Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Visoka Rateška Ponca

Natisni
fpetel113. 07. 2009 21:31:42
Pozdravljeni!

Konec tedna gremo s kolegi proti Julijcem in Tamarju in me zanima kakšne so kaj razmere proti Poncam, če je kdo v zadnjem času kaj hodil tam okoli (do Srednje in Visoke Ponce iz Tamarja)

Hvala za odgovor!
všeč
2061alessio25. 07. 2009 10:33:11
Doberdan, obvestim da varovana pot nad Veliko Ponco-via ferrata alla Ponza Grande- je sedaj obnovlijena in odprta (kraj Belopejških Jezerih- koca rifugio Zacchi), delo so napravili ekipa gorskih vodnikov iz Trbiža, lep pozdrav, Alessio za PD CAITARVISIO.
všeč
zlatorog12. 08. 2009 21:46:52
Zanima me primerjava težavnosti direktne ferrate na V.Ponco (Plemenice, Kopiščarjeva na Prisank ....)
Hvala in lep planinski pozdrav!



všeč
matejn12. 08. 2009 22:37:22
Lep pozdrav!

Sama ferata kot taka je bolj kratke sorte, vendar pa se dostop do nje kar vleče.Sam dostop do ferate je dobro označen, kar pa ne velja za plezalni del, saj se je v večjem delu potrebno razgledovati po kamnitih možicih za orientacijo(prehod in vzpon po grapi).Jeklenice so popolnoma nove, klinov in skob pa skoraj ni.Takega načina varovanja pri nas ne poznamo.
Je pa po zahtevnosti kar primerljiva z zgoraj omenjenimi potmi.
všeč
Wine27. 10. 2009 15:15:53
prosim informacijo - ima še kaj snega na Poncah? zmeden
všeč
triglavski27. 10. 2009 18:11:34
Ponce so zasnežene, sicer ga ni veliko, ampak tole je najbolj zoprno, ker ni ne tič ne miš.
všeč
Wine29. 10. 2009 09:39:23
Thnx!
všeč
hribolazca20. 07. 2010 14:31:14
Zanima me ali je pot na Ponco iz Belopeškega jezera dostopna. (varovala)
všeč
oginm20. 07. 2010 19:47:33
V nedeljo 11.7. bil na Veliki Ponci z Belopeških jezer(Via Alla ).Stanje varoval odlično.Veselo na pot.nasmeh
všeč
Wine24. 06. 2011 11:26:27
22. 6. 2011. na Visokoj Ponci z Belopeških jezer. Snega ni, razen par krpic ki ne ovirajo sprehod... Varovala v dobrem stanju...
1
2
3
4
5
6
7
8
9
všeč
funnyboy24. 06. 2011 15:31:49
Wine, kako je pa kaj greben od Velike proti Zadnji Ponci? Je kopen? Hvala za odgovor
všeč
Wine24. 06. 2011 15:35:29
Kopen, kolko je bilo mogoče videt z vrha.
všeč
funnyboy24. 06. 2011 16:07:19
Hvala nasmeh
všeč
stanebalant27. 06. 2011 12:20:04
Končno sam na malo bolj resni turi! Obožujem samske in samotne ture, svobodo, neodvisnost, ko si pot in tempo lahko prilagodim po svojih željah in sposobnostih. Upam, da mi moji prijatelji iz kluba " optimistov " ne zamerijo te egoistične poteze nasmeh. Rad imam družbo prijateljev, ko velikokrat " ušpičimo" kakšno bolj ali manj težko smer v naših gorah ( tudi zaidemo včasih mežikanje), vendar pa včasih potrebujem samotno pot, ko lahko obračunam sam s seboj, preverim lastno psihofizično stanje, razmišljam, opazujem...
Torej na praznični dan zakoračim iz Planice v Tamar ( ravno prav hoje, da se telo ogreje na primerno "delovno" temparaturo ), za domom se usmerim na pot proti Jalovcu, ko jo po nekaj minutah zapustim ter zagrizem proti Srednji Ponci. Pot je vseskozi dobro sledljiva, brez kakšnih posebnosti, čeprav strmina ne popušča vse do vrha. Tik pod vrhom Sr. Ponce prejmem poziv od Janeza: " Živjo, Stane, jaz danes s svojo družino kolesarim v okolici Kranjske gore in na Vršiču, tako, da se lahko Z Visoke Ponce spustiš po ferati do Belopeških jezer, tam me počakaj, pridem z avtom pote." Srce mi veselo zaigra, prekrasna ideja, torej iz Tamarja preko V. Ponce do Belopeških jezer. Lepše ture na tako lep dan si pa res ne bi mogel zaželeti. Da pa bo mera polna, pa sem na vrhu Sr. Ponce srečal Borisa iz Otlice, ki se je ravnokar vračal z V. Ponce. Kar dolgo sva debatirala, saj veste o tistih običajnih stvareh, tudi kakšno sočno na račun sobotne slavljanke sva navrgla, " ja mlada je še in pa tako lepa tudi" sva razpredala. Počasi se posloviva ter jo mahneva vsak v svojo smer, Boris v Tamar, jaz pa se spustim v šrbino, tam grem, namesto po levem obvozu, kar po grebenu, ki je kopen, direktno do prvih jeklenic, ki vodijo proti vrhu V.Ponce. Po nekaj minutah poplezavanja pristopim na njen vrh. Uživam v razgledih, občdujem Mangart, Jalovec, še posebno si ogledujem greben od Sr. Ponce preko Struga, Vevnice na Kotovo Špico, ali mi bo uspelo prepričati moje drage prijatelje, da ga nekoč skupaj prečimo ?
Z vrha se usmerim proti severu na bljižnje sedelce ter ostro levo direktno v grapo, ki naj bi nakazovala smer sestopa. In res, že po nekaj višinskih metrih spusta pridem do prvih jeklenic, katere me po ferati varno pripeljejo v dolino. Jeklenice so v brezhibnem stanju, na nekaterih mesti so tudi zamenjane z novimi. Pri koči Rif. Zacchi si privoščim tisti čarobni zlatorumeni napitek, nato pa naravnost do Belopeških jezer, kamor prispem v pol ure hoje. Počakam Janeza, ki me odpelje v našo drago Planico in prekrasen dan je bil zaključen.
všeč
Janez Seliškar27. 06. 2011 20:20:30
Drobne pozornosti polepšajo dan!

Sicer je to velikopotezna tura, vredna pravega gornika!
všeč
robter2. 08. 2011 16:13:42
Včeraj 1.8.11 sva se s parkirišča pri Belopeškem jezeru povzpela na Visoko Ponco - via Ferrata.
Pri koči Zacchi sva pomalicala in se nato odpravila pod steno. po nekaj jeklenicah, sva se na vrhu grape usmerila levo na ferato. Ob jeklenicah sva se uspešno vzpenjala. Pot je dobro varovana, le na nekem delu malo pod lestvijo je jeklenica strgana (cca 3m). Na vršnem delu je dejansko potrebno biti pozoren na zbledele rdeče pike ali možice, da najdeš pravo pot, vendar je vrh že blizu.
Sledil je zame najbolj zahteven del, strm spust proti Planiški škrbini, kjer je na poti ogromno grušča in je potrebna izjemna previdnost, saj bi zdrs pomenil pristanek v Tamarju. Na delu kjer so jeklenice se vsaj lahko kam primeš in si pomagaš.
Na razpotju sva se usmerila proti Srednji Ponci in Tamarju, saj naju je tam čakal prevoz. Tudi na tem delu je nekaj zahtevnih prečenj. Pa dovolj opozarjanja.
Pot je čudovita in razgledna, saj vseskozi opazuješ Mangart in gore okoli njega, Planico, Tamar, Mojstrovke itd.
Na celotni poti od Belopeškega jezera do Tamarja, ki je trajala slabih 7 ur, sva srečala le dve omembe vredni bitji: kozoroga, ki naju je opazoval s pečine in italijana, ki se je spuščal proti koči Zacchi.
razpotje na začetku1
pogled proti Mangartu2
v tej smeri je potrebno3
porabil 1/2 ure na netu, da sem ugotovil, da je to Trbiški bivak4
na ferrato5
v steni6
pretrgana jeklenica7
vrh so zakrile meglice8
zahteven spust9
razpotje, kjer se usmerimo proti Tamarju10
Dom v Tamarju s Srednje Ponce11
spust v Tamar, a strmina ne popušča do podna12
pogled na Sr. in V. Ponco s parkirišča v Planici13
všeč
otiv2. 08. 2011 17:05:18
@robter
Če je preveč ljudi pa je več možnosti,da ti kaj na glavo prileti.nasmeh
Srečno!
všeč
LidijaJesih4. 09. 2011 19:14:17
Belopeška jezera in okolica vedno znova pošlje kakšno vabilce. Visoka Ponca je bila danes cel dal v soncu in malo obiskana. Mimo koče Zacchi, ki je zjutraj še spala, pa po ferati na vrh, po naši strani navdzol in na Srednjo Ponco, potem pa do avta nazaj. Varovala v redu, kakšnih posebnosti ni, zahteva pa seveda pot zaradi grušča previdnost, posebej spust na naši strani. Ni za vrtoglave, ne za razvajencenasmeh, razgledi, ki jih nudi pa... Malce je razpoloženje motil zvok helikopterja, a baje ni bilo hudega. Enkrat bo moral priti na vrsto še greben, tja do Jalovca ali do Mangarta. Vabi, vabi... zavijanje z očmi
Pogled, ki vleče poglede ves čas poti1
sredi skal takle drevored2
vse jasno. ne moreš falit3
zadaj raste globina4
navzgor pa jeklenica v višave5
v dvoje je vse lažje6
malce poti brez jeklenice. Kjer je treba je.7
lep je ta kristal8
pa po lojtrci gor, pa po lojtrci dol. Me prav zanima, zakaj so jo določili ravno za tu9
Spust po grebenu na naši strani. Priznam, zgleda bistveno huje, kot je10
Travce na poti navzdol. Travce gor ali dol, tole zna bit sitno, če je mokro. A tokrat ni bilo.11
všeč
felix6. 09. 2011 07:16:19
Tudi mi smo v nedeljo obiskali Visoko in Srednjo Ponco, vendar smo šli navzgor po "via normale", Lidija, pod vrhom Visoke in nato še Srednje smo se srečali. Pot, kot je napisala Lidija izpostavljena, tudi travnato pobočje je lahko pri spustu v mokrem neugodno. Lep pozdrav.
všeč
zvončnica3. 07. 2012 10:36:34
V nedeljo smo obiskali Visoko Ponco - via Ferrata in od tam nadaljevali na Srednjo Ponco.
Začeli smo pri Belopeškem jezeru do koče Zacchi. Od koče smo nadaljevali naravnost proti Visoki Ponci po jeklenicah, kjer se je začel najlepši del poti. Potem pa še vzpon do vrha Visoke Ponce.
O, razgledijezik, desetka je premalo velik nasmeh, Mangrt, Jalovec, v vsej svoji lepoti, Mojstrovke, Triglav se mogočno dviga v daljavi, pa Montaž, Viš... nasmeh
Po daljšem postanku smo z vrha Visoke Ponce levo sestopili na Srednjo Ponco.
Pot od Belopeških jezer proti vrhu je na začetku gozdnata, nato naprej od koče Zacchi pelje skozi rušje, dalje pa skalnata in prodnata, potrebna je pazljivost, čelada, in komplet za varovanje.
Sestop s Srednje Ponce nazaj do koče Zacchi in v dolino k Belopeškemu jezeru,lp

začetek poti 1
koča Zacchi2
začetek rušja in vzpona3
utrinek4
utrinek5
plezalni del6
po lojtrci gor7
utrinek8
vrh Visoke Ponce9
pridružil se nam je tudi metuljček10
veselje na vrhu in razgledi naokrog11
prehod z Visoke na Srednjo Ponco12
na Srednji Ponci- pogled na Jalovec13
utrinek14
tudi naš prelepi očak15
Montaž, Viš...16
Srednja Ponca-vrh17
zasluženi počitek 18
(+3)všeč
viharnik10. 08. 2012 19:03:59
SV pobočje itaijanske strani Visoke Ponce je bilo kljub le rahli ohladitvi prava izbira.
Turo začnem pri Belopeških-Mangrtskih jezerih in hitro pridem do koče Zacci 1380m.Tam pa kar gor v strmino, ki ne popusti dosti do vrha Ponce(le pri travnih gredinah).Zašodrano strmo pot popestri zg. ferata, ki je lepo in drzno speljana proti vrhu.Srečo sem imel, da sem pod začetek zg. ferate prišel malo kasneje, kajti nek nemec iz Leipziga je s sestopom sprožil pravo kanonado kamenja.Ga srečam in pravi, da je ta vrh in kamenje kar hudičev in jo kaj hitro popiha v dolino.Na vrhu srečam še vodniški par iz Baške grape, ki pride za mano.Danes sta stala na Mali in Veliki Ponci-čestitke za premaganih 2000m višincev v obe smeri.Vrh se je hitro ovijal v oblačnost in meglo, zato sem skupaj z njima sestopil po smeri vzpona v dolino.
Rif Luigi Zacchi 1380m1
S ostenje malega in velikega Mangrta2
Utrinek3
Prečnica do grape, kjer se prične vršnja.ferata4
Sestopajoči nemec iz Leipziga5
Dopoldan je še lepo kazalo6
Pred vstopom se je nekdo od strahu kar podelal-smrad7
Strmejši, kompaktni del ferate, kjer sem šele tu začel uživati8
9
Planiška škrbina z vzpenjanjem gornika malo pod skalnim vrhom10
Srednja Ponca11
Še malo do vrha12
Severni vršnji sosed Velike Ponce13
Takole se je ob 13h zmračilo14
Kar mogočen vrh z doline Belopeških jezer in skoraj 1400v.m15
Razgledi16
Sestop preko zg. začetka ferate-zračno!17
všeč
Stran:1234
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki