Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Prisojnik

Natisni
Mazi.J10. 07. 2020 19:38:39
Danes po Kopiščarjevi gor, po slovenski navzdol. Ostalo je le eno snežišče, ki se ga da obhoditi. Gneče ni bilo.
Malo počitka1
Edino snežše2
Okon od zgoraj3
Okno od spodaj4
Triglav5
Edino snežišče6
(+8)všeč
mizakaši16. 07. 2020 11:12:21
V torek sva se kljub dogovoru v službi z mojo partnerko odpravila na Prisojnik.Ker sva v lanskem letu že obdelala Kopiščarjevo in Grebensko,sva se odločila za manj obiskano pot čez Kajzljevo škrbino.Že precej nad škrbino sledi klic in treba je bilo obrniti.Ko sva bila že nazaj tik pred odcepom za Slovensko pot pa zopet klic,da se je zadeva v službi rešila.Spogledala sva se in brez besed zavila gor po Slovenski.Že skoraj na vrhu sva videla,da sva bila tik pod sedlom,nad katerim se po cca 100m priključi pot čez škrbino Slovenski in bi bil spust tukaj čez hitrejši in lažji.No kljub zapletom sva vrh osvojila.Na vrhu je bilo bolj hladno kot toplo in tudi brez kašnega pretiranega obiska.Pot brez posebnosti.Kot sva potem videla iz sedla pa se hitro spodaj pod sedlom po poti proti Kajzljevi škrbini nahaja manjše snežišče.Ker sva prej obrnila malo pred njim ne morem določiti njegove prehodnosti.
Kljub hladnemu vremenu sta potem ob analizi dneva na terasi na Vršiču še padli dve pivi in dve kave.
(+1)všeč
Kawasaki16. 07. 2020 12:53:10
Zanima me vaše mnenje, bil sem na Špiku (gor mimo krnice dol čez kačji greben). Zanima me, če je na prisojnik po slovenski poti bolj zahtevna tura kot omenjena na Špik?
všeč
jax16. 07. 2020 13:09:36
Ni. Jaz ti priporočam vzpon po grebenski. Je morda malenkost zahtevnejša, ampak če tam nisi imel problemov, jih najbrž tudi tu ne boš.
(+1)všeč
Kawasaki16. 07. 2020 13:25:44
Po grebenski? Je lažja od slovenske poti? Oziorma na kateri poti od teh dveh so bolj izpostavljena mesta?
všeč
redbull16. 07. 2020 13:38:47
Že samo ime poti/smeri pove katera pot ima bolj izpostavljena mesta
Srecno
všeč
garmont16. 07. 2020 13:42:05
Grebenska na Prisojnik je precej bolj izpostavljena, kot Slovenska, ali kot markirana pot na Špik.
(+1)všeč
lepenatka16. 07. 2020 16:13:42
A je pot do Kajžljeve škrbine dobro označena?
Pred mnogo leti ni bila, pa še megla je takrat naredila svojenasmeh.
Bo treba ponoviti.
(+1)všeč
mizakaši14. 09. 2020 11:16:48
V soboto sva z spremljevalko predelala Hanzovo pot na Prisojnik.Za razliko od nepopisne gneče na Triglavu prejšnji vikend je bila to precej osamljena tura,a lepa in uživaška.Še po ostalih poteh pa je bilo na vrhu precej gornikov.Snežišča je samo še za vzorec tako,da se zimske opreme do sneženja ne rabi.Sestop po Slovenski in potem na štop do Koče na Gozdu.Ustavil nama je prvi kombi.velik nasmehjeziknasmeh
(+3)všeč
Strujo16. 09. 2020 14:16:40
Zdravo,
sta Kopiščarjeva in Jubilenja pot še vedno zaprti?
všeč
sdeis16. 09. 2020 16:01:12
https://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=1975

Malce poglejte po forumu pa boste našli odgovor.
(+3)všeč
emka17. 09. 2020 09:42:15
@Strujo
Kopiščarjeva je po informaciji s strani PD Jesenice ponovno odprta od 22.8..
http://www.pdjesenice-drustvo.si/sl/?subpageid=4&contid=369

Jubilejna je še vedno zaprta.
https://stanje-poti.pzs.si
(+2)všeč
Strujo19. 09. 2020 20:01:21
Zdravo, hvala za pomoč.
Danes šel po Kopiščarjevi, lepo urejena. Nekatere jeklenice so videti nove.
Je pa res da je kar zahtevna, se znajo trest nogevelik nasmeh
(+1)všeč
brett26. 09. 2020 11:11:14
Kljub temu, da je sedaj vreme zagodlo, s kolegom upava, da se do vikenda 10.-11. "popravi", v smislu kopne in suhe poti na Prisojnik. Če ne, odpade!
Ideja je grebenska gor, južna (slovenska) dol. Ali obratno.

Me pa zanima ali je ta pot primerna za nekoga, ki ima kar nekaj kilometrine po gorah, a najbolj zahtevni vzponi so samo:
Bovški gamsovec (in Stenar) čez Sovatno (gor-dol),
Kredarica s Pokljuke (gor-dol),
Mala Tičarica proti Dvojnemu jezeru (dol),
Storžič po JZ grebenu (gor),
Brana preko Kam. sedla,
Begunjščica čez Kalvarijo (gor),
greben Jež-a proti Zvohu nad Krvavcem.

Bolj problematičen je vedno spust zaradi strahu pred zdrsom, padcem, če ni levo-desno nič za prijeti!
všeč
nejckov26. 09. 2020 12:15:50
Pot je primerna, še najbolj problematični del je grebenska od sprednjega okna do vrha. Na slovenski je pa nekaj malega zajle in klinov, nič zahtevnega.

Meni se je zdel predel Dovška vratca - Bovški Gamsovec bolj zahteven kot ti dve poti na Prisojnik.

Je pa padel zdej sneg...
všeč
bbugari126. 09. 2020 12:29:38
Strinjam se z nejckov, Dovška vratca - B. Gamsovec je tehnično težja kot grebenska, pa izpostavljenost je večja na grebenski, ker je pomembno za možebitni strah od višine. nasmeh
všeč
brett26. 09. 2020 13:37:06
Problem niso zajle in klini oz. tehnična zahtevnost, ampak izpostavljenost brez možnosti se česa oprijeti razen tal, t.i. "prosta" višina.zadrega

Zajle in klini so kul zadeva in se je veliko veselje po njih vzpenjati ali spuščati. Plus tega dajo samozavest.nasmeh

Lani na B. Gamsovcu se spomnim, da mi je bilo najbolj neprijetno (malo mehka kolena na trenutke) nazaj grede od začetka vrha navzdol po ozki strmi potki do prvih zajl, in potem po koncu tehnično zahtevnega dela zopet na ozki potki, ki se cik-cak pne nad prepadnimi Kriškimi podi. A na srečo je tam desna stena gore katere se lahko "držiš" za večjo sigurnost. Gor sem šel kot gams, dol pa na trenutke kot stoletnikjezik A občutek uspeha je bil nepopisenvelik nasmeh
Tudi npr. Storžič po JZ grebenu, ki je kar zračen, sem šel gor bp., dol pa ne bi izbral za povratek, ker je kar strašljiv pogled na zelooo strma travnata pobočja in strahu pred zdrsem. In sem šel po Z žlebu.

Res pa, da je kolega bolj izkušen gornik, brez strahu pred višino in mi je to v veliko psiho. olajšanje. Ampak ne bi pa rinil z glavo skozi zid.
(+5)všeč
Lukito6. 04. 2021 09:55:15
Nedelja, 4.4.2021 - Prisank po grebenski

Parkiral sem na Vršiču in moral najprej s parkirišča splezati 2m visoko da sem sploh prisel na pot proti Ticarjevemu domu. Podlaga beton tako da sem bil zelo vesel da se bom verjetno izognil gazenju. Kar lepo sem napredoval in hitro prišel do razcepa poti proti oknu ali pa proti grebenski. Tam sicer se nisem natikal derez, verjetno pa ne bi bilo nič narobe če bi jih. Tako sem prišel do prve grape in še malo razmišljal da bi se dalo, potem pa sem raje potegnil malo naprej do druge grape kjer gre ponavadi zimska pot. Pot je zgazena, stopnice so (bile) narejene in tako sem palice zamenjal za cepina, nataknil čelado in dereze ter se malo razgledal naokrog.

Mojstrovke je začelo zapirati in upal sem da bo na Prisanku bolje. Ampak višje ko sem šel, slabše je zgledalo. Pojavilo se je tudi nekaj snežink tako da... bo kar bo. Na vrhu grape se je proti Triglavu se malo svetlikalo tako da sme upal da bo vreme super - kot je bilo napovedano. Takoj nad grapo sem videl da je ta stran precej spihana, oziroma je sneg ze pobralo - pot proti oknu je kopna dokler gre po grebenu, ko pa zavije proti oknu pa spet sneg. Tako sem snel dereze, šel naprej, prišel do snega, spet nataknil dereze in tudi Žak me je dohitel, tako da sva se po krajši debati dogovorila da pot nadaljujeva skupaj.

Mimo okna se spleza po skali, potem pa naravnost proti grebenu kjer srečava planinca ki je že sestopal. Nekam bel je bil okrog obrvi in rekel da kar fino piha na grebenu. Tako sva potegnila do grebena, videla da fino piha in se umaknila par metrov nižje. Sledilo je preoblačenje, menjava rokavic in potem pogumno naprej. Na grebenu je na treh (ključnih) mestih skala tako da si pomagamo s klini, ostalo je lepo zasneženo. Na enem mestu se tudi vidi kako se bo opast odlomila, tako da pazljivo. Proti vrhu sva zavila z grebena bolj vodoravno saj je tam več snega in potem zadnjih nekaj metrov navpicno popikala do vrha.

Na grebenu JE pihalo. In zaprlo pogled. Tako da se nisva zadrževala predolgo in sva začela sestopati. Takrat se je pa začelo odpirati, postalo je razgledno tudi veter je malo pojenjal. Ko tako odpre pogled je tudi veliko bolje vidno da če se spotakneš gres zelo hitro dol do... Kranjske Gore verjetno. Tako sva sestopila z grebena in mimo okna raje obvozila spodaj da nisva z derezami lomastila po skali, potem pa nazaj na pot in ob zanimivih debatah do avta. Srečno!
Proti Mojstrovkam1
Lep dan se dela, vsaj tako je kazalo2
Ticarjev Dom3
Desno proti grapi4
Prva grapa5
Druga grapa6
Na vrhu grape super pogled proti Triglavu7
Kopen del poti8
Okno9
Vrh10
Na vrhu11
Koncno se je malo odprlo12
Na vrhu13
Sestop, pogled nazaj14
Sestopanje15
Vreme se dela16
Panorama17
Koncno malo sonca tudi na sestopu18
(+29)všeč
Stran:123...5354555657...606162
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki