Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Italija / Karnijske Alpe / Cima dei Preti (2706)

Cima dei Preti (2706)

Natisni
IgorZlodej2. 08. 2013 14:47:56
Izhodišče vas Cimolais, kjer zapeljem v dolino Cimoliana. Začetek poti je pri mostu Campol kjer se pred mostom v levo odcepi za javni promet zaprta cesta, ki pa se tudi zelo kmalu konča in preoblikuje v lepo stezo, ki me privede najprej do križišča poti (cas. Lodina levo), kjer grem v desno do potoka Compol, prečim strugo z krasnimi tolmunčki, ki so ob povratku pravi balzam za prepoteno telo in utrujene noge.

Vzpon do bivaka Paolo Greselin je strm in naporen, nadaljevanje pa en sam užitek tako v hoji, kot plezanju v čvrsti Dolomitski skali. Najtežje mesto je nekako na sredini poti od bivaka do vrha, dobra II. Pri sestopu pomaga nekaj urejenih sidrišč in v spodnjem delu vrv. Razgledi nepopisno lepi, skratka tura, ki človeka napolni z zvrhano mero najčistejše prvinskosti gora.

Vodniki priporočajo dvodnevno turo, sam sem na vrh prišel v dobrih 4 h, ampak videl sem prav vse, kar je možno videti. Gora, ki bi jo bilo vredno še večkrat obiskati.

Kot sem že napisal sem se ob povratku okopal v enem od krasnih tolmunov, pozneje za nekaj ur posedel ob rečici Cimoliani in se proti večeru zapeljal do koče Pordenone.
Cima dei Preti (2706) krnica Cadin dei Frati z bivakom1
Cima dei Preti (2706) skromna stezica sprva v travi, potem...2
Cima dei Preti (2706) ves čas mi je bil za hrbtom Monte Duranno3
Cima dei Preti (2706) na vrhu pozvonim4
Cima dei Preti (2706) nameščena vrv olajša sestop5
Cima dei Preti (2706) nazaj pri bivaku Greselin6
Cima dei Preti (2706) še en pogled nazaj gor7
(+4)všeč
jax15. 09. 2019 17:32:30
No, da obudim tole že ohoho let staro temo izpod peresa pokojnega Igorja.
Včeraj sem bil gor, po stari normalni smeri mimo bivaka (desna varianta). Vzpon na Prete v enem dnevu je definitivno silno naporna tura, ampak se da. Do bivaka zelo strmo in naporno, naprej lepo. Na žalost se je sredi dneva nabirala megla, ampak vrh je bil zunaj. Na sestopu v dolgem žlebu nisva hotla preveč tvegat in sva naredila kar vseh 5 abzajlov (kar seveda traja). Težavnost ni več kot II, ampak se pa težave kar vlečejo (ni samo eno težko mesto) in je stvar kar strma in izpostavljena. Najbrž bi obstajale tudi boljše možnosti sestopa (ali po levi varianti ali celo proti škrbini Compol), ampak je bila vidljivost precej problematična, tako da je bila pač najpametnejša odločitev sledit smeri, kjer sva prišla gor. Skratka, zahtevna in naporna, ampak lepa tura, ne prvič ne zadnjič v teh krajih.
1
2
(+6)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki