Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

K 24

Natisni
iUnknown29. 07. 2020 13:05:58
@miri. Mislim, da GRS večinoma nima problema s tistimi, ki imajo vsaj Locus Map na svojem telefonu.

Jaz veliko hodim po nepoznanih poteh in takrat najprej naredim manjšo raziskavo po internetu, si najdem GPX datoteko od nekoga, ki je že tam hodil, ali pa si sam narišem GPX, da je med potjo lažje slediti in potem še niti enkrat nisem imel problemov.

Je pa čisto možno, da tisti, ki se izgovarjajo na GPS, uporabljajo Google maps, ki pa res ni primeren za pohodništvo. Se spomnim, da je bilo pred leti narisano, da Kamniška Bistrica čez Kamniško Sedlo teče v Savinjsko dolino.

Da pa ne govorim, da nekateri uporabljajo res neke butaste navigacije. Kakšen mesec nazaj sem npr. na planini Dol prepričeval nekega CEljana z Renault Capturjem, da se z avtom ne da direktno dol v Kamniško Bistrico in da se mora vrniti na Kranjski Rak in Črnivec. Pa se mu skoraj ni dalo dopovedati, saj mu je tista oh in sploh Renaultova navigacija tako kazala. Malo pameti je pa res treba imeti.
(+6)všeč
Trobec29. 07. 2020 14:46:54
@iUnknown,me spomni na dogodek (ne sicer hribovski), ko so Japonci po Lj z GPSom iskali Postojnsko jamo. Aja, na Postojnski ulici.

Pa še je podobnih primerov. V glavnem, se pri orientaciji zanašat 100% na sobobna pomagala (brez vsakega občutka za prostor in branje karte), je kot da bi se šel potapljat, ne Jung da bi znal plavat. Če ni nobenih tehničnih težav načeloma celo gre...
(+2)všeč
Misantrof29. 07. 2020 15:00:34
Meni osebno je ena izmed najbolj pomembnih stvari sama priprava na turo. S tem mislim, podroben pregled poti na klasičnem zmemljevidu oz. na geopedii, ki je zame odličen pripomoček, ter ogled opisa tukaj, ali na sorodnih straneh. Če si za to vzamemo čas in ne ošvrkenemo samo bežno, postane drugače neznana tura kar nekako domača. Če si vsaj delno zapomnimo potek (težji odseki, smer poti, navigacijske točke), je potem na sami turi uporaba zemljevida in ostalih modernejših pripomočkov precej lažja in zanesljivejša.
(+4)všeč
Enka29. 07. 2020 15:03:20
No, K24 izziv se da dokazano čisto lepo in v 24 urah prehodit/prelaufat s pomočjo primerne GPS sledi (seveda hkrati z uporabo hribovskih izkušenj, zdrave pameti, odprtih oči in kar je še tega), tudi če pred tem nisi kaj dosti hodil po tistih krajih, zato sem tudi posredovala link. Vedno je stvar debate, kaj je komu všeč in kaj ne, je pa škoda, da nečesa ne narediš samo zato, ker se braniš "novotarij". Ki zagotovo imajo svoje prednosti, seveda pa se je potrebno zavedati tudi njihovih omejitev. In ja, tudi aplikacija Locus Map je fajn stvarca in pride prav.
(+3)všeč
Misantrof29. 07. 2020 16:04:46
Navigacijo smo obdelali, na mestu pa je morda še opozorilo, da se K24 sliši strašno fino, ampak od posameznika terja precej mentalne in fizične moči. Na vašem mestu se tega kroga ne bi loteval v celoti, če poprej niste npr. brez problema opravili s prečenjem Pohorja v enem dnevu oz. s kakšno 50km + turo, ki je zajemala nad 2000 višincev. Nikakor nobenega nočem odvrniti od poskusa, še vedno lahko predčasno zaključimo in se posvetimo pivu, ampak tura je užitek šele takrat, ko se ne sprevrže v totalno agonijo.
(+6)všeč
Misantrof29. 07. 2020 16:57:43
Še ena anekdota, ko smo ravno pri tem. Pred nekaj leti, me je kolega pocukal za rokav in predlagal, da bi ga vzel s sabo na K24, čeprav sem vedel, da je sposoben tekač na krajše proge, se mi je vseeno dozdevalo, da mu manjka kilometrine za takšne podvige. Po nekaj dnevih pregovarjanja, sem se vdal in datum je bil določen. Začel je dobro, z mentaliteto "končal bom pa makar crko", ampak trofila sma ravno svinjsko vroč dan in po treh četrtinah se je začela muka, vdal se sicer ni, krog je bil opravljen ampak za kakšno ceno. Ko je sezul nogavice je zgledalo ravno kot bi se vrnil iz nekajmesečnega bojevanja v rovih, verjetno pa tudi šef ni bil najbolj prešerne volje, ko si je vzel dva tedna dopusta za okrevanje nasmeh.
(+5)všeč
Trobec29. 07. 2020 17:28:10
Je vsaj vzel dopust, ne bolniške (kot enkrat znanec po malo na silo izpeljanem 1-dnevnem Triglavu) mežikanje
(+5)všeč
redbull29. 07. 2020 18:38:39
Misantrof dobra pripovedkavelik nasmeh
(+2)všeč
UROS129. 07. 2020 22:46:38
Tako je in točno tako bo dprapr ! Šel bom in kot kaže sam, pa bo kar bo. V najslabšem primeru bom pač potreboval 24+ ur... in mi bo izziv ostal za kdaj drugič.
(+3)všeč
mihaelr921. 08. 2020 14:26:59
Pozdravljen Uroš in ostali,

s prijatelji smo se pripravljali, da ta vikend drugič osvojimo K24, vendar je vremenska napoved slaba. Trenutno se še dogovarjamo za naslednje termine...
Na prvem K24 smo največ težav imeli v smeri med Pikovim in domom na Peci ter od Kumra proti Olševi, kjer smo nekajkrat iskali pravo pot, takrat predvsem zaradi podrtega drevja, manjkajo markacije ...

Moja pot: https://www.strava.com/activities/2634661572.

Ne samo da moraš prehoditi okoli 90 km in narediti 5300 m višincev, lovit te začne tudi podzavest (psiha), sploh, ko ugotoviš, da si že več kot 24h buden. Takrat se začne šele prava borba s potjo in s samim seboj. Naj omenim, da moraš meti kar nekaj gelov s sabo in energijski tablic ter hidracijskih napitkov. Support ob poti je skoraj nujen, ker vse tekočine in prehrane ne moreš imet vseskozi s sabo v nahrbtniku. Če kondicijsko nisi dobro pripravljen, ti pot odsvetujem, če si, pa kar pogumno.

Po K24 boš kakšne 2-3 dni imel težave s hojo (predvsem bodo boleča kolena, predlagam koriščenje dopusta), zna poknat tudi kakšna blazinica na podplatu, ... priporočam protibolečinske tablete in pohodne palice (predvsem za spuste). Preračunaj si, koliko kalorij moraš zaužiti in kdaj pa v nabavo. Upam, da si kakšne gele in tablice že testiral.

Če te še kaj zanima, pa lahko kar povprašaš.

Lp,
Mihael

P.S.: si se mogoče že spopadel z potjo?
(+1)všeč
Stran:123
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki