Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Stol

Natisni
darinka431. 01. 2020 17:16:47
Se spomnim poleti, ko sem šla po Hanzovi na Prisank. Snežišče tisto , ki ostane čez poletje, vsaj lani je ostalo, je bilo prehodno z uporabo obojega. Tisti, ki so imeli le dereze ali cepin so morali obrniti. Pa jih je bilo kar nekaj, čeprav je bila tabla spodaj na poti, da je potrebno oboje.
(+2)všeč
michael6631. 01. 2020 18:31:52
Tud jest sm šel po hanzovi na prisank. Leta 1989.Takrat sta bila dva velika snežišča.Šel sem v supergah. Zakaj? Čevljev planinskih si nisem mogel privoščit dereze in cepin pa sem do takrat videl le na sliki.Od osmih je imel le prvi cepin in je klesav nekakšne stopinje. No,še zmeraj sem živ.
(+10)všeč
MEHOVO31. 01. 2020 18:42:53
michael66 končno se je javila oseba, ki je povedala vso resnico, kaj vse smo v preteklosti lahko splezali, brez vse te sedaj "obvezne"opreme, pa smo še živi,..res bilo je včasih lepo,...nasmeh
Marsikaterega alpinista je sedanja tehnologija pahnila v smrt,..na žalost,..
(+7)všeč
zokipoki31. 01. 2020 18:52:00
michael66 komentar je na mestu! Srečno!
(+5)všeč
SamoK31. 01. 2020 19:46:30
Ustaviti se ob padcu na ledeni strmini ni šala. Jasno je, da se s palicami ni mogoče ustaviti, a tudi z dvema plezalnima cepinoma se ni mogoče. Še z enim cepinom je malo verjetno, da se ustavi nekdo, ki nima izkušenj!
(Še danes me spreletava srh, ko sem gledal osebo, kako se je spotaknila (z dvanajstzobimi derezami) in se ni znala ustaviti. Po čisti sreči se je sama od sebe ustavila pred veliko skalo.)
Ne bluzit o opremi! In ne odgovarjajte na vprašanja začetnikov, s kakšno opremo naj gredo pozimi v hribe. Edini pravilni odgovor je, naj gredo z nekom, ki ve, za kaj gre.
(+11)všeč
Trobec31. 01. 2020 20:50:24
Spet ena tistih neskončnih debat... "Nasvete" kot so "dereze morda potrebne, cepin ne" bi bilo morda še najbolje izbrisat.
Seveda pa sama oprema brez znanja ne koristi nič Pa tudi ogromno teoretičnega znanja brez prakse in izkušenj ni kaj dosti vredno.
Sam se se recimo že 2x ustavil, kot se z derezami in cepinom "absolutno ne smeš". Da sem zaril sprednje zobe v podlago. Ker cepin ni grabil. Prvič med vajo, če se ne bi ustavil sam bi me štrik. Drugič pa...se ne bi končalo tako lepo. Verjetno bi bil prisiljen v "koriščenje brezplačnega prevoza".
(+6)všeč
Zigam1. 02. 2020 13:52:45
Jaz sem eden tistih ki teče v gore. Bil sem pretekli vikend na Stolu v megli pri vidlivosti 10m v derezicah, brez palic ali cepina s časom 1h10min iz Valvazorja. Po mojem mnenju je vsak odgovoren za svojo varnost, drži? Planinska zveza in gorski reševalci izdajajo,pišejo priporočila in ne zakone, drži? Nismo na cesti kjer obstaja zakon o zimskih gumah/opremi.

Njihova izjava: "Včasih se res neumno počutimo, ko naletimo na ljudi, ki tako podcenjujejo gore," so nam zgroženi povedali kranjski gorski reševalci...

ljudje upoštevamo mnenja ali pa ne. čudim se da se čudijo.

S povečanim obiskom, se poveča število nesreč. Če je vsak vikend Vršič poln avtomobilov je statistično malo nesreč v gorah.

Ueli Stecku izkušenj in opreme ni manjkalo, pa se je vseeno ponesrečil. Že beseda pove, da je tak dogodek - neSREČA. Do te včasih pride zaradi napačne opreme, ni pa to pogoj.

Eni grejo na triglav tako da se vpenjajo s samovarovalnim kompletom, eni tečemo mimo brez se dotaknit zajle.

Po mojem mnjenju si bolj nagnjen k napaki če imaš težak ruzak in gojzarje kjer mora bit vsak korak natančno položen, kot pa če imaš tekaške copate, kjer včasih stopim slabo in niti ne s celo težo.

Eni ljudje so ziheraški, eni smo bolj lahkomiselni. Nesreča se lahko zgodi vam ali nam. Ne strinjam se da se bo meni prej pripetila, velik faktor ima kondicija, ravnotežje, vreme, ostale stvari nad katerimi nimamo vpliva..
Nesreča se mi lahko zgodi tudi če stojim v BTCju in me povozi pijan voznik.

Reševanje v gorah je pa ob uporabi napačne opreme (vedno v mojem primeru) plačljivo, kar se zavedamo. Kje je tu problem? Pokličeš in plačaš "kazen", drži? Če sem seveda še sposoben poklicat.

Nihče se ni še izpostavil vidim, se bom jaz prvi: to je moj način prečkanja snežišča: https://youtu.be/zVy98rxRAI0?t=105

Na forumu pišemo mnenja. in nasvete. in to se upošteva ali pa ne.

Vsem želim veliko užitkov v gorah,
Žiga Maraž
(+16)všeč
and11. 02. 2020 14:38:05
Ostala skoraj brez besed ....mislim, da se ne zavedaš, da s svojo lahkomiselnostjo ogrožaš druge.
(+7)všeč
miri1. 02. 2020 14:45:00
Veliko besed za podatek, koliko časa si tekel do vrha.
(+7)všeč
lino1. 02. 2020 15:15:27
And1, globoko dihaj, da te ne bo doma pred računalnikom kaj stisnilo. nasmeh
Zigam, očitno si dedec v pravem pomenu besede in športnik, ki je duševno in telesno dobro natreniran in skuliran. Imaš skrite adute, kje se pridobijo minute. Na prvo branje odštekano razmišljanje, po drugi strani pa so bili v gorah tudi planinci z vso teoretično in praktično opremo, pa so danes že pokojni ali pa potisnjeni v invalidnost. Srečno in previdno še naprej - sreča je na strani pogumnih in ne na strani odštekanih. Žiga Maraž - uživaj! velik nasmeh
(+4)všeč
j.1. 02. 2020 19:26:15
Spoštovani Žiga! Bojim se, da marsikomu, ki ga še nima dovolj izkušenj, pošiljaš nepoštena sporočila o lahkotnosti in enostavnosti gibanja v gorah. Kaj pa če bo tvoje razmišljanje bral kdo, ki si bo zaradi nepoznavanja ustvaril napačen vtis o zahtevnosti in potrebnih znanjih in veščinah v gorah? Kaj če bo šel na turo, za katero bo mislil, da je popolnoma enostavna na enak način kot ti in se mu kaj zgodi? Boš vsaj sam pri sebi tudi ti nosil del odgovornosti?

"Pokličeš in plačaš kazen"? Se ti ne zdi ta navedba malce podcenjujoča do tistih, ki jih "pokličeš" in pridejo pomagat? Si morda pomislil, da ob tem ogrožajo tudi svoje zdravje, če ne celo življenje, spravijo v skrb družino, da o izgubljenem delovnem in prostem času ne govorimo. Menim, da tvoje stališče, da s plačilom nekakšne "kazni" nadomestiš tudi trud in odrekanje reševalcev ni na mestu!

Da se razumeva: nič nimam proti gorskemu teku in drugim aktivnostim z minimalno opremo, celo takšno, ki je v nasprotju s splošno priznano doktrino gibanja v gorah. Oprema sama ni garancija za varnost. Treba jo je tudi znati uporabljati in če pravilno ravnaš z njo, se nevarnost zanesljivo zmanjša. Sem pa odločno proti polovičnim informacijam: prikaže se le tisto, kar kaže na osebni uspeh. Vse ostalo, kar tudi poveča varnost, a je nepopularno - trdo garanje pri pripravah treningi, odrekanje, psihofizična pripravljenost, izkušnje, telesna teža, mladost, pa se skrbno zamolči in prikrije. Največkrat tudi neuspehi, kiksi in celo nesreče! Takšna izkrivljena resnica z lahkoto zavede nepozornega ali nepoučenega, da se po vzoru napisanega zaveden in nepripravljen loti nečesa, čemur ni kos. Posledice pa so lahko tudi tragične.

In da uravnotežim tvoje mnenje s citatom iz Gore in ljudje:

"V zadnjem času se čedalje več planincev odloča za vzpon v zasneženih gorah z uporabo derezic in smučarskih palic. Temu primerno se je povečalo tudi število nesreč zaradi zdrsa. Gorski reševalci ponovno opozarjamo vse planince, da je v zimskih razmerah, kot so trenutno v gorah, za varno hojo obvezna pravilna uporaba cepina in pravih derez.
GRS Tolmin Miljko Lesjak"

Še veliko lepih gorskih tekov ti želim, pa pozdravi prosim svojega tekaškega kolega Bojana! Njegov blog (tekaški, gorniški, astronomski in kar že vse ima) zelo cenim!


(+10)všeč
jax1. 02. 2020 19:43:11
"V zadnjem času se čedalje več planincev odloča za vzpon v zasneženih gorah z uporabo derezic in smučarskih palic. Temu primerno se je povečalo tudi število nesreč zaradi zdrsa. Gorski reševalci ponovno opozarjamo vse planince, da je v zimskih razmerah, kot so trenutno v gorah, za varno hojo obvezna pravilna uporaba cepina in pravih derez.
GRS Tolmin Miljko Lesjak"

Z dolžnim spoštovanjem do g. Lesjaka, tako trditev bi se spodobilo podkrepit s kako analizo. Meni se zdi trdit, da so za vse to krive derezice, malček pavšalno. Če nič drugega, bi se spodobilo kaj reči še o dveh potencialnih dejavnikih. Prvo - stanje snežne odeje - že dolgo ni bilo tako ledeno, kot je v zadnjih tednih - in drugo - zelo množičen obisk gora tudi kot posledica lepega vremena in prevoznih cest. Dokler si ne razjasnimo vpliva tega dvojega, mislim da je govorjenje le o derezicah malo na pamet.
(+15)všeč
mirank2. 02. 2020 18:46:26
Stol je bil danes v lepem vremenu res prava izbira. Snega je malo, strnjena snežna odeja se začne nad ruševjem. O opremi nebi razpravljal, čeprav se vidi marsikaj. Je pa res, da bi mi zelo prav prišle derezice na delu steze pod in nad Prižnico; zagotovo pa z njimi nimaš kaj delati na delu od koče direkt navzdol.
(+4)všeč
zavest3. 02. 2020 13:57:32
> "Reševanje v gorah je pa ob uporabi napačne opreme (vedno v mojem primeru) plačljivo, kar se zavedamo. Kje je tu problem? Pokličeš in plačaš "kazen", drži?"

A meniš, da gorski reševalci delijo takšno razmišljanje? Prav ti fantje in dekleta, ki ob nujnih klicih pustijo vse in gredo tudi sami zavestno tvegati svoja življenja? Zaradi nekoga, ki se je zavestno odločil biti lahkomiseln, ter se zanaša na mobilni signal in "sej bom plačal".

Kot da je to edini problem ... ne, Žiga, problem je takrat, ko zaradi tovrstnega razmišljanja v nepravih okoliščinah nastradajo še drugi. To pač ni IT, kjer lahko ob zajebu narediš undo ali redeploy mežikanje
(+8)všeč
iUnknown4. 02. 2020 11:01:30
Podpiram zigam.

Zdi se mi pa hecno, da kadarkoli se naši strokovnjaki razpišejo o verižicah, skoraj vedno se jim potem kdo ubije od teh izkušenih strokovnjakov. In to s popolno opremo.

Mislim, da je treba vedeti, kje in kdaj se uporablja prave dereze in kdaj te male dereze, ki jim "strokovnjaki" pravijo verižice. Za na npr. Veliko Planino zagotovo ne bom uporabljal velikih derez. Povsem dovolj so male. Čeprav je bilo zadnjo nedeljo vse prekrito z ledom, so male dereze povsem dobro prijele, prav tako pa nisem bil prav nič počasnejsi kot če bi bilo povsem kopno in suho.
(+3)všeč
VanSims4. 02. 2020 12:09:26
@zigam podpiram tudi jaz a pod nekaterimi pogoji oz. te pogoje naj upoštevajo tudi vsi njegovi posnemovalci. Pogoji pa so:

1. Hodi po osamljenih poteh, da s svojo neopremljenostjo in neznanjem ne boš ogrožal drugih.

2. Predno greš v hribe, obvesti reševalce naj te v primeru nesreče ne pridejo reševati oz. jih ne kliči in s tem ne spravljaj v nevarnost še njih.

3. Uzakoni naj se že enkrat, da stroškov nesreče (reševanje, prevoz, zdravljenje,...) ne plačujemo solidarnostno davkoplačevalci temveč se po vzoru večine zahodnih držav uvede sistem komercialnega zavarovanja za take primere.

BTW. tistim, ki mislijo, da bo potem vedno in vse plačala zavarovalnica, naj prišepnem, da ta v primeru ugotovljene malomarnosti, neopremljenosti in precenjevanja sposobnosti (tudi neizkušenosti) zavarovanca, ni dolžna izplačati kritja.

Pod temi pogoji pa lahko res zaradi mene dela kdorkoli kar hoče. Morda sem še kak pogoj izpustil, prosim dopolnite me.
(+17)všeč
jprim4. 02. 2020 12:24:24
No, zopet en, ki ga je vse polno hvale in samovšečnosti.
Hvalisanje se nikoli ne obnese.
Pa lep pozdrav,
Jelica
(+5)všeč
JusAvgustin4. 02. 2020 16:36:28
Ko nas pokličejo gremo. Nas ne zanima zakaj, kako, čemu in podobno. Tudi nismo tam da sodimo in ugotavljamo. Za to so pristojne druge službe. Nam je absolutna prioriteta prebiti se do poškodovanca in spraviti ponesrečenca do NMP ali mašine. Ostalo nas ne zanima.

Juš Avguštin, GRS Radovljica
(+41)všeč
jprim4. 02. 2020 19:43:32
Krasna izjava, spoštovanja vredna.
Se pravi leta naredijo svoje, da postane človek premišljen in spoštljiv.mežikanje
Lp!
(+9)všeč
čebejla4. 02. 2020 23:45:55
g. Juš Avguštin, en velik hvala vam in vaši ekipi,vsakodnevni heroji, ampak nažalost premalokrat omenjeni.!!! Upam, da vas ne bom nikoli potreboval, me pa veseli, da obstajete ljudje, vredni besede Človek!... za razliko od večine
(+8)všeč
Stran:123...6566676869...737475
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki