Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Oprema

Natisni
Zebdi23. 01. 2012 17:02:25
Če iščeš čevelj za izključno zimske ture in ki ga nameravaš uporabljati tudi v visokogorju, potem bo izmed zgoraj naštetih Nepal Extreme prava izbira. Na goretex membrano se jaz pri zimskih usnjenih čevljih ne bi kaj dosti oziral - doma imam namreč cca 8 let stare Salomonove čevlje brez membrane, pa mi še niso nikoli premočili. Vsake toliko jih namažem z voskom, pa je. V Nepalu te bo tudi dosti manj zeblo kot v preostalih dveh. Jaz imam za poleti recimo Sportivin Trango S (dosti podoben Trangu Alp, ki si ga omenila zgoraj), pa ti čist po pravici povem, da mi je žal, da sem ga kupil. Meni osebno je pretrd za poleti in prehladen za zimo.

O gamašah sem pa nekje na tem forumu že nekaj napisal, pa bom na hitro ponovil: Jaz bi zase poiskal model, ki je oprijet, iz ne preveč robustnega materiala in ki ima zadrgo na sprednji strani čevlja. Oprijet zato, da gamaše ne zapneš z derezo, nerobusten material zato, da če jo že zapneš, da jo tudi strgaš in da se posledično ne prekucneš, zadrgo pa zato, ker nekak ne zaupam ježkom v kombinaciji s snegom - priznam pa, da tale zadnja nima čist empirične podlage. Moje priporočilo bi bile Lowe Alpine Front zip gaiter, ki jih ravno tako dobiš v Igluju.

Lp,
P.
všeč
Flora123. 01. 2012 17:10:34
Živjo. Sama imam tele Salewine
http://www.elanshop.si/obutev/pohodna/3075-pohodni-cevlji-salewa-rapace-gtx-ws.html
in sem jih izbrala predvsem zaradi teže in rabe polavtomatskih derez. Najbolj me je bilo strah, da bi me ožulile, pa me niso sploh, nisem pa zadovoljna s podplatom, sicer je Vibram, ampak pol toliko ne primejo na snegu, kot primejo moji letni čevlji na snegu. To je slaba stran, teža pa dobra. Sama sem še gledala Hanwag
http://www.kibuba.com/index.php?cID=3&scID=145&pID=3597, kjer je teža tudi (še kar) ok. MajaO iz tule jih ima, morda kaj napiše.
Zdaj ne vem, kaj ti je pomembno. Pišeš tudi za avtomatske oz. polavtomatske dereze. Te čevlji imajo nastavke samo za polavtomatske.
Za gamaše je pa meni najbolj pomembno, da se tesno prilegajo nogi. Ferrino in kompani mi niso všeč, ker so preveč ohlapne za moje pojme. Raje malo več denarja in da oklenejo nogo, da se ne moreš spotakniti. Jaz imam še ene stare Berghaus, ampak zelo dobro služijo. Nekaj takega http://www.buachaille.com/p2583-0-6/Gaiters/Berghaus-GTX-Gaiter.html
Pol povej, kaj si izbrala.
všeč
ZKlemen23. 01. 2012 21:46:28
Nastavek za avtomatske dereze imajo več al manj itak vsi resni zimski čevlji. In take ti pomoje rabiš. V raznih kombiniranih čevljih ki so namenjenji hoji poleti in pozimi te bo zeblo. Čevlje res dobro sprobaj v trgovini ker zimski čevli so precej trdi in radi ožulijo. Pa še nič se ne preoblikujejo ko jih nekaj časa nosiš. Tako te žulijo za zmeraj. Če so zimski in usnjejni, da te v njih ne bo zeblo je udobnost pomoje najvažnejši kriterij. Čim več jih je teba probat. Pa veliko sreče.
všeč
izidor224. 01. 2012 16:43:29
Lahko ti priporočam te >>>

Trezeta

najboljša možnost za kupit pa je >>>

Trezeta Čevlji

Tudi jaz sam jih uporabljam in so super.
všeč
soncyka24. 01. 2012 19:45:49
Živjo,

res ste prijazni, zelo ste se potrudili s svojimi odgovori, tako da vam najlepša hvala. Malo bom pogledala vaše predloge in se vam ob vikendu ali kak dan čez oglasila s še kakšnim vprašanjem, kasneje pa seveda tudi poročam, kaj sem izbrala. Če pa bi kdo še rad kaj pristavil, bom zelo vesela.

Super ste!
všeč
JusAvgustin27. 01. 2012 17:54:02
všeč
kamenček13. 01. 2013 20:25:20
Pozdravljeni!

Tole bi lahko napisal pod katerokoli temo, pa vendarle - o opremljenosti.

Včasih so hodili v hribe bosi (pastirji) ali v čevljih, ki so jih pač imeli. Spomnite se tudi s kakšno opremo oz. brez so včasih osvojili nepojmljivo zahtevne stene, gore, grebene, itd. - konoplja, volna, lesene zagozde, palica...

Ko danes govorimo o opremljenosti - kaj s tem mislimo? Zagotovo so šeler hlače boljše od kavbojk; udobneje se giblješ, hitreje so suhe, manjša je potem tudi nevarnost podhladitve, itd. Kaj pa plazovna oprema? Včasih je ni bilo, še mene pa so učili uporabe lavinske vrvice (če se kdo še spomni kaj je to).

Ko torej govorimo o opremljenosti, o čem prevzaprav sploh govorimo? O opremi, ki jo za posamezen teren in razmere priporoča PZS? Ali je to morda pravna kategorija – kdaj se bo štelo, da si neopremljen in se ti v primeru reševanja le-to zaračuna? Ali pa celo kazensko ovadi zaradi spravljanja v nevarnost, itd.?

S tehnologijo je na voljo vedno boljša oprema, ki lahko dosega vrtoglave cene. Že osnovna oprema lahko stane koliko – 1000 EUR, 2, 3??
Naj to pomeni, da je vsem ljudem, ki nimajo tipi-topi vse opreme PREPOVEDANO gibanje v gorskem svetu? Glede na trende v tujini, mislim, da je/bo vedno bolj temu res tako. Gorateks, cepin, dereze, lavinski trojček, gps,… še vodnik povrhu??? + Usposabljanja v okviru šol, tečajev?
Marsikdo si marsičesa ne more privoščiti in si tudi ne. Slišim komentarje o vrednosti človeškega življenja – že v redu, vendar pod črto vlogo igra denar. Več kot ga imaš, več varnosti in udobja si TUDI v gorah lahko kupiš.
Z izbiro subjektivnega cilja vsak izbere (vede ali nevede) tudi stopnjo tveganja, ki se mu je pripravljen izpostaviti. Je »kriv« nekdo, ki nima lavinske opreme in ga je pri plazovni nevarnosti ocene 2 ubil plaz, nekdo z lavinsko opremo pa je »opravičen«, ker se mu je zgodilo isto pri plazovni nevarnosti 4 stopnje??? Je nekdo, ki se trese na robu prepada pod vrhom Kočne manj odgovoren od alpinista, ki solira smer? Pa nekdo, ki zmrzne pod vrhom gore višine 1.500 m poleti, ker ni imel več oblačil/alu folije in se je spustila megla z mrazom?? Je »kriv«? NE VEM, ne morem soditi!!!
Spodbujam poznavanje nevarnosti v gorah in uporabo ustrezne opreme, s tem zapisom pa opozarjam na izrazito in po času venomer prisotno SPREMINJANJE postavljenih meril o tem kaj je primerna opremljenost in kaj je še sprejemljivi nivo sprejemanja tveganja. Upam le, da ga vsakokratni udeleženci svojih prigod zavestno poznajo in sprejemajo. Na tem mestu izražam tudi izrazito nasprotovanje elitizmu in diskriminaciji tipa; če nimaš nekaj tisoč eur vredne opreme, potem ne smeš hoditi v hribe!
Prijazen pozdrav in trden korak!

(+3)všeč
jax13. 01. 2013 20:28:02
kamenček

Svaka čast za tole. Podpišem vse od prve do zadnje besede.
všeč
ljubitelj gora13. 01. 2013 20:30:15
Samo denar še igra vlogo, kot pri množici tečajev, saj je prav da so tečaji/šole na ta račun živi veliko GV in drugih, ki učijo mladino/starejše o varni hoji v gore, uporabi opreme, in ja še kakšno besedo naj kdo omeni da kao tisti z slabšo opremo nimam kaj iskat v gorah je pa malo preveč.
všeč
panda13. 01. 2013 20:32:22
kamenček: imaš prav. nasmeh
všeč
strelec195413. 01. 2013 20:43:45
"kamenček" imaš prav,se popolnoma strinjam z napisanim podobno kot v dolini na cesti nima vsak AUDI Q7,da po karambolu izstopi iz avta in si "otrese prah z rokavov" in se nihče ne huduje na tistim v "fičkotu" ki je karambol plačal z hudimi poškodbami ali življenjem.mrk pogled
Tako je pač življenje denar je na žalost vedno bolj vladar in vedno večje so razlike no bolje da ustavim in ne zaidem v druge tematike,ki ne spadajo na ta portal
lp Marjan
všeč
slavi090213. 01. 2013 21:23:14
@kamenček....strinjam se z vsako napisano besedo
všeč
trma55514. 01. 2013 09:58:13
Sem prekaljena hribolazka in se tudi jaz strinjam s kamenčkom, ljudje tako radi obsojajo in večkrat slišim, da izzivam, ko hodim v tako visoke gore. Moj odgovor je: kaj pa ti, ko se vsak dan s starim avtom voziš v službo? Podpiram pa vse tečaje v zvezi z gorami, kar nekaj sem jih dala skoz, od plezalnega do alpinističnega. Zato sem samozavestna, se znajdem, znam pravilno presodit in reagirat in ne zajame me panika. Je pa v meni še vedno prisoten strah, kar pravijo, da je dobro. Srečno! Saša
(+1)všeč
urbancek14. 01. 2013 10:34:42
@kamenček: Končno! Sem že mislil, da ne bo nihče tako dobro zadel trenutnega stanja v naših gorah. Lahko si "slabše" opremljen, pa o gibanju v gorah veš mnogo več kot tisti s popolno opremo...
In raznih dobro situiranih ljudi s "popolno" opremo je dandanes v gorah zelo veliko. Opažam tudi veliko takšnih, ki opremo imajo, splošnega vedenja o gorah in o gibanju v gorskem svetu pa bolj malo... Mnogi od teh te bodo gledali kot nezemljana, mogoče obsojali, celo ne pozdravili in te že vnaprej obsodili za popolnega nepoznavalca goranasmeh.Nekateri si bodo za vsako ceno natikali dereze, ker se pač znajdejo v zasneženem visokogorju in jih imajo s seboj, pa čeprav bi šlo recimo normalno brez... Dejansko se oprema ne uporablja po potrebi in z glavo. In to se je razpaslo v zadnjem času po naših gorah...
všeč
Katja6614. 01. 2013 11:43:35
ja, je res.. hodim v gore cca 25 let in se je oprema strahotno spremenila od tedaj.. prvi narbtnik je imel tisti pokrovček in naramnice iz usnja.. kdo se ga še spomne!
Ampak morate priznati da današnja oprema nudi ogromen konfort, obleka, nahbtniki, gojzerji.. skratka vse ti pomaga lepše doživetje. Seveda, če si se kaj naučil v teh gorah. Varnost v gorah se začne v glavi in konča s srečo.
(+1)všeč
Zebdi14. 01. 2013 11:47:13
Pojav "instant gorništva" pač. Grejo v Igluja, vržejo na mizo par stotakov, odkorakajo s tremi polnimi vrečkami, preberejo tri internetne forume in postanejo največji poznavalci o varnem gibanju v gorah in seveda opremi, ki je "predpogoj" za tovrstno udejstvovanje. Potem se pa ob morebitni nesreči čudijo kaj, kako in predvsem zakaj, saj so pa ja imeli vso znanje in opremo?

Rahlo karikirano sicer, ampak niti ne tako daleč od resnice. Potem pa pridemo do tega, da me poleti na južnih pobočjih Raduhe sprašujejo, če sem normalen, da hodim brez čelade, ki da je predpogoj za visokogorje in pa do tega, da po forumih beremo, da smo popolnoma neodgovorni, ker v naših gorah ne uporabljamo samovarovalnih kompletov, saj da so bile zajle napeljane ravno s tem namenom...potem pa popolnoma zmrznejo v Turskem žlebu, ko naletijo na natrgano zajlo in ne vedo ne kod ne kam - a glej ga zlomka, sestop s klinov do melišča ni zahteval niti II. stopnje plezanja...



všeč
dprapr14. 01. 2013 12:54:06
Ja, kje so tisti časi, ko smo v adidaskah opravili marsikaj. Ampak moram pa priznati, da je vseeno bolj udobno in varno vsaj v nizkih čevljih z vibram podplatom. Pa še stopala te manj bolijo po naporni turi. Tudi oblačila so sedaj neprimerljiva s prejšnjimi.
Ampak nikoli, zares nikoli, me ne moti, kako je kdo opremljen. Veliko bolj me moti, če je dobro opremljen, pa se loti ture, ki ji ni kos. Še bolj me moti, če nekdo kar tako "od oka" nekoga oceni za neizkušenega in mu "soli pamet". Še bolj, če to obelodani na spletni strani in to podkrepi še s kakšno fotografijo.
Velikokrat napačno ljudi obsojamo po njihovi opremi, ne vemo pa ničesar o njih. Morda pa ne želijo sprememb, če do sedaj takšne opreme niso potrebovali.
(+1)všeč
ljubitelj gora14. 01. 2013 13:22:59
Kriza je, sneg v gorah in inštruktorji iščejo samo dodatni zaslužek. Ni nekaj minut nazaj, ko sem dobil komentar, če nimaš dobre opreme pa ne hodi v gore.eek
(+1)všeč
joža x14. 01. 2013 15:26:54
Jaz mislim,da je pri gorniški opremi veliko nategovanja z strani trgovcev in multinacionalk.Ampak,če imaš poln žep se pač nekateri malo "ven vržejo",predvsem če so sicer nerodni,že za hojo po hribih.Seveda je ta nateg prisoten tudi pri planinski turistični ponudbi.Seveda so nas najprej prepričali,da je planinstvo zelo zdravo,živeti zdravo, biti v kondiciji,jesti zdravo hribovsko hrano(velikokrat iz hoferja),dihat čist pl.zrak...to je "IN".Nekateri pač ko gredo v hribe gvant in kravato zamenjajo za "opasno gorniško opremo",jo rabijo ali ne.Tudi v hribih se mora vedet kam kdo spada.
všeč
urbancek14. 01. 2013 16:06:42
@Dprapr in Zebdi: dobro napisano!!
všeč
Stran:123...9101112131415
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki