Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Julijske Alpe / Lopič - Monte Plauris

Lopič - Monte Plauris

Natisni
IgorZlodej6. 09. 2012 14:08:53
Z Bile (Resiuta) se zapeljem do zaselka Povici di Sopra in še nekaj 100 m naprej, kjer parkiram. Lepo urejena cesta je v dolino za javni promet zaprta. Šumenje vode, ki se preteka po belih prodiščih in v slapovih pada čez umetne pregrade ustvarja veličasten vtis nad dolino. Kmalu se znajdem pri nekdanjem rudarskem naselju (Miniera del Resartico), vse kar je ostalo je lično obnovljeno, na novo je zgrajen bivak. Mesto za počitek in razgled. Menda so nekoliko višje kopali železovo rudo, tudi rov je obnovljen. No jaz sem namenjen višje, oznaka E.E. torej za esperte na smerni tabli me ne odvrne. Take poti imam rad. Je pa strma tale pot 702,le pod škrbino Slips je bolj položno, na škrbini, kjer se pot združi z ono z juga je še lep kos poti do vrha, razgledi tako, tako, a vsekakor bistveno volje, kot pred leti, ko sem bil gor z južne strani in je bila megla. Na goro sicer vodi več poti, od juga, pa od zahoda, ampak jaz moram po isti nazaj, ker bi sicer težko prišel nazaj na izhodišče. Lepa, samotna tura, kot nalašč za gorske potepuhe, ki želijo videti kaj novega.
Lopič - Monte Plauris dolga dolina Val Resartico1
Lopič - Monte Plauris lep bivak ob nekdanjem rudarskem naselju2
Lopič - Monte Plauris pogled na Monte Pisimoni in Zuc dal Bor3
Lopič - Monte Plauris do vrha po južni strani4
Lopič - Monte Plauris stražarja pod vrhom5
Lopič - Monte Plauris 6
Lopič - Monte Plauris vhod v rudniški rov7
(+2)všeč
klm11. 10. 2013 14:00:10
Pristop iz Zgornjega Pobiča je fantastičen: samota, divjina...Zavetišče Resartico je zgledno, nad njim se prične divja strmina, viseča jeklenica pride še kako prav, višje tudi drevesa. Ponekod izpostavljene prečnice. A tako je zgolj 200 višinskih metrov. Potem je do sedla Slips precej položno, vmes celo mukotrpno med zaraščenim pašnikom. Nato pa od sedla sledi ponovno strm vzpon do vrha, kozorogov pa še več kot v pogorju Montaža ali Viša...Sestop po 701 (od zgoraj pa do zavetišča Elio Franz kamnita drsalnica) do zaselka Tugliezzo, ter po Cai 743 nazaj: Odmaknjen svet, kjer ne manjka niti medvedov, a ob poti so številne podrtije, slapovi, pašniki, stari opuščeni zaselki...Lepa je Rezija!
1
2
3
4
(+2)všeč
velkavrh5. 07. 2014 20:34:16
Danes pa na turo v Italijo na najvišji vrh Muzcev .Zapeljemo se seveda v Trbiž in nato na izhodišče v kraju Tugliezzo(550m)nad Camio po zelo ozki in v številnih okljukah vzpenjajoči asfaltairani cesti. V vasi je samo par hiš in zgleda , da tu ne živi nobeden.Tu se na manjšem parkirišču pusti vozilo. Pot se nadaljuje po bukevem gozdu-tudi tu je bil zgleda žled.V gozdu kmalu naletimo na gozdni bivak odprtega tipa, ki nudi zasilno zavetje.Potka višje preide v pas grmovja in ruševja , ki nas spremlja nato skoraj celo pot do nekakšnega sedelca pred vrhom.Pot je označena. Je pa precej kamnita in gruščevnata in mestoma kar strma. Prečili smo tudi dva manjša snežišča. Nakako smo do vrha rabili s postanki nekako malo več kot štiri ure.Vrh je prostoren, Razgled je veličasten. Na vrhu je železen križ.Vrnili smo se po isti poti.
Do sem smo se pripeljali.1
Tu je tudi pano-seveda samo italijanski.2
Kmalu za izhodičem vidimo celo lep vikend.3
Bivak v gozdu.4
5
Kmalu se odprejo pogledi na sosednje vrhove. Imen ne poznam.6
7
Tja gor gremo.8
Pred snežiščem.9
Prečenje snežišča.10
Tu pa imamo opazovalce.11
12
13
Bližamo se vrhu.14
Nekakšen predvrh.15
Na vrhu Lopiča.16
Nikjer pozabljen.17
Pogled z vrha.18
19
20
Še naj rožce ture-triglavska roža.21
Srebrna krvomočnica.22
Alpski bodak.23
Alpska medenica.24
(+2)všeč
IgorZlodej5. 07. 2014 20:44:07
S Karnijskimi alpami nima nobene zveze, saj spada v Julijske Alpe zavijanje z očmi sicer pa je za navedeni vrh tema že odprta mežikanje
(+2)všeč
klm5. 07. 2014 21:08:22
Branko: moram dodati nekaj popravkov: kot je že Igor zapisal: vrh ne spada med Karnijske Alpe, pač pa v Julijske Alpe, oziroma t.i. Predalpe, obenem pa je najvisji vrh skupine Muzcev.
Sicer pa sem na forumu tudi sam prispeval dva kratka opisa pristopov na omenjeni vrh, poleg obravnavanega se nekoliko samotnega iz Zgornje Pobiča (Povici do Sopra).
Izhodisče se imenuje zgolj Tugliezzo, brez stavoli, namreč stavoli(-o) je plansarija,značilna za to območje, tu so pred časom pasli govedo in drobnico, sedaj so si iz njih zgradili počitniske domove.
Sicer pa so to izredno lepi konci!
lp, Klemen
(+1)všeč
VanSims31. 12. 2015 17:14:51
všeč
rozka2. 09. 2019 20:07:40
Me zverinice kar nekaj časi niso izpustile iz objema Rezijevelik nasmeh, zato se končno odločim za že tako dolgo načrtovan pokuk v dolino Resartico.
Hja, ko že misliš, da te nič ne more več presenetiti, pojdi v Resarticomežikanje. Zjutraj parkiram pred zaporo ceste, nad »Pobičem«, mimo edinega spečega spalkarjajezik, ter zagrizem v cesto, po kateri ne bi imela nič proti, če bi se lahko še peljala do koncazavijanje z očmi. Pogledi so mi uhajali gor, v stene nad mano in res me je zanimalo, kje je speljana pot do zavetišča in zdaj že opuščenega rudnika, katerega kar hitro dosežem. Zavetišče Resartico je res postavljen na idealen in edini ravni del, ostanki nekdanjega življenja pa so vidni še en del poti, ko se vzpenjam po poti 702.
Ko pot iz gozda zavije čez eno mini podrto grapco, sicer vidim oznako levo, a me vseeno potegne v desno, saj je stezica izrazito shojena, a samo do voglazmeden, saj v levo navzgor ni nič videti, pa si mislim, verjetno je podrlo pot, pa gre naokolivelik nasmeh Grem nazaj in ja, čez skalni skokec in v strme, drsljive trave, kjer lojtrca še kar stoji in je res v veliko pomoč. No, višje je bilo zjutraj še vse mokro, drsno, polno listja in spolzkih korenin, tako, da sem res previdno stopala. Ko obdelaš ta del, se ti zdi, da pot postane lepša, strmina se položi, prečiš stezico, ki jo je podor pol odnesel in je obvoz možen po levi strani, čez grapco in jupi, si pred novo oviro. Markacije se izgubijo, sama sem zatavala v šavje, visoke trave in me je ustavil šele »zid« eko-bio kopriv. Se malo razgledam in zagledam nekaj, kar bi lahko bilo podobno stezici. Malo sestopim in najdem pravo pot, a to ni pomenilo konec borbe z zelenjavo. Pot je en del res neugodna, luknje, trave, a po tem se svet odpre, še 2x zavijugaš in stala sem, končno, na sedlu Slips. Od tu se odprejo širni razgledi na spet, zame, nekaj novega.
Na sedlu malo postojim, saj cilja nisem imela, a ker mi je ptičica prinesla na uho, da je en vrh višji kot drug in višji je bližje, hehe, sem hitro razrešila dilemonasmeh, prečim v desno, malo gor, pa spet prečka in potem šok…pred mano celi trije »ludeki«eek, za katere se izkaže, da so IT vojaki, na neki vaji. Saj ne vem, kdo je bil bolj začuden, oni so verjetno razmišljali, da sem sigurno zatavala. Skupaj stopimo na vrh Lopiča – Monte Plauris. Čudoviti razgledi, pa čeprav sem bila zgodnja, so se že zbirali oblaki in glede na obilo padavin v Muzcih, se nisem kaj dosti obirala. Foto, par besed, par oreščkov in že sem sestopala. Do šavja je šlo bp, potem pa spet zatavala, šla preveč v desno, pa spet nazaj gor in našla markacije in stezico, ki so prepletene še s stečinami živali, a labirint je bil premagancool. Pazljivo čez drsno strmino in tu se lojtrca še kako izkaže za pomoč, čeprav tudi prestop iz nje ni bil najbolj eleganten, sploh ne v vlažnemzadrega.
Vmes se ustavim še pri rudniku, vstopim ne, me jame in zaprti prostori ne navdušujejo, zato se še malo spustim in uživam v dolgi pavzi pri koči. Vmes je že nekaj začelo kapljati, a me tukaj nič več ne zmoti, mogoče le objava predhodnika, da tudi kakega medota tle srečašeek
Je pa pot zahtevna, predvsem v mokrem, malo potrebuješ noska v zelenjavi, sicer so markacije in prozorni trakci, ki pa se čisto izgubijo v zelenem vrtu, je par zajl, a v večini je pot nezavarovana.
Sestop nazaj do avta je minil v navdušenju nad turo in kako se namatraš, da dosežeš katerega od vrhov Muzcev, pa sploh ne dosegajo višine nad 2jurčka.
27.08.019
začetek 1
2
jutro na mano3
tja gor grem4
pogled v dolino5
zavetišče Resartico6
7
vidni ostanki nekega časa...8
tu šla prvo kar naravnost, saj nad skokcom ni videti kake steze, saj je trava visoka9
10-ka za lojtrco10
pot11
sedlo Slips12
ta še čaka...in upa na letos:)))13
Lopič14
še malo15
vrh Lopič - Monte Plauris16
sestop17
hja, zelenjava in labirint poti18
sestop19
sestop20
pri nekdanjem rudniku21
(+6)všeč
bos20. 06. 2022 08:54:39
V soboto sva naredila krožno iz Venčona, parkirava pri smernih tablah pred predorom ter po cesti do planine Confin, nato na Javor. Sledilo je nadaljevanje po grebenu do Lopiča ter sestop na planino Ungarina in dalje mimo cerkve Sv. Antonia do izhodišča.
Poti bi lahko bile bolje označene, na določenih mestih slabše sledljive, prečenje je najbolje opraviti čim bolj po grebenu, da ne hodiš v travah.
Žiga ni na nobenem vrhu, vpisna knjiga samo na Lopiču, drugače pa sva cel dan uživala v samoti.nasmeh
izhodišče, najprej po cesti do planine Confin, vračanje po 7051
izhod iz predora2
po cesti zaprti za promet3
sosednji greben Chiampona tudi vabi4
planina Confin in Cima di Campo5
zlato jabolko6
proti grebenu7
približan Lopič z grebena8
malo jeklenice9
z Javora (Monte Lavara) proti Montažu, Kaninu, ...10
greben Muzcev, kjer sem že hodil11
tja do Lopiča pa še moram12
spomin na Kadin13
in na Veliki Rob ter Vrh Muzcev14
Zuc dal Bor vabi15
pa Sernio in Creta Grauzaria16
planina Confin in desno planina Ungarina17
greben do Lopiča naju je čakal18
planina Confin19
o tem pristopu iz Bile pa je prvi napisal Igor20
pot je in je ni, zato je najboljše čim bolj po grebenu21
sestop po strmih travah, zadaj Javor22
pot bi naj po levi obkrožila vrh, a jaz izberem kar čez23
pogled nazaj na Javor24
direkt po grebenu na vrh25
prehojen greben26
in nadaljevanje do Lopiča v meglici27
greben Muzcev28
še malo do najvišjega v grebenu Muzcev29
na vrhu Lopiča (Monet Plauris)30
Javor in greben Muzcev31
prehojen greben od Javorja32
levo Lopič, desno sedlo Slips33
planina Ungarina34
proti planini Confin35
ob sestopu pogled na planino Ungarina36
Sv. Antonio in zadaj sedlo Slips37
še pogled nazaj na Lopič skoraj z izhodišča38
skozi Učjo je šel Giro39
midva pa še na Rombon40
(+4)všeč
dRM7. 11. 2022 08:54:20
V soboto smo se podali na Monte Plauris oz. Lopič po poti, ki se prične v Povici di Sopra. Pot jeseni zaradi listja in mokrih tal, v delu pod sedlom Slips, postane kar zahtevna. Prečkati je potrebno tudi kak hudournik. Sestopili smo po poti proti zaselku Tugliezzo. Lepa in samotna tura, priporočam.

-> Klik za video posnetek <-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
(+6)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki