Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Svetovno prvenstvo v gorskem teku

Natisni
Bojan_A5. 09. 2010 21:59:52
Bilo je super, navijali smo za naše in tudi vse druge tekmovalce.
Poročilo s svetovnega prvenstva: http://bojanambrozic.spaces.live.com/blog/cns!ACD975034630F7FE!10544.entry

Open Race-a se nisem hotel potem udeležiti (oderuških 45 € je bila štartnian).

LP, Bojan
Svetovno prvenstvo v gorskem teku Dejmo Lucy!1
Svetovno prvenstvo v gorskem teku 2
všeč
tol7. 09. 2010 10:56:16
Kot Kamničana sem malo razočaran nad tvojim videnjem Kamnika, ampak OK.
Kje naj začnem?

Kamnik in turizem. OK stanje ni rožnato, ni pa niti tako slabo. Zakaj bi morali v vsak turističen del Slovenije vtikati neke ogromne hotelske komplekse?
Nadalje navajaš, da bi v KG dobili neokrnjeno naravo. V Kamniku pa ne? Kamnik je mnogo več kot Velika planina in Grintovci. Narave je veliko, verjamem, da je v Kamniku več neodkritih lepot in skritih kotičkov kot pa v KG. Ampak to je moje osebno mnenje.

Prenočitvene zmogljivosti.!? Si kdaj mogoče spremljal OI, kjer je nekdo recimo povzemal, da ima do prizorišča tekmovanja samo 25 kilometrov. Tebe pa moti oddaljenost, ki jo povezuješ s Termami Snovik in Kamnikom. Naj povem ta razdalja znaša 8 km. Kaj bi rad stopil iz megalomanskega hotela direktno na štartno črto? Tako si ti predstavljaš naravo? upam da ne.

Kamnik lahko s svojo raznolikostjo ponudi veliko več kot neko večje turistično središče/smučišče.

Kako pa veš, da vsem pašejo takšni veliko hotelski kompleksi. Jaz povezujem gorski tek z minimalizmom. In v tej smeri bi se moral razvijati Kamnik in njegova ponudba.
Veliki hoteli? NE! Ker jih je že drugje dovolj. Potrebno je ponuditi raznovrstnost in drugačnost doživljanja narave. Ta del turistične ponudbe je v SLO precej zanemarjen.

Si bil na predstavitvi reprezentanc v Središču Kamnika? http://kamnican.si/17693.html


Nadalje: prenos teka? Si se mogoče vprašal kako? Kako pokriti 12 km proge s kamerami, 3 različne lokacije štarta? GLede na to, da pač gorski tek ni ravno številka 1 od športa v SLO, tudi ekonomska računica nebi upravičila prenosa. Prenos stane in te sprašujem bi ti pokrival športne in ostale dogodke, ki bi ti povzročale samo minus v denarnici?
Verjamem da bi RTV lahko zagotovil dve kameri za prenos, ampak kako bi ta prenos zgledal?
Ena kamera v cilju in ena nekje vmes? S tega vidika ne moreš narediti zadovoljivega in zanimivega prenosa. Pač tako je.
(+2)všeč
klm7. 09. 2010 12:29:07
V okolici Kamnika je precej okrnjene in neokrnjene narave. Vsekakor so v okolici lepi kraji. Vendar da je Velika planina neokrnjena, se mi pa zdi pretirano. Glede na vso golazen, ki pride ob lepih vikendih gor pijančevat, scat in bruhat, ter številnih vikendaših, ki se pripeljejo na vrh z avtomobili, fekalije stresajo v najbližje vrtače...na srečo je Velika planina tako velika, da se vse tovrstna nesnaga porazgubi.
Ob lepem vremenu je tudi okoliška panorama tista, ki planino naredi privlačno. Žal pa tega niso bili deležni vsi tuji tekmovalci. Pač so bili za to prikrajšani. Prireditelj tega ni mogel odpraviti. Tisti dan se je vlekla megla tudi okoli vrhov nad Kranjsko Goro. Sicer pa se mi zastavlja vprašanje, na katerega od vrhov okoli Kranjske Gore naj bi tekli tekači? Velika planina je bila izbrana ravno zaradi tega, ker je omogočen dostop nanjo z avtomobili.
Resnici na ljubo je turizem v Kamniku še v povojih. K temu pripomore vrsta dejavnikov. Kot novopečeni Kamničan, sicer pa Radovljičan opažam veliko podobnosti med krajema (predvsem med starima mestnima jedroma), vendar je turistični utrip v Radovljici vsaj za stopnjo večji (čeprav tudi ne najboljši). Urbanistično Kamnik izgublja identiteto, oziroma so ga popolnoma degradirali že v bivši Yu, ko so v neposredni okolici starega mestnega jedra gradili razne tovarne, danes pa so to moteče, zapuščene, propadajoče stavbe, precej neprivlačne na pogled. Morebiti bi veljalo v prihodnosti katero od njih spremeniti v hotel ali hostel, ali ga pač na njenem mestu zgraditi. Ampak to je že stvar, ki spada v drugo rubriko.
Menim da je bilo SP v gorskih tekih izpeljano korektno in dobro. Pretirane pozornosti pač ni moglo pritegniti, saj je tovrstna atletska disciplina pri nas še precej v povojih (sistematičnega treninga oziroma razvoja tovrstnih atletov pri nas praktično nimamo, razen nekaj izjem), kar pa bo glede na precej klavrno stanje v naši atletiki - naj mi kdorkoli oporeka, vendar da danes nobeden od naših "vrhunskih" atletov ne preteče 10 km pod 30 minutami ali maraton pod 2:20 min. zgovorno govori o tem - ostala še naprej bolj ali manj rekreativna veja oziroma disciplina.
všeč
Bojan_A7. 09. 2010 13:15:40
Saj, nisem rekel da je bila prireditev organizirana slabo. Pravim, ravno nasprotno - da je bila organizirana zelo dobro.

Hočem povedati pač da bi bilo take prireditve precej bolj smiselno organizirati v krajih, kjer praktično vse že je. Zato pa je svetovni pokal v smučanju v Kranjski gori in ne na Krvavcu, kjer spet v okolici ni ničesar.

Se pa s Klemnom popolnoma strinjam da bi bilo v KG težko najti pametno progo za tekmo. Zato sem dal KG, kot "naprimer". Imamo še druge razvite kraje kot so Mariborsko Pohorje, kjer bi pa proge bile.

Prenos tekme bi bil izvedljiv. Če lahko smukaško progo pokrijejo s kamerami, bi tudi tekaško progo lahko.

všeč
micamaca7. 09. 2010 13:20:44
Kje imaš pa na Pohorju kaj primernega za gorski tek? Kdo ne razume besede "gorski"? Pohorje je bolj hrib kot gora, vsaj zamezmeden
všeč
tol7. 09. 2010 13:28:38
Bojan A glede prenosa.

Smuukaško progo pokriješ v 50% s kamero, ker tekmovalci štartajo na časovni interval, ki je takšen, da drugi štarta ko je še prvi na progi.

Proga je odprta in s kamero lahko dosežeš tudi do 500 metrov terena.

Ne predstavljam si kako bi pokril tekaško dirko v gozdu, kjer štartajo vsi na enkrat. To je zelo težko verjemi v spustu z gorskimi kolesi je Svetovni pokal pokrit s kamerami v 30 % proge, če ne celo manj, ker pač gozd ovira pogled kameri. Pa še vseeno je drugače ker je štart posamezen in ne skupinski.


všeč
Bojan_A7. 09. 2010 13:29:41
LOL: Kje pa piše v pravilih WMRA da mora biti gorski tek ravno v "gorah"? Tudi Gradišče ni ravno neka blazna gora, pa je bila tekaška proga nanj čist super. Drugo leto, ko bo svetovno prvenstvo v teku gor-dol, pa se itak ponavadi teče v krogih, z navadno le 100 ali 200 m višinske razlike.


všeč
micamaca7. 09. 2010 13:46:39
Vem.Samo Pohorje je pa še manj blazna gora kt Velka... vsaj višinska razlika od Stahovce (oz. Stranj) do Velke je večja, cca. 1100 m.
všeč
BT887. 09. 2010 14:10:17
Micamaca a si že bla kdaj na pohorjuzavijanje z očmi mislim da so klančine kar zelo hude haloooo folk
všeč
gams447. 09. 2010 14:52:24
bojan ti si pa model da ti ni para tu pišeš vse sorte pa šimfaš skoda ti je bilo tistih par evrov za open.kaj pa misliš vse prostovolce ki so garali 3 dniod šole pa do planine ki so dali dopuste svoj čas da je v nedeljo tek uspel v polni meri.veš govoriti je lahko nekaj naredit pa teško.škoda da nisi prišel pomagat pa bi videl kako in koliko truda je bilo vloženega pa ni noben nč jamral.vedi pa to če bi vsak ki je delal prostovolno zahteval kar koli tega SVETOVNEGA PRVENSTVA NE BI BILO. pa brez zamerenasmehvelik nasmehzmedenjezik
všeč
micamaca7. 09. 2010 15:10:53
BT88: Ja, z biciklomcool

gams44: se strinjam s tabo. Iz prve roke vem, da je ogromno članov KGT Papež celo leto garalo in prostovoljno pomagalo pri organizaciji celotne tekme, da ne omenjam ostalih prostovoljcev.Stranjski gasilci, ki so vsi prostovoljci, pa so celo nedeljsko dopoldne urejali promet in se trudili, da bi vse potekalo gladko.
všeč
BT887. 09. 2010 16:04:55
Ma vem da so vsi pridno delali ali ste in vse pohvale sam štartnina 45€ je pa res mal huda.Organizirajo tudi drugi dirke sam zavijanje z očmi.Sam kaj se pa dobi za teh 45€ al smo spet na gorenjskem 15€ štartnine in čajček.V Italiji se dobi v vrednosti štartnine dres ali pohodne palice oz. darilno vrečko pri nas je minimum majica npr.Črna prst v soboto stol za kampiranje topel obrok pijača po izbiri kapo dol ali leta poprej pohodne palice spalna vreča vprašanje je ali delamo tek za zaslužek ali za tekače Gorski tek sobote mala gora letos opisan v časopisu kot mala ohcet ampak ljudje so naredili zadevo z dušo vsa čast.
všeč
Bojan_A7. 09. 2010 16:12:43
Brez prostovljcev teka ne bi bilo niti v načrtih - to je dejstvo. Bilo jih je okrog 400.

Sry, ampak meni (sem študent) je 45 € preveč. Za štartnine že tako veliko denarja zmečem in probam biti pri tem racionalen. Pa ni edini razlog da nisem tekel denar, tudi zjutraj se nisem počutil preveč dobro in sem se šele takrat nastopu odpovedal. Še dobro da je v Slo demokracijai in lahko počnem kar mi paše. Zato sem pa lahko užival v navijanju za (naše in tuje) tekmovalce.
všeč
klm7. 09. 2010 18:03:40
Z Bojanom se strinjam. tolikšna štartnina je tudio mene skoraj na školjko poslala, čeprav je bila v predprijavi "zgolj" 30 eur. štartnine v tujini so primerljive, vendar je tudi sponzorska pokritost neprimerno večja.
Kar pa se Tv prenosov tiče: če televizijsko ni pokrit niti vsakoletni mednarodni (evropski?) atletski miting v Celju, kako za vraga po potem TV prenašala "tretjerazredno" tekaško tekmovanje v teku navkeber!? realno poglejmo v kakšnem stanju je naša atletska zveza, realno poglejmo kaj vladajoči v omenjeni organizaciji storijo za njejo popularizacijo. Samo poglejmo rezultate naših vrhunskih atletov. Rezultatsko tonemo v ozadju evropske atletike, da ne govorim o svetovnem nivoju, vendar se z isto težavo srečujejo tudi naši sosedje Hrvati, ki pa imajo na srečo Blanko Vlašić.
in če ni tovstnih prenosov atletskih mitingov, kako bomo potem prenašali nek Sp v gorskem teku. O.K.: za Jolando Čeplak so ljudje že slišali, pa seveda za Kozmusa; on je v bistvu dajal lažni občutek da je naša atletika na nev kako visokem nivoju - pa je bil le zlata izjema kot Blanka pri naših ssosedih. Kdo za vraga izmed razcvajene povprečne slovenske publike je že slišal za Zarnika, pa Kosovelja, pa Aliča ali pa navsezadnje za Ambrožiča!?
seveda bi se dalo celotno progo lepo prenesti prek malih zaslonov, samo nikakršnega medijskega zanimanja za to ni in ga glede na različna stanja, tudi pri AZS, še nakaj časa ne bo. Žal.
všeč
ljubitelj gora9. 06. 2013 12:49:02
Živ.Mene pa zanima kakšn tempo imate tekači, kolk naredite v eni uri višinske razlike.
všeč
klm9. 06. 2013 15:41:42
Na to vprašanje je praktično nemogoče zadovoljivo odgovoriti, namreč hitrost je odvisna od več dejavnikov; naklonine pobočja, podlage, trenutnih razmer itd. Zgolj nekaj primerov: tek k sv. Primožu nad kamnikom. izmerjena razdalja je 3,4 km, s 382 m vzpona: Sebastjan Zarnik je ob rekordnem teku 15:42 mn, tekel v povprečju 4:37 min/km. drugi primer: J. Wyatt, rekorder teka na Grintovec s 1:15:42 h je tekel 7:47 min/km, oziroma preko 1500 višinskih m v 1h!
Soliden gorski tekač v 1h opravi preko 1000 višinskih m (v primeru Grintovca so vsi tisti, ki so na Kokrsko sedlo pritekli pod 1h, do tam opravili s skoraj 1200 visinskih m.
Navsezadnje je treba dodati, da pri veliki večini udeležencev težko govorimo o gorskih tekačih kot pravih tekačih, namreč večji del vzpona dejansko hodijo in ne tečejo!
(+1)všeč
Bojan_A9. 06. 2013 18:09:42
Povprečno na tekmi v gorskem teku večino časa teče samo prvih pet tekačev, ostali hodijo. Smisel gorskega teka je pač kar se le da najhitreje premagati progo, ne glede na slog - tek ali hojo.

Pri vertical kilometrih kjer se v le dveh kilometrih proge premaga 1000 m višinske razlike, se pa itak hodi skorajda ves čas. Tempi pa so ubijalski - okrog 1900 višincev na uro.

V splošnem velja to, kar sem povedal že velikokrat. Tek je vedno hitrejši od hoje. Vendar za tek porabiš bistveno več energije, kot za hitro hojo. Bolj kot se nakloni povečajo, manjša je razlika med tekom in hojo. Zato sam na tekmah raje krajše strme odseke proge prehodim, da privarčujem moči za kasnejši napad.

Če premagaš v eni uri in 10 minutah 950 višincev, je to tempo zgolj 800 višincev na uro, kar zmore skorajda vsak - tudi starci in majhni otroci. Za primerjavo- na letošnjemu Teku na Roblek je 74-letni Janez Ambrož s 960 višinci opravil v 1 h 9 min 55 s. Sam sem tekel 41 min 45 s (moj daleč najslabši rezultat) povprečno s tempom 1390 višincev na uro. Simon Alič pa je ob svojem rekordu proge tekel nekaj nad 1500 višincev na uro.
(+2)všeč
ljubitelj gora9. 06. 2013 22:03:32
Kolk pa si največ v enem dnevu naredil višinske razlike, mene začne ˝pobirat˝pri okol 3000 višinske, ker od same vode, frutabel (zaenkrat so mi še najboljše) me zmatra, izčrpa. Moj ITM je okol 25.
všeč
redbull9. 06. 2013 22:12:22
od vode ne boš dolg
všeč
ljubitelj gora9. 06. 2013 22:14:06
Vodo pijem že vseskozi.
všeč
redbull9. 06. 2013 22:17:16
sj je najbolj zdrava,,energije ti pa ziher ne da, oz. te ošohni( po domač povedan)
(+1)všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki