Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Splošni pogovori / Slovenski slapovi vodotokov

Slovenski slapovi vodotokov

Natisni
turbo22. 08. 2022 11:21:35
Branko, sedi ena velik nasmeh
Prvo fališ parkomat v Zajnci, kazen bi znala biti visoka, če bi bila kontrola, potem pa še slap. Beli potok ni v zatrepu Zadnjice nad Utrom, temveč blizu spodnje postaje tovorne žicnice do Pogačnikovega doma. Priteče v Krajcarco tam, kjer je bilo staro parkirišče. Spodaj je čudovit slap, Belopotoški slap oziroma Pinja po domače. Škoda, da si slapu nazaj grede niste ogledali, pravzaprav sta dva, spodnji in zgornji, pod spodnjim je krasen tolmin, ki kar vabi k osvežilu. Samo četrt ure stran od markirane poti, med sestopom, če pri Borisu zaviješ desno in greš mimo ličnih hišic do struge in po njej do tolmuna nasmeh

https://www.burger.si/Slapovi/Posocje/Trenta/Zadnjica/Zadnjica.htm
(+3)všeč
velkavrh22. 08. 2022 11:50:59
No turbo, saj vendar nismo v šolo, da bi dobivali cveke.

No na zemljevidu Zahodni Julijci sem nekako razbral, da bi bil to bilo utegnilo biti slapišče Belega potoka .Očitno gre za drug vodotok.Na zemljevidu Zahodni Julijci ne razberem za kateri vodotok gre , Tudi pot čez Komar je označen samo črno črtkano,čeprav gre za označeno pot. Vojaški zemljevid je bolj natančen-žal imam samo vojaško topografsko karto -Julijske Alpe -Vzhod , ki ne zajame celotne Zadnjice . Je pa Komar označen pravilno-s rdečo črto-tako so na tem zemljevidu ozančene vse označene poti neglede na zahtevnost.Verjetno pa imam tudi že malo zastarele zemljevide .Že lani sem nameraval kupiti ta nove plastične zemlevide , ki se ne strgajo. Jih bom pa drugo leto.

turbo lepo , da me opozarjaš na moje napake oziroma na moje neznanje .Za vsak dobronameren nasvet in opozorilo sem zelo hvaležen.
všeč
turbo22. 08. 2022 12:07:00
Branko, že po zelenem smeškotu se vidi, da je šlo za hec, kar se opozorila tiče. Po priloženi povezavi pa, da se bolje razume kje je kaj v dolini Zadnjice. Sicer pa obstoja tudi zemljevid:

https://sidarta.si/izdelek/bovec-trenta/
(+1)všeč
velkavrh1. 09. 2023 16:36:15
Danes sva pa s kolegom naredila ogledno za moje upokojence .Šla sva si ogledat Zapotoške slapove .Prek Vršiča se zapeljemo v Trento in pri zadnji serpentini zavijemo desno proti izhodišču za jalovec , Bavški Grintavec in še za Zapotoške slapove .Potka za prvi slap je lepo sledljiva in nič zahtevna. Tako pridemo do prvega spodnjega slapa.Trenutno ni preveč vode , da si ga lahko ogledamo čisto od blizu.Za naslednje moramo iti po stezici mali nazaj in na levo čez prodišče na lepo stezico.Na začetku stezice opazimo dva možica . Tu gre stezica malo navkreber ,ampak ni preveč zahtevno .Prvo pridemo do dveh manjših slapčev, nato enega lepega večjega . Na koncu pridemo v zaptrep soteske s slapovi in ugledamo čudovit slap , ki se razcepi v dva kraka -prelepo.Vode ni veliko, da ne predstavlja nobene težave , ker moramo občasno iti malo prek vode. Voda je kristalno čista . Dejansko skoraj nisva srečala pohodnikov-le en slovenski par in par tujih planincev. Obisk trenutno zelo priporočam,ker je malo vode.
Ustavila sva se pri spomeniku Kugyja .1
2
Zapeljala sva s ena izhodišče za Zapotoške slapove . 3
Tu je štart za Bavčki Grintavec in Jalovec.4
Imamo tudi krajšo pot za Bavški Grintavec.5
Do sem se torej lahko pripeljemo z osebnim avtomobilom.6
Greva na ogled slapov.7
8
Čez prodišče .9
Smerokazi nas usmerijo na desno.10
Prišla do prvega slapu.11
12
Nato se pride dodveh manjših slapičev.13
14
15
Malo višje pa pridemo do tega lepega slapu.16
Na koncu pa pridemo do najlepšega slapa , ki se na sredi razdeli v dva kraka.17
Levi krak.18
Desni krak.19
Če spezamo malo naprej ob strugi vidimo še to lepo prelivanje vode.20
Nazaj grede nas pozdravljajo okoliški vrhovi.21
22
Nazaj grede sva se ustavila še  v dveh kočah.23
Ovce so na paši.24
Ta ponudba pa nas čaka v koči Na Gozdu.25
Gore pa kar vabijo v svoj objem-samo prvidno!26
(+1)všeč
velkavrh15. 09. 2023 11:15:25
To sicer ne spada v to temo , vendar so ti italijanski slapovi v pokrajini Umbriji tako lepi ,veličastni, da je kar škoda , da vam jih nebi pokazal.
1
2
3
4
5
6
7
8
(+2)všeč
velkavrh11. 10. 2023 08:02:47
V ponedeljek -09.10.2023 pa sem popeljal še moje Pondeljkovce -sekcija upokojencev PD Škofja Loka kot glavni vodnik na ogled Zapotoških slapov.Ker nas je bilo 60(šestdeset ) ni šlo čez Vršič temveč daleč naokoli-tri ure smo se vozili do Zgornje Trente .Nato pa od izvira Soče proti prvemu spodnjemu slapu. Tokrat sem bil tu že v tretje in nisem imel možnost zaiti. Z avtobusom seveda ni šlo dlje kot do izvira Soče. Pri medvoških upokojencih smo se zapeljali celo do zapornice ,kjer se začne označena pot za slapove in za Bavški Grintavec ter mimo Špička na Jalovec. Na poti na Grintovec se gre prek planine Zapotok, ki jo razglašajo za planino metuljev.Vsekakor si moram drugo leto sprehoditi do te planine .Gre se mimo več teh značilnih Trentarskih hišic-območju se reče Kverh.Zanimiva je hišica , ki ima dimnik zunaj. Do teh odcepov za vršace je pot označena . Za slapove pa markacij zmanjka , vendar je potka edina in dobro uhojena . Mi smo šli samo do spodnjega prelepega slapa, ker je za ostale zmankalo časa.Trenutno je celo več vode kot pri dveh ostalih pohodih. Brez kakšnih posebnih težav se ob vodi Suhega potoka pride do tolmunčka slapu. Le na dveh mestih se je treba malo oprijeti skalc.Zmočil se ni nobeden. Vsi seveda niso šli prav do slapu-polovica pa sigurno-bili so navdušeni.Sledila je dolga pot nazaj -v Cerknem smo pa imeli zaključek pri gostišču, kjer imajo spominsko sobo zdravnice Franje, ki je delala me II. sv. vojno v partizanski bolnici Franja. Vseakakor smo se imeli lepo.
Do izvira Soče se zapeljemo.1
Za ogled izvira Soče žal ni bilo časa.2
3
Gremo na pot.4
5
To je ta zanimiva trentarska hišica z dimnikom zunaj hiše.6
Prek širnih prodišč.7
8
Pri slapu.9
10
Šele nazaj grede sem imel priložnost malo poslikati vršace, ki so vidni iz Zgornje Trente.11
Ne bom imenoval vrhov, da se ne bom zakvačkal.12
13
14
15
Odlično smo bili postreženi-ni kaj.16
Gostišče je res prijetno.17
(+1)všeč
velkavrh20. 11. 2023 20:20:20
Tokrat predstavljam dva slapova v osrčju slovenskega Krasa . Ta v bližini Sočerge vodotok Reka ustvarja prelep slap -imenovan Veli Vir.Ni pa sicer nevem kako visok -je pa kar vodnat in pada v prelep tolmun. Ta slap je za vasjo Sokoliči.Drugi slap tega področja pa se nahaja za vasjo Starci.Gre za najvišji slap slovenskega Krasa-slap Stranice. Žal ima trenutno zelo malo vode.Ob večjem dotoku bi bil pa res veličasten.
Slap Veli Vir.1
Slap Stranice.2
Tako pada v globino-žal ima trenutno malo vode.3
(+1)všeč
velkavrh20. 02. 2024 02:18:00
Po dolgem času sem spet videl en lep slap.To je slap na poti od Dekanov na Tinjan. Dela ga potoček Struga. Nima nevem koliko vode .Voda bolj polzi kot pada prek zasigane stene nižje po strugi naprej.Visok je nekako okoli osem metrov.Je pa ta nenavadni slapič vseeno zanimiv.
Tabla nas usmeri na slap.1
Prek mostička .2
Tako zgleda ta mini slapič.3
(+1)všeč
tulipan20. 02. 2024 10:05:39
Takemu slapu pravimo slapiščevelik nasmeh
(+2)všeč
darinka425. 02. 2024 08:29:43
Tako pa je včeraj popoldne zgledal Hubelj. Oziroma izvir Hublja.
1
2
3
4
5
6
7
klopca nad izvirom Hublja. 8
ne pomnim, da bi kdaj februarja našla šparglje. 9
všeč
Stran:123
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki