Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeBovški Gamsovec /  Aljažev dom v Vratih - Bovški Gamsovec
  

Aljažev dom v Vratih - Bovški Gamsovec (čez Sovatno)

 
Izhodišče: Aljažev dom v Vratih (1015 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4128°N / 13,8466°E
Cilj: Bovški Gamsovec (2392 m)
Ime poti: čez Sovatno
Čas hoje: 4 h 45 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: zelo zahtevno
Višinska razlika: 1377 m
Višinska razlika po poti: 1390 m
Zemljevid: TNP 1 : 50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 27994
Ocena: 4 glasov
Število slik: 50
Število komentarjev: 16
Dostop do izhodišča:

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri doline Vrata in se po njej peljemo do velikega parkirišča v bližini Aljaževega doma.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas po 3 minutah hoje pripelje do razpotja pri Aljaževem domu. Nadaljujemo naravnost v smeri Triglava, Luknje in Pogačnikovega doma (desno Škrlatica) po široki poti, ki gre za kapelico (na desni strani) in Aljaževim dom (na levi strani) v pas gozda. Široka turistično - sprehajalna pot pa nas mimo zimskega bivaka pripelje iz gozda, kjer pred seboj zagledamo znamenit klin (spomenik posvečen padlim partizanom gornikom). Nadaljujemo naravnost (levo Tominškova pot) po poti, ki se vrne v gozd in nas pripelje na naslednje razpotje. Nadaljujemo desno v smeri Pogačnikovega doma (naravnost pot čez Prag in Luknja) po poti, ki se začne strmeje vzpenjati skozi gozd. Zmerno strma pot nas na višini 1300m pripelje do prijetnega studenčka, kjer se lahko osvežimo. Strmina nato postopoma popušča in pot nas pripelje iz gozda na z grmičevjem porasla pobočja, kjer se levo odcepi pot k bivaku pod Luknjo. Pot naprej se obrne rahlo proti desni in se sprva zložno vzpenja po travnatih pobočjih pod Sovatno. Strmina poti pa se naprej hitro stopnjuje in pot kmalu postane zelo strma. Pot čez Sovatno je na nekaj mestih rahlo izpostavljena, a v suhem ni večje nevarnosti. Ko premagamo strm travnat skok nas pot pripelje na grušč. Sledi naporen vzpon po grušču do prijaznejših pobočij pod Bovškim Gamsovcem. Tu lahko na travnikih in stenah omenjenega vrha pogosto opazujemo trop kozorogov, ki se obiskovalcem povsem približajo. Pot naprej se počasi vzpenja in nas pripelje na Dovška vrata, kjer je razpotje.
Nadaljujemo levo v smeri Bovškega Gamsovca, naravnost pelje pot proti Pogačnikovem domu, desno pa proti Križu in Stenarju. Pot se od razpotja najprej zmerno vzpenja po skalnatem terenu nato pa zavije rahlo v desno in postane nekoliko zahtevnejša. Nekajkrat ob jeklenici prečimo precej strma pobočja, nato pa zavijemo rahlo v levo in se strmo vzpenjamo s pomočjo klinov in jeklenic. Malo pod vrhom se nam z leve strani priključi še pot z Luknje in sledi samo še nekaj metrov vzpona do razglednega vrha.
Vrata - Dovška vrata 4:00, Dovška vrata - Bovški Gamsovec 1:45.

zemljevid poti
Ob poti: Dovška vrata (2180m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec1 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec2 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec3 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec4 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec5 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec6 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec7 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec8 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec9 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec10 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec11 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec12 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec13 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec14 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec15 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec16 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec17 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec18 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec19 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec20 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec21 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec22 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec23 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec24 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec25 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec26 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec27 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec28 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec29 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec30 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec31 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec32 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec33 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec34 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec35 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec36 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec37 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec38 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec39 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec40 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec41 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec42 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec43 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec44 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec45 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec46 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec47 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec48 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec49 Aljažev dom v Vratih - bovski_gamsovec50
Diskusija o izletu Aljažev dom v Vratih - Bovški Gamsovec (čez Sovatno)
Nacek     
26.8.2009
Včeraj smo s kolegi šli po tej poti na Bovški gamsovec in smo bili za trud še kako poplačani. Vidi se res ogromno - Triglav s severno steno (lepšega pogleda nanj verjetno res ni), Razor, Prisank, Mangart, Jalovec, Trenta,...

Pot je kar zahtevna, ker zelo hitro pridobvaš na višini, markacije so nekoliko slabše označene le pri zadnjem delu vzpona, ampak se težko zgubiš.

Bi pa za na pot priporočil le tistim, ki nimajo problemov glede prepadov, ker jih proti koncu čedalje več, je pa res da je tam dobro zavarovana pot.

Bovški gamsovec je dober cilj tudi zato, ker dejansko ni nobene gneče, pa še marsikaj vidiš - od svizcev, kozorogov, planik, etc.
maremarcus     
9.7.2010
Na včerajšnji dan je pot kopna, lepo označena,zajle držijo in klini so dobri.
Bojan_A     
9.7.2010
Danes sem ga obiskal še jaz in lahko potrdim da je pot kopna in nepoškodovana. Strinjam se pa tudi da je razgled izjemen, sploh na Triglav čez Vrata in na Kriške pode.
trilko     
9.8.2010
Čez vikend so markacisti napeljevali nove jeklenice, predvidevam da je šlo za menjavo starih.

Pot je res lepo varovana, čeprav se na trenutke lahko zašibijo kolena ob pogledu na prepadne stene. Razgled na vrhu pa je res božanski.
sabina1967     
25.8.2011
Že dolgo skrita želja, da se srečam s steno in klini, se mi je včeraj izpolnila na Bovškem Gamsovcunasmeh. Pot čez Sovatno je res strma že od samega začetka, vendar pa si za vsak korak poplačan s čudovitimi razgledi. Še tisti kanček strahu, kako bo v steni se je razblinil, ker sem ob sebi imela čudovitega prijatelja, ki mi je pomagal na vsakem korakuzadrega. Res se zašibijo kolega ob pogledih na prepadne steneeek, vendar pa je pot res dobro varovana, tako da si tudi te poglede lahko brez skrbi privoščiš. Na vrhu zadovoljna z uspehom uživam v prečudovitih razgledih na našega očaka z ene strani, kot tudi na Jalovec in Mangart, pa Križ in Stenar, ki pa bosta na vrsti ob naslednji priložnosticool. Za pot nazaj pa sva izbrala Luknjo, saj je spust po melišču mnogo bolj prijeten. In ni nama bilo žal, saj sva ob poti naletela na družinico kozorogov, ki je počivala v poletni pripeki, in tudi šopek planik naju je razveselil ob poti. Prečudovit dan je bil, polen lepih in novih izkušenj.
mukl     
20.7.2012
Obiskali smo ga v torek, 17.7.2012 in se odločili za pot iz Vrat čez Sovatno in hvalabogu, da obstaja tale stran kjer lahko malce pogledaš kaj pišejo ljudje o raznih smereh in poteh.
Torej, resnično kakor pravi opis, je to ena izmed lepših tur v mojem hribovsko-pohodniškem stažu, takega pogleda na severno triglavsko steno res ni nikjer in imaš jo cel čas kot na dlani. Videli smo tudi kozoroge, ki smo se jim praktično popolnoma približali.
V kolikor se kdo sprašuje glede uporabe SVK in čelade, jah, to je stvar posameznika, se pa popolnoma strinjam z uporabnikom "trilkom", da se na trenutke, kljub dobrem varovanju poti, lahko ob pogledih na prepadne strmine, zašibijo kolena. Da skrajšam, če bi imel SVK in čelado seboj, bi ju nataknil, nista pa nujno potrebna!
Vsem, ki kolebajo po kateri poti gor in dol pa res toplo priporočam, da se povzpnete čez Sovatno, kajti čez Luknjo je melišče in greš dva koraka naprej in tri nazaj. Ta pot čez Luknjo je morda primerna za spust, pa še to ne preveč, ker nabijaš tisto melišče in potem kamenje tako, da komaj čakaš, da je vsega konec, klinc, tako pač je nasmeh
jprim     
20.7.2012
No, Luknja pa ni tako hudo, samo prav moraš postavit korak pa gre.
LP!
matjazt     
29.7.2012
Z ženo sva se po mnenjih na forumih odločila, da greva čez Sovatno gor in Luknjo dol. Ni nama bilo žal, vendar je tudi spust po melišču zelo zoprn. Tako da je to stvar "okusa" in vsakega posameznika. Sva pa obisk Gamsovca razširila z obiskom Križa ter Kriških podov. Torej: Sovatna, Križ, Pogačnikov dom, Bovški Gamsovec, Luknja. Tura je bila res odlična in ena izmed najlepših, ki sva jih kdaj naredila. Res enkratni razgledi, tudi midva sva videla kozoroge, nekaj gamsov, enega gada, svizcev pa ne zavijanje z očmi. Pot iz Dovških vrat na Gamsovec je nekje res zelo izpostavljena, pogled na prepade je lahko za marsikoga strašljiv in vrtoglav. Ampak ni panike. Štart iz Vrat ob 5:45, vrnila sva se ob 16h.
_sandra_     
13.8.2012
no jaz sem pa včeraj ubrala ravno obratno pot, čez Luknjo gor in čez Sovatno dol, pa je bilo čisto ok nasmeh razgledi na vrhu Bovškega Gamsovca lepi, Triglav pa je s te strani še najlepši, vsaj zame mežikanje
borlepadrino     
29.8.2015
podal sem čez sovatno na bovški gamsovec s psom.pot ki vodi čez sovatno na bovška vrata je lepo urejena,lepo vijuga in je povsem varna.po mojem ni neke ekstremne strmine.razgled iz gamsovca je bil enkraten kot so potrdili "bratje" planinci.videlo se je do grossloknerja, kaj po mnenju starejših je prava redkost.psu se je zataknilo kakih deset minut pod vrhom pred in po "ozini".malo sem mu pogagal da je našel prave poličke in za je veselo tekal po gamsovcu.pes ima 20kg če imate psa ki ga ne morete dvigniti potem pot ni primerna za vas.nazaj sem šel čez luknjk.pot je v obupnem stanju.polno je kamenja na poti,ki moti miren in varen korak.po luknji pa je še meljišče nakar pa še neki veliki kamni.pot odsvetujem bodisi navkreber kot navzol.tu pa pes v obe smeri ne bi imel nobenega problema.cela pot je ispostavjena soncu.gamsovec neopisen in enkraten luknja pa čim prej za pozabit
borlepadrino     
29.8.2015
potreboval sem slabih 6 ur,imam pa solidno kondicijo.tabele pretiravajo za na kriške pode.
Robie     
25.7.2016
V soboto preko Sovatne na Bovški Gamsovec in nazaj skozi Luknjo. Lepa urejena in markirana pot, varovala kjer morajo biti, čelada obvezna, samovarovalni komplet pa je ostal v nahrbtniku. Dodal bi samo, da je treba vodo nesti s sabo iz doline - vir vode na 1300 metrih, ki je omenjen je zelo slab / bolj kapljanje vode in samo točenje ni možno oziroma bi trajaloooo. Od parkirišča v Vratih do vrha pa se ob zmerni hoji brez težav pride v štirih urah.
Enka     
14.6.2017
Ali je pot res na vseh izpostavljenih delih varovana? Tako kot recimo Hanzova na M. Mojstrovko?
Smetar     
15.6.2017
Če si opravila Hanzovo na M. Mojstrovko mislim, da ne boš imela težav s B. Gamsovcem...
Enka     
15.6.2017
S Hanzovo nisem imela težav, ker je res odlično varovana na prav vseh izpostavljenih delih. Zato sprašujem. Ker sicer, če ni zavarovano, se mi na takšnih delih poti rada zatresejo kolena zadrega.
Smetar     
15.6.2017
Meni se zdi na B. Gamsovec dobro varovana in mislim, da ne bo težav nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki