Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Italija / Ostala gorovja - Italija / Pot Ameglia - Tellero

Pot Ameglia - Tellero

Natisni
VanSims10. 11. 2011 19:45:03
Kraja Ameglia in Tellero se nahajata na skrajnem jugovzhodu Ligurije, čisto pri meji s Toskano. Blizu oz. čez Zaliv poetov je znameniti kraj Portovenere(pod Unescom), v istem zalivu se nahaja pristanišče La Spezia, blizu pa so tudi znamenite Cinque Terre kamor mi žal ni bilo dano iti. Pa ne zaradi poplav, ki so tam kak teden dni prej pustošile(vseh pet vasic razen Vernazza, kjer je bilo najhuje je dostopnih z vlakom, znamenita Sentiero Azzuro pa je pretrgana le na enem delu, ki se ga da tudi obiti z vlakom) temveč zato ker je ravno zadnji dan ko sem načrtoval obiskati Sentiero Azzuro, spet močno deževalo, da so bile zaprte vse šole, noč prej pa se je zgodila tudi tragedija v Genovi kjer je umrlo šest ljudi.

No, dva dni prej, ko je bilo vreme še lepo sem se odpravil na v naslovu omenjeno pot. Pot je lepa, kondicijsko in tehnično nezahtevna(kondicijsko morda malo bolj v obratni smeri a se da temu izogniti s tem da se del poti nazaj peljemo z busom - glej link spodaj) in pa predvsem kratka(1h v eno smer). Pot je primerna za družine, otroke, pse,...

Oba kraja sta zelo lepa, čeprav sta bila izven sezone malo opuščena a morda je še bolje tako. Link do opisa poti: http://www.apathtolunch.com/2011/06/brides-walk-ameglia-to-tellaro.html

Iz Ameglie se najprej v pol ure dvignemo do sedla med obema krajema t.j. do vasice Zanego. Vzpon je blag. Po prečkanju ceste se spustimo proti Tellaru. Takoj na začetku spuščanja že zagledamo morje in Zaliv poetov(imenovan po Byronu in Schelleyju, ki sta tam dopustovala - slednji se je na svojem dopustovanju pri povratku iz Rima v viharju smrtno ponesrečil). Sledi še kake pol ure spusta do Tellera. Nazaj je do Zanega kot rečeno vzpon malo strmejši a tudi še zmeren.

Ob poti vidimo tipične mediteranske hiše, mediteransko arhitekturo, obdelovan terasast svet, obalne klife in predvsem lep razgled na Zaliv poetov.

Poleg omenjenih dveh krajev in Portovenera sta tu še dve lepi mesteci Lerici in San Terenzo, blizu pa so kot rečeno tudi Cinque Terre, v zaledju pa še nekaj lepih mest(Sarzana, Castelnuovo, Ortonuovo ter arheološko najdišče Luni). Obalna mesta in sosednje hribe povezuje mreža lepo označenih planinskih poti(to manjka pri nas v turističnih krajih) in ta izlet še zdaleč ni edini ki ga lahko tam naredimo.

Pot Ameglia - Tellero Glavni trg v Ameglii1
Pot Ameglia - Tellero Cerkev v Ameglii2
Pot Ameglia - Tellero Pogled na Ameglio s poti3
Pot Ameglia - Tellero Terasast svet ob poti4
Pot Ameglia - Tellero Zanego5
Pot Ameglia - Tellero Pogled na Tellero s poti6
Pot Ameglia - Tellero Tellero7
Pot Ameglia - Tellero Kapelica ob poti8
Pot Ameglia - Tellero Lerici9
Pot Ameglia - Tellero Lični smerokazi, ki označujejo planinske poti10
Pot Ameglia - Tellero Portovenere11
(+2)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki