Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Koroška Rinka (Križ)

Natisni
velkavrh2. 08. 2008 17:09:42
Na Koroško Rinko se lahko pride tudi z Jezerske strani.Štarta se lahko pri tovorni žičnici za Češko kočo in se gre do Češke koče nato pa na Ledine prek Žrela-dobro varovano-jeklenice,le pred Žrelom je sneg-previdno.Tudi na poti od Češke koče do Žrela je kar nekaj jeklenic.Za kočo na Ledinah se usmerimo v smeri Orešlja in Ledinskega vrha .Pod sedlom nas smerokazi usmerijo na Koroško Rinko.Pot je označena kot zelo zahtevna. Je dobro označena,dobro varovana z veliko jeklenicami.Toliko jeklenic premore recimo Kočna,Rjavina.Deloma je pot krušljiva,velja previdnost pri povratku.Namenjena je res izkušenim gornikom,ki dobro obladajo jeklenice,obvezna čelada.Na vrhu je žig z vpisno knjigo.Pot je dolga od koče na Ledinah 3 ure 30 minut.Seveda pa se lahko izbere za začetek takoj vzpon na Ledine po Slovenski poti-plezalna -jeklenice ali lažja lovska ,ki se jo priporoča za povratek k avtomobilu.Direktno na Ledine traja pot malo več kot uro,Če štartamo prek Češke pa več ko pol ure dlje.Tura se računa kot celodnevna.
Koroška Rinka (Križ) S poti na Češko kočo1
Koroška Rinka (Križ) Lestev s poti na Češko kočo2
Koroška Rinka (Križ) Poletni sneg pred Žrelom3
Koroška Rinka (Križ) Žrelo4
Koroška Rinka (Križ) Table pri koči na Ledinah5
Koroška Rinka (Križ) Koča na ledinah6
Koroška Rinka (Križ) Posnetek s poti proti sedlu-ni Rinka7
Koroška Rinka (Križ) Označena pot8
Koroška Rinka (Križ) Križišče pod sedlom9
Koroška Rinka (Križ) Novo križišče10
Koroška Rinka (Križ) Malo okno s poti na Koroško Rinko11
Koroška Rinka (Križ) Vrh Koroške Rinke12
Koroška Rinka (Križ) Vrh Koroške Rinke še enkrat13
všeč
legenda24. 09. 2009 19:08:16
Vremenska napoved za sredo je bila več kot primerna za obisk gora.Avto pustiva na parkirišču pod Slapom Rinke.Nad Frischaufovim domom se usmeriva proti Savinjskemu sedlu.Do Mrzlega dola, se tudi zaradi toplega sonca,dodobra ogrejeva.Tu se odcepi zavarovana pot na Koroško Rinko.Sprva hodiva po razritem,napornem melišču,do vstopa v steno,kjer si nadeneva opremo.Pot iz krnice do severnega grebena je kar zahtevna,varovala v dobrem stanju,plezanje zaradi lepih razgledov hitro mine.Pot se prevesi na drugo stran grebena,kjer se združi s potjo iz smeri Ledin.Sledi vzpon po severnem grebenu.Pot odlično zavarovana,poškodovane jeklenice so zamenjane z novimi.Z vrha sledi spust po razriti poti proti Malim podom.Zaradi občasne megle so razgledi vse slaši.Sestopava skozi Turski žleb.Pot v zgornjem delu zelo zdrsljiva-nevarnost proženja kamenja.Spodnji plezalni del pa je pravi užitek.Tudi na nekaj mestih poškodovana jeklenica(cveti)preveč ne moti.Na poti v dolino se ustaviva na Okrešlju.Kava in savinjčan v zeleni "flaški" sta se zelo prilegla...
Frischaufov dom v jutranjem soncu1
Rinke z Gornjega Okrešlja2
po težavnem melišču proti steni3
Savinjsko sedlo z Mrzlim vrhom4
strm žleb5
plezanje proti grebenu6
posledice skalnih podorov7
spust na jezersko stran8
lepote Savinjskih Alp9
na vrhu Koroške Rinke10
z Malih podov proti Turskemu žlebu11
vstop v Turski žleb12
spust ob steni Male Rinke13
 varovala niso v najboljši formi14
še zadnja vertikala15
spomenik ponesrečenim alpinistom-gorskim reševalcem16
Orlovo gnezdo pri slapu Rinka17
všeč
krasovc25. 09. 2009 21:19:54
Lepe slike, pa lep dan sta ujela. No, mam v programu Rinke in Mrzlo goro za jutri, upam da bo vreme vsaj tako.
všeč
JTrogar28. 03. 2010 23:42:30
Še v temi parkiram v Logarskem kotu, saj cesta naprej še ni prevozna. Do slapa jo potem na smučeh, naprej pa peš. Na smuči spet stopim nad izvirom Savinje in na njih nadaljujem pod TŽ, kjer smuči spet na rukzak in naprej z derezami in cepini. Vrh žleba srečam štiri, ki zaradi močnega vetra sestopajo. Veter se do vrha Koroške Rinke na moje veselje povsem umiri. Na vrhu uživam v lepih razgledih in spominih ob pogledih na okoliške vrhove. Smučanje pa ena sama uživancija po do cca 15cm novozapadlem pršiču na trdi podlagi. Žleb je malokdaj tako dober za smučanje kot je bil danes. Smuči snamem nad slapom in si jih nadenem spet pod njim. Skratka tura za dušo in telo.
Lp izpod lepe Mozirske planine, Janez.
jutro v TŽ1
zgoraj zelo piha2
zato sestopajo3
Kamniško sedlo4
Brana in TG5
Mrzla gora, Olševa, Peca6
Okrešelj spodaj7
Obir8
Mala Rinka, TG, Brana, Velika planina9
tudi s teh dveh sem že smučal10
sledilo je uživanje11
12
Kranjska in Koroška Rinka13
tu dol14
in že dol15
podpis16
17
18
19
20
TG21
22
23
24
všeč
tol29. 03. 2010 00:10:00
fantastično.
všeč
garmont9. 07. 2010 19:55:17
Včeraj sem opravil zgoraj omenjeno turo.Sneg se preči samo v Mrzlem dolu - nezahtevno. Plezalni del poti na Križ je v celoti kopen, varovala v brezhibnem stanju.Sestop sem opravil skozi Turski žleb, kjer so prav tako vsa varovala OK. Izstop iz žleba je že možen cca 20 metrov pred koncem plezalne poti, saj je melišče pod njim kopno.Prav tako to velja za vstop v žleb, kateri je 20 metrov višje in pri tem odpade zoprno vzpenjanje po navpičnih skobah.Odlično vreme me je spremljalo cel dan in samo želim si še čim več takšnih dni. LP
Vstop v plezalni del iz Mrzlega dola1
Snega ni!2
Spust na Jezersko stran3
4
Potrebno je kar nekaj moči5
Tri najvišje gore v KSA6
Skuta7
Odlična varovala v Turskem žlebu8
Izstop iz žleba9
Pravljica !10
všeč
klavdipo31. 07. 2010 08:59:51
Jutri, v nedeljo bi se odpravila na Koroško Rinko z Okrešlja čez Mrzli dol, nato še na Kranjsko Rinko in sestop skozi Turski žleb. Zanima me predvsem kako je z novozapadlim snegom, če je le ta sploh padel v KSA in kako je vzdževana pot skozi Mrzli dol, če so kakšne posebnosti?
všeč
lepenatka31. 07. 2010 13:24:46
klavdipo,kako je z novim snegom, ne vem, sem bila pa gor v sredo in je pot zelo lepo varovana.Posebnosti na poti ni bilo,razen kak kamen,ki ga je sprožil kdo nad mano,zato obvezna čelada, če boš veliko slikala,pride prav varovalni pas.nasmeh)
Spust čez Turski žleb,sploh zgornji del, pa je "tečen"... vsaj meni.In če si že gor,obišči še ostali dve Rinki...sta "uz put".
Uživaj.
všeč
nincokl23. 06. 2011 16:31:52
V soboto se odpravljam na k.rinko iz Logarske doline in me zanima kakšne so razmere proti savinjskemu sedlu in naprej po plezalni poti na rinko,če kdo ve,bi bil zelo hvaležen za informacijo.
všeč
LidijaJesih25. 09. 2011 19:01:46
Danes je bil dan za socializacijo. Po treh "brez doberdan" dnevih je bil čas, da grem malo med ljudi. Že nekaj časa je bila v planu ponovitev Koroške rinke z Okrešlja, v spustu pa dodam Turski žleb, ki ga poznam le v zimskih razmerah, poleti pa ne. Izhodišče seveda parkirišče pod slapom Rinka, nato pa proti Okrešlju, mimo zavetišča, v Mrzli dol in nato po melišču levo navzgor do začetka zahtevne varovane poti. Kar 500 višinskih metrov jo je in nedvomno je najzahtevnejša v KSA, pa zame tudi najlepša. Slikoviti prehodi, dve naravni okni (vsaj), skalne skulpture, spodobna izpostavljenost in izstop direktno na vrh, ji dajejo visoko mesto na lestvici. Je pa treba za vse to iz Mrzlega dola, če boste šli iz Ledin, vsega ne boste delžni v celoti. Varovala vzorna, dan pa za vikat. Danes brez kakršnih koli meglic (malo za okras na povratku), topel, skoraj vroč. Spust z vrha je sitno nagruščen, a ne dolg, na srečo, povratek skozi Turski žleb navzdol pa tudi zanimiv. Vsekakor ga komu brez izkušenj ne priporočam, saj prinaša vse: od strmega, zpornega drsečega meliščastega vstopa, do izpostavljenih sestopov ob klinih z nagruščenimi poličkami, pa tudi po jeklenicah in skobah je včasih zanimivo, ker ne gre čisto ergonomsko. Včasih se je treba malce obesit nazaj in zaupat, da jeklenica drži. No, za izkušene večjih težav ni. Potem pa še po okljukih navzdol, postanek pri Koči na Okrešlju in do izhodišča. Prav velike gužve tudi danes ni bilo, na vrhu skupina Hrvaških planincev, ki so odlično obvladali okoliške poti in vrhove (Darko iz Osijeka, če bereš, še enkrat hvala za ponujeno banan0:jeziknasmeh, na Okrešlju pa seveda vse zasedeno z nedeljskimi lačnimi pohodniki, hrup in vpitje na temo hrane in pijače sta me hitro odnesal navzdol, sladoledu navkljub. Ni tole nekako zame. Bom šla spet raje kam na "brez doberdan" turo. Spet nova želja: Hudi prask. Danes so možički kriče izdajali vhod na to potko na Mrzlo goro. Jutri bom pa samo za v službo še...velik nasmeh Telešček bo hvaležen. Duša je pa začasno zadovoljna.
od sonca se je kar belo delalo. Krasno jutro nad Okrešljem1
tu se bom vrnila - Turski žleb2
odcep za Križ. Pot brez melišča je kot župa brez popra3
Lojtrca na poti. Ni več čisto nova, pomaga pa, pomaga4
takole gre navzgor5
izpostavljeno, strmo, a dobro varovano6
Pogled navzdol. deleč nič7
Naravno okno, mimo gre pot8
lep detajl9
Celo stopničke so v teh robeh. Pometene.10
Tik pred vrhom, tu sem že slišala govorico bivše države11
Razgledi brezkrajni, do Triglava in dlje12
tečen spust13
Tjale notri bom poniknila (vhod v Turski žleb)14
Oh ja, tud en korak ni za prmej. kr rpimeš frči. Smo pa letost tud že kej slabšga vidl15
Pogled po T. žlebu na dol. Kako neki je men to pozim ratal zlest? kolk sem jaz korajžna16
zanimivi spusti so tu17
mal morš pa mislt kam noge dat18
Za veliki finale pa še lojtrca navpičnica . Potem si pa spet na šodru.19
Hvaležno se oziram nazaj. 20
všeč
ogo25. 11. 2011 17:29:47
Danes sem šel po omenjeni poti, s tem da sem obiskal še Tursko goro, Brano in nazaj proti Okrešlju. Ko sem okoli pol šeste zjutraj pripeljal do Solčave sem najprej pomislil, da je ponoči snežilo. Tam imajo skozi cel dan snežno pravljico, ki jo pri nas še nekaj časa ne bo. Na poti proti Rinkam je bilo potrebno nadeti dereze in vzeti v roke cepin v zgornjem delu. Na začetku je šlo samo s cepinom. Zimsko opremo sem uporabil še pod Brano na izstopu iz Kotličev. Tam sem našel tudi zadnji del dereze, če jo kdo pogreša je pri meni doma. Koča na Okrešlju je bila odprta, tako da sem dobil tudi zasluženo pivo. Vreme prekrasno, sončno brez ene sapice vetra.
Turski žleb skoraj brez snega1
tole družinico sem najprej srečal pod Sav. sedlom, potem pa še na vrhu T. gore2
Moj cilj še zelo daleč3
4
5
morje megle6
Skuta7
Triglav8
čudeži narave9
Solčava popoldan10
izgubljena dereza11
všeč
garmont26. 11. 2011 19:30:12
Pozdravljen ogo!
V ponedeljek nameravam na Križ in me zanima ali lahko bolj natančno opišeš kje se nahaja sneg, oziroma kje si uporabil zimsko opremo ?
Lp
všeč
ogo26. 11. 2011 19:45:43
Dereze sem uporabil od "okna" skozi katerega vidiš Kamniško sedlo oz. malo nad odcepom za kočo na Ledinah.
všeč
garmont26. 11. 2011 19:50:31
Hvala za ekspresni odgovor !
Lp
všeč
joža x28. 11. 2011 19:50:30
Trenutne razmere na poti iz K.Bistrice na Koroško Rinko ,če se je kdo tam potepal.Hvala.
všeč
garmont29. 11. 2011 06:34:46
Glede na to, da sem včeraj hodil po tej poti bi dejal, da so dereze in cepin ( ter predvsem znanje uporabe tega ) obvezne že kar od vstopa v steno.Preverjeno !
Lp
všeč
DarjaZaplotnik29. 11. 2011 12:36:34
Bp. Za več pa poglej zadnjo objavo pod Tursko goro.

lp d
všeč
jannika29. 11. 2011 21:21:56
Sem šel danes že navsezgodaj po temi preko Okrešlja in Turškega žrela gor. Želel sem preko Rink se spustit na drugo stran in preko Savinjskega sedla nazaj.(seveda prvič) Gor sem se podal zato ker je bilo na tem forumu govora da je tu in tam kak flika snega in nič več. seveda poti preko Križa nisem našel, pa tudi če bi jo ne verjamem da bi se spustil dol, nazaj čez Turški žleb je pa tud nevarno...in tako sem se spustil raje na drugo stran do Kamniške bistrice mimo bivaka pod Skuto, čez Žmavčarje in sem poklical prevoz nazaj do Logarske. ampak sem vsaj cel...ne priporočam pohodnikom brez opreme...no vsaj vreme je bilo fantastičnovelik nasmeh , bom zaprosil Garmonta da me mal nauči, do takrat pa se bom v zimskem času držal raje pohodnih tur ( če se mi mal udre ne bo hudega)jezikmežikanje
1
2
3
4
5
6
7
všeč
garmont30. 11. 2011 11:52:56
Kot sem že v ZS povedal "ljubitelju gora" je največji dosežek gornika, da ve kdaj pravočasno obrniti in za to ti vsekakor čestitam !
Za kakšno turo pa se bova vsekakor še zmenila.
Lp
všeč
Volk30. 11. 2011 12:45:18
No ja, če je pravočasno obračanje največji dosežek gorništva, potem mi pa res ni prav nič več jasno. Razumem pa, kaj si v bistvu hotel povedat.
všeč
fpetel130. 11. 2011 16:07:34
Precej neodgovorno. Južni dostopi in severni je ogromna razlika v naših gorah - tut južni so lahko kljub kopni poti poledeneli in zelo nevarni - severni so pa pravilomo še bolj poledeneli in sneg v tem času na njih ne skopni, ko ni sonca(sonce je na jugu).
všeč
Stran:123...131415
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki