Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Covid-19, Ukrajina

Natisni
milesdavis5. 12. 2020 10:38:02
Dr.Potočnik
Na urgenci jih danes spet veliko čaka na sprejem, oddelki seveda polni. Številke pozitivnih so podcenjene, stanje na terenu še ne kaže izboljšanja.
Prihaja precej (ponovnih) poslabšanj in pljučnih embolij po covidu, tudi mladi. Ne poslušajte potrčev in čordičev, stvar je resna.
S takim nepoštenim medijskim poročanjem bodo ljudje mislili, da ukrepi zares ne veljajo. In jih bodo še manj upoštevali. Pričakujte še več okužb.

Dr. Simoniti
V manj kot 24h je na našem Covid oddelku, enem od štirih navadnih v bolnišnici, umrlo 5 oseb. Pet. In vedno bolj vidimo grozne posledice bolezni pri sicer mladih, ki bodo ostali invalidi. Potem pa pridem iz dežurstva in spet odurne cifre. Besen in žalosten sem.
(+6)všeč
dprapr5. 12. 2020 10:42:48
Včasih so rekli, da človeka spoznaš, ko si z njim v navezi. Še kako to drži.
Podobno je sedaj, čeprav nimamo možnosti naveze.
(+6)všeč
andi25. 12. 2020 14:30:04
Zgoraj je piotr omenil 100 dnevni izziv z masko. Ker sem vsaj polovico časovnice zadnjega in verjetno podobno prihodnjega leta preživel z masko na obrazu, lahko mogoče še jaz ponudim izziv za novo leto. Izziv: sto dni brez naštete stvari.
Senilni Joe - lepotna operacija in pogovor z mladoletnico
Nori Donald - pojavljanje v javnosti
Janez - twiter
Jelko - država republike Slovenije misli namesto vas
Matej - mama in osem kolesnik
Muka Lesec - so mi rekli tovariši
Kahrl - uporaba črke r in politika
Tanja - kdo bi vedel, nekaj ji je pa že pomembno
Alenka - angleščina
Zmago - fejkanje nacionalnega zanosa
Marjan - baba, šporhet in biti ali ne biti premier
Zdravko - šelestenje turističnega denarja
Z lepimi željami, mogoče pa karantena teh ljudi na teh področjih pokaže dober vpliv tudi na področju epidemije. Ali pa vsaj pristne skrbi za množice, ki so jim zaupane v oskrbo. Mi navadni si bomo med seboj že pomagali, empatije je zadosti še za vsaj deset let epidemije.
(+5)všeč
jax5. 12. 2020 18:15:06
primoza
Odlično. Sanjska ekipa. Čim več takih, pa se nam obeta podaljšanje ukrepov. Samo vernike chem trailov, ploske zemlje in čipov Billa Gatesa ničesar ne ustavi. Verjetno najbolj očitno znamenje degeneriranosti zahodne civilizacije.

Evo, pa imamo. Vsi, ki dvomimo o opuščanju pridobitev stoletnega boja za svobodo in demokracijo, smo sedaj teoretiki zarote in zagovorniki ploske zemlje. No, bom jaz povedal, kako stvari stojijo. Jaz sem se vedno imel za zagovornika zdrave pameti. In jasno, chemtrailsi, ploska zemlja in množično čipiranje niti slučajno niso v skladu z zdravo pametjo. Ampak:
- ravno tako ni v skladu z zdravo pametjo čepenje v občinah in gužvanje na Šmarnih gorah, Sabotinih in Piramidah,
- zdrava pamet nam poleg tega govori, da se bodo otroci na prvem snegu pač igrali in je to najbolj normalnega, čeprav je Kacin nad tem šokiran. Dogajalo se je tudi v vojnah,
- zdrava pamet nam govori tudi, da ga bo mladina pač žurala, pa naj ji to še toliko omejujemo. Življenje najde svojo pot in žurali so ga tudi na frontah. Trditi, da lahko to preprečimo, je nekaj takega kot poskušati doseči, da reka ne bi tekla v morje,
- ravno tako nam zdrava pamet govori, da se bo administrativno ustavljanje gospodarstva povzročilo množično revščino, trpljenje in tudi smrti (gospodarski propad ob propadu Sovjetske zveze je v Rusiji povzročil skrajšanje življenjske dobe za 8 let. To gotovo ne bo uspelo nobenemu, še tako hudemu virusu),
- prav tako nam zdrava pamet govori, da bo odrekanje možnosti za šolanje pri otrocih v najobčutljivejšem obdobju mladosti imelo trajne posledice za njihov nadaljnji osebnostni in kognitivni razvoj,
- in konec koncev, zdrava pamet nam govori tudi, da vsako leto v sezoni respiratornih obolenj nekateri tudi umrejo. To, da je ta sezona hujša od prejšnjih (kar je, o tem pričajo podatki) ne pomeni, da ne bo minila. In ni treba govoriti o žrtvovanju starejših, ker ob ukrepih, ki smo jim priča, gre pa za žrtvovanje tistih iz prejšnjih dveh alinej.
Evo, toliko o teorijah zarote in zdravi pameti.
(+20)všeč
dprapr5. 12. 2020 19:18:26
Ja, jax, imeli smo celo obdobje, ko so mladim, po opravljeni maturi, prekinili študij v najbolj rosnih letih, da bi lahko z ašovčičem kosili zelenice. Eni imajo še zdaj posledice.nasmeh
(+7)všeč
redbull5. 12. 2020 20:38:21
Bog pomagi Primož, tebe je pa res tale Covid čist zasukno. Glede hribovskih objav si čist super, tudi če me vsepovsod boš blokiral, vseeno rad pogledam- ampak tole glede tega virusa boš pa moral kakšno močno tableto pojest
(+7)všeč
lino5. 12. 2020 20:45:40

Drago, vidim, da si zelo ponosen, ker si lahko služil domovini. Branil si domovino pred sovražniki. Verjetno se ti je tudi država dostojno oddolžila za tvoj prispevek k obrambi. Vsaj beneficirano dobo so ti sigurno priznali. Svaka čast! nasmeh
(+2)všeč
dprapr5. 12. 2020 21:43:38
Lino, ne boš verjel, res so mi jo priznali. Pa ne tisti del z ašovčiči. To ni bila moja generacija, so bili mlajši. Vidim, da o tem ne veš veliko. nasmeh
(+7)všeč
Mcgiver6. 12. 2020 09:40:47
Primoza, oprosti ker nisem takoj odpisal, sem imel namreč vklopljen "butelj filter" in nisem videl tvojega odgovora. Praviš, da je treba upoštevati "glas ljudstva". Zakaj misliš, da je ta glas primerljiv s tvojim. Aja zato ker si ti najpametnejši in pametni razmišljajo kot ti. In ne, ne spadam med to eno tretjino, ki se ne drži ukrepov. (kot ti stalno nabijaš) V trgovino hodim dvakrat mesečno, sprehod po gozdu, dnevno brez maske, roke razkużujem (pa ne z brezstičnim aparatom) drużim se pa sploh ne, ker nimam volje, misli poizkušam zaposliti z vsem drugim, razen z epidemijo. Ker gre pa gospodarstvu tako čudovito, kot ti praviš, sem pa že pet tednov na čakanju!!!! Ali upaš priznati, da delaš od doma za 100% plačo?
Še dobro, da imamo slike in spomine na opravljene podvige, ter upanje, da bo enkrat bolje, saj bi bila drugače situacija za psiho pogubna.
dprapr travo kosit z ašovčičem, je bil luksuz in veselje, 40 metrski hodnik na kolenih čistiti z radirko, malo manj....velik nasmeh (iz prve roke)
Pa en lep, čeprav deżeven dan želim prav vsem, ne glede na to kako razmišljajo.
(+17)všeč
andi26. 12. 2020 14:04:46
Primož, malo se bom potegnil nazaj. Mogoče na kakšnem zelo ozkem področju, sicer pa težko v kategoriji, v katero me uvrščaš. To je samo moje osebno mnenje - nekateri ljudje se med seboj lahko pogovarjamo, nekateri se imamo med seboj radi, drugi se ne moremo pogovarjat, videt ali pa se celo sovražimo. Pa kaj potem. Forum in svet je prevelik, da ne bi sobivali. Že na forumu je lepo videti, kako se nekateri ljudje skozi leta spreminjajo na boljše. Še eno moje osebno mnenje, potem pa neham filozofirat. Modrost se skriva v množici nasvetov. Ne nujno tistih, s katerimi se strinjaš ali ki so pravilni. Te pa uravnotežijo in na dolgi rok peljejo v napredek. V nasprotnem primeru (blokiranju) ostaneš sam. Na veliko področjih pameten, marsikje popolnoma inkompetenten. Spodaj je še nekaj mojih privat pogledov na vprašanja glede Covid debate. Če jih kdo ne želi brat ali se z njimi ne strinja jih komot preskoči. Vsem zdrav december!


Nasveti, ki jih je navedel v slikah Primož so seveda smiselni. Kaj češ tukaj še zraven dodat.
Ali verjamem v njih in se jih uspem držat kolikor gre - večinoma ja.
Ali verjamem v medijsko gonjo proti eni tretjini, groznim otrokom in mladim, zaklepanju v hiše in na barje, rušenju te ali one opicije (kar jim pač bolj paše) - ne.
Mladi zdravniki - sicer zanimiv pristop, pa v marsičem podoben twitanju politično usmerjenih mladih zdravnikov. Medijsko pojavljanje, malo neposrednih izkušenj z bolniki in hitro zapletanje v prepir, če se kdo s čim ne strinja.
Medijsko izpostavljeni zdravstveni strokovnjaki - vsekakor vodilne slovenske reference tega področja. Po drugi strani ponovno zelo malo neposrednega dela s Covid bolniki, pa še to v najboljših skafandrih, ki so edino res preizkušeno sredstvo proti prenosu virusa (prejme ga cca 1/100 delavcev).
Glede preventive prenosa - kako bo navaden človek dosegel menjat navadno masko na 2 uri, ker je drugače vse skupaj podobno čistoči računalniške tipkovnice, ne vem.
Na kratko - situacija je resna, zelo zahtevna in zelo težko obvladljiva. Ostalo smo pa že napisali po stokrat. Osebno 2 tedna nazaj to, kar še danes drži - da ukrepi po dveh tednih niso veliko spremenili. Ne nujno zaradi nas neubogljivih smrtnikov. Da in tudi zaradi velike virulence virusa v našem bazenu. Kljub temu bomo zaradi decembra odprli vse, kar je v kapitalizmu nujno.


(+5)všeč
jax6. 12. 2020 14:35:38
No, glede na to da sem bil izzvan ... no, intelektualec, to je tako zlorabljena beseda. Recimo, glede na to da imam univerzitetno diplomo humanistične smeri, bi bil v nekem smislu lahko res. Niti slučajno pa se poklicno ne ukvarjam z mnenjskim voditeljstvom.
Kar pa se tiče tvojih navedb iz prejšnjega posta, pa - no, saj se je z marsičem za strinjat. Sem pa opazil, da si v zadnjem času precej zaostril svoja stališča in začel zagovarjat popolno ustavitev življenja (da mi ne boš rekel, da govorim na pamet - tvoj post z dne 21. 11.). Glede tega pa pač ne morem mimo tega, da ob tem, da trdiš, da bi bilo treba ustaviti vse, še vedno pridno objavljaš poročila s svojih družinskih pohodov. Ja, res je - v skladu s trenutnimi ukrepi to ni prepovedano. Ampak če trdiš, da je v tem trenutku edina možnost, bi bil pa lahko tako konsistenten, da bi se je tudi sam držal. Pa se je očitno ne.
Se pa zelo ne strinjam s tvojim počeznim pljuvanjem po ljudstvu. Ljudje so pač Gaussova krivulja in tega ni še nikomur uspelo spremeniti (in bodimo iskreni, poskusi množičnega spreminjanja ljudstva so imeli v zgodovini praviloma zelo tragične posledice). In s protikoronskimi ukrepi je tako kot z vsemi ostalimi - imel boš majhen delež ljudi, ki se jih bo držala do pike, majhen delež ljudi, ki jih bo popolnoma ignorirala, in veliko večino nekje vmes. Jasno je, da ob ustreznem pristopu lahko komplianco tudi izboljšamo, ampak prvič, to gre le do neke mere, in drugič, to je vselej stvar oblasti, ne ljudi.
Pa še to: vsekakor podcenjuješ stranske učinke ukrepov na ustavitev gospodarstva in brezposelnost. Empirično je bilo že ugotovljeno, da imajo daljša obdobja brezposelnosti in revščine na ljudi trajne posledice, ki se kažejo tudi, ko se situacija naposled umiri. Kažejo se v dolgoročno slabšem materialnem stanju, slabšem zdravstvenem stanju, tudi večji smrtnosti. Skratka, zna biti da podcenjuješ ta efekt tudi na umiranje ljudi.
In še nekaj - ne morem se znebiti vtisa, da če bi se ta virus pojavil enkrat pred 30 ali 40 leti, ko še ne bi imeli na voljo PCR testa, bi se pač govorilo o neki "čudni gripi", za katero bi ogrožene skupine umirale v nekaj večjem številu, življenje bi šlo naprej bolj ali manj normalno, ukrepi bi se zvedli na omejitve množičnih prireditev in morda zaprtje šol, potem pa bi šlo mimo in bi živeli dalje. In žal v tem trenutku ne vidim boljše možnosti - čim bolj zaščitit ogrožene skupine, sprejet razumne omejitve, ki bi zadevale predvsem situacije, kjer je možen množični prenos, in čakat da mine ali pride cepivo. Preprosto ne vidim možnosti, da bi bil restriktivnejši pristop lahko bolj učinkovit, če upoštevamo tudi vse stranske učinke.
(+5)všeč
Mcgiver6. 12. 2020 14:54:07
andi2, s tabo se v zgoraj omenjenem popolnoma strinjam, še posebno o komunikaciji in osebni rasti.
primoza, pod glas ljudstva jaz razumem večinsko mnenje ljudstva neke skupnosti (države), kar naj bi v pomenu besed tudi pomenilo.
jax tudi s tabo se popolnoma strinjam, le da jaz ne bi tako lepo napisal.....zadrega
(+4)všeč
jax6. 12. 2020 15:02:04
Problem je v tem, da so odločitve o družbenih ukrepih pač - politične. In ni se treba slepit, da niso.
Skratka, strokovni konsenz praviš. Katere stroke pa? Že pri medicini je problem. Vsaj v Sloveniji so najglasnejši razni infektologi, pa pulmologi, pa celo kaka pediatrinja, ko pa epidemiolog (ki bi bil striktno vzeto najbolj kvalificiran) javno izrazi samo rahel dvom, je pa hitro utišan. Ampak stvar je treba zastaviti širše. Če govorimo o "glasu ljudstva", bi imeli svoje za povedat tudi ekonomisti, pa pravniki, pa psihologi, pa sociologi, pa pedagogi, pa najbrž še kdo. In - face it - ne, tu ni konsenza, gledišča različnih strok so različna. Tako da, tu je potrebna debata, končna odločitev o ukrepih pa je lahko le politična, pa naj se politika še tako skriva za "stroko" (pač tisto stroko, ki ji ustreza).
(+6)všeč
Mcgiver6. 12. 2020 15:12:30
Sedaj ko sem še enkrat prebral, vidim, da si ta "glas ljudstva" različno razlagava.

Moram priznati da sem tvoj zapis bolj površno prebral zaradi napake podvajanja: "Tako se je tudi tu dobro tudi tu zanesti na dobro delujoč "glas ljudstva" ........
(+3)všeč
andi26. 12. 2020 15:26:42
Mislim da je jax zadel žebelj na glavo glede konsenza. Rahlo kuštrav epidemiolog je tudi meni osebno še najbolj razumsko pozval k pameti. Pa bil seveda preslišan, ker potem mediji nimajo za objavit nečesa, glede česa bi se lahko mi raja kregali, klikali in kazali s prstom na krivca. Pa saj tudi vsi vemo, da je bil nekaj sto let nazaj strokovni konsenz odvisen od religije (vera), pa potem od religije, ki je trdila da to ni (ateizem), pa nazadnje od znanosti, ki pa je vse preveč pogosto brez hrbtenice, ker imamo vsi radi kakšen javen aplavz, spomenik in modro kuverto. No, obstaja pa še večkrat omenjena Kitajska, ki sicer zelo učinkovito zavre širjenje virusa (aplavz), si pa potem hitro spregledan v številkah, tudi če si umrl zaradi Covid ali bil zaradi njega poslan v prevzgojno taborišče (tišina).
(+3)všeč
Mcgiver6. 12. 2020 17:35:10
primoza sem vesel, ker vidim da se da tudi s tabo lepo in umirjeno komunicirati in da se vsaj v nekaterih stvareh strinjamo. Ja včasih je treba žogo umirit. LP nasmeh
Na vprašanje mi pa nisi odgovorilzavijanje z očmi
(+1)všeč
Mcgiver6. 12. 2020 19:17:32
Hvala, samo za prva dva stavka. O ostalem pri tebi itak ne dvomim.....velik nasmeh
(+2)všeč
pohodnik386. 12. 2020 23:37:33
Meni osebno pa se zdi vsaj tako kot imam občutek bo to še trajalo in trajalo in trajalo sploh če bo tak pristop kot ga ima sedaj NIJZ.Zgleda prav amatersko....da podam dva primera v našem podjetju kjer je 14 zaposlenih 11. novembra prvi primer potrjen Covid-19.Vsi ki smo bili z njim v stiku delamo normalno naprej.Jaz nisem imel nobenih simptomov le malo so me noge bolele.Zdelo se je malo neobičajno ampak ja morda utrujenost od dela.Drugi sodelavec tudi v stiku z ukuženim dela dalje nihče ni rekel da moremo ostat doma nobene odločbe ali kakega dokumenta glede tega.
14. novembra drugi primer potrjen Covid-19 sodelavka v pisarni pa tudi druga sodelaka v pisarni ni ostala doma saj ni dobila nobene odredbe da mora ostat doma.20.november še 4 potrjeni primeri Covid 19 tako da smo v firmi ostali samo štirje ki smo še delali plus pisarna in vodstvo.Dobili smo samo kao sporočilo da se naj opazujemo glede simptomov to je pa tudi vse.Kaj pa če je kdo drug imel Covid pa niti ni vedel ker v tem obdobju itak kdo malo zakašlja ali kihne....Podobno še eno pšodjetje kjer je zaposlen moj sosed v pisarni ravno tako sodelavka pozitivna na Covid 19 in ni rabo doma ostat v izolaciji saj ni dobil nobenega dokumenta ki bi mu to narekoval.Drugi primer pa ravno nasprotje pred dvema dnevoma berem na FB ko je prijateljica oznanila da mora ostat doma v karanteni ker je bila v podjetju kjer dela v stiku z okuženo sodelavko.....zanimivo.Pa tudi testirat se nismo mogli kar je bila prošnja našega direktorja saj je bilo pol podjetja okuženega odgovor Mariborskega NIJZ-ja pa je bil da če ni simtomov je brezveze ker bo negativen test.
1
(+5)všeč
damijanp7. 12. 2020 07:59:52
@pohodnik38 Kolikor vem, mora ob okužbi zaposlenega delodajalec obvestiti izbranega zdravnika medicine dela in ta odredi izolacijo. Najprej je te odločbe o izolaciji izdajal NIJZ, ampak se je to potem spremenilo.
(+2)všeč
zokipoki7. 12. 2020 08:04:10
Temu se reče kapitalizem.
(+5)všeč
Stran:123...3132333435...371372373
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki