Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Spodnji Rokav
16.8.2013 - lijaneja
Vzpon nanj včeraj ni bil v prvem planu, saj so vremenarji obljubljali meglice (resnici na ljubo so tudi bile), ko pa sem pri sestopu s Škrlatice na koti 2535, od koder se spustiš proti dnu kotla 2315 presodil, da so meglice zanemarljive, nisem pomišljal in sem se spustil vanj. Do vrha najnižjega Rokava je od tu samo 185m vzpona, vendar sem v vršnjem delu zopet imel težave, čeprav sem bil na njem že tretjič. Vsakič drugačen pristop. Upam, da četrta varianta ne obstaja. Sličic je bolj malo, pa še te so slabše kvalitete, saj so vremenarji, žal,kar zadeli napoved. Sneg ni bil nikjer ovira.
Spodnji Rokav Spodni Rokav med sestopom s Škrlatice.1 Spodnji Rokav Visoki Rokav nad Kotlom2 Spodnji Rokav Tu pa je že slikan s Spodnjega Rokava.3 Spodnji Rokav Škrlatica je bila kar oblegana, moj hribček pa tako osamljen.4 Spodnji Rokav Žandarji in cigare5 Spodnji Rokav Dovški križ6 Spodnji Rokav Dolkova špica7 Spodnji Rokav Kopice pri sestopu s Spodnjega Rokava8 Spodnji Rokav Žleb, ki je od blizu prav pošasten. Zadaj Vrata z Aljaževim domom.9
dolenjka&primorc     
21.7.2014
Včeraj na Spodnjem Rokavu od Aljaževega doma mimo bivaka IV Na Rušju. Na poti je še nekaj snežišč, ki se jih da prečit brez zimske opreme. Tudi v kotanji V kotlu pred vzponom na Spodnji Rokav. Čudovit dan v brezpotnem svetu nasmeh
nekoliko več pa še v sliki in besedi na:
https://picasaweb.google.com/108848352133301199732/SpodnjiRokav2500M20140721?noredirect=1#
jedriličar     
21.7.2014
bravo ... mežikanje
mailman     
21.7.2014
Eni znajo, nimaš kej...nasmeh
JusAvgustin     
21.7.2014
Superca!
alyas     
21.10.2014
Spodnji rokav je markantna gora, ki s svojimi stopničastimi policami in kamini iz južne strani daje zelo spoštljiv videz in kot take, je treba k njej tudi pristopiti.
Začnemo pri Šlajmajerjev.domu in hodimo po markirani poti na bivak IV. na Rušju in naprej proti Škrlatici, čez okno/škrbino, vse do sedelca na višini cca 2500 m (toliko pa ima tudi Sp.Rokav). Od tam ne nadaljujemo več navzgor, ampak se spustimo v krnico V Kotlu, pri čemer pri prehodih navzdol izbiramo in se držimo bolj levo.
V Kotlu, kamor se stekajo melišča iz Škrlatice, Oltarja in Rokavov celo leto leži sneg. Od tam se za "klasični dostop" na Sp.Rokav, podamo proti jugu prečno navzgor ter po ozkih policah, manjših kaminih in nekaj grapah, goro praktično z vseh strani obkrožimo spiralno navzgor. Dodatno previdnost, poleg strmine in prepadnosti, zahteva obilo drobnega grušča. Naša ekipa se ni varovala, je pa le to vsaj na dveh mestih priporočljivo (klini so nameščeni), čeprav težavnost plezanja ne preseže dvojke. Za sestop se lahko uporabi grapa na severni strani nad Kotlom, a zato (in abzajlanje) potrebujete dovolj dolgo vrv.
No, mi smo sestopili po smeri vzpona, naši predhodnici pa po omenjeni krajši poti, čestitke.
Tura je dolga in naporna, saj se je za povratek zopet potrebno povzpeti proti Škrlatici, v tem času se zanjo praktično potrebuje cel dan (10 ur). Možicljev ni veliko, orientacija po brezpotju pa je za izkušene gornike nekako logična, dodana slika z vrisano smerjo naše poti pa naj bo bralcem za boljšo predstavo tega opisa in ne za nekonstruktivne debate.
Pa še "za zbiralce" trofej: žiga zgoraj ni.
Spodnji Rokav pisana gorniška druščina pod vodstvom Janeza1 Spodnji Rokav ... ko se pokaže naš cilj: Spodnji Rokav 2 Spodnji Rokav na sedelcu pod Škrlatico, od koder se spustimo v Kotel3 Spodnji Rokav po grapi navzdol v Kotel, kjer iščemo dobre prehode in se držimo bolj levo4 Spodnji Rokav V Kotlu bo letos celo leto sneg5 Spodnji Rokav začetek vzpona iz Kotla na Sp.Rokav - prečno navzgor v smeri izteka krnice6 Spodnji Rokav pod osrednjim delom gore7 Spodnji Rokav prečnica čez police na vzhodno stran8 Spodnji Rokav proti vrhu po (najširšem) vzhodnem grebenu9 Spodnji Rokav zahtevna prečnica pod vrhom na severno stran10 Spodnji Rokav po zadnji grapi navzgor iz severno vzhodne strani11 Spodnji Rokav še zadnji grebenček tik pod vrhom12 Spodnji Rokav številčna ekipa na vrhu13 Spodnji Rokav in nismo bili sami, ... čestitke dekletoma pred nami, ki sta sestopili v Kotel po severni strani  14 Spodnji Rokav orientacija, smer našega pristopa na vrh15 Spodnji Rokav ... pomahali smo jima samo od daleč16 Spodnji Rokav Popravek17
dprapr     
21.10.2014
Najmanj štirje ste mi od nekje znani...velik nasmeh
dolenjka&primorc     
21.10.2014
Ma bravo mežikanje
jedriličar     
21.10.2014
Bravo, ekipa za opravljeno turo .... mežikanje
Ta del mi je najbolj všeč: >>dodana slika z vrisano smerjo naše poti pa naj bo bralcem za boljšo predstavo tega opisa in ne za nekonstruktivne debate << Kapo dol ... velik nasmeh
lijaneja     
22.10.2014
Po opisu sodeč ste pristopili na sam vrh s smeri Rogljatega Rokava in ne doseže niti dvojke??
Jaz sem imel vsakič težave, ker sem iskal direktno smer - torej, v bodoče čisto naokrog.
Na petnajsti sliki je Visoki Rokav in ne Oltar. Po slikah vidim, da se eni ne morejo nikakor ločit od palic in cepina, ha ha.
Čestitke vsem, posebej pa puncam.
Viper     
30.8.2015
Včeraj sva s Prjatlom šla na Spodnji Rokav iz Vrat mimo Bivaka na Rušju, ter v Kotel in na vrh. Vzpon na Spodnji Rokav se nama je zdel precej podrt, orientacijsko pa ni tako hudo zahtevno. Z vrha sva sestopila nazaj po smeri prihoda do Kotla, ter po melišču v Kotlu nadaljevala vse do stene pod Rokavsko škrbino, ki pa jo je treba previdno splezat, ker je tudi kar krušljivo. Ko sva prišla do škrbine sva hitro zavila tudi še na vrh Srednjega Rokava. Je pa vzpon na Srednji Rokav precej lepši, vsaj skala je boljša. Z vrha sva sestopila nazaj do škrbine ter se odločila za sestop skozi ozebnik v smeri Bivaka , ki pa lahko rečem samo to, da je najgrši in zelo nevaren sestop, je pa urejena abzajl pista. Ne priporočam sestop po ozebniku! V glavnem vreme je pa bilo fenomenalno.
Spodnji Rokav Spodnji Rokav1 Spodnji Rokav Grapa, ki pelje proti Kotlu2 Spodnji Rokav Proti Kotlu3 Spodnji Rokav Pogled iz Kotla na Triglav4 Spodnji Rokav Na melišču v Kotlu5 Spodnji Rokav Vstopna polica za na Spodnji Rokav6 Spodnji Rokav7 Spodnji Rokav8 Spodnji Rokav Polica, ki gre na vzhodno stran9 Spodnji Rokav Polica10 Spodnji Rokav Vršna glava11 Spodnji Rokav12 Spodnji Rokav13 Spodnji Rokav Prehod desno v grapo pod vršno grapo14 Spodnji Rokav Tik pod vrhom Spodnjega Rokava 15 Spodnji Rokav Na vrhu Spodnjega Rokava16 Spodnji Rokav Vzpon po melišču v Kotlu proti Rokavski škrbini17 Spodnji Rokav Krajša stena pod Rokavsko škrbino18 Spodnji Rokav Vzpon na Rokavsko škrbino19 Spodnji Rokav Pogled z Rokavske škrbine proti Dovškem križu20 Spodnji Rokav21 Spodnji Rokav Prvi začetni metri vzpona na Srednji Rokav22 Spodnji Rokav Polica v desno23 Spodnji Rokav Visoki Rokav24 Spodnji Rokav25 Spodnji Rokav Pogled z vrha na Spodnji Rokav in greben26 Spodnji Rokav Vrh Srednjega Rokava27 Spodnji Rokav Korajžno veselje prijatelja na vrhu 28 Spodnji Rokav29 Spodnji Rokav Rokavska škrbina30 Spodnji Rokav Ozebnik31 Spodnji Rokav Spust po melišču32
dprapr     
30.8.2015
Sem vaju videl na vrhu Spodnjega Rokava. Ko sem se spomnil, da bi vaju slikal, pa sta mi že pobegnila.
Viper     
30.8.2015
Jaz pa vaju, sta bila kar glasna.
dprapr     
30.8.2015
Ja, malo že slabo slišiva...velik nasmeh
lijaneja     
30.8.2015
Viper, čestitke za lepo turo. Povej mi, prosim, kakšna je zahtevnost stence iz Kotla na rokavsko škrbino? (sl.18)
Viper     
30.8.2015
En kratek del je dvojka, pa krušljivo.
lijaneja     
30.8.2015
Hvala za odgovor, Viper. Že nekaj let imam v planu povezat vse tri Rokave, pa mi je edino ta del še neznan.
dprapr     
31.7.2018
Za današnji "prijetno" topli dan je bil dopoldanski Spodnji Rokav prava izbira.
Ko sem ob 5.30 startal iz Vrat, je bilo še kar sveže.
Čeprav ta pot na Škrlatico poteka na sončni strani, se je marsikje še našla senca. Tudi v steni Škrlatice in v Kotlu je bilo prav prijetno hladno. Kotel je sploh najbolj zanimiva točka te "poti", bolj kot sam vrh, ki je bolj podrtija in sistem naloženih polic in s krušljivo grapo z izpostavljeno prečko pod vrhom.
Ima pa vrh izreden pogled na divje vrhove naokoli in njihove grebene. Samo zaradi tega in občutka v Kotlu se splača sem gor.
Spodnji Rokav Jutranji Triglav. 1 Spodnji Rokav Tja gor sem namenjen.2 Spodnji Rokav Ko zapustim pot na Škrlatico na grebenu, mi je že bližje.3 Spodnji Rokav Križ na Škrlatici še sameva.4 Spodnji Rokav Veličasten pogled iz Kotla.5 Spodnji Rokav Sistem naloženih polic, rekli bi lahko, da gremo okoli r... v žep.6 Spodnji Rokav Na vrhu pa božansko.7 Spodnji Rokav Povsod je viden.8 Spodnji Rokav V dolino je kar daleč, še posebej, ker ima dostop vmes varijanto za pridne ( v Kotel dol, na vrh gor in dol in zopet gor na pot). 9 Spodnji Rokav Kraj za dušo ali zdravilna točka.10 Spodnji Rokav Pa spet gor na pot proti Škrlatici.11 Spodnji Rokav Ta greben bi bil vreden greha.12 Spodnji Rokav Pa še kdaj.13
lijaneja     
31.7.2018
Super, Drago. Mogoče pa ima Rogljati Rokav kakšno šibko točko? Za vaju z Jušem bi bilo prečenje prava poslastica.
dprapr     
1.8.2018
Tone, šibka točka je samo v mojem EMŠU.nasmeh
lijaneja     
1.8.2018
Drago, tvoj EMŠO je krepko pod pedeset...
Stran: 1 2       
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki