Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Julijske Alpe / Sella Prasnig-Sedlo Prašnik

Sella Prasnig-Sedlo Prašnik

Natisni
rozka1. 06. 2011 19:06:30
Ker je dolina Mrzle vode-Riofreddo zaprta za avto promet, se tudi tokrat odpravim, iz Strmca-Log pod Mangartom, s kolesom čez Predel in malo nižje zapustim cesto in grem po eni "off road" varianti, ki me je pripeljala direktno v Cave del Predil-Rabelj. Nadaljujem do doline Mrzle vode, od tu naprej je edina spremljevalka Mrzla voda, pa še to višje zamenja tišina. S kolesom hitro napredujem in se peljem malo višje od razcepa za Rabeljsko škrbino, potem pa kolo ne zmore več mleti kamenja na potivelik nasmeh in kljub temu, da ni bilo v planu, se peš podam še do sedla Prašnik. Vračam se po isti, ampak, kot je že v navadi, da so moje turce skoraj vedno zabavne in zanimive, tudi ta ni izjemamežikanje. Ko sem že na kolesu in "dirjam" ter se trudim izogniti "dežnim" oblakom, ki se vidno množijo, čutim, da sem zadela eno skalo in posledica, hja...prazna zadnja guma, se pač zgodizavijanje z očmi, rahla težava je nastopila, ko se ugotovila, da s sabo nisem imela "servisnega kovčka", je lenuharil domavelik nasmeh in ker je dolina doooolga pač nadaljujem z vožnjo do izhodišča...in ker se vedno vsaka stvar reši, tako ali drugače in se s takimi stvari ne obremenjujem, se je tudi rešitev našla v prijazni domačinki, ki me je zapeljala do avta in sem bila doma ravno pred dežjemmežikanje...dolina lepa, samotna in dolga ter razgledi na stene in vrhove iz doline čudovitinasmeh
Sella Prasnig-Sedlo Prašnik Rabeljsko jezero1
Sella Prasnig-Sedlo Prašnik ob off road poti2
Sella Prasnig-Sedlo Prašnik dolina Mrzle vode3
Sella Prasnig-Sedlo Prašnik oznake na začetku doline4
Sella Prasnig-Sedlo Prašnik čudoviti razgledi, ko se dolina odpre5
Sella Prasnig-Sedlo Prašnik na razpotju, levo Rabeljska škrbina, desno sedlo Prašnik6
Sella Prasnig-Sedlo Prašnik špičast utrinek7
Sella Prasnig-Sedlo Prašnik cela družina 8
Sella Prasnig-Sedlo Prašnik malo pred sedlom, zadaj Kamniti lovec9
Sella Prasnig-Sedlo Prašnik ovira na poti10
Sella Prasnig-Sedlo Prašnik sedlo Prašnik11
Sella Prasnig-Sedlo Prašnik utrinek12
Sella Prasnig-Sedlo Prašnik pogled proti Mangrtu13
(+1)všeč
IgorZlodej20. 01. 2012 16:31:41
Ko gore zagrnejo megle, zapiha veter in se pripravlja na sneg, je pravi čas, da zavijem v dolino Mrzle vode. Ta romantična dolina med Kamnitim lovcem in Kraljevsko špico je po krivici pozabljena. Danes je bila sicer nekam otožna, a vseeno prav sanjska. Na začetku doline tik za vasico je bilo slabih 10 cm snega, v zatrepu doline že skoraj 40 cm. Žuborenje vode se je kmalu končalo in užival sem v spokojni tišini, slišalo se je le enakomerno drsanje smuči. V koncu me je presenitil pogled pod stene, nobenih lednih slapov, le višje nekaj "smrkljev". Grem naprej gor po zasneženi cesti proti Prašniku. Ko rinem v klanec in sem že rahlo zadihan, se oglasi telefon, sledi dogovor za jutri. Ravno takrat prične snežiti, sprva posamezne snežinke, potem pravi sneg. Kako lepo. Ko pridem na izravnavo, grem levo gor. Ujamem neko pot, ki pa je že precej zaraščena (alessio, če se odločiš za čiščenje, ti bom pomagal)mežikanje. Tokrat ne grem na greben, ampak se ustavim pod neko smreko. Snežinke padajo, pijem čaj in se vmes pripravljam za spust. Sneg je mehak na trdi podlagi. Smučanje je lahkotno in užitkarsko, tudi po cesti in skozi gozd. Iz zatrepa doline do avta pa veliko drsalnih korakov. Komur to ni odveč mu vsekakor priporočam obisk te romantične doline.
v zatrep se pride lahko tudi brez smuči ali krpelj, naprej proti Prašniku veliko težje1
zatrep, tokrat brez značilne gorske kulise2
na križišču poti, ko bo snega več, bom šel na Trbiško škrbino3
sneži4
na izravnavi sem zavil v levo in se dvignil nad sedlo Prašnik5
tukaj sem končal vzpenjanje6
vsak zavoj šteje7
tole pa niso pregibni količki8
nekdo se je vozil z avtom, pa ni motilo9
(+4)všeč
hanč20. 01. 2012 18:33:55
Kako pogrešam sneg,ki je za mojo dušo pravi balzam,zato pa gledam te slike,da si dam duška.Tudi jaz sem pravkar prišla s sprehoda,saj je tudi pri nas malo pobelil sneg,tako da je vsaj malo podobno zimi.Drugače so pa temperature vsaj malo podobne.Bomo pa morali iti mi za snegom,kot Igorzavijanje z očmi
(+2)všeč
IgorZlodej12. 02. 2012 17:02:28
Ko v gorah sneži in piha mrzel veter je Zajzera najboljša izbira. Tudi tokrat se ni izneverila, bilo je namreč povsem mirno in rahlo je snežilo.

Parkiram pri gostišču Prati Ojcinger, potem pa jo mahnem čez travnike do ceste, ki pelje pod kočo Pellarini oz. na sedlo Prašnik.

Tam imam že leta eno luštno gozdno varianto, ki me višje spet pripelje na cesto, ki vodi na sedlo Prašnik. Snega je z višino vse več in seveda je povsem nedotaknjen. Vmes me pokličenasmeh, še dobro, se vsaj malo ustavim in odpočijem. Sem se tokrat nagazil, kar je sicer odlično za nabiranje kondicije, ki je ni nikoli prevečnasmeh, rabiš jo v gorah, pa še kje drugjemežikanje.

Kar meter je suhega snega na sedlu Prašnik. Tam zavijem v desno, kjer tudi sicer pelje markirana pot do luštne kočice. Malo se ustavim, potem pa po gozdnatem slemenu odsmučam proti dolini. Sprva mi obilje pršiča na položnem slemenu dela nekaj težav, potem pa je samo še uživanje po celcu, ki se praši vse naokoli. Spodaj spet nekaj časa po cesti, potem pa skozi gozd.

Pivce v kombinaciji s štrudlom je steklo v prijaznem gostišču Ojcinger (sedaj pozimi odprto sobota in nedelja) zelo priporočam, prijazni so ti Ojcingerjevi nasledniki. Sicer pa je v Julijcih 3. stopnja nevarnosti snežnih plazov, zato pazljivo.
deviška belina na travnikih Zajzere1
utrinek2
sem pogledal, če gre katera za mano3
tale štor ima pa lepo kapo4
le kod, le kam, 5
če je kje pozimi lepo, je sigurno tukaj6
uh, ga je nasulo7
majhna motnja na snežni odeji in že poči, ni pa se splazilo8
nič škrtanja po gozdu9
gostišče Prati Ojcinger, zelo prijazni, nudijo domačo hrano10
včasih je ta pravi JK sedel tukaj, ko se je z Antonom dogovarjal za ture11
všeč
peter212. 03. 2012 11:55:34
Pravzaprav je bil sprva namen le obisk doline mrzle vode, ki pa se je potem raztegnil še do sedla Prašnik.
Kolikokrat sva se že peljali mimo vasice Mrzla voda in si vedno obljubila, da bo treba nekoč pogledati še v dolino mrzle vode. Ker sama dolina zaradi svoje dolžine ponavadi ne ponuja nekih posebnih izhodišč za ture, si je mogoče prav rezervirati dan za obisk same doline. Pa mogoče še naprej proti sedlu Prašnik.
Parkiramo torej na koncu vasice Mrzla voda in po gozdni peš v dolino. Prva polovica ne ponuja nekih razgledov, Kraljevska špica pa poskrbi za senco, če se na pot odpravimo zjutraj.
Nekje na sredini doline se odprejo čudoviti razgledi. Visoka polica, Lepa glava, Krniška špica, Divja koza ... Res lep in samoten svet.
V zatrepu doline pomalicamo in se odločimo še za nadaljevanje proti sedlu Prašnik. Pot postane strmejša in se cik cak vije do odcepa proti Žabniški škrbini. Cesta se dviguje še nekaj časa, potem pa položi pod Lastovicami.
Samo sedlo Prašnik ni tako razgledno, zato se je smiselno povzpeti samo nekaj metrov višje proti Kamnitemu lovcu.
Do polovice doline mrzle vode je sneg občasno. Od druge polovice pa je sneg neprekinjeno vse do sedla Prašnik. Včeraj je dobro držal, tako da niti gamaše niso bile obvezne.
Pa še par slik: http://www.petersfoto.si
Dolina mrzle vode1
(+4)všeč
IgorZlodej4. 12. 2012 17:58:27
Danes ponovno iz Zajzere na sedlo Prašnik, že kar nekaj mesecev je minilo od prejšnje zime, pa je spet vse, kot je bilo, no ne čisto vse. Snežinke so padale na gosto, gore je zameglilo, spokojnost, tišina, pa saj je tudi tako lahko lepo.
Montaž je že v megli1
sneg na cesti je, za hojo ga je dovolj, za smučanje še ne2
sedlo Prašnik3
utrinek4
(+5)všeč
Sabina Grahek20. 11. 2017 22:13:12

Pa smo ujeli trenutke zime, pa čeprav je še jesen. Pot je bila zasnežena že od vsega začetka, a malo bolj se je udiralo le v zadnjem delu vzpona. Ni bilo še gazi v snegu oziroma je bila sled turnega smučarja, ki pa smo se je izogibali, ker je tako pač pravilo....le Dora si je pomagala z njo. Snega je bilo od 10 cm do približno 50-60 cm. Vreme je bilo raznoliko, najprej je bilo sončno, potem se je vse zatemnilo, začelo je snežiti, a le ene pol ure, saj se je za tem popolnoma zjasnilo. Pogledi na bližnje in daljne gore ne morejo ne priklicati spominov, spoštovanja in miru.
Rio Freddo1
2
Dolga dolina, a prav nič dolgočasna....3
Postavili so skrite kamere za opazati divje živali.4
Nekje na sredini doline se odprejo čudoviti razgledi. Visoka polica, Lepa glava, Krniška špica, Divja koza ... Res lep in samoten svet.5
6
7
8
V bližini sedla.9
10
11
V ozadju se dviguje takoj prepoznavni Mangart.12
13
14
Pa se vrnemo domov....Lepo je bilo.15
Kapelica, v bližini katere je parkirišče, je bila danes odprta.16
(+6)všeč
Janez Seliškar17. 02. 2018 19:16:56
Iz Zajzere, od turizma Ojcinger, v smeri poti 615 proti sedlu. Snega 70 +, zato brez smuči nima smisla. Okolje fantastično, samotno, slišati je le žvrgolenje ptic. Razgledi na severna ostenja Poliških Špikov brez konkurence.
V tej smeri1
Snega 70  2
Špik nad Policami3
Razgled proti domu4
Proti Kamnitemu lovcu5
(+6)všeč
djimuzl21. 01. 2019 17:43:55
Na preizkus novih krpelj sem se včeraj odpravil v dolino Mrzle vode. Uspel je le delno, saj je novi sneg prelahek, preveč sipek, posledično pa ugrezanje s krpljami le za malenkost manjše kot brez njih… S pihalnikom listja bi šlo definitivno lažje mežikanje
A ne glede na to je bil lep dan. Sprva z nizko oblačnostjo in meglami, ki pa so se kasneje porazgubile. Dolina je pozimi v senci, po sonce se je treba povzpeti višje… Na samoto v tej dolinici lahko računamo že v kopnih časih, kaj šele pozimi... Ko pa se višje v dolini izgubijo zvoki potoka Mrzle vode, pa je tišina prav...oglušujoča… Le tu in tam kakšen čivk ali zvok aviona me je pospremil do zatrepa doline…
Vse do velikega krmišča – kakšnih 500 m pred prvim križiščem markiranih poti – sta na poti (cesti) od zaselka Riofreddo dve ali več sledi (kolesnice), zato je lepo prehodna, pa tudi prevozna smučarje. Višje sta pot 615/618 (Krniška škrbina/Prašnik) uhodila dva krpljarja, ki pa sta ob naslednjem križišču poti, nadaljevala v smeri Krniške škrbine ali koče Pellarini. Sam sem nadaljeval po 40 cm celcu v smeri sedla Prašnik zgolj do prve razgledne točke, se na prvem soncu tisti dan malo osončil nasmeh, pomalical in se pospešeno vrnil nazaj. Treba je bilo še v trbiški Spar nasmeh
Startam v kraju Riofreddo1
Nizka oblačnost je vztrajala2
Sled s potencialom smučine :)3
...4
Suh sneg5
V zatrepu doline so megle manj vztrajne6
Trbiška Krniška špica, Il Pinnacolo in Trbiška škrbinica7
Znamenje v zatrepu8
Divja koza vlada nad dolino9
Lastovice, ki nikoli ne letijo na jug..10
Proti Lepi glavi11
Stene se kar nagibajo proti poti..12
Ostra Visoka polica13
Novo razpotje, od tu nadaljujem v celcu14
Dve snežni kuri :-)15
Ostrine nad Mrzlimi vodami16
Mangrt in Jalovec17
Mangrt s Predelskimi vršiči18
Lastovice19
Končno na soncu..20
Predelski vršiči z Grintavcema in Vršičem21
     Višarske glave in Kraljevska špica, v ozadju koščka Dobrača in Osojščice                          22
Skutnik pred Jalovcem, desno Veliki Ozebnik23
Šef naših Pelcev24
Narezana25
Še en pogled pred spustom26
Kraljevska špica od spodaj27
Višarske glave28
Sonce izgublja moč..29
Riofreddo, sončita se dve Rabeljski špici30
(+11)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki