Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Brložen 851m nmv

Natisni
geppo26. 02. 2019 15:32:57
Brložen
Ko sem ga pred leti ugledal z vrha Krvavice mi je ostal v spominu ( fotografije Brložna s Krvavice na žalost nimam ). Pritegnil me je nabrušen zahodni greben in prepadne stene na Z stran.
Vršni greben potem poteka proti vzhodu. Na SV stran je strm listnati gozd. Če ga iščeš iz S strani ( vas Loka ) je tako neizrazit vrh/greben, da ga ne opaziš poleg izrazite skalne konice - Krvavice.

Parkiral sem ob potoku Konjščica (+3C ). Tu poteka markirana pot do Zajčeve koče pod Krvavico. Po markirani sem šel cck. 1km, potem sem šel desno proti Z grebenu. Iskal sem živalske stečine ( precej strmo ), ki so me popeljale do Z grebena. Na greben sem prišel zelo visoko, cck. 150 višincev pod vrhom. Greben je precej težaven - krušljiv.
Alpinist ga opiše:Smer smo našli na strani Plezanje net. Poteka po še kar naloženem grebenu. Pravega plezanja je za dobre 3 raztežaje, ostalo je bolj hoja in poplezavanje kratkih odstavkov. Najbrž smo vstopni del plezali malo po svoje, ker V- nismo našli. Je pa bilo dovolj možnosti za plezanje krušljivih in naloženih predelov, kjer bi lahko bila težavnost tudi veliko večja, pa nas to ni mikalo.
Zadnji del, kjer sem lazil ni bil težaven. Greben pod pod mano pazavijanje z očmi
Sledi lep sprehod proti vzhodu do vrha 851m nmv, in spust do markirane, ki sem jo spodaj zapustil. Po cck. 2:30 min sem nazaj pri avtomobilu +17C.
Zanimivo: ko sem se v Taboru ustavil pri kolegici, ki z možem prehodita veliko teh kucljev v okolici, sploh nista poznala Brložen, ki ga praktično vsak dan gledata s svojega dvorišča.
lp
Brložen 851m nmv Parkiral ob mostu čez potok Konjščica1
Brložen 851m nmv Kmalu zapustim markirano pot za Zajčevo kočo2
Brložen 851m nmv Krvavica 3
Brložen 851m nmv Ogromno teloha4
Brložen 851m nmv Pa bukovih kresilnih gob je v izobilju5
Brložen 851m nmv Krvavica6
Brložen 851m nmv Po polički do grebena7
Brložen 851m nmv Greben8
Brložen 851m nmv Ta spodnji del je težaven9
Brložen 851m nmv Splezal do tega skritega mesta. Opazil privezano PVC vedro. Čemu služi?10
Brložen 851m nmv Lep razgled se mi odpre11
Brložen 851m nmv  Proti vrhu12
Brložen 851m nmv Počitek in pivo13
Brložen 851m nmv Sledi spust14
Brložen 851m nmv Po avtocesti15
Brložen 851m nmv Mimo opazovalnice16
Brložen 851m nmv Sedaj pridem do markirane poti do Zajčeve koče17
Brložen 851m nmv Prehojeno18
(+5)všeč
garmont26. 02. 2019 15:58:03
Bravo Zlatko. Lepa...nasmeh
Sem gledal zadnjič tale greben in se spraševal, kako bi bilo gori...
No, zdaj vem. mežikanje
(+2)všeč
geppo2. 03. 2019 14:55:08
Brložen II. del
Brložen me je navdušil za nadaljnje raziskovanje. Zjutraj sem parkiral (+2,5C ) na parkirišču ob Suhem potoku. Potok teče zelo živahno in tudi vode je v strugi precej. Ne vem, zakaj Suhi?
Namesto, da bi šel po markirani za Krvavico, sem šel nazaj po cesti. Poiskal potok Tesen in se spustil v Tesen graben. Na levi so strmine Brložna na desni Krvavice. Zgrešiti sedaj ne moreš. Pot ob potoku je lepo izpeljana in brez težav se dvigujem. Uživanjecool
Ko zlezem iz grabna se napotim pod južno steno Brložna. Zadnjič sem se povzel do grebena po severni strani. Tu sem imel strm gozd do grebena. Na jug so strme krušljive navpične stene. Sedaj me zanima, če se da kolikor toliko "normalno" čez to steno? Parkrat me zavedejo poličke, katere uporabljajo gamsi. Vedno se konča tako, da si ne upam naprej in potem komaj zlezem nazaj na varno. Krušljivo s šesdesetim odstotkim rdeče.
Končno mi uspe poiskati policovelik nasmehvelik nasmeh po kateri lahko z "rokami v žepih" splezam brez težav na greben. Presrečen sem, da sem vstrajal in iskal. Na greben prilezem še višje kot zadnjič. Sledi sprehod po travnatem grebenu do vrha( cck.70 višincev )cool
Od tu naprej mi je vse jasno in brez težav pridem v dvajsetih minutah do Zajčeve koče. Popijem pivo in zdrvim na vrh Krvavice. Sledi še spust do parkiranega avtomobila. V cck. 40 minutah sem na izhodišču. V potoku (+9C ) si umijem prah s čevljev in domov. Celotno pot prehodil v 4urah.
Lep izlet je bil!!!
https://www.youtube.com/watch?v=T2hxbX5uU_4

lp
Tu pričneš po desni strani potoka1
Rdeči slap2
Proti koritom3
Ta žleb s Krvavice poskrbi, da pot ob potoku izbriše..4
Korita5
Korita6
Predno zlezem v njo, preverim sledove, če bi medo tu hodil...7
Že na parkirplacu opozarjajo na njega8
To so pa odtenki: 60 odstotkov rdeče, ostalo rjava, nekaj bele, sive malo9
Sem pa na pivo. Hladno, direkt iz kleti10
Polička, ki mi je danes polepšala dan. V J steni Brložna11
Pomlad je tu12
Travnati del grebena - Brložen13
Še tja gor  -   Krvavica14
Brložen Z greben z J steno15
Krvavica  - vrh16
Po česnu diši17
Skozi okno dol18
Brložen19
Prehojeno20
(+7)všeč
Ninđa2. 03. 2019 17:17:40
@geppo smo se danes srecali na Krvavici? Midva s punco dol, vi gor?
Lp, Nino
(+1)všeč
geppo2. 03. 2019 18:29:56
velik nasmeh ti gor, ne VI. Drugič me pocukaj za rokav, da katero rečeva!cool
lp
všeč
Ninđa2. 03. 2019 19:40:37
Da bi vedel kako izgledas bi te ze danes pocukal za rokav velik nasmeh
Drugicmežikanje
Lp, Nino
(+1)všeč
andi23. 03. 2019 15:30:11
Tele krasne objave so me končno premaknile iz zimskega spanja in dvoranske telovadbe. Brložen sem gledal že lani iz poti skozi sotesko pod Krvavico. Danes iz Loke podobno kot uporabnik Zlatko do prvega primernega mesta, nato vzpon na zaraslo jaso in po njej proti zahodu po stečinah do grebena tisočerega teloha. Po njem malo višje in na najzahodnejši greben, ki sem ga ujel na lepi razgledni točki. Nato po eni uri na vrhu. Sestopal sem po južni strmini, nato proti pl. Domu na Vrhe in po grebenu na Kisovec. Sledil je spust in vzpon po brezpotnih kucljih v smeri Čemšeniške planine, kjer me je samota res prevzela, zaradi sledi številnih živali pa sem že oprezal, kje bom zamrznil, če bo res kakšen kosmatinec v bližini. Vračal sem se čez obsežne jase proti Krvavici, skozi sotesko potoka Tesen in nato po gozdni vlaki in brezpotju do mesta, kjer sem dopoldne zavil iz markirane. Tukaj so mišice in pljuča že štrajkale, ampak so bile na koncu pametnejše od lastnika in popustile. Po dobrih štirih urah sem pri avtu ugotovil, da je lepih vtisov za tako kratek čas skoraj preveč. Lp, Andrej
Greben posut s telohi1
Nisem štel...2
Je kar močno pihalo3
Centralna zajeda;) pod vrhom, nekak sem jo pa zlezel.4
Na greben sem prisopihal skrajno levo v položnem (lažjem) delu grebena5
Kisovec (1021m)6
Klopca s krasnim razgledom7
Hlad in slapiči soteske8
(+9)všeč
cico3. 03. 2019 20:40:04
Geppo, danes sem gledal Kozico, ta bi pa znala
biti kar trd oreh, strukturno je podobna
Brložnu, vendar večja, JZ stena pada v Zaplanino
z najmanj 100m višino, na začetku je kompakten
izstopajoč raz, evo ti ideja za novo divjinovelik nasmeh
všeč
andi24. 03. 2019 02:31:53
Kozica je enkratna, vendar po mojem feelingu malenkost lažja od tega, kar je geppo prehodil po Brložnu - https://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=25&id=7978 nasmeh
všeč
geppo4. 03. 2019 07:33:19
Šmarni greben/Kozica (cico)
Od daleč sem si ogledoval, kaj bližje še nisem prišel. Enkrat, bo verjetno tudi to prišlo na vrsto za podrobnejši ogled.
O Brložnu bom pa povedal tole:
Prvič sem pristopil do grebena iz severne strani. Greben je precej naložen, krušljiv in mi ni bilo prijetno lest po njemu. Sreča, da sem prišel dokaj visoko na njega. Zgornji del potem prehaja v travnato podlago in težav ni več.
Ta del grebena, po moje skoraj ni obiskan. Običajno se povzpnejo po vzhodni sprehajalni strani do najvišjega vrha in potem se vrnejo po isti poti nazaj. Do skale fot.4 (andi2 ) verjetno ne gredo.
To je motilo mene in sem hotel poiskati čez J steno prehod navzdol, da se ne vračam nazaj. Ali pa, da čez J steno zlezem na greben in potem nadaljujem po njem.
Ta, dokaj enostaven prehod mi je omogočila polica, ki sem jo našel v steni. Polica je zglajena od številnih štirinožnih pohodnikov, ki jo pridno uporabljajo. Ta prehod v steni ne presega I. stopnje. Imel sem pa kar nekaj težav predno sem našel ta prehod. Drugače pa moje plezalne sposobnosti segajo malo čez II. stopnjo. Več, tako ne iščemvelik nasmeh
Prehoda nisem označeval z možici ali kakšnimi drugimi oznakami, naj še naprej ostane gamsom in kakšnemu redkemu ljubitelju skritih stezic...cool
lp

Tako lepo narejena, izpeljana...1
(+4)všeč
geppo13. 04. 2019 14:03:46
Brložen III. del
Po tej moči me predvsem zanimajo slapovi potoka Tesen.
Zjutraj komaj 3,5C, ko parkiram ob Suhem potoku.
Po blatni vlaki hitim proti potoku Tesen. Že od daleč slišim veselo šumenje,žuborenje. Najprej se ustavim pri Rdečem slapu, Ponvicah, Pahljači, Zavesi itd - takšna imena sem jim dalvelik nasmeh
Na levi se prične skalnati greben Brložna. Kljub temu, da je vse premočeno me potegne iz soteske grabna v strmino. Zanima me Rdeča zajeda ( jaz sem jo tako poimenoval ). Zajeda se direktno do grebena. Je najbolj markatna graba v steni Brložna. Strma, melišče, rdeča mastna zemlja. Naporna za vzpon! Na koncu se zapre v skalnati žleb. Podplati čevljev so umazani od zemlje in težko plezam v žlebu. Ko prilezem na greben imam prste na rokah, čisto otrple od mrzle skale. Drugače plezanje ni več kot II.
Čaka me še kar nekaj grebena, ki pa ni več težak. Skala je tu suha in čevlji so se očistili mastne zemlje. Z užitkom napredujemcool
Potem se spustim v zajedo z najlepšo polico. Imam nekaj težav, ker je gladka polica mokra in spolzka. Sedaj sledi le še spust v Tesen graben in povratek na izhodišče.
Opazil še veliko plezalnih smeri, ki bi jih bil sposoben preplezati. Še me vleče semcool
Potok Tesen je bil po tem deževju čudovit. Del poti, ki je zadnjič ni bilo je nekdo nadelal tako, da je vzpon primeren tudi za manj vajene. Potka je pa lepo sledljiva, le malo je potrebno pogledati...
lp
Tu iz vlake na potko po desni strani potoka Tesen1
Rdeči slap2
3
Pahljača4
5
6
Ponvice7
Žlebič8
9
10
11
Zavetišče gamsov12
Tja gor me vleče, kljub mokroti13
Stražarja grebena14
Pogled na Krvavico15
Še malo pa sem na grebenu16
Pomol na grebenu17
Pogled proti vrhu Brložna18
Pogled nazaj v pristopno Rdečo grapo19
Na grebenu je ogromno natreska20
Polica danes mokra, spolzka. Težak spust je bil teh nekaj metrov...21
Pozabljeni, izgubljeni predmeti...22
Suhi potok23
(+8)všeč
andi213. 04. 2019 14:39:34
Uf, leponasmeh tole centralno zajedo sem pa zadnjič tudi sam ocenjeval za spust, ampak se mi je zdelo, da bi kar fajn drselonasmeh Vtis na pomolu (sl.18) pa je ob lepem soncu božanski. Ja, še se bomo vračali...Lp
(+2)všeč
geppo13. 04. 2019 16:58:42
andi2
V suhem ni problem za spust/vzpon. Seveda je pa precej strmo.
Še fotografija dela grebena proti vrhu, ko prilezeš iz centralne ( Rdeče )oziroma spustiš.
lp
1
(+2)všeč
geppo19. 04. 2019 15:45:52
Danes se z Milanom lotiva celotnega grebena.
Nekaj metrov višje od potoka Tesen, se zagrizeva v skalovje grebena. Greben je bogat s stopami, oprimki. Vsak kamen, skalo, preveriva pred obremenitvijo. Vseeno me preseneti precej velik kamen, ki mi pod nogami odleti nižje.
S kakšnimi posebnimi težavami se ne srečujeva. Plezava vseskozi nenavezana. Zato pa vrv uporabiva, da narediva abzajle v zajede. Imava jo sabo in ne v prtljažniku kot ponavadi.cool Torej jo je treba uporabiti.
Meni paše malo treninga, vsak abzail še ponovim velik nasmeh. Milan tako redno uporablja abzaile pri svojih podvigih, njemu sedaj ni treba. Spustiva se po čudoviti polici in od spodaj raziskujeva steno. Lepo, divje, osamljeno, našteval bi še..!!!
nazaj grede se ustaviva v domači gostilni, si privoščiva za praznike okusen obrok Vesele praznike !!
lp
Najprej obiščeva votlino - prazna...1
Pričneva v gozdu nad potokom2
Še precej drevja a strmina  že konkretna3
Trudiva se, da se drživa direktne linije grebena - kolikor se da4
Še malo pa naju bo ogrel sonček5
Veliko oprimkov nudi greben6
Milanovo frizuro že obsveti7
Greben je ponekod malce zahtevnejši a II. ne presega8
Spust v Rdečo zajedo9
Spust v Rdečo zajedo10
Spust v Rdečo zajedo11
Tu bi se dalo spustiti12
Spust v Rdečo zajedo13
Fileji atlantskega sleda, česen, sol, pivo..14
V naslednji zajedi je spust malce previsen15
Spust v zajedi16
Po najlepši polici v steni17
Za ovinek po gladki polici18
V zavetišče v senco19
Svežeeee20
 Še bolj svežeeee21
 Najbolj svežeeee22
Nista dunajska, sir je...23
Ta opis sem pa našel na netu24
Z greben Brložna25
Rdeča polica26
Stolp27
Pod steno28
Izhod na greben iz Rdeče police29
Proti vrhu - zadnji del grebena je travnat30
Votlina 18.5.201931
Sedlo, kjer se prične plezanje grebena 18.5.201932
Greben 18.5.201933
Greben 18.5.201934
Pogled v Tesen graben 18.5.201935
Krvavica 18.5.201936
Greben 18.5.201937
Greben 18.5.201938
Rdeča zajeda 18.5.201939
(+5)všeč
cico19. 04. 2019 20:19:34
Bravo, danes nisem bil daleč od vaju, okrog
9h sem še ujel mirno termiko in letel z
Medvednice mimo Brložna v Loke,ampak v kratkem
grem peš pogledati to divjo lepotonasmehnasmeh
Čestitam, legende!!!!!
(+2)všeč
andi25. 07. 2019 22:53:44
V poznem popoldnevu od potoka Konjščica kratko po markirani in nato v iskanju prehodov do soteske potoka Tesen. Pa me je uspeh tik pred potokom poslal v levo po strmini. SZ greben je strm, da sopihaš, vendar nezahteven. Na zahodnem grebenu sem posedel na lepi razgledni točki. Nato poplezal nekaj skalnih nastavkov do vrha in prijetne sence. Po promenadi še nisem šel, tako da sem se v večeru uživaško spuščal nazaj.
Od SZ proti Z delu1
Lepo je bilo posedeti2
Večer se dela3
Mimo solnice po lovski potki do skritega mesta - Zlatkova polica (10.7.)4
Izbral sem strmi izstop5
Kratek skalni nastavek direktno na predvrh6
7.8. - začel nekje vmes, greben s sivimi skalami7
Višje odkril, da moram še bolj v desno - tukaj pristopil na Z greben8
Na vrhu je nova sedežna za tri...9
Ponovno obisk Zlatkove police, navzdol do nje kar konkretna strmina10
Po stečinah pod južnimi stenami nazaj11
12.3.2020 Kar strmo in izpostavljeno plezanje do tega mesta12
Pred vrhom namenoma okrog riti v varžet13
Nazaj gor in po promenadi navzdol14
Uživanje pod severnimi pobočji do potoka Tesen15
(+3)všeč
geppo6. 07. 2019 07:25:16
andi2
drugič pojdi še bolj na začetek grebena, ki se spušča v Tesen. Greben ni težak in lahko se še vedno pomakneš v gozd, če bi se ti zdelo prezahtevno.
všeč
andi26. 07. 2019 08:59:29
Bom, za Brložen sem se odločil po navdihu malo pred 19hnasmeh pa sem zato šel raje po zgoraj opisani varianti. Oba grebena sta, kot praviš, praktično drug ob drugem, tako da sem izbiral, kdaj grem na zahod. Je pa trenutno ob vsem zelenju gor prekrasno, natreska v obilici.
všeč
geppo6. 07. 2019 09:31:14
Pa klopov???
Od Rdeče zajede naprej lahko s palicam v rokah.
Lp
všeč
andi26. 07. 2019 10:36:09
Hehe, tri sem sproti odstranil s kože, drugih nisem videl.
všeč
zokipoki3. 02. 2020 11:58:44
Včeraj prvič v Tesen in čez Brložen. Ker je že minilo kar nekaj časa odkar sem bil nazadnje na Krvavici, sem z veseljem skočil še gor in se skozi okno spustil do avta. 

Pot skozi Tesen je lepa in slikovita. Na mestu kjer se greben Brložna spusti do potoka sem se usmeril brezpotno levo v strmo, delno skalnato pobočje, v upanju, da mi lepo uspe vstopiti na greben. Geppo mi je poslal fotografijo kamnitega znamenja pri katerem se levo začne plezanje po grebenu in na srečo sem ga našel iz prve. Lepa plezarija v spodnjem delu mi hitro krade občutek za čas, uživam. Greje me sonce in hkrati hladi močan zahodnik. Za bolj temeljito raziskovanje ni bilo časa, pa drugič. Razgibana grebenska pot me pripelje na samoten vrh s katerega se spustim malo predaleč proti vzhodu, pa vendar ne preveč. Zavijem brezpotno desno po južnem pobočju in pri Zabrložniku stopim na markirano, ki pelje do Zajčeve koče in naprej na Krvavico. Koča je bila zaprta. Na Krvavici lepo in zelo vetrovno. Sledil je še zahteven spust z vrha, saj so tla v zgornjem delu mastna in spolzka zaradi kombinacije vlage in lepljive črne prsti. Nižje od okna suha in prijazna podlaga. 

Še se vrnem! Srečno!

Ob potoku Tesen1
Potok Tesen2
Strmo proti grebenu 3
Pri tem znamenju levo v steno4
Greben5
Pogled navzdol6
Krvavica7
Naravnost gor8
Greben se položi9
Rdeča zajeda10
Razgled11
Na vrhu Brložna 12
Črni teloh13
Idila14
...še malo...15
Zajčeva koča16
Obraz Veronike Deseniške v steni Krvavice17
Na Krvavici 18
Vrh Krvavice19
Okno v Krvavici, pogled nazaj20
Pogled na Brložen 21
(+2)všeč
Stran:123
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki