Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeDom na Zelenici /  Ljubelj - Dom na Zelenici
  

Ljubelj - Dom na Zelenici (čez Ljubeljščico)

 
Izhodišče: Ljubelj (1058 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4324°N / 14,2602°E
Cilj: Dom na Zelenici (1536 m)
Ime poti: čez Ljubeljščico
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: zahtevna neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: zelo zahtevno
Višinska razlika: 478 m
Višinska razlika po poti: 850 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): komplet za samovarovanje, čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, komplet za samovarovanje, čelada
Ogledov: 14764
Ocena: 1 glasov
Število slik: 53
Število komentarjev: 7
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj in cesti naprej sledimo do mejnega prehoda. Le nekaj metrov pred mejnim prehodom bomo na desni strani opazili parkirišče, kjer parkiramo.

Opis poti:

Na koncu parkirišča opazimo planinske oznake za kočo na Ljubelju, ki nas po nekaj stopnicah pripeljejo do stare ljubeljske ceste. Tej cesti, ki se zmerno vzpenja in je v zimskem času preurejena v sankaško progo sledimo vse do koče na Ljubelju. Le to pa ob mestoma lepih razgledih na Košutico, Veliki vrh in Begunjščico dosežemo po slabi uri hoje.
Od koče nadaljujemo levo v smeri Zelenice in Povne peči (Polna peč). Pot naprej gre mimo koče in se takoj za njo začne vzpenjati. Strmina kmalu popusti in pot nas pripelje na večinoma poraščen greben s katerega se nam občasno odpre nekaj razgleda. Po nadaljnjih nekaj minutah pa že pred seboj zagledamo vrh Polne peči, katerega pa pot obide po njegovi severni strani po strmih pobočjih. Pot, ki vrh skoraj obkroži nas le nekaj korakov pod vrhom pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Ljubeljščice (levo Polna peč 1 minuta, vrh z razgledom na osrednje Karavanke).
Pot, ki poteka po mejnem grebenu se nato začne spuščati in nas po 50 spuščenih višinskih metrih pripelje v rušje. Naprej se pot grebenu umakne nekoliko v desno in preči rahlo izpostavljeno krušljivo grapo. Sledi lahkoten vzpon na enega od številnih vrhov v grebenu Ljubeljščice. Tu na leseni tabli opazimo obledel napis, da se končuje varna pot (manj izkušeni lahko tu izlet zaključijo in se po isti poti vrnejo na izhodišče).
Takoj za tablo se greben zoži in se s poraščenosti spremeni v krušljiv in nekoliko izpostavljen greben (nevarnost zdrsa). Po nekaj korakih spusta po krušljivem grebenu se pot vrne v varen objem rušja, a težav nato še ni konec. Pot, ki se vzpenja in spet spušča preči še nekaj podobnih grap, pri katerih je potrebna nekoliko večja previdnost. Nemarkirana pot pa nas naprej pripelje do napisa na skali. Napis z oznako Zelenica nas usmeri na slovensko stran, kjer nato po levi strani obidemo strme skalnate stolpiče. Pot se nato vrne na greben in nas pripelje do verjetno najtežjega dela poti. S pomočjo jeklenice se spustimo po ozkem, strmem in prepadnem grebenu strmo navzdol (manj izkušenim priporočam komplet za samovarovanje). Po krajšem spustu se greben razširi in pot se ponovno začne vzpenjati. Po nadaljnjih nekaj minutah zmernega vzpona pa pridemo do naslednje table, kjer nas oznaka za Zelenico usmeri levo navzdol. Sledi prečenje melišča, nato pa nam pot zaustavi strm stranski greben. S pomočjo varoval se povzpnemo stopnjo višje, nato pa se še vedno v objemu varoval spustimo na drugo stran omenjenega grebena. Postopoma nekoliko slabše vidna steza, nato zavije nekoliko desno in se po precej zaraščenem pobočju ponovno vzpne na mejni greben. Tu se pot obrne rahlo levo in se po zaraščenem pobočju povzpne na sedlo Čez Pod (sedlo med Vrhom Ljubeljščice in grebenom Na Možeh.
Tu nadaljujemo rahlo desno (levo Vrh Ljubeljščice 1704 m, 1 minuta) do mejne table, nato pa se spustimo po stezici do zgornjega roba smučarske proge triangel. Tu stopimo na kolovoz (transportno reševalna cesta), ki zavije rahlo desno in se zmerno spušča do naslednje smučarske proge, pri kateri pa stopimo na markirano pot. Nadaljujemo naravnost oziroma rahlo levo (ostro desno Stol in Vrtača) čez smučarsko progo. Pot nato preči krajši pas gozda in nas po nadaljnjem kratkem spustu pripelje do Doma na Zelenici.
Z mejnega grebena se lahko do doma spustimo tudi po smučarski progi, a je ta pot precej zaraščena in bolj strma.
Do izhodišča sestopimo po običajni markirani poti.

zemljevid poti
Ob poti: Koča na Ljubelju (1370m), Polna peč (1503m), Ljubeljščica (1492m), Vrh Ljubeljščice (Triangel) (1704m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Koča pri izviru Završnice, Roblekov dom na Begunjščici, Celovška koča / Klagenfurter Hutte, Spodnji Plot, Vrh Ljubeljščice (Triangel), Na Možeh, Srednji vrh (nad Završnico), Žleb (Suho ruševje), Srednja peč, Svačica, Zelenjak, Palec, Begunjščica, Prešernova koča na Stolu, Vrtača, Stol
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
 Ljubelj - dom_na_zelenici1 Ljubelj - dom_na_zelenici2 Ljubelj - dom_na_zelenici3 Ljubelj - dom_na_zelenici4 Ljubelj - dom_na_zelenici5 Ljubelj - dom_na_zelenici6 Ljubelj - dom_na_zelenici7 Ljubelj - dom_na_zelenici8 Ljubelj - dom_na_zelenici9 Ljubelj - dom_na_zelenici10 Ljubelj - dom_na_zelenici11 Ljubelj - dom_na_zelenici12 Ljubelj - dom_na_zelenici13 Ljubelj - dom_na_zelenici14 Ljubelj - dom_na_zelenici15 Ljubelj - dom_na_zelenici16 Ljubelj - dom_na_zelenici17 Ljubelj - dom_na_zelenici18 Ljubelj - dom_na_zelenici19 Ljubelj - dom_na_zelenici20 Ljubelj - dom_na_zelenici21 Ljubelj - dom_na_zelenici22 Ljubelj - dom_na_zelenici23 Ljubelj - dom_na_zelenici24 Ljubelj - dom_na_zelenici25 Ljubelj - dom_na_zelenici26 Ljubelj - dom_na_zelenici27 Ljubelj - dom_na_zelenici28 Ljubelj - dom_na_zelenici29 Ljubelj - dom_na_zelenici30 Ljubelj - dom_na_zelenici31 Ljubelj - dom_na_zelenici32 Ljubelj - dom_na_zelenici33 Ljubelj - dom_na_zelenici34 Ljubelj - dom_na_zelenici35 Ljubelj - dom_na_zelenici36 Ljubelj - dom_na_zelenici37 Ljubelj - dom_na_zelenici38 Ljubelj - dom_na_zelenici39 Ljubelj - dom_na_zelenici40 Ljubelj - dom_na_zelenici41 Ljubelj - dom_na_zelenici42 Ljubelj - dom_na_zelenici43 Ljubelj - dom_na_zelenici44 Ljubelj - dom_na_zelenici45 Ljubelj - dom_na_zelenici46 Ljubelj - dom_na_zelenici47 Ljubelj - dom_na_zelenici48 Ljubelj - dom_na_zelenici49 Ljubelj - dom_na_zelenici50 Ljubelj - dom_na_zelenici51 Ljubelj - dom_na_zelenici52 Ljubelj - dom_na_zelenici53
Diskusija o izletu Ljubelj - Dom na Zelenici (čez Ljubeljščico)
Tadej     
20.8.2008
Včeraj sem se povzpel na Zelenico po zgoraj opisani poti. Ta izlet priporočam vsem, ki imate radi mirne in razgledne poti in ste obenem kos tudi zahtevnejšim delom. Pot je namreč na enem, sicer kratkem mestu zelo izpostavljena in strma. Varovala pa so v dobrem stanju.
svila     
7.6.2010
Včeraj prehodila opisano pot v smeri od koče na Ljubelju do Zelenice, a mi je še danes tesno, ko pomislim na nekatera težavna mesta. Pot je vsekakor lepa, razgledi čudoviti, v tem času je toliko planinskega cvetja, da kar strmiš. Napis na tabli, ki označuje konec varne poti, je zbrisan in v skale prideš brez opozorila. Pot je zelo nevarna, če nisi zadosti spreten. Enostavno se nimaš česa oprijeti in kam stopiti, še posebej navzdol gre zelo težko in počasi, potrebna je velika zbranost in previdnost. Če imaš vsaj malo vrtoglavice, pot odsvetujem. Za navedeno razdaljo sva porabila slabe 3 ure. Srečala sva 2 planinca v nasprotni smeri.
samoa     
7.6.2010
Tudi jaz sem hodila v soboto po tej poti.Pot se mi zdi zadosti varovana, razgled fantastičen, da ne govorim o vseh rožah, ki rastejo ob poti. No tudi gamsi se najdejo.
svila     
8.6.2010
Čestitam vsem, ki to prekrasno pot zmorejo brez težav, a hkrati svarim manj izkušene (tudi takšni gremo v gore), ker so nekatera mesta res zelo težavna in nevarna. Da ne govorim o tem, da se zaradi neoznačenosti poti lahko tudi zaplezaš. Tabla o koncu varne poti ne funkcionira, ker je nečitljiva.
Lothar     
10.6.2010
Danes sem se odločil za prav to pot.

Bilo je zelo prijetno. Srečal nisem nobenega človeka, le nekaj živali. nasmeh

Kar se tiče nevarnosti: Meni se osebno ni zdelo kaj dosti nevarno. Je pa kar nekaj takih ozkih poti (s prepadom na obeh straneh) na katerih se nimaš kam za prijet. Pa še veter rad prav na takih krajih kar močno zapiha. mežikanje Zato te poti nebi priporočil tistim s slabim ravnotežjem in/ali slabo kondicijo. Ampak saj veste koliko ste sposobni. Če ne gre, greste pa pač nazaj. Naj vas ne bo sram. mežikanje

Za prvi del poti (do konca varne poti) so priporočljive tudi pohodne palice. Za zadnji, bolj zahtevni del pa palice lahko privežeš na nahrbtnik (če ga imaš).

Cela pot od Ljubeljske koče pa vse do Zelenice je, kot že rečeno, nemarkirana, vendar je *zelo* težko zaiti. Sledite samo obmejnim zidakom in ne boste zašli. Če se vam pa že zgodi, da zavijete na napačno pot, greste pa vedno lahko nazaj, saj se vse te *napačne* poti kar hitro spremenijo v travo ali prepad. Če se vam to zgodi, veste, da ste zašli. velik nasmeh
Bojan_A     
22.11.2015
Ta pot v zimskih razmerah: http://bojanambrozic.com/2015/11/22/okus-po-zimi-stara-granicarska-pot-med-starim-ljubeljem-in-zelenico/
velkavrh     
23.11.2015
Bojan,krasno! Lepe slikce kot vedno.Šel sem že tu v kopnih razmerah,v takih razmerah , ko gaz še ni narejena pa si sploh ne bi drznil.Dol sem zavil pri jeklenicah na koncu poti.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki