Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Italija / Karnijske Alpe / Monte Tersadia

Monte Tersadia

Natisni
IgorZlodej29. 11. 2015 17:41:13
Najlažji dostop iz kraja Cedarchis v smeri Paulara do kraja Valle-Rivalpo. Možno je tudi od zaselka Trelli v isti dolini (neoznačena pot) ali iz Ligolosulla izvoz pri Paluzzi.

Opis vzpona opravljen iz kraja Rivalpo mimo cerkve St. Martino in še kak km do zapore ceste, ki se nadaljuje do planin Valmedan. od spodnje planine Valmedan vodi tudi markirana pot 409, ki večkrat prečka asfaltirano gorsko cesto zaprto za javni promet. Na zgornji planini Valmedan se cesta konča, nadaljuje pa se lepo ohranjena mulatjera, ki je speljana po južnih pobobčjih.

Na višini okoli 1800 m se poti razcepita, leva vodi dol do bivaka Valuta, desna pot pa na vrh Tersadie. Skupno slabe 3 ure vzpona. Izredno razgleden vrh ima nekaj ostalin 1. vojne.

Sestop sem opravil po poti vzpona.
Monte Tersadia lepo označeno že v vasi Rivalpo1
Monte Tersadia nad spodnjo planino Valmedan2
Monte Tersadia nad zgornjo planino Valmedan3
Monte Tersadia lepo ohranjena mulatjera z oznako poti 4094
Monte Tersadia razcep poti, levo dol do bivaka Valuta, desno na vrh5
Monte Tersadia vršni del6
Monte Tersadia tik pod vrhom7
Monte Tersadia ves čas na razgledu Monte Sernio8
Monte Tersadia spodaj planina, ima zavetišče s pečjo, brez ležišč9
Monte Tersadia planina10
Monte Tersadia še malo jeseni11
(+4)všeč
turbo12. 10. 2019 18:02:38
sobota, 5.10.2019

Izhodišče sva imela na sedelcu Forcella Lius, kamor se pripelješ iz Paulara ali Ligosulla, od koder sva se tudi midva. Parkira se lahko tudi dvajset minut peš hoje višje, a je tam malo prostora in bi znalo biti težko obrniti, če bi bil ta prostor že zaseden. Do kakih dvesto metrov pod vrhom pot vodi po gozdu, zato razgledov do tam ni kaj dosti, si pa potem bogato nagrajen z njimi tekom nadaljnega vzpona. Lega Tersadie je takšna, da nudi imenitne razglede na vse strani neba, človek bi zgoraj kar sedel in sedel in se razgledoval. Čeravno sva na najinih poteh pogosto sama, kot od stvarnika pozabljena, sem bil danes presenečen, da je bil hrib samo najin in ves ljubi dan nisva srečala nikogar. Moža, ki sta na izhodišču pripravljala drva, sta seveda izvzeta. Vreme je bilo prekrasno skoraj do konca ture, več kot primerno za potepanje po vršacih. Skoraj do konca, potem pač ne, saj se je ulilo, čim sva se odpeljala domov. Pot, ki sva jo opravila, zna biti prijetna tudi v poletni vročini, saj visoko pod vrh vodi po gozdu, torej v senci. Za pozimi pa menim, da je primernejša tista iz Rivalpa, zato jo nameravam opraviti na smučeh, ko zapade dovolj snega. Priporočljiv potep, je res lepo nasmeh

https://tubojan.blogspot.com/2019/10/monte-tersadia.html
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
(+3)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki