Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Dolomiti / Piz Boe / Passo Gardena - Piz Boe

Passo Gardena - Piz Boe

Natisni
Izhodišče: Passo Gardena (1956 m)
Širina/Dolžina: 46,54742°N 11,82125°E
Čas hoje: 5 h 50 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1196 m
Višinska razlika po poti: 1350 m
Zemljevid: Tabacco 07 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 6.606
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 96
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Kranjske Gore preko Korenskega sedla do Avstrije, kjer v prvem večjem križišču nadaljujemo levo proti Podkloštru / Arnoldstein in Trbižu / Tarvisio. Ob koncu kraja Podklošter nas oznake za Šmohor / Hermagor usmerijo desno na regionalno cesto, po kateri se mimo omenjenega kraja peljemo do konca Ziljske doline, oz. točneje do kraja Kötschach-Mauthen, kjer zavijemo desno proti kraju Oberdrauburg. Pot naprej nas vodi čez alpski prelaz Gailbergsattel (982 m), za katerim se spustimo v omenjeni kraj. Za tem, ko prečimo most preko reke Drave, nadaljujemo levo proti kraju Lienz. V glavnem krožišču v Lienzu nadaljujemo "levo" v smeri kraja Sillian in Italije. Naprej prečimo državno mejo med Avstrijo in Italijo, mi pa glavni cesti sledimo mimo krajev Dobbiaco / Toblach, Villabassa / Niederdorf, Monguelfo - Tesido / Welsberg - Taisten, Brunico / Bruneck. Le malo za zadnjim omenjenim krajem, mimo katerega vodi obvoznica, pa zavijemo levo v dolino Alta Badia. Naprej se peljemo po omenjeni dolini in v kraju La Villa zavijemo desno proti prelazu Passo Gardena. V nadaljevanju sledimo vzpenjajoči se cesti do velikega parkirišča nekaj ovinkov pred prelazom Passo Gardena. Pri parkirišču je tudi velika tabla z napisom »Via Ferrata – Klettersteig«.
b) Iz Nove Gorice se zapeljemo v Italijo ter se naprej po avtocesti peljemo proti Benetkam / Venezia. Pri kraju Portogruaro zapustimo avtocesto proti Benetkam in nadaljujemo desno po avtocesti proti kraju Pordenone. V naslednjem avtocestnem križišču v bližini kraja Conegliano nadaljujemo desno proti kraju Belluno. V bližini Belluna se avtocesta konča, mi pa v naslednjih križiščih nadaljujemo v smeri Cortine d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Na prelazu Passo Falzarego (2105 m) zavijemo desno v smeri prelaza Valparola in naprej proti Alta Badii. V kraju La Villa zavijemo levo proti prelazu Passo Gardena. V nadaljevanju sledimo vzpenjajoči se cesti do velikega parkirišča nekaj ovinkov pred prelazom Passo Gardena. Pri parkirišču je tudi velika tabla z napisom »Via Ferrata – Klettersteig«.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo proti jugu za oznakami »Utia de Pisciadu«. Pot se dokaj strmo vzpne in nas pripelje do razpotja kjer se levo odcepi prečna pot proti zavarovani poti Via Ferrata Tridentina. Mi nadaljujemo naravnost in se še naprej vzpenjamo proti prepadnim stenam vrhov v skupini Sella.
Desno se nato odcepi pot proti prelazu Passo Gardena, mi pa še naprej nadaljujemo naravnost navzgor in se pričnemo vzpenjati po ozki dolini imenovani Val Setus, ki jo obdajajo prepadne stene. Pot se tu vzpenja po meliščih navzgor in poteka pod tovorno žičnico. Višje postaja pobočje vse bolj strmo in v zadnjem delu je pot tudi zavarovana z jeklenico in skobami. Pot se tu nekajkrat strmo vzpne in potrebno je tudi nekaj previdnosti. Če nismo vajeni takšnih poti je samovarovanje zelo priporočljivo. Zavarovana pot se nato kmalu konča in nas pripelje na položnejša pobočja kjer je razpotje.
Desno vodi pot proti škrbini Forcela dei Camosci, mi pa nadaljujemo levo proti koči Rifugio Pisciadu. Pot se od razpotja najprej rahlo vzpne, nato pa sledi še kratek spust proti koči, ki jo že vidimo pred seboj.
Od koče nadaljujemo proti jugu za oznakami »Cima Pisciadu, Rif. Boe« in se spustimo proti jezeru. Pot nato zavije v desno in v vzponu preči melišča na levi strani jezera. Pot tu poteka pod strmimi stenami vrha Pisciadu in nas pripelje na nekoliko bolj strma pobočja. V nadaljevanju pot zavije v levo in se prične nekoliko strmeje vzpenjati s pomočjo varoval. Pri vzponu je potrebno nekaj previdnosti, samovarovanje pa ni nujno potrebno.
Pot nato postane ponovno manj strma in nas po dolini imenovani Val de Tita pripelje do razpotja na južni strani vrha Pisciadu.
Levo navzgor vodi pot na Cima Pisciadu, mi pa nadaljujemo nekoliko desno za oznakami »Rif. Boe«. Pot se še nekaj časa vzpenja po dolini navzgor, nato pa zavije ponovno v desno in se nekoliko strmeje vzpne proti širokemu grebenu ob vrhu Sas de Mesdi. Ko pridemo na greben nadaljujemo proti jugu in se pričnemo spuščati. Desno se nato odcepi pot proti sedlu Sela de Pisciadu, mi pa nadaljujemo naravnost in se še naprej spuščamo. Pot se nato nekoliko zravna in nas pripelje do razpotja pri škrbini Forcella d'Antersass.
Tu se desno navzdol odcepi pot proti kraju Canazei, mi pa nadaljujemo rahlo levo v smeri koče Rifugio Boe. Razmeroma položna pot nas nato hitro pripelje do še enega razpotja. Obe poti vodita proti koči Rifugio Boe, vendar je desna zahtevnejša saj preči izpostavljena pobočja pod vrhom L'Antersass. Pot je dobro zavarovana in ni pretirano zahtevna, kljub temu pa je na začetku poti tabla, ki nas opozarja da je potrebno samovarovanje. Leva lažja pot pa je malenkost daljša in se po skalnatem pobočju vzpne do vrha L'Antersass. Z vrha se nato pot spusti proti jugu in se ponovno združi s težjo potjo. Po kratkem prečenju nekoliko strmejših pobočij pridemo na položen teren in sledi le še kratek sprehod do koče Rifugio Boe.
Od koče nadaljujemo levo za oznakami »Piz Boe«. Pot se prične vzpenjati po meliščih proti jugovzhodu. Višje nas nato pot pripelje do razpotja pred kratko skalno stopnjo. Ker je na poti običajno velika gneča je desna pot namenjena vzponu leva pa sestopu. Na razpotju torej nadaljujemo desno in prečimo nekoliko izpostavljeno pobočje ob jeklenici v desno. Sledi še kratek vzpon ob jeklenici in pot postane ponovno manj zahtevna. Pot se v nadaljevanju dokaj strmo vzpenja po vršnem pobočju gore. Ko pridemo na greben se nam z leve strani priključi še pot od prelaza Passo Campolongo in sledi le še vzpon po razglednem grebenu do vrha.
zemljevid poti - Piz Boe
Ob poti: Rifugio Pisciadu (2585m), Lech de Pisciadu (2564m), Forcella D Antersass (2839m), D Antersass (2907m), Rifugio Boe (2873m), Forces dai Ciamorces (3110m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Passo Gardena - Piz Boe1
Passo Gardena - Piz Boe2
Passo Gardena - Piz Boe3
Passo Gardena - Piz Boe4
Passo Gardena - Piz Boe5
Passo Gardena - Piz Boe6
Passo Gardena - Piz Boe7
Passo Gardena - Piz Boe8
Passo Gardena - Piz Boe9
Passo Gardena - Piz Boe10
Passo Gardena - Piz Boe11
Passo Gardena - Piz Boe12
Passo Gardena - Piz Boe13
Passo Gardena - Piz Boe14
Passo Gardena - Piz Boe15
Passo Gardena - Piz Boe16
Passo Gardena - Piz Boe17
Passo Gardena - Piz Boe18
Passo Gardena - Piz Boe19
Passo Gardena - Piz Boe20
Passo Gardena - Piz Boe21
Passo Gardena - Piz Boe22
Passo Gardena - Piz Boe23
Passo Gardena - Piz Boe24
Passo Gardena - Piz Boe25
Passo Gardena - Piz Boe26
Passo Gardena - Piz Boe27
Passo Gardena - Piz Boe28
Passo Gardena - Piz Boe29
Passo Gardena - Piz Boe30
Passo Gardena - Piz Boe31
Passo Gardena - Piz Boe32
Passo Gardena - Piz Boe33
Passo Gardena - Piz Boe34
Passo Gardena - Piz Boe35
Passo Gardena - Piz Boe36
Passo Gardena - Piz Boe37
Passo Gardena - Piz Boe38
Passo Gardena - Piz Boe39
Passo Gardena - Piz Boe40
Passo Gardena - Piz Boe41
Passo Gardena - Piz Boe42
Passo Gardena - Piz Boe43
Passo Gardena - Piz Boe44
Passo Gardena - Piz Boe45
Passo Gardena - Piz Boe46
Passo Gardena - Piz Boe47
Passo Gardena - Piz Boe48
Passo Gardena - Piz Boe49
Passo Gardena - Piz Boe50
Passo Gardena - Piz Boe51
Passo Gardena - Piz Boe52
Passo Gardena - Piz Boe53
Passo Gardena - Piz Boe54
Passo Gardena - Piz Boe55
Passo Gardena - Piz Boe56
Passo Gardena - Piz Boe57
Passo Gardena - Piz Boe58
Passo Gardena - Piz Boe59
Passo Gardena - Piz Boe60
Passo Gardena - Piz Boe61
Passo Gardena - Piz Boe62
Passo Gardena - Piz Boe63
Passo Gardena - Piz Boe64
Passo Gardena - Piz Boe65
Passo Gardena - Piz Boe66
Passo Gardena - Piz Boe67
Passo Gardena - Piz Boe68
Passo Gardena - Piz Boe69
Passo Gardena - Piz Boe70
Passo Gardena - Piz Boe71
Passo Gardena - Piz Boe72
Passo Gardena - Piz Boe73
Passo Gardena - Piz Boe74
Passo Gardena - Piz Boe75
Passo Gardena - Piz Boe76
Passo Gardena - Piz Boe77
Passo Gardena - Piz Boe78
Passo Gardena - Piz Boe79
Passo Gardena - Piz Boe80
Passo Gardena - Piz Boe81
Passo Gardena - Piz Boe82
Passo Gardena - Piz Boe83
Passo Gardena - Piz Boe84
Passo Gardena - Piz Boe85
Passo Gardena - Piz Boe86
Passo Gardena - Piz Boe87
Passo Gardena - Piz Boe88
Passo Gardena - Piz Boe89
Passo Gardena - Piz Boe90
Passo Gardena - Piz Boe91
Passo Gardena - Piz Boe92
Passo Gardena - Piz Boe93
Passo Gardena - Piz Boe94
Passo Gardena - Piz Boe95
Passo Gardena - Piz Boe96
Diskusija o izletu Passo Gardena - Piz Boe
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki