Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Pohodne palice

Natisni
MajaO4. 02. 2013 00:52:04
všeč
urarrr4. 02. 2013 10:51:17
@lakkon:

Vse je isto S..... samo drugo pakovanje...

Če veliko hodiš boš vse uničil in to dokaj hitro.. Če pa jih imaš za gledat od daleč pa bodo vse zdržale dolgo...

Skratka; prej kot se boš naučil hoditi brez palic boljše bo....

za turno smučanje pa so definitivno najboljše ENODELNE palice...

lp
všeč
Anya4. 02. 2013 11:14:08
(+1)všeč
urarrr4. 02. 2013 11:39:20
Anya@:

Res jih trenutno razbremeniš. Nato pa prideš nekam kje je večni sneg in je potrebna neveza z derezami in cepinom.... In ti si vajen hoditi s palicami... Kaj sledi...Po par urah krokodilje solze....

zakaj...

ker kolena niso vajena...

zakaj...
ker je bilo lepše s palicami...

zakaj...
POTUHA ... nasmehnasmeh

nato se plaziš po vseh štirih ker si preobremenil kolena... in si še vesel da prideš do prve koče.. in daš za mašo da je šlo tako skozi.. ( ker če se to dogaja pri cca -15 do -25C ) je PESTRO

Malo sem pretiraval.... toda "kot v filnih" temelji na resničnih dogodkih...nasmeh

malo za šalo...ampak v vsaki šali je nekaj resnice...


všeč
Anya4. 02. 2013 11:52:05
(+2)všeč
dprapr4. 02. 2013 12:01:04
Kakorkoli, palice niso samo za razbremenitev kolen, ampak nas tudi izdatno razgibajo v zgornjem delu telesa in rokah. Dostikrat nas tudi obvarujejo pred padcem, če jih pravilno uporabljamo. Za starejše vsekakor priporočljive, za mlajše manj. Za njih so bolj ovira kot pripomoček.
Vsi ali vsaj nekateri smo se jih v začetku otepali, zdaj si brez njih ne moremo zamisliti ture. Pa potuha gor ali dol.
Ko pa pospravimo palice, pa je teren itak takšen, da palice sploh več ne pogrešamo, ker imamo v rokah drugačno orodje ali pa se oprijemamo skal. Ne vem zakaj bi takrat tako hudo pogrešali palice. Če je teren dovolj strm, imamo oporo v orodju, če pa ni, so pa tu še vedno palice!
(+1)všeč
urarrr4. 02. 2013 12:18:23
dprapr@

Se strinjam z zgoraj nevedenim...toda
Ko pa pospravimo palice, pa je teren itak takšen, da palice sploh več ne pogrešamo, ker imamo v rokah drugačno orodje ali pa se oprijemamo skal. Ne vem zakaj bi takrat tako hudo pogrešali palice. Če je teren dovolj strm, imamo oporo v orodju, če pa ni, so pa tu še vedno palice!

uporaba cepina ni namenjena zgolj plezanju. Ledeniška naveza nima nobene zveze s plezanjem in naklonom terena. Recimo največje gorovje v evropi je monterosa... Če jo želiš prečiti je teren recimo kot krma-kredarica...recimo...to zame ni alpinizem
Razlika je v tem da je tura dolga 5 dni in da si neprestano na večnem snegu.. In okoli sebe imaš ogromno ledeniških razpok. Uporaba cepina je NUJNA.

V takih primirih se pokaže kaj so kolena vajena....

Kolega mi je nekoč rekel...

Gorništvo pomeni...naučiti se trpeti... ko to sprejmeš. vidiš da ni nemogočih poti..nasmeh


Je pa res da starejši veliko raje hodijo s palicami... Spet je tukaj železna srajca-navada...

Ob meni velikokrat hodi starejši kolega 60+... lani je bil na Nanosu 220X..brez palic...

se da če se če..

drugi kolega je bil pa še večkrat, (lani 400X) on pa s palicami... pač tako je vajen...

In nič ni narobe z ali BREZ... STVAR NAVADE

Janezek zna kar se Janezek nauči...

lp
všeč
Daaam4. 02. 2013 12:31:24
Hja... koliko uporabnikov Hribi.net pa ima namen prečit masiv Monte Rose? ..tisti ki ga ima bo tudi zase vedel koliko mu kolena zdržijo.. Dejstvo pa je da ma vsak svoja kolena in nekaterim pač prej popustijo, pa ne zaradi razvajenosti..drugim pa kasnej. Vsak naj se zase odloči kako pa kaj. Vse se dobi z izkušnjami. Jaz osebno jih načeloma uporabljam, seveda pa kdaj pa kdaj tudi naredim turo brez palic, da se vseen preveč ne razvadim nasmeh ..jih pa pri sestopanju pogrešam takratjezik ..me tud kdaj pa kdaj v levem mal zaštiha..zadrega
(+1)všeč
pikica14. 02. 2013 12:56:02
@urarr ti si mal forum zgrešu. To je forum planincev pohodnikov. Že kar nekaj let hodim v hribe, da bi se kdaj po vseh štirih privlekla do koče se pa tud ne spomnim.
Ledeniška naveza in večni sneg, mal si smešen no. Zato se jim pa reče pohodne palice, ker jih uporabljamo pohodniki. Alpinist bo pa že kaj drugega v roke prjel kot palce.
(+3)všeč
dprapr4. 02. 2013 13:00:46
Če želimo opraviti turo na takšni višini, se prav gotovo lahko zanašamo tudi na kondicijo, ki smo jo pridobili s pomočjo palic. Seveda, če se nismo sprehajali po ravnem.
Za trening vedno uporabljam brezpotni, gozdnat ali skalnat, čimbolj strm in čimbolj razgiban teren. Tam so palice v izdatno pomoč, predvsem v smislu razgibavanja rok in ramenskega dela.
Pri sestopih pa kilometrina tudi napravi svoje, pa če smo še tako zdržljivi. Zakaj ne bi podaljšali življenjsko dobo kolen, če nam nek pripomoček to omogoča.
Se pa spomnim, da sem bil pred cca 16 leti tudi sam velik nasprotnik palic. Ampak stvari se spreminjajo in mi z njimi, če nam je to prav ali ne.
(+3)všeč
šodrovc4. 02. 2013 13:38:43
Veterani odprave na Everest
Foto: Viki Grošelj
velik nasmeh ...ja, palice izgleda so uporabne...
1
(+7)všeč
urarrr4. 02. 2013 13:52:11
the show must go on
(+1)všeč
DarjaZaplotnik4. 02. 2013 21:22:30
@lakkon
Tehnomat ima kar precej produktov in zato ne bi znala kar iz rokava stresti, kaj vse dobiš v kompletu.
Imaš pa na ZS-ju kontaktno številko za informacijo iz čisto taprve roke.

@urarrr tebi pa takole, v praksi pogosto pri prečenju zelo dolgih, ravnih in zmerno napokanih ledenikov (kakršen je primer, kot ga navajaš ti) uporabljamo v prosti roki pohodno palico. Pri tem roke ne zataknemo v zanko in se je lahko na tak način v trenutku znebimo ter uporabimo cepin.
Sama se omenjene tehnike precej pogosto poslužujem tudi v manj strmih snežnih odsekih, le palico si ustrezno skrajšam.

lp d nasmeh
(+4)všeč
IgorZlodej5. 02. 2013 07:37:53
Uh ste se pa razpisali. Pohodne palice uporabljam že kakšnih 24 let, eni še stari niso toliko, pa bi radi kaj povedalimežikanje, no tudi prav. Seveda se jih je v tem času ničkoliko tudi že polomilo, ali pa so šli različni sklopi, jaz jih pač nimam za gledanje ali nedeljske ture enkrat na mesec. Znamke kot take so lahko pomembne, sicer še najbolj pri ceni, lahko pa tudi ne. Meni je bistevno, da je zadeva uporabna. Tehnomat je sicer dobra palica, pa je ne bi hvalil zato, ker je na nek način podarjena, ampak zato, ker ti kak kos tudi zamenjajo, popravijo, dajo rezervni del. Je pa tako, da je vsako stvar potrebno ustrezno vzdrževati. Torej kdaj razstaviti, oprati, posušiti, sestaviti. Nobene potrebe, ni, da po vsaki turi palice zlagaš, s tem samo povečuješ obrabo sklopov. Seveda so zelo pomembne krpljice, ki morajo biti za zimsko uporabo ustrezno velike in take, da se prilagajo terenu, namreč le s takimi si bomo lahko pomagali. V globokem snegu bodo nudile ustrezno oporo, na trdi podlagi krpljice ne bodo zdrsavale, seveda je pomembna tudi konica, Tehnomat je verjetno edini, ki ima tudi to izdelano v nulo. Skratka o palicah je lahko cela znanost. Opozoril bi še na pravilno namestitev na nahrbtnik, kajti eni pojma nimajo kako se to naredi. Konice morajo vedno gledati navzgor in nič drugače, pa seveda ne previsoko, da se z njimi kam ne zataknemo.
(+3)všeč
jani bele5. 02. 2013 17:48:29
Dopolnil bi še Igorjev zadnji stavek:prav tako paščki palic na nahrbtniku ne smejo segati prenizko. Čeprav to zveni malo čudno, se je ravno pri nedavni nesreči pod Kokrskim sedlom fant zapel z derezo za pašček in padec na glavo ter zdrs je bil neizogiben.
(+5)všeč
viharnik5. 02. 2013 18:04:05
Večkrat se celo pri izkušenih gornikih pojavi, da so palice pritrjene na rukzack s špicama obrnjenima navzdol.Tako se ob padcu zahakljamo ob pobočje in nas strnasko zavrti v padec, lahko pa se tudi fino napičimo v meča.Pri strmejšem sestopu pa palice nasedejo na skalo in nas vrže iz ravnotežja koraka.
Jaz imam palice lepo s stranskima gurtnama zategnjene s konicami navzgor, paščke pa še dodatno spnem s ključnim najmanjšim karabinom, ki je nameščen na sp stransko gurtno nahrbtnika.
všeč
turbo5. 02. 2013 18:16:42
Na zavarovanih poteh poleti in v grapah pozimi, povsod kjer je kolikor toliko zahtevnejša pot oziroma vzpon, zloženih palic (tridelnih) ne pripnem "zunaj" , to je ob strani, temveč jih enostavno vtaknem v nahrbtnik in toliko razrahljam pokrov, da ga zapnem preko palic. Vsem zgoraj naštetim morebitnim zapletom se s tem enostavno izognem. nasmeh
(+1)všeč
GregorC5. 02. 2013 18:18:23
Se spomnim pred leti, ko me je nek starejši možakar "opozoril" naj konice obrnem navzdol preden koga napičim.
všeč
ljubitelj gora5. 02. 2013 18:21:12
Če že tolk poznate palice, kje bi dobil kakšne ugodne v Ljubljani, tiste za 80 evrov so mi predrage.
všeč
turbo5. 02. 2013 18:26:18
@ljubitelj gora ;

fajn palice, odlično razmerje cena 39.90 € / kvaliteta, dvoje krpljic (zima, poletje):

http://www.terrasport.si/products.php?pid=1795
(+1)všeč
Stran:123456...91011
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki