Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / DolomitiCima Ombretta / Alba di Canazei - Cima Ombretta
  

Alba di Canazei - Cima Ombretta (Via Ferrata Ombretta)

 
Izhodišče: Alba di Canazei (1486 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,45751°N / 11,78814°E
Cilj: Cima Ombretta (3011 m)
Ime poti: Via Ferrata Ombretta
Čas hoje: 5 h 15 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1525 m
Višinska razlika po poti: 1550 m
Zemljevid: Tabacco 06 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 3630
Ocena: 2 glasov
Število slik: 118
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Iz Kranjske Gore preko Korenskega sedla do Avstrije, kjer v prvem večjem križišču nadaljujemo levo proti Podkloštru / Arnoldstein in Trbižu / Tarvisio. Ob koncu kraja Podklošter nas oznake za Šmohor / Hermagor usmerijo desno na regionalno cesto, po kateri se mimo omenjenega kraja peljemo do konca Ziljske doline, oz. točneje do kraja Kötschach-Mauthen, kjer zavijemo desno proti kraju Oberdrauburg. Pot naprej nas vodi čez alpski prelaz Gailbergsattel (982 m), za katerim se spustimo v omenjeni kraj. Za tem, ko prečimo most preko reke Drave, nadaljujemo levo proti kraju Lienz. V glavnem krožišču v Lienzu nadaljujemo "levo" v smeri kraja Sillian in Italije. Naprej prečimo državno mejo med Avstrijo in Italijo, mi pa glavni cesti sledimo do kraja Dobbiaco / Toblach, kjer zavijemo levo proti Cortini d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Na prelazu Falzarego (2105 m) je križišče, kjer nadaljujemo naravnost navzdol v smeri Marmolade in prelaza Passo Fedaia. V naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Marmolade in omenjenega prelaza. Za prelazom Fedaia (2057 m), le ta se nahaja ob umetnem jezeru Lagho di Fedaia, se cesta ponovno prične spuščati, mi pa ji sledimo do začetka kraja Alba, kjer bomo na levi strani opazili žičnico (nihalka) Ciampac. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji omenjene žičnice. Iz Kranjske Gore do izhodišča je približno 280 km.
b) Iz Kranjske gore čez MP Rateče do Trbiža / Tarvisio in naprej po avtocesti proti Vidmu / Udine. Avtocesto zapustimo pri kraju Tolmezzo, od koder z vožnjo nadaljujemo proti kraju Ampezzo in naprej proti alpskemu prelazu Passo della Mauria (1298 m). Cesta se nato začne spuščati in nas pripelje v dolino Cadore, kjer nadaljujemo desno proti kraju Auronzo di Cadore. V naslednjih križiščih sledimo oznakam za Cortino d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Na prelazu Falzarego (2105 m) je križišče, kjer nadaljujemo naravnost navzdol v smeri Marmolade in prelaza Passo Fedaia. V naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Marmolade in omenjenega prelaza. Za prelazom Fedaia (2057 m), le ta se nahaja ob umetnem jezeru Lagho di Fedaia, se cesta ponovno prične spuščati, mi pa ji sledimo do začetka kraja Alba, kjer bomo na levi strani opazili žičnico (nihalka) Ciampac. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji omenjene žičnice. Iz Kranjske Gore do izhodišča je približno 270 km.
c) Iz Nove Gorice se zapeljemo v Italijo ter se naprej po avtocesti peljemo do kraja Portogruaro, kjer na avtocestnem razcepu zavijemo v smeri Kraja Belluno. Avtocesti sledimo do izvoza za Belluno, mi pa za krajem Belluno sledimo cesti v smeri kraja Agordo ter nato Marmoladi in alpskemu prelazu Passo Fedaia. Za prelazom Fedaia (2057 m), le ta se nahaja ob umetnem jezeru Lagho di Fedaia, se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo do začetka kraja Alba, kjer bomo na levi strani opazili žičnico (nihalka) Ciampac. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji omenjene žičnice. Od meje s Slovenijo, pa do izhodišča je približno 245 km.

Opis poti:

Na koncu parkirišča nadaljujemo rahlo levo za oznakami »Locia de Contrin« na gozdno cesto, ki je zaprta za javni promet. Cesta večinoma poteka skozi gozd in le občasno se nam odpre pogled na bližnje vrhove. Cesta nato kmalu preči most in nas pripelje do označenega razpotja kjer se nam z leve priključi peš pot iz kraja Penia. V nadaljevanju se cesta vzpenja večinoma v ključih in višje se s ceste odcepi tudi nekaj kolovozov. Mi ves čas nadaljujemo naravnost po lepo urejeni cesti. Kasneje cesta zavije v levo in kmalu se desno odcepi peš pot proti smučišču Ciampac. Mi še naprej nadaljujemo po cesti in po kratkem vzponu pridemo do koče Locia de Contrin.
Od koče nadaljujemo po položni makadamski cesti, ki nato kmalu preči leso. Cesta nas še naprej vodi po dolini ob potoku Ruf de Contrin in nas ob pašnikih pripelje do razpotja.
Desno navzgor se odcepi pot proti sedlu Forcia Neigra in vrhu Colac, mi pa še naprej nadaljujemo po cesti, ki se v nadaljevanju prične rahlo spuščati. Kmalu pridemo ponovno do razpotja, kjer se desno odcepi pot proti koči Rifugio Passo San Nicolò.
Mi nadaljujemo po cesti, ki tu zavije v levo in preči most. Razgledna cesta se prične ponovno vzpenjati in nas pripelje do koče Baita Cianci.
Od koče Baita Cianci nadaljujemo po cesti, ki nas kmalu pripelje v gozd in se prične nekoliko strmeje vzpenjati. Na poti se nato izmenjujejo pasovi gozda ter travniki s katerih se nam odpirajo vse lepši razgledi na okoliške vrhove. Takšna pot nas nato pripelje do koče Rifugio Contrin.
Od koče nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas hitro pripelje do razpotja kjer se levo odcepi pot št. 606 proti Marmoladi in sedlu Passo Ombretta. Mi še naprej nadaljujemo po cesti, ki nas vodi ob pašnikih in se nato rahlo spusti. Cesta nato preide v stezo, ki nas pripelje pod pobočja vrha Ombretta Ogcidentale. Pot tu zavije nekoliko v desno in se vzpne skozi redek macesnov gozd. Pot nato preči ograjo in nas kmalu pripelje do razpotja.
Nadaljujemo levo po poti št. 607 za oznakami Cima Ombretta, desno pa vodi pot proti sedlu Passo Pasche. Pot se v nadaljevanju vzpenja večinoma po travnatih pobočjih ob redkih macesnih in se vzpenja po dolini pod pobočji Ombrette. Višje travnata pobočja počasi preidejo v melišča po katerih se nato kar nekaj časa vzpenjamo. Pot še naprej poteka po dolini pod vrhovi Ombrette proti jugovzhodu in nas kasneje pripelje do označenega razpotja.
Mi se usmerimo levo za oznakami Cima Ombretta, desno pa vodi pot proti sedlu Passo Cirelle. Pot od razpotja se prične vzpenjati po meliščih proti ostenjem vrha Sasso Vernale. Ko pridemo pod steno smo ponovno na razpotju. Desno vodi pot proti sedlu Passo di Ombretola, mi pa nadaljujemo levo kjer je začetek plezalne poti Via Ferrata Ombretta.
V začetku se plezalna pot strmo vzpne ob jeklenici navzgor in poteka nekoliko levo od strme grape. Sledi kratko prečenje v desno, nato pa se pot strmo vzpne s pomočjo skob. Plezalna pot se kratek čas še vzpenja ob jeklenici, nato pa se razmeroma kratka plezalna pot konča in nas pripelje na melišča pod stenami vrha Sasso Vernale.
V nadaljevanju pot poteka po široki in razmeroma položni dolini med vrhovoma Ombretta Ogcidentale In Sasso Vernale. Višje se pot prične nekoliko strmeje vzpenjati po meliščih in nas pripelje do manjšega sedla pod vrhom Cima Ombretta.
Na sedlu kjer se nam odpre čudovit pogled proti Marmoladi nadaljujemo desno in sledi še vzpon po razglednem grebenu do vrha.

Ob poti: Locia de Contrin (1736m), Baita Cianci (1828m), Rifugio Contrin (2016m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Alba di Canazei - cima_ombretta1
Alba di Canazei - cima_ombretta2
Alba di Canazei - cima_ombretta3
Alba di Canazei - cima_ombretta4
Alba di Canazei - cima_ombretta5
Alba di Canazei - cima_ombretta6
Alba di Canazei - cima_ombretta7
Alba di Canazei - cima_ombretta8
Alba di Canazei - cima_ombretta9
Alba di Canazei - cima_ombretta10
Alba di Canazei - cima_ombretta11
Alba di Canazei - cima_ombretta12
Alba di Canazei - cima_ombretta13
Alba di Canazei - cima_ombretta14
Alba di Canazei - cima_ombretta15
Alba di Canazei - cima_ombretta16
Alba di Canazei - cima_ombretta17
Alba di Canazei - cima_ombretta18
Alba di Canazei - cima_ombretta19
Alba di Canazei - cima_ombretta20
Alba di Canazei - cima_ombretta21
Alba di Canazei - cima_ombretta22
Alba di Canazei - cima_ombretta23
Alba di Canazei - cima_ombretta24
Alba di Canazei - cima_ombretta25
Alba di Canazei - cima_ombretta26
Alba di Canazei - cima_ombretta27
Alba di Canazei - cima_ombretta28
Alba di Canazei - cima_ombretta29
Alba di Canazei - cima_ombretta30
Alba di Canazei - cima_ombretta31
Alba di Canazei - cima_ombretta32
Alba di Canazei - cima_ombretta33
Alba di Canazei - cima_ombretta34
Alba di Canazei - cima_ombretta35
Alba di Canazei - cima_ombretta36
Alba di Canazei - cima_ombretta37
Alba di Canazei - cima_ombretta38
Alba di Canazei - cima_ombretta39
Alba di Canazei - cima_ombretta40
Alba di Canazei - cima_ombretta41
Alba di Canazei - cima_ombretta42
Alba di Canazei - cima_ombretta43
Alba di Canazei - cima_ombretta44
Alba di Canazei - cima_ombretta45
Alba di Canazei - cima_ombretta46
Alba di Canazei - cima_ombretta47
Alba di Canazei - cima_ombretta48
Alba di Canazei - cima_ombretta49
Alba di Canazei - cima_ombretta50
Alba di Canazei - cima_ombretta51
Alba di Canazei - cima_ombretta52
Alba di Canazei - cima_ombretta53
Alba di Canazei - cima_ombretta54
Alba di Canazei - cima_ombretta55
Alba di Canazei - cima_ombretta56
Alba di Canazei - cima_ombretta57
Alba di Canazei - cima_ombretta58
Alba di Canazei - cima_ombretta59
Alba di Canazei - cima_ombretta60
Alba di Canazei - cima_ombretta61
Alba di Canazei - cima_ombretta62
Alba di Canazei - cima_ombretta63
Alba di Canazei - cima_ombretta64
Alba di Canazei - cima_ombretta65
Alba di Canazei - cima_ombretta66
Alba di Canazei - cima_ombretta67
Alba di Canazei - cima_ombretta68
Alba di Canazei - cima_ombretta69
Alba di Canazei - cima_ombretta70
Alba di Canazei - cima_ombretta71
Alba di Canazei - cima_ombretta72
Alba di Canazei - cima_ombretta73
Alba di Canazei - cima_ombretta74
Alba di Canazei - cima_ombretta75
Alba di Canazei - cima_ombretta76
Alba di Canazei - cima_ombretta77
Alba di Canazei - cima_ombretta78
Alba di Canazei - cima_ombretta79
Alba di Canazei - cima_ombretta80
Alba di Canazei - cima_ombretta81
Alba di Canazei - cima_ombretta82
Alba di Canazei - cima_ombretta83
Alba di Canazei - cima_ombretta84
Alba di Canazei - cima_ombretta85
Alba di Canazei - cima_ombretta86
Alba di Canazei - cima_ombretta87
Alba di Canazei - cima_ombretta88
Alba di Canazei - cima_ombretta89
Alba di Canazei - cima_ombretta90
Alba di Canazei - cima_ombretta91
Alba di Canazei - cima_ombretta92
Alba di Canazei - cima_ombretta93
Alba di Canazei - cima_ombretta94
Alba di Canazei - cima_ombretta95
Alba di Canazei - cima_ombretta96
Alba di Canazei - cima_ombretta97
Alba di Canazei - cima_ombretta98
Alba di Canazei - cima_ombretta99
Alba di Canazei - cima_ombretta100
Alba di Canazei - cima_ombretta101
Alba di Canazei - cima_ombretta102
Alba di Canazei - cima_ombretta103
Alba di Canazei - cima_ombretta104
Alba di Canazei - cima_ombretta105
Alba di Canazei - cima_ombretta106
Alba di Canazei - cima_ombretta107
Alba di Canazei - cima_ombretta108
Alba di Canazei - cima_ombretta109
Alba di Canazei - cima_ombretta110
Alba di Canazei - cima_ombretta111
Alba di Canazei - cima_ombretta112
Alba di Canazei - cima_ombretta113
Alba di Canazei - cima_ombretta114
Alba di Canazei - cima_ombretta115
Alba di Canazei - cima_ombretta116
Alba di Canazei - cima_ombretta117
Alba di Canazei - cima_ombretta118
Diskusija o izletu Alba di Canazei - Cima Ombretta (Via Ferrata Ombretta)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki