Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpePlanjava /  Planina Ravne - Planjava
  

Planina Ravne - Planjava (čez Dolgo trato in Srebrno sedlo)

 
Izhodišče: Planina Ravne (1500 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3493°N / 14,6997°E
Cilj: Planjava (2392 m)
Ime poti: čez Dolgo trato in Srebrno sedlo
Čas hoje: 5 h 30 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 892 m
Višinska razlika po poti: 1300 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 4387
Ocena: 1 glasov
Število slik: 80
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Stahovici in prelazu Črnivec. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zapustimo glavno cesto, ki vodi proti Gornjemu Gradu in z vožnjo nadaljujemo ostro levo v smeri prelaza Volovljek (Kranjski Rak). Z omenjenega prelaza nadaljujemo naravnost (levo cesta, ki vodi na Veliko planino, desno Štajerski Rak) ter se pričnemo spuščati proti Lučam. Nižje se cesta nekoliko položi in nas pripelje v dolino Podvolovljek. V nadaljevanju se najprej peljemo mimo odcepa cesta, ki vodi v dolino Lučke Bele, nato pa še mimo bara pri Gamsu. Za barom postanemo pozorni, saj se le nekaj 100 metrov naprej v levo odcepi cesta, ki vodi proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek (ob mestu, kjer zapustimo glavno cesto je oznaka ceste približno 11 km). Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka planine Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Od glavne ceste do planine Ravne je približno 10 km.
b) Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko ob cesti opazimo oznako ceste, ki kaže 10,5 km, pa postanemo pozorni na desni odcep, saj se bo le malo naprej v desno odcepila cesta proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek. Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka planine Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.

Opis poti:

Na začetku planine Ravne (tudi Ravni) opazimo lesene planinske smerne table za Veliki vrh, Korošico, Moličko planino in Dolgo trato, ki nas usmerijo levo proti bližnji koči, ki se nahaja na robu planine. Kočo obidemo po levi strani, nato pa preidemo v ozek pas gozda, kjer nas markacije povedejo levo. Pot naprej nas vodi čez poseko, preko katere se prečno vzpne v gozd. V nadaljevanju se vzpenjamo skozi gozd, kjer že kmalu prečimo pašno ograjo. Višje se gozd prične redčiti, oz. se spreminjati v pas ruševja. Na nekaj mestih nekoliko slabše uhojena, a ves čas lepo sledljiva stezica se višje položi in nas pripelje na spodnji rob pašnikov Dolgih trat. Tu se pot povsem položi in nas v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje do pastirske koče na Dolgih tratah.
Od pastirske koče nadaljujemo levo v smeri Moličke planine, Korošice, Velikega vrha in Zelenih trat (rahlo desno Dleskovec). Pot naprej nas vodi po pašnikih Dolge trate ter se zložno do zmerno vzpenja. Višje se pot položi in nas pripelje na manjši preval, za katerim nas pot vodi mimo napajališča za živali. Napajališče obidemo po levi strani, nas pa pot le nekaj metrov naprej pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri Velikega vrha in Korošice (naravnost navzdol Korošica preko Vrtač). V nadaljevanju pot preide na razgledna zahodna pobočja Dleskovca, preko katerih se začne prečno spuščati proti razpotju na Zelenih tratah. Po krajšem spustu prispemo na omenjeno razpotje, od tam pa nadaljujemo levo v smeri Korošice (desno planina Ravne preko Korit). Le malo naprej pa prispemo do mesta, kjer se v desno odcepi pot na Veliki vrh.
Nadaljujemo naravnost v smeri Korošice in Moličke planine po poti, ki se občasno rahlo spusti in spet dvigne. Pot naprej obkroži pobočja Velikega vrha in nas pripelje na razpotje, kjer se desno navzgor odcepi pot na omenjeni vrh. Tu nadaljujemo naravnost po poti, ki nas le nekoliko naprej pripelje na preval Prag, kjer je naslednje razpotje. Nadaljujemo naravnost (ostro levo planina Podvežak) po markirani planinski poti, ki se postopoma začne spuščati. Po dobrih 10 minutah spusta se pot položi in nas pripelje do manjšega močvirja, za katerim pridemo na naslednje razpotje. Nadaljujemo rahlo levo v smeri Korošice (naravnost Molička planina, desno Robanov kot) po prijetni planinski poti, ki se začne zmerno vzpenjati. Pot se višje obrne nekoliko proti levi, nato pa se priključi poti s planine Podvežak. Nadaljujemo desno v smeri Korošice, po prečni poti, po kateri se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo na Sedelce (1900 m), kjer je označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost navzdol (levo Prag, desno Ojstrica čez Malo Ojstrico) po markirani poti, ki se začne spuščati proti Korošici. Po nekaj minutah spusta stopimo na prostrana travnata pobočja Korošice, po katerih se nato v nekaj minutah sprehodimo do planinskega doma.
Od Kocbekovega doma nadaljujemo v smeri Planjave in Kamniškega sedla. Pot naprej se sprva rahlo spusti, nato pa nas po nizu manjših dolinic v rahlem vzponu pripelje do strmejšega dela poti. Pot se nato vzpne ob grapi navzgor in le to višje preči. Med vzponom se nam odpirajo vedno novi razgledi, v oči pa nam pade naravno okno. Pot nato preide s travnatih na kamnita pobočja, kjer hitro stopimo na zavarovan del poti. Dobro zavarovana in mestoma precej strma pot, nas nato pripelje na Srebrno sedlo, kjer se nam odpre lep pogled na Kamniško stran. Sledi prečenje pobočij proti zahodu, ki ga opravimo v zmernem vzponu. Naprej pridemo na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo desno proti vrhu Planjave (levo Kamniško sedlo). Z vse bolj razgledne poti pa se dokončno poslavljajo tudi zeleni travniki, ki jih zamenja siva skala. Malo pod vrhom se nam priključita še poti od Klemenče jame in Kamniškega sedla. Sledi le še krajši vzpon po vršnem pobočju gore.

zemljevid poti
Ob poti: Planina Dolga trata (1835m), Prag (1870m), Sedelce (1900m), Kocbekov dom na Korošici (1808m), Srebrno sedlo (2115m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
 Planina Ravne - planjava1
 Planina Ravne - planjava2
 Planina Ravne - planjava3
 Planina Ravne - planjava4
 Planina Ravne - planjava5
 Planina Ravne - planjava6
 Planina Ravne - planjava7
 Planina Ravne - planjava8
 Planina Ravne - planjava9
 Planina Ravne - planjava10
 Planina Ravne - planjava11
 Planina Ravne - planjava12
 Planina Ravne - planjava13
 Planina Ravne - planjava14
 Planina Ravne - planjava15
 Planina Ravne - planjava16
 Planina Ravne - planjava17
 Planina Ravne - planjava18
 Planina Ravne - planjava19
 Planina Ravne - planjava20
 Planina Ravne - planjava21
 Planina Ravne - planjava22
 Planina Ravne - planjava23
 Planina Ravne - planjava24
 Planina Ravne - planjava25
 Planina Ravne - planjava26
 Planina Ravne - planjava27
 Planina Ravne - planjava28
 Planina Ravne - planjava29
 Planina Ravne - planjava30
 Planina Ravne - planjava31
 Planina Ravne - planjava32
 Planina Ravne - planjava33
 Planina Ravne - planjava34
 Planina Ravne - planjava35
 Planina Ravne - planjava36
 Planina Ravne - planjava37
 Planina Ravne - planjava38
 Planina Ravne - planjava39
 Planina Ravne - planjava40
 Planina Ravne - planjava41
 Planina Ravne - planjava42
 Planina Ravne - planjava43
 Planina Ravne - planjava44
 Planina Ravne - planjava45
 Planina Ravne - planjava46
 Planina Ravne - planjava47
 Planina Ravne - planjava48
 Planina Ravne - planjava49
 Planina Ravne - planjava50
 Planina Ravne - planjava51
 Planina Ravne - planjava52
 Planina Ravne - planjava53
 Planina Ravne - planjava54
 Planina Ravne - planjava55
 Planina Ravne - planjava56
 Planina Ravne - planjava57
 Planina Ravne - planjava58
 Planina Ravne - planjava59
 Planina Ravne - planjava60
 Planina Ravne - planjava61
 Planina Ravne - planjava62
 Planina Ravne - planjava63
 Planina Ravne - planjava64
 Planina Ravne - planjava65
 Planina Ravne - planjava66
 Planina Ravne - planjava67
 Planina Ravne - planjava68
 Planina Ravne - planjava69
 Planina Ravne - planjava70
 Planina Ravne - planjava71
 Planina Ravne - planjava72
 Planina Ravne - planjava73
 Planina Ravne - planjava74
 Planina Ravne - planjava75
 Planina Ravne - planjava76
 Planina Ravne - planjava77
 Planina Ravne - planjava78
 Planina Ravne - planjava79
 Planina Ravne - planjava80
Diskusija o izletu Planina Ravne - Planjava (čez Dolgo trato in Srebrno sedlo)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki