnila, pridružujem se zgornjemu mnenju.
Gost     
14.8.2007
Zelo rada bi šla enkrat na Kriške pode čez Sovatno, pa zgoraj piše, da je nekje pot rahlo izpostavljena.Ker imam vrtoglavico, me zanima, koliko je izpostavljena.
Hvala in lep pozdrav vsem
Gost     
14.8.2007
Brez panike, v zgornjem delu je kratka zajla, ki pa je bolj v pomoč pri vzpenjanju, kot pa kakšna resna težava. Da se pa zadevo tudi obiti.
Mož ima vrtoglavico, pa je Sovatno prehodil že kar nekajkrat v obe smeri.
Kar korajžno pot pod noge.
LP, Saša
Gost     
14.8.2007
Hvala, bom
johnybravoslo     
14.8.2007
Pozdravljeni,

jaz se odpravim jutri zjutraj gor.
Bog daj lepo vreme.
Napišem izkušnje....

LP
johnybravoslo     
16.8.2007
Helov,

včeraj 15.08.2007 sem bilob 7:00 v Vratih.
Parkiranje ....noro veliko folka, praznik in vreme brez oblačka. Od vrat do PoGačnikovega doma 3 ure 45 minut. Pot vofi najprej skozi gozd potem pa do koče ni sence. Pot postaja zmeraj bolj strma. Mislim da se vzigne do nekje 2200 in potem se spusti do koče in do jezer.
Skrata zelo lepo, vasaj včeraj ko je bilo vreme ok.
Aja vrtoglalavica.....samo ne gledat gor pa dol he he.
Zelo priporočam. nasmeh
lyzika     
20.8.2007
Pot čez Sovanto do Pogačnikovega doma je preprosto prečudovita-pogled na okoliške vršace, rastlinje in živalstvo,...Če ste že tam, obiščite Razor, poglejte si jezerca in uživajte v sončnem zahoddu in še posebej v sončnem vzhodu.
Ker smo na Pogačnikovem domu prenočevali, bi ob tej priliki dala osebju en velik plus!!! Čeprav je osebje mlado(študentje), so cel dan garali, nam stregi pijačo, hrano, pripravili ležišča in ob koncu dneva bili še vedno nasmejani in veseli. To ne vidiš vsak dan. Res so lahko zgled drugim oskrbnikom koč, domov slovenskega gorskega sveta!
Lp, Veronika
Gost     
4.9.2007
Zanima me, do kdaj je Pogačnikov dom odprt, ali bi se v primeru dokaj ugodnega vremena dalo gor še konec septembra?
Gost     
17.9.2007
Bil danes (17.9.2007) gor in punce pravijo, da delajo do konca septembra.

Razgleda zaradi oblačnosti nad 2200m sicer ni bilo dosti, so bile pa zato toliko bolj zanimive živali. Na travnikih je na poti ležalo/stalo polno kozorogov, ki sem se jim lahko povsem približal preden so se premaknili. V daljavi se je občasno pojavil kakšen svizec, med vrati in kočo pa sem naletel še na trop gamsov.

Sicer pa mislim, da je zgoraj omenjeni čas hoje 4:30 močno precenjen. Brez večjih težav si od parkirišča v vratih do PD v 2:30, za bolj hitre pa je tudi 2h povsem realen čas.
Gost     
18.9.2007
Si pa hiter! Meni je bolj dosegljiv uradni čas t.j. 4,3 ure - smo si pač različni. nasmeh
Gost     
20.9.2007
Še take rabimo, ki bi se radi hvalili in, ki mislijo, da so bolj pametni od teh, ki merijo čas hoje. Jaz hodim v hribe zaradi druženja in lepote narave, ne pa, da bi ne vem kakšne rekorde podirala.
Gost     
21.9.2007
Predvsem je treba vedeti, da je Sovatna strma,razgledna in v poletnih mesecih zeeeelo žejna,he,he.
Gost     
21.9.2007
Oprosti, ampak sploh se ne gre za tekmovanje. Vem da so ti uradni časi nastavljeni z dobrim razlogom. Ampak ker marsikdo (predvsem med tednom) nima časa na pretek si mogoče izbira izlete tudi glede na trajanje. In to je bil edini razlog zakaj sem sploh omenil čas (ki je mene močno zavedel).

Da pojasnim... ta dan sem imel časa samo za en krajši jutranji vzpon zato sem si zamislil, da se poskusim vzpeti vsaj do kozorogov, jih malo fotografiram in grem nazaj. Ker v Vratih še nisem bil nikoli sem se pač orientiral na v opisu omenjene čase. Potem pa se je izkazalo, da lahko v povsem udobnem tempu, z vsem pripadajočim opazovanjem in fotografiranjem, v tem času pridem do PD in nazaj. Če ta podatek nekoč nekomu pomaga da se pred službo odloči še za ta res lep izlet... naj mu/ji koristi nasmeh
Benjamin     
24.6.2008
Zanima me, koliko je še hoje od B. Gamsovca do Pogačnikovega doma (okoli 1 ure?) in potem čez Sovatno v dolino Vrat (okoli 3 ure?). Samo ugibam. Hvala za natančne odgovore.
vesnica     
21.7.2008
V soboto sva se z možem odpravila na križke pode čez sovatno.Zelo lepa pot,videla ob poti kozoroge,vreme je bilo lepo.Namenila sva se ,da prespiva,zjutraj pa se odpraviva na križ in stenar,potem pa po drugu poti nazaj.Zvečer smo se v koči ob zvokih kitare in harmonike prav veselo zabavali,saj je prav prijetna družba mladih fantov in punc iz okolice poljanske doline imela dobrega harmonikarja,moj mož pa ga je spremljal na kitaro.Cela koča je veselo prepevala pozno v noč.Res krasen izlet.Vesna
triglavski     
21.7.2008
Ravno zaradi takih žurov mi je odvratno prenočevati v kočah, kjer ne poznajo hišnega reda, še posebej, če imaš naslednji dan kakšno zahtevno pot pred sabo.
hostar     
21.7.2008
Poj pa bod doma in se v kleti kujaj.Kam pa pridemo, če ni melo veselja. Saj se ga ni trba natreskat do nezavest, če pa po prečuti noči ne moreš nikamor.....mežikanjemežikanje
TinaPRR     
11.7.2009
Živjo, kdo morda ve, kakšne so razmere za tole turco? Je jutri za it sem gor? Hvala vnaprej za odgovor in jutri vsem lepo, če se boste odpravili v hribenasmeh
Murglovc     
11.7.2009
Pred enim tednom je bilo tako
http://www.hribi.net/slika.asp?razmerekomentar=12500
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=717
TinaPRR     
12.7.2009
Murglovc, hvala za tele fotke - je bilo tudi še danes približno takolenasmeh. lp,
živa sraka     
9.8.2014
Glede žuranja v koči, tam, kjer so pravi oskrbniki, se žuranje ob 21.45 uri zaključi. Oskrbnik da 15 minut časa, da se podrsamo v sobe in ob 22uri je mir. To sem doživela že parkrat in mi je všeč, ker se spočiješ pred vzponom naslednji dan. Pa se sama zalo rada poveselim in "žuram", ampak takrat, ko je čas za to nasmeh
Tina78     
7.12.2015
Pozdravljeni ljubitelji gora...,v četrtek nameravam prehoditi to pot pa me zanima kakšne so razmere na tej poti...hvala in varen korak vsem...
viharnik     
7.12.2015
Povedano na pamet.
S seboj vzemi vso opremo (cepin, dereze, bivak vrečo), ker je na planotah vedno še sneg in tudi ledu bo kar nekaj na poti, zato pozorno za preprečitev zdrsa.Sedaj je še posebej varljivo, ker nekateri mislijo, da je v gorah sneg že pobralo.Dovolj za zdrs pa je samo del skale, ki čez noč z vlago pomrzne v nevidni filter (izgleda kot samo gola skala)!, namreč temperature se vrtijo okoli nule.
malinca     
21.8.2016
Živjo,

Zanima me, ali je omenjena pot primerna za otroka ali ne. Po slikah sodeč je namreč videti precej gruščnato in prepadno, zato razmišljam, če bi se na do koče raje povzpeli z Zadnjice. Otrok je sicer vajen skal in plezanja, a po grušču se skoraj hitreje kaj zgodi. Kaj mislite? Hvala nasmeh
docepe2     
21.8.2016
Živjo!

Ravno včeraj sva šla z bratom navzdol čez Sovatno. Pot preči, dva melišča (2x cca 10-15 min), s tem da v najslabšem delu se umakne na levo pobočje, kjer so tri jeklenice. (nič hujšega). Na poti sva srečala, dve skupini s skupno petimi otroki, ki so prihajali gor. (stari od cca 10 do 15 let). Pot je precej strma in zato izgleda na slikah, ki so slikana navzdol, da je prepadna, a za moje pojme ne bi mogel reči, da je prepadna. Je pa kar na nekaj mestih potrebno uporabiti roke.

Pot iz Zadnjice je pa zame dolgočasna saj poteka cca. 4 ure po mulateri. Je pa najlažji dostop.
garmont     
21.8.2016
Zgoraj omenjena pot je vsekakor primerna za otroke in, ker ponavadi srečaš na poti tudi kozoroge, bo otrokom samo še popestrilo turo.
Smetar     
21.8.2016
Pot (čez Sovatno) je primerna za otroke, na "nevarnejših" odsekih malo upočasnite pa ne bo težav. Lepa krožna pot je tudi preko Luknje na Bovški Gamsovec in prespat v Pogačnikov dom, ter drugi dan se spustit čez Sovatno dol v Vrata...
ločanka     
21.8.2016
Za gor brez problemov, za dol pa svetujem veliko previdnosti. Je kar šodrasto.
Anansie     
19.6.2017
Včeraj s kolegom opravila to pot. Rabila sva dobri 2 uri in pol. Nisva hitela, zmeren tempo.nasmeh
turbo     
19.6.2017
Zagotovo nista hitela, če sta pa tako dolgo hodila zavijanje z očmi
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki