Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Oprema

Natisni
ljubitelj gora7. 10. 2011 20:00:23
Če pod nujno grem.
Ob predpostavki, da ima vsak vsaj par kosov toplih oblačil že v omari.
Najprej bi rabil gamaše, ker brez gamaš ti bo sneg letel v gojzarje, kot drugo rabiš dereze in s tem gojzarje s trdim podplatom, v Alpini so mel razprodaje -50%, bi jih dobil za 80 evrov. Cepin za zahtevne vzpone (MM, Vrtača, ...), ker nekak normalne hlače niso dobre tudi potrebuješ vred z gamašam ene dobre hlače ter spodnje hlače, pri vetrovki, jaz že nebi dajal 300 evrov, ker jo lahko za 40 evrov dobiš, spodaj oblečeš nekaj normalnega (toplega)...s tem, ko nekateri pišejo o XXXX mestni cifri, ne vem, ali ste bogati, imate 1500 evrov plače.
Ob lepem vremenu se da turo izvest tudi z normalnimi oblačili, jaz sem recimo šel na Raduho v trenirki ter, čez trenirko dežne hlače, pravtako na Sv.Višarje rezultat prav super se je obneslo, moker si v vsakih hlačah.
Včasih sem se vozil z motorjem, pa je bilo en večer zunaj -17 C, jaz se oblečem čez smučarski pajac, rokavice na katerih je pisalo -40 in šal ter čelada, čist neke XX cunje pa sem brez težav se takole vozil dolga leta na motorju, nikol me ni zeblo.
Vseeno poskusi s kakšno lažjo zimsko turo in kasneje boš sam prišel do zaključka, kaj vse potrebuješ. To si vsak sam kupuje, eni dajo 400 evrov, drugi 3000 evrov za opremo. Je pa tako, jaz sem nekak napol rojen hribovc, mene ta današnji sneg ne preseneča, zunaj je bilo komaj +1C, jaz pa že taval zunaj po snegu in nabiral gobe. Tud kakšen veter, ki kar naprej piha tu gori me ne preseneča. Zrak naš in gorski ni razlike, je pa razlika naš ter dolinski. Da nadaljujem, ko imaš dereze, cepin, oblačila, gamaše je potrebno imet tud znanje, kdaj se je varno odpravit v gore, takoj po sneženju normalno ne, sneg se mora sprijeti, a ker tudi ta oprema ne bo zadosti boš moral spet dokupit lopato s sondo, kakšne krplje, turne smuči...vedno bo kaj. Še doam svoje mnenje jaz se na MM, Vrtača, nebi odpravil brez izkušenj, vsaj kakšen zimski tečaj, ki se organizira ta čas.


všeč
JusAvgustin7. 10. 2011 20:05:54
wtf?zmeden a si ti resen?eek
všeč
ljubitelj gora7. 10. 2011 20:16:07
JusAvgustin
Ne vem, kje je spet težava, morava enkrat sprobat, kakšn MM ali pa Vrtačo...
všeč
JusAvgustin7. 10. 2011 20:19:41
še dobro da je funkcija uredi kajne?
všeč
MajaO7. 10. 2011 20:49:44
všeč
keber17. 10. 2011 21:10:43
Saj pravim, ljubiteljevih zavajajočih izjav ne jemat resno, fant niti približno ne ve, kaj so zimski hribi, še manj, kaj je zimska oprema. Sam še na nobeni zimski turi nisem bil moker razen od svojega švica. Dobra oblačila so odločilnega pomena, še posebej če se vreme na hitro obrne (tukaj ne morem pozabiti nenadne močne snežne plohe, ki sem jo doživel lani sredi maja na Stolu, brez dobrih cunj se ne bi dobro končalo).

Pa še nekaj glede trditve, da za Debelo peč ne rabiš derez, če so ugodne razmere. Kako hudiča pa pred odhodom veš, če so ugodne razmere?
všeč
MajaO7. 10. 2011 21:22:07
všeč
ljubitelj gora7. 10. 2011 21:32:06
všeč
MajaO7. 10. 2011 21:39:43
všeč
vulpes7. 10. 2011 22:19:24
Mene pa zanima katere trgovine bi mi priporočili za nakup vetrovke?
Zaenkrat poznam samo kibubo in iglusport. Do sedaj sem imel vetrovko znamke Mambo in sem bil zelo zadovoljen z nakupom. A tudi ta je začela puščati in je počasi že za v pokoj. nasmeh
Žal ne izdelujejo več vetrovk.
všeč
keber17. 10. 2011 23:01:22
Imaš še Promontano, Pohodnika, Anapurno, pa še nekaj jih je. Itak je stvar v opremi, ne v trgovini, ki jo prodaja. V osnovi pa drži, da več kot daš, boljše dobiš (so seveda izjeme).
Tako da razne Hervis ipd. akcije softshellov za 40 evrov ne bodo prinesle najboljših rezulatov.
všeč
vulpes8. 10. 2011 09:40:01
Aha, hvala. Ja se v Hervisu takih stvari pa res ne bi kupoval. Enkrat sem si ogledoval tam eno vetrovko pa me je kar vse minilo, ker je bla res slabo narejena. Najbolj sovražim pa to, da mi ovratnik ne drži dobro pokonci. Ker potem vleče notri z vseh možnih špranj. Zato mi je bila tudi prejšnja vetrovka tako dobra. Ko sem zapel do vrha je držalo, kot se šika.
všeč
JusAvgustin8. 10. 2011 10:57:24
res vam iz vsega srca in dobrih izkušenj(poleti, pozimi, sneg, veter, led, dež...) priporočam nakup Trangoworldove Rage http://www.iglusport.si/?mod=store&action=viewProduct&action_id=7888&language=sl
V akciji jo je možno dobiti za okoli 200 evrov. Sicer smo si pa na jasnem, da se za majhno ceno ne moreš konkretno obleči, tako poleti, kot niti pozimi. Je pa ponudba na tržišču ogromna. eek
všeč
Zebdi8. 10. 2011 11:33:18
Jaz ne bi tako hitro odpisal Hervisa in podobnih trgovin. Pred leti sem v Intersparu kupil windstopper brezrokavnik, ki mi še dandanes odlično služi. Cena? Takratnih 4000 tolarjev velik nasmeh Prijatelj je v Decathlonu (veriga športnih trgovin v Italiji, Franciji...) kupil super jakno za male pare.. mogoče je material mal trši kot top goretexi, ampak zadeva služi svojemu namenu.

Uh, Raga.. to sem že gledal, pa mi je za hojo pretopla. Za slapove bi pa znala bit majka velik nasmeh

@MajaO: sem naredil nekaj škljocev z njim, ja. Meni se zdi čist solidna zadevca... drugače pa poglej teste na www.photozone.de. V hribih mam pa ponavad itak gor našraufano sigmo 10-20, pa je mežikanje
všeč
Keko8. 10. 2011 13:08:06
Tudi jaz Hervisa ne bi kar odpisal, saj je njihov dobavitelj med drugim tudi Iglu, ki jih zalaga z opremo za gorništvo. Je pa ta oprema tudi v Hervisu ustrezno draga, težje je najti prave številke, še težje dobiti kakšen bolj strokoven nasvet. Če pa človek ve kaj kupuje, je pa tudi za pogledati.
všeč
GregorC8. 10. 2011 13:25:07
Tudi sam sem že marsikaj kupil v hervisu sploh kadar je kakšen popust ali nas več kupi po sistemu 3za2. Včasih s kakšnim izdelkom prideš ceneje skoz. Ni pa kakšnih strokovnih nasvetov ja. Pa tud izbire pri tehnični opremi ni ravno veliko.
všeč
vulpes8. 10. 2011 13:26:40
@JusAvgustin: Saj ravno zaradi tako velike ponudbe poizvedujem naokoli. Da izvem čimveč tudi iz izkušenj drugih. nasmeh Sem tip človeka, ki dobro preuči stvar preden nabavi. velik nasmeh

No, glede Hervisa mi pa niso bile všeč ene vetrovke( se mi zdi, da lanska sezona). Za ostale stvari pa jaz ne bi vedel. Kot pravim, saj zato pa sem tudi tukaj gor, da se o čimveč stvareh informiram. Da ne bo potem kakšnih nezaželenih presenečenj. nasmeh
všeč
Santi8. 10. 2011 16:13:27
Jaz bi se obregnil samo v eno stvar in sicer dereze da ali ne in kdaj, nočem se delati pametnega, daleč od tega. Skrbi me, ko se začne debata razvijati v to smer kot se tukaj. Predvsem me zanima, kje "nekateri strokovnjaki...(se ve koga mislim, da ne bo kdo po nepotrebnem užaljen)" trenirate hojo z derezami. Upam, da ne kar spontano na zahtevnem terenu na katerega slučajno naletite med turo. Nič ni narobe, če se dereze nataknejo na lahkem terenu in hodi z njimi, da človek dobi občutek za hojo, pa če je to kar na gričku za domačo hišo, ali pa na lažjih dostopih, na katerih se vam bodo "full izkušeni" mogoče posmehovali. Seveda je pametno zraven v roke vzeti tudi cepin in izvajati manevre, katere se recimo da videti na tečaju g. Beleta. Tega tam ne boste natrenirali, dobili boste samo potrebne informacije, vse ostalo je pa potem na vas...
Ljubitelj gora, dobro da kvasiš neumnosti, da mi kdaj nebi prišlo na misel, da bi te kdaj samo jemal, ker sem dobra duša, pa marsikdaj koga kam peljem. Tudi npr. Višarski graben zna biti včasih z.....n.
Zavedati se je pa tudi potrebo, da so sestopi veliko zahtevnejši kot pa pristopi, pa komaj na pol poti si.
Želim vam veliko lepih zimskih tur, predvsem pa varnega povratka k najdražjim za toplo peč, pa u kakršnih cotah boste že šli.
Upam, da nisem preveč zašel s teme in da nisem zamoril, videl sem pa po hribih že marsikaj, tako poleti, kot pozimi...
Vsem varen korak.
všeč
JusAvgustin8. 10. 2011 16:47:23
V redkih primerih je popravni izpt na zim. turi, zato bodite pazljivi pri izbiranju opreme in oblačil, saj ko si enkrat podvržen ozeblinam in agoniji ne boš hotel več na zim. turo, verjetno pa nasplošno v gore. Kakor pa nekateri vemo, so gore najlepše, ko so odete v beli ledeni oklep. Skratka santi priporoča vsaj začetni tečaj gorništva v zimskih razmerah za lažje ture preden se gremo sami zimsko gorništvo, naslednja stopnica je tečaj za zahtevnejše zim. ture... poleg tega pa svetujem hodite z nekom, ki je izkušen in ve kaj dela, ta vas bo marsikaj naučil in spodbujal pri učenju. Nikar v zahtevne gore pozimi sami. Santi ve kako se tej reči streže, skupaj sva bila že na mnogih turah pozimi, tudi plezalnih. Skupaj sva videla tudi marsikatero situacijo, ki se ni lepo končala.
Res pa je naslednje, da kdor kvasi neumnosti o stvareh o katerih, pa brez zamere nima pojma, soli pamet alpinistu pri opremi in razmerah, takega bi jaz jemal z rezervo in določeno distanco. Ta oseba s svojimi "strokovnimi" nasveti spravlja v nevarnost sebe in druge. Da napišeš nekaj samo, da bi napisal in si s tem dvignil publiciteto. Dejstvo je da je o opremi in oblačilih že ogromno napisanega, samo malo je potrebno pobrskati po forumu nazaj. Za vsa vprašanja sem vedno dosegljiv na ZS, in vedno vsakemu tudi odgovorim. Sicer pa je tak mir v gorah pozimi... da bi bilo škoda če ne bi tega izkusili.
Lp!
všeč
Stran:12345...131415
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki