Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / DolomitiPiz Boe /  Passo Gardena - Piz Boe
  

Passo Gardena - Piz Boe

 
Izhodišče: Passo Gardena (1956 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,54742°N / 11,82125°E
Cilj: Piz Boe (3152 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 5 h 50 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1196 m
Višinska razlika po poti: 1350 m
Zemljevid: Tabacco 07 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 5316
Ocena: 2 glasov
Število slik: 96
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Iz Kranjske Gore preko Korenskega sedla do Avstrije, kjer v prvem večjem križišču nadaljujemo levo proti Podkloštru / Arnoldstein in Trbižu / Tarvisio. Ob koncu kraja Podklošter nas oznake za Šmohor / Hermagor usmerijo desno na regionalno cesto, po kateri se mimo omenjenega kraja peljemo do konca Ziljske doline, oz. točneje do kraja Kötschach-Mauthen, kjer zavijemo desno proti kraju Oberdrauburg. Pot naprej nas vodi čez alpski prelaz Gailbergsattel (982 m), za katerim se spustimo v omenjeni kraj. Za tem, ko prečimo most preko reke Drave, nadaljujemo levo proti kraju Lienz. V glavnem krožišču v Lienzu nadaljujemo "levo" v smeri kraja Sillian in Italije. Naprej prečimo državno mejo med Avstrijo in Italijo, mi pa glavni cesti sledimo mimo krajev Dobbiaco / Toblach, Villabassa / Niederdorf, Monguelfo - Tesido / Welsberg - Taisten, Brunico / Bruneck. Le malo za zadnjim omenjenim krajem, mimo katerega vodi obvoznica, pa zavijemo levo v dolino Alta Badia. Naprej se peljemo po omenjeni dolini in v kraju La Villa zavijemo desno proti prelazu Passo Gardena. V nadaljevanju sledimo vzpenjajoči se cesti do velikega parkirišča nekaj ovinkov pred prelazom Passo Gardena. Pri parkirišču je tudi velika tabla z napisom »Via Ferrata – Klettersteig«.
b) Iz Nove Gorice se zapeljemo v Italijo ter se naprej po avtocesti peljemo proti Benetkam / Venezia. Pri kraju Portogruaro zapustimo avtocesto proti Benetkam in nadaljujemo desno po avtocesti proti kraju Pordenone. V naslednjem avtocestnem križišču v bližini kraja Conegliano nadaljujemo desno proti kraju Belluno. V bližini Belluna se avtocesta konča, mi pa v naslednjih križiščih nadaljujemo v smeri Cortine d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Na prelazu Passo Falzarego (2105 m) zavijemo desno v smeri prelaza Valparola in naprej proti Alta Badii. V kraju La Villa zavijemo levo proti prelazu Passo Gardena. V nadaljevanju sledimo vzpenjajoči se cesti do velikega parkirišča nekaj ovinkov pred prelazom Passo Gardena. Pri parkirišču je tudi velika tabla z napisom »Via Ferrata – Klettersteig«.

Opis poti:

S parkirišča se usmerimo proti jugu za oznakami »Utia de Pisciadu«. Pot se dokaj strmo vzpne in nas pripelje do razpotja kjer se levo odcepi prečna pot proti zavarovani poti Via Ferrata Tridentina. Mi nadaljujemo naravnost in se še naprej vzpenjamo proti prepadnim stenam vrhov v skupini Sella.
Desno se nato odcepi pot proti prelazu Passo Gardena, mi pa še naprej nadaljujemo naravnost navzgor in se pričnemo vzpenjati po ozki dolini imenovani Val Setus, ki jo obdajajo prepadne stene. Pot se tu vzpenja po meliščih navzgor in poteka pod tovorno žičnico. Višje postaja pobočje vse bolj strmo in v zadnjem delu je pot tudi zavarovana z jeklenico in skobami. Pot se tu nekajkrat strmo vzpne in potrebno je tudi nekaj previdnosti. Če nismo vajeni takšnih poti je samovarovanje zelo priporočljivo. Zavarovana pot se nato kmalu konča in nas pripelje na položnejša pobočja kjer je razpotje.
Desno vodi pot proti škrbini Forcela dei Camosci, mi pa nadaljujemo levo proti koči Rifugio Pisciadu. Pot se od razpotja najprej rahlo vzpne, nato pa sledi še kratek spust proti koči, ki jo že vidimo pred seboj.
Od koče nadaljujemo proti jugu za oznakami »Cima Pisciadu, Rif. Boe« in se spustimo proti jezeru. Pot nato zavije v desno in v vzponu preči melišča na levi strani jezera. Pot tu poteka pod strmimi stenami vrha Pisciadu in nas pripelje na nekoliko bolj strma pobočja. V nadaljevanju pot zavije v levo in se prične nekoliko strmeje vzpenjati s pomočjo varoval. Pri vzponu je potrebno nekaj previdnosti, samovarovanje pa ni nujno potrebno.
Pot nato postane ponovno manj strma in nas po dolini imenovani Val de Tita pripelje do razpotja na južni strani vrha Pisciadu.
Levo navzgor vodi pot na Cima Pisciadu, mi pa nadaljujemo nekoliko desno za oznakami »Rif. Boe«. Pot se še nekaj časa vzpenja po dolini navzgor, nato pa zavije ponovno v desno in se nekoliko strmeje vzpne proti širokemu grebenu ob vrhu Sas de Mesdi. Ko pridemo na greben nadaljujemo proti jugu in se pričnemo spuščati. Desno se nato odcepi pot proti sedlu Sela de Pisciadu, mi pa nadaljujemo naravnost in se še naprej spuščamo. Pot se nato nekoliko zravna in nas pripelje do razpotja pri škrbini Forcella d'Antersass.
Tu se desno navzdol odcepi pot proti kraju Canazei, mi pa nadaljujemo rahlo levo v smeri koče Rifugio Boe. Razmeroma položna pot nas nato hitro pripelje do še enega razpotja. Obe poti vodita proti koči Rifugio Boe, vendar je desna zahtevnejša saj preči izpostavljena pobočja pod vrhom L'Antersass. Pot je dobro zavarovana in ni pretirano zahtevna, kljub temu pa je na začetku poti tabla, ki nas opozarja da je potrebno samovarovanje. Leva lažja pot pa je malenkost daljša in se po skalnatem pobočju vzpne do vrha L'Antersass. Z vrha se nato pot spusti proti jugu in se ponovno združi s težjo potjo. Po kratkem prečenju nekoliko strmejših pobočij pridemo na položen teren in sledi le še kratek sprehod do koče Rifugio Boe.
Od koče nadaljujemo levo za oznakami »Piz Boe«. Pot se prične vzpenjati po meliščih proti jugovzhodu. Višje nas nato pot pripelje do razpotja pred kratko skalno stopnjo. Ker je na poti običajno velika gneča je desna pot namenjena vzponu leva pa sestopu. Na razpotju torej nadaljujemo desno in prečimo nekoliko izpostavljeno pobočje ob jeklenici v desno. Sledi še kratek vzpon ob jeklenici in pot postane ponovno manj zahtevna. Pot se v nadaljevanju dokaj strmo vzpenja po vršnem pobočju gore. Ko pridemo na greben se nam z leve strani priključi še pot od prelaza Passo Campolongo in sledi le še vzpon po razglednem grebenu do vrha.

Ob poti: Rifugio Pisciadu (2585m), Lech de Pisciadu (2564m), Forcella D Antersass (2839m), D Antersass (2907m), Rifugio Boe (2873m), Forces dai Ciamorces (3110m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
 Passo Gardena - piz_boe1
 Passo Gardena - piz_boe2
 Passo Gardena - piz_boe3
 Passo Gardena - piz_boe4
 Passo Gardena - piz_boe5
 Passo Gardena - piz_boe6
 Passo Gardena - piz_boe7
 Passo Gardena - piz_boe8
 Passo Gardena - piz_boe9
 Passo Gardena - piz_boe10
 Passo Gardena - piz_boe11
 Passo Gardena - piz_boe12
 Passo Gardena - piz_boe13
 Passo Gardena - piz_boe14
 Passo Gardena - piz_boe15
 Passo Gardena - piz_boe16
 Passo Gardena - piz_boe17
 Passo Gardena - piz_boe18
 Passo Gardena - piz_boe19
 Passo Gardena - piz_boe20
 Passo Gardena - piz_boe21
 Passo Gardena - piz_boe22
 Passo Gardena - piz_boe23
 Passo Gardena - piz_boe24
 Passo Gardena - piz_boe25
 Passo Gardena - piz_boe26
 Passo Gardena - piz_boe27
 Passo Gardena - piz_boe28
 Passo Gardena - piz_boe29
 Passo Gardena - piz_boe30
 Passo Gardena - piz_boe31
 Passo Gardena - piz_boe32
 Passo Gardena - piz_boe33
 Passo Gardena - piz_boe34
 Passo Gardena - piz_boe35
 Passo Gardena - piz_boe36
 Passo Gardena - piz_boe37
 Passo Gardena - piz_boe38
 Passo Gardena - piz_boe39
 Passo Gardena - piz_boe40
 Passo Gardena - piz_boe41
 Passo Gardena - piz_boe42
 Passo Gardena - piz_boe43
 Passo Gardena - piz_boe44
 Passo Gardena - piz_boe45
 Passo Gardena - piz_boe46
 Passo Gardena - piz_boe47
 Passo Gardena - piz_boe48
 Passo Gardena - piz_boe49
 Passo Gardena - piz_boe50
 Passo Gardena - piz_boe51
 Passo Gardena - piz_boe52
 Passo Gardena - piz_boe53
 Passo Gardena - piz_boe54
 Passo Gardena - piz_boe55
 Passo Gardena - piz_boe56
 Passo Gardena - piz_boe57
 Passo Gardena - piz_boe58
 Passo Gardena - piz_boe59
 Passo Gardena - piz_boe60
 Passo Gardena - piz_boe61
 Passo Gardena - piz_boe62
 Passo Gardena - piz_boe63
 Passo Gardena - piz_boe64
 Passo Gardena - piz_boe65
 Passo Gardena - piz_boe66
 Passo Gardena - piz_boe67
 Passo Gardena - piz_boe68
 Passo Gardena - piz_boe69
 Passo Gardena - piz_boe70
 Passo Gardena - piz_boe71
 Passo Gardena - piz_boe72
 Passo Gardena - piz_boe73
 Passo Gardena - piz_boe74
 Passo Gardena - piz_boe75
 Passo Gardena - piz_boe76
 Passo Gardena - piz_boe77
 Passo Gardena - piz_boe78
 Passo Gardena - piz_boe79
 Passo Gardena - piz_boe80
 Passo Gardena - piz_boe81
 Passo Gardena - piz_boe82
 Passo Gardena - piz_boe83
 Passo Gardena - piz_boe84
 Passo Gardena - piz_boe85
 Passo Gardena - piz_boe86
 Passo Gardena - piz_boe87
 Passo Gardena - piz_boe88
 Passo Gardena - piz_boe89
 Passo Gardena - piz_boe90
 Passo Gardena - piz_boe91
 Passo Gardena - piz_boe92
 Passo Gardena - piz_boe93
 Passo Gardena - piz_boe94
 Passo Gardena - piz_boe95
 Passo Gardena - piz_boe96
Diskusija o izletu Passo Gardena - Piz Boe ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki