Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Karavanke / Ljubelj - Košutica

Ljubelj - Košutica

Natisni
pohodni16. 10. 2011 15:39:25
Vremenarji so za danes napovedali lepo vreme in kar škoda bi bilo da ga nebi izkoristili za obisk kakšne gore. Pade odločitev da se zapeljemo na Ljubelj, ter se peš odpravimo na vrh Košutice. Ta vrh smo uzrli pozimi ko smo se tod sankali in že takrat sklenemo da ga seveda tudi obiščemo.
Zjutraj je bilo kar hladno, vendar smo se kmalu ogreli saj je stara Ljubeljska cesta precej strma. Za kočo na Ljubelju se pot sicer prevesi navzdol na Avstrijsko stran, vendar se po odcepu v desno kmalu spet strmo vzpne. Sledi prijetna hoja po grebenu in nato še zaključni strmejši vzpon proti vrhu.
Pot je bila v večini pomrznjena, snega pa razen nekaj krpic ni več.
Koča na Ljubelju je odprta le ob vikendih.
Lp
zjutraj na Ljubelju1
naš današnji cilj2
proti koči na Ljubelju3
tudi po lojtri smo šli4
levo Begunjščica, desno Vrtača5
ja, tudi Triglav se vidi6
spodaj pod nami je planina Korošica7
vrh Košutice oz. Babe8
všeč
ljubitelj gora28. 10. 2011 17:43:40
Nazaj v planinski raj, kjer je meni najlepše, današnji popoldanski čas sem izkoristil za vzpon na Košutico (Babo). Najprej proti planini Korošica, vzpon na Košutico, tam se ustavim za dobrih 30 minut, nato nadaljujem proti staremu mejnemu prehodu Ljubelj (blatna pot) iz tam spust do skoraj tunela, nato pa se ves čas vračal nad cesto nazaj do izhodišča, kjer sem imel avto, srečal sem dva na Košutici. Na poti so manjša snežišča, sneg je mehak, pot je blatna in spolzka, ko sem se vračal proti Ljubelju.
1
Zelenica2
Veliki vrh (Košuta)3
Begunjščica ter Vrtača izpod pl.Korošice4
Košutica5
Košuta (Veliki vrh)6
Avstrija7
Avstrija8
greben med Ljubeljem ter Košutico9
Begunjščica, zelenica10
Triglav, Stol in Vrtača11
Pl.korošica (nobenega ni bilo tam)12
vrh Košutice, ki je samevala13
na oni strani Košute14
Avstrija15
Avstrija16
Begunjščica, Triglav, Stol, Vrtača17
Veliki vrh18
Košutica19
Veliki vrh, zadaj levo KSA20
21
zadaj KSA22
Košuta23
24
lojtra iz Ljubelja proti Košutici25
star mejni prehod Ljubelj26
Koča na Ljubelju27
še tako lep dan se lahko kaj zgodi (vse splazeno)28
spravilo lesa, prehod prepovedan.29
ves čas nad cesto, po nemarkirani poti30
za ovinkom gl.cesta31
slap, to je na izhodišču drugo prečenje hodurnika levo gor.32
všeč
ljubitelj gora29. 10. 2011 11:45:26
Včerajšnja tura je bila 1A, na vrhu v popolni tišini, miru, brezvetrju in prijetno toplo, me pa spominja tale Košutica na Polhograjsko grmado. Nazaj vračal mimo enega tunela, poleg pa ena jama...včasih se splača it tudi izven poti.
všeč
veseljak7631. 10. 2011 17:00:52
Tudi mi smo se včeraj povzpeli na Košutico. Iz Ljubelja preko starega mejnega prehoda naprej po Avstrijski strani. Pot po gozdu spolzka zaradi blata, vendar naprej po grebenu lepo prehodna, brez snega. Na vrhu, ki je bil dobro obiskan, prelepi razgledi na trojček Karavank ( Begunjščica, Stol in Vrtača z Triglavom v ozadju ), na vrhove Košute z KSA v ozadju in na Avstrijsko stran. Po dolinah megla. Nazaj smo sestopili po lovski poti mimo pl. Korošice. Po poti je nekaj podrtih dreves, zato je potrebnega nekaj plezanja med vejami in debli.
Koča na Ljubelju1
Na prehodu meje med meglo in jasnino2
Begunjščica in Vrtača3
Prehod, ki je potreben popravila4
Malo pod vrhom5
Planina Korošica6
Vrhovi Košute 7
Begunjščica , Stol in Vrtača z Triglavom v ozadju8
Panorama9
Ob poti10
Odcep za Lovsko pot11
Slapovi malo pred cesto12
všeč
tinky27. 11. 2011 15:05:25
Od cestarske bajte do planine Korošica in naprej po zahodni poti na Košutico. Iz Košutice po vzhodni poti na Hajnževo sedlo in nazaj na planino. Od koče pa po lovski poti v dolino. Vreme lepo , pohodnikov kar precej.
1
2
3
4
5
6
malo pod vrhom7
na vrhu8
9
10
še vztraja11
12
pri povratku13
všeč
vespa9. 04. 2012 16:14:41
Danes smo se trije odpravili po zahodni poti na Košutico. Razmere res zimske, tako po temperaturi kot po količini snega. Stopinje nikjer nobene, mestoma smo imeli malo težav z iskanjem poti. Resen sneg se začne od odcepa pred planino proti Košutici. Mestoma je snega več kot pol metra, mestoma so skale samo poprhane in zamrznjeno, kar terja veliko previdnosti. Skupaj smo naleteli na ene tri manjše težave, ki so terjale razmislek in previdnost, predvsem na strmem terenu in grebenu, vse večinoma posledica novega snega, ki je prekril vse sledi letne poti. Kljub hudemu mrazu se je povsod udiralo čisto do tal, sneg je izredno sipek. S sestopom nismo imeli nobenih težav, hodili smo nazaj po svojih sledeh, prvih 400m spusta, kljub predelom zelo globokega snega, z derezami. Po tej strani je sedaj pot v celoti zgažena in mislim, da zanamci ne bi smeli imeti težav. Z vrha na drugo stran proti Hajnževemu sedlu se nekako nismo upali spustiti, ker poti sploh ne poznamo in pogled z vrha na drugo stran z zalitimi strminami ni bil ravno vabljiv. Mogoče bi bilo drugače v smeri vzpona. V aprilu resen zimski vzpon. Lepo.
(+1)všeč
Gost11. 09. 2015 22:18:03
Rabimo info. o prečenju Lj. babe preko Hanjževega sedla do starega Ljubelja.Pred kratkim je bila podana info.,da je preko "lojtre" pot poškodovana.
Imate morda kakšen info? Je pot prehodna, kljub zemeljskemu podoru? hvala!
všeč
VanSims12. 09. 2015 13:03:18
Pot opravljena enkrat junija v sklopu prečenja celotne Košutine kordiljere. Spust z Velikega vrha na Hajnževo sedlo - ferata sicer malo zahtevnejša za navzdol, varovala b.p. S Hanjževega na Košutico (Baba) nemarkirano a pot sledljiva, zaključne zajle b.p. Spust s Košutice na stari Ljubelj preko križišča s potjo s Korošice in mimo Grunta po (mislim da jih je malo več) lojtrah. Tam je na enem mestu malo razmajan mostiček na nekem izpostavljenem mestu sicer pa lojtre in zajle b.p. Nižje je treba paziti (še posebej v mokrem in pa v temi kot je bilo to pri meni) ko hodimo po robu odloma, ki se ga vidi tudi s ceste če se z naše strani vozimo proti tunelu. Tu je res potrebna vsa pazljivost.

Lahko da se je med tem kaj spremenilo. Morda bodo vedeli v Koči na Ljubelju kaj več povedati.
všeč
pohodnica5318. 09. 2015 17:21:43
sobota -12.9; planina Korošica nad Ljubeljem in Košutica; planšarija na Korošici je zaključila sezono, "gazda" je zaupal, da zvečer odženejo še zadnje kravice; pri koči polno mladeži, od predšolskih (vrtec) in osnovno-šolskih s prijetnimi starši, na vrhu pa tudi večja skupina srednješolcev z vodniki; vsi smo uživali v toplem pozno-poletnem dnevu, občudovali jasne razglede in se martinčkali v brezvetrju, tudi na vrhu; za čuda je bila zaprta koča na Ljubelju, kar je marsikomu prekrižalo načrte ob vračanju v to smer, k sreči pa je na vmesni postaji - planini zelo izdatno poskrbljeno z okusno hrano; vračala sem se v smeri pristopa, po meni najljubši lovski poti; p.s. parking na izhodišču na ovinku so zasuli z izdatnimi kupi gramoza tako da tam ni več možno parkirati; lp
pravljična idila na planini1
krasni razgledi, tudi Triglav je bil viden2
proti Begunščici, Vrtači, Stolu3
drugi, manjši vrh Košutice v ozadju Veliki vrh4
greben Košute5
planina Korošica s kočo6
7
prelep Veliki vrh8
Vrtača9
malo pod vrhom Košutice10
pri koči11
(+4)všeč
ločanka18. 09. 2015 17:26:22
Pohodnica53, kje si pa potem parkirala?
všeč
pohodnica5318. 09. 2015 17:29:10
na kolovozu na ovinku...... trije avtomobili smo se "stisnili"; nekateri spodaj pri taborišču; lp
(+1)všeč
povhica2. 06. 2018 14:27:26
Ko prebiram opis, vidim, da po treh letih ni nič kaj varnejša pot. Zelo drseč in nevearen del je zlasti vzpon na Rjavo peč. Samo blato. Totalna drsalnica. Vidi se, da so, niti ne tako daleč nazaj (les videti še v dobrem stanju),skušali nadelati stopnice, vendar je vse podrto/oddrseno, da si ne moreš z njimi pomagati. Dobro, da sem imela palice, da sem se nekako na roke vlekla po blatu navzgor. In Bogu hvala, da na s seboj nisem jemala otrok. Pot je mestoma čisto prepadna in ob misli na blato pod nogami...Potem po grebenu prava uživancija, na planini še samotno. Še streljaj do Hanjževega sedla in hitro na Košutnico. Navzdo s planine pa kar po kolovozu in copacop nazaj na Ljubelj.Tak krog vzame kar 5 ur hoje.Lp
(+1)všeč
nelida1326. 05. 2019 17:47:19
Danes lep dan na Košutici, pot Vranček-Korošica- Hajnževo sedlo -Korošica večinoma kopna. Manjše zaplate snega predvsem na zahodni poti oteži jo kakšen korak, vendar ni večjih problemov.
Lp.
Hajnževo sedlo1
Vzhodna pot2
Pogled na stene Košute3
Vrh4
Planina Korošica5
6
(+3)všeč
Stran:123
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki