Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Poldašnja špica - Jof di Miezegnot

Natisni
jaz4. 01. 2009 00:23:03
Lepa Silvesterska. Kar nekaj let zahajam v te konce, toda toliko snega še nisem videl. Sneg odličen tako za smučarje, kot za pešce. Koča Grego je odprta, prvič pa naletim na zaklenjen bivak Gemona. Z vrha krasni pogledi, prednjačijo severna stena Montaža, velikana Julijcev Jalovec, Montaž, meni dragi Karnijci in Visoke Ture. Popolna samota, nobenih ljudi, petard, raket itd. Ob povratku mi pri bivaku delajo družbo črne lepotice kavke in pa na poti proti planini v gozdu zmotim trop gamsov. Skratka poezija, za zaključek starega leta. Pa srečno!
Poldašnja špica - Jof di Miezegnot Montaž1
Poldašnja špica - Jof di Miezegnot kapelica2
Poldašnja špica - Jof di Miezegnot koča Grego3
Poldašnja špica - Jof di Miezegnot planina4
Poldašnja špica - Jof di Miezegnot proti bivaku5
Poldašnja špica - Jof di Miezegnot zimska pravljica6
Poldašnja špica - Jof di Miezegnot bivak Gemona7
Poldašnja špica - Jof di Miezegnot deviška belina8
Poldašnja špica - Jof di Miezegnot pod vrhom9
Poldašnja špica - Jof di Miezegnot vrh10
Poldašnja špica - Jof di Miezegnot severna stena Montaža11
Poldašnja špica - Jof di Miezegnot Visoke Ture12
Poldašnja špica - Jof di Miezegnot Mangart, Jalovec13
Poldašnja špica - Jof di Miezegnot pogled nazaj proti vrhu14
Poldašnja špica - Jof di Miezegnot črna lepotica15
Poldašnja špica - Jof di Miezegnot Poldašnja špica16
Poldašnja špica - Jof di Miezegnot na sedlu17
Poldašnja špica - Jof di Miezegnot Montaž v večernem mraku18
všeč
Kriška4. 01. 2009 09:34:27
Zelo lepi posnetki, osvežujoče drugačen razglednasmeh.
všeč
triglavski24. 01. 2009 17:08:54
Do bivaka Alpini Gemona sem se odpravil včeraj 23.01. Prekrasno jasno jutro me pričaka v Zajzeri. Parkiram pri kasarnah, naprej s smučmi, do koče F. Grego je sneg pomrznjen, vendar gre, od koče naprej pa pršiča čez glavo. Na sedlu Rudni vrh prava zimska pravljica, tudi na planini podobna slika, razgledi prekrasni, sneg na drevesih, toplo sonce, ki pa snegu ni škodilo, po grebenih od Viša do Montaža je veter od JZ delal snežne zavese in ko sem prišel do bivaka se je navlekla koprena. Očistim vhod bivaka in vstopim, vpišem se v knjigo (zadnji vpis lani 30.12 prvi že 1.1, potem pa še več), potem se počasi pripravim za smučanje. En del odličen, po gozdu tudi solidno.
Poldanašnja špica iz Ovčje vesi1
2
Koča Grego, zadaj Montaž3
4
5
6
Špura7
Planina Rudni vrh8
Bele neveste9
10
11
12
Nedotaknjena snežna belina13
Bivak Batt. Alpini Gemona14
Vhod v bivak15
16
Dva lepotca, Mangrt in Jalovec17
Ob žici okupirane Zajzere18
Stražni stolp19
všeč
triglavski12. 04. 2009 20:24:26
To zimo se odpravim že tretjič tja gor. Čeprav greva z Marjeto glede na praznični dan precej pozno in niti nimava namena na vrh, drživa se namreč reka, ki ga je nekoč izgovoril slavni Kugy in pozneje tudi zapisal, gre nekako takole: " tega dne nismo nič plezali, ležali smo med rušjem gledali gore in oblake nad njimi in imeli smo se prav lepo". Sva sprva izbrala za cilj kočo Grego, potem planino Rudni vrh, pa bivak Alpini Gemona in nazadnje pristala na vrhu. Lep jasen, topel dan, snežne razmere odlične, sestop brez težav, na praznični dan izredno malo ljudi, končala pa v baru Jof Fuart v Ovčji vesi (Valburna) pri gospe Pauli, ki ima že 85 let, pa še vedno krepka in čila streže v svojem baru in je še posebej vesela takih obiskovalcev, kot sva midva z Marjeto, čeprav sama nikoli ni hodila v gore jih kar dobro pozna. Še vedno se dobro spominja Juliusa Kugyja, ko je zahajal v Ovčjo ves.
Ko preko mosta sva šla1
in skozi gozd2
Pri koči Grego3
4
5
6
Snežna prostranstva7
Odprti bivak Alpini Gemona8
Na vrhu sva se vsedla pa kar v sneg, kršiž pa nekje pod nama9
Z vrha nazaj10
Piparji11
12
všeč
triglavski5. 10. 2009 17:42:27
Ko zapihan od JZ in gore na prelomu med morjem in gorami zagrne megla se je potrebno podati bolj proti severu. Jezerska dolina me ni zanimala, že nekaj časa pa me je vleklo v Zajzero. Tokrat parkiram kar na koncu Ovčje vesi (Valbruna) in grem po cesti proti planini Ravna. Nekoliko dolgočasna pot, pa vendar v dobri uri pridem na planino. Kratek počitek, nekoliko višje še ogled kapele Zita in po stezi naprej proti Poldašnji špici. Sonca kar precej, vetra tudi in tudi vlaga se je poznala v zraku. Po isti poti se mi ni ljubilo nazaj, zato sem jo mahnil po JV grebenu kjer je polno ostankov vojnih objektov. Nižje ujamem neko staro stezico in jo tudi hitro izgubim, pa spet najdem in izgubim. Sestopim nekoliko sitno prav v grapo, ki jo spodaj v koncu Zajzere premošča most. Sledi še 4 km ceste po eni najlepših dolin do Ovčje vesi.
nekakšen bivak (2 postelji, miza) na planina Ravna1
kapela Zita na planini2
obeležje na eni izmed vojnih objektov3
vhod v kaverno4
proti vrhu5
eden od bunkerjev na vršnem grebenu6
naravne sile so upognile križ7
pogled skozi rov v Zajzero8
v eni od kavern sem našel betonsko peč9
komaj sledljiva stezica10
in potem sem našel še nekakšno zajemalko brez ročaja11
na opuščenih in slabo vidnih stezicah si lahko pomagamo z obžaganimi vejami12
na prodih v Zajzeri, v ozadji Kamniti lovec13
všeč
triglavski26. 12. 2009 17:20:01
Prazničen dan in praznično odeta Zajzera. No cesta je bila zasnežena, vendar brez težav prevozna do zadnjih parkirišč z ustrezno opremo seveda. Ker sem pozen je na parkirišču že nekaj avtomobilov, krpelj ne jemljem, ker računam, da bodo dobri ljudje že naredili gaz, na smuči pa tako še nekaj časa ne bo niti za misliti. Snega je v dolini sicer le kakih 5 cm, tako, da gre do koče Grego brez težav, še celo po kopnem, naprej pa vodijo le troje sledi in že na planini Rudni vrh se en par sledi obrne, pred mano sta torej le še dva. Nekoliko višje ju dohitim, mladenka in mladenič iz Ljubljane sta naredila lepo gaz, sedaj grem naprej jaz, da si malo oddahneta, toda že pri bivaku Alpini Gemona me dohitita in spet si izmenično utiramo gaz do vrha. Sneg se ponekod vdira do kolen, star je premočen z nekaj skorje, novega pa ni niti 10 cm. Toplo, sončno in razgledno. Del poti se vračamo skupaj, potem pa jaz malo zaostanem. Vedno lepa tura, koča Grego je odprta.
skozi gozd je malo snega1
s soncem obsijana koča F. Grego2
še daleč je vrh3
planina Rudni vrh4
zimski utrinek5
lesk v snegu6
bivak B. Alpini Gemona7
čaka še najtežji del8
naša dva junaka9
na zahod se je videlo do Dolomitov10
proti severu se je videla vsa rajda Visokih Tur11
proti jugu je pogled zakrival veliki Montaž12
pa še pogled proti severu vzhodu13
nekakšen rogatec14
in še eden se je skrival v zasneženem rušju15
všeč
dogna26. 12. 2009 18:00:59
Triglavski, vidim,da si tudi ti omamljen od lepote teh krajev.Midva z možem večkrat zaideva sem, vendar bolj v poletnem ćasu.Letos sva bila s kolesom kar nekajkrat do zadnjih parkirišč.Startala sva v Mojstrani. Je pa hudo neurje kar močno prizadelo to čudovito pokrajino. Meni je Krniška glavica bolj ljuba od Poldašnje špice, saj je z nje tako popoln pogled na Montaž.Zanima me, ali je koča Grego odprta vsak dan? Pa še to me zanima: ali ustrezna oprema pomeni verige ali zimske gume? Triglavski, zelo rada berem tvoje prispevke, si mi dal že marsikatero idejo za turo. Zanima me ali sta se srečala z Allessiom? Želim ti veliko užitkov v gorskih potepanjih in trdno skalo v letu 2010 in seveda vse najlepše v Novem letu.
všeč
triglavski26. 12. 2009 19:55:33
Ne vem, če sem ravno omamljen, vsekakor pa so Zahodni Julijci vedno vredni obiska, kot tudi Naborjetske gore, Zajzera je lepa dolina, ravno prav blizu in ne predaleč, z njenih gora pa se vidi daleč, tudi na Karnijske Alpe, kamor tudi sicer bolj pogosto zahajam, pa gneče ni skoraj nikoli, pa tudi pozimi je na pobočjih Poldašnje špice ravno dovolj sonca, skratka vedno priljubljen cilj. Res je v začetku semptembra neurje nanosilo veliko grušča v dolino, tudi sicer opažam, da to dolino vedno bolj zasipava, podobno pa se dogaja skoraj povsod, veliko grušča je tudi v Remšendolu, pri nas pa je tak primer recimo Zapoden. Krniška glavica bo morala počakati še na kak meter snega, potem pa grem zagotovo spet gor s smučmi uživat poglede na severno ostenje Montaža. Glede koče za sigurno ne vem, sem pa že večkrat naletel na odprto ob vikendih, danes ni bilo nič s stop pit. Zimske gume so bile danes dovolj, čeprav sem na nekaterih videl tudi verige. Sem vesel, če komu kak opis koristi, hvala. Ja z Alessiom se že osebno poznava, zelo prijeten mož. V bistvu voščim enako, pa mogoče se kdaj srečamo. Lp
všeč
michael663. 06. 2010 20:13:21
Prejšnji teden,ko je bil lep vreme,sva jo mahnila na Poldašnjo špico iz doline Zajezera.Lepa in lahka pot.Vseskozi naju je spremljal Montaž.Snega ni na stezi nikjer več.Koča Grego je bila odprta (ponedeljek).
Koča Grego ,nad njo kraljuje Montaž s svojo severno steno1
Poldašnja špica2
pri bivaku Gemono3
alpski zvonček4
zadnji metri so bolj strmi in krušljivi5
Visoki Pipar in Due Pizzi6
pogled iz vrha v dolino7
vrh8
sv.Višarje in Kamniti lovec ter naše gore v ozadju9
greva dol10
av,spusti me--ne,ne bom,ne11
na parkirišče (za parkiranje od 9-19 ure = 2,5€) zadaj Viš12
všeč
GITA22. 10. 2010 22:21:37
Zjutraj ob 8.00 parkirava v Zajzeri. -3.5 stopinj. Jasno nebo, obetal se je čudovit dan. Na poti do koče Grego se hitro ogrejeva, nekaj poprhov snega na poti, drugače nič posebnega. Koča zaprta. Od koče do sedla Rudni vrh nekaj cm snega in poledenelo. Od sedla do vrha pa malo mešano: ponekod povsem kopno, v malo bolj senčnih predelih na poti do 10 cm snega, če stopiš malo izven poti ali ubereš kakšno bližnjico se lahko ugrezneš do kolen. Sicer pa na prisojnih legah sneg vidno pobira, so bile opazne razlike že v času med vzponom in sestopom. Drugače pa tokrat hvala vremenarjem, da so se zmotili v naše dobro…napovedanih pooblačitev od zahoda ni bilo od nikoder, razgledi fenomenalninasmeh. Na vrhu je močno pihalo, vendar ker sva bila povsem zimsko »opravljena« sva v občudovanju razgledov vztrajala dobro uro. S seboj sva imela vso zimsko opremo, pa sva si ob sestopu, ko sva šla »malo po svoje« nadela samo gamaše, drugega nisva potrebovala. Aja, na nekaj sva pa pozabila (se pozna, da je to prva malo bolj »snežna« tura letos – pozabila sva na palicah zamenjati tiste »mičkene« krogce za večje krpljice, kar se je v snegu občasno izkazalo za malo motečemrk pogled.
Montaž obsijan z jutranjim soncem - na izhodišču v Zajzeri1
Poprhi snega na poti do koče Grego...2
Proti koči Grego...3
Pogled proti najinemu cilju s sedla Rudni vrh (Sella di Somdogna)4
Krniška glavica...5
Višje ko greva, več je snega na poti....6
Montaž v objemu jesenskih barv...7
Znamenje ob poti...8
Bivak9
V tole nedotaknjeno belino bova zagazila...10
Na vrhu11
Proti Jalovcu in Montažu...12
Razgled...13
Proti Piparjem in Dvem Špicam...14
Pogled nazaj na najin cilj ob sestopu...15
Eden izmed mnogih lepotcev...16
Jesen nad dolino Zajzere...zadaj Strma peč17
všeč
panda23. 10. 2010 08:22:01
Na sliki št. 12: pogled proti Mangartu in Jalovcu ! Montaža ni na sliki.LPnasmeh
všeč
GITA23. 10. 2010 08:33:12
Jao... hvala panda, seveda je Mangart...se vidi, da je bila ura zvečer že pozna, ko sem tole gor dajala...zadrega
všeč
sabina.723. 10. 2010 12:44:01
Vabljivo! Bo treba pripravit zimsko opremo in se odpravit na te konce!
všeč
IgorZlodej14. 11. 2010 16:37:19
Zimska oprema je že nekaj dni nameščena, zato sem šel. No cilj bi lahko bil tudi kak drug, ampak sem šel preprosto za soncem, meteo.fvg se ni izneveril. Cesta je seveda kopna in še dobršen del pobočja, le pod kočo Grego je nekaj gnilega snega. Po cesti na planino Rudi vrh je sicer sneg, pa tudi kopne kolesnice traktorja. Od planine naprej je že narejena gaz, vendar le do bivaka bat. Alpini Gemona. Sneg je bil gnil, občasno je premočno grelo sonce, megle, ki so divjale od JZ so zakrivale in odkrivale dva velikana Zahodnih Julijcev. Na vrhu bi me skoraj obrilo, zato sem jo hitro pobrisal nazaj. Na poti v dolino sem srečal še kakih 10 pohodnikov, koča Grego je bila odprta, vendar se nisem ustavljal, steza do parkirišča v Zajzeri pa blatna. Tu in tam kakšna veja in tanjše deblo zapirajo pot, sicer pa že več let nič hujšega, samo lepota je tam večna.
Sabina sem mislil, da boš danes tam gor, se bi po dolgem času spet srečala, ko sva se že ob nasprotni gori spoznala.
zjutraj je bila koča še zaprta1
na planini Rudni vrh2
Krniška glavica ali prav se piše Jof di Sompdogna3
iz meglic se je odprl pogled na njegovo veličanstvo4
le čemu5
ga ni čez modro nebo6
pri bivaku-odklenjen7
vršni skalnat del je bil skoraj kopen8
vrh s križem9
in nazaj proti Zajzeri10
ravno slikam Nabojs z Višem, ko prejmem pozdrave z Raduhe11
všeč
IgorZlodej4. 02. 2011 17:37:16
Zajzera kot vedno lepa in zasnežena. Do koče Grego in naprej proti vrhu lepo zgažena pot, smučanje odlično, več pa na slikah.
s parkirišča pri Zajzerski planini1
pri koči F. Grego2
utrinek na sedlu Rudni vrh3
igra s soncem4
lepo je s smučmi gor, še lepše je dol5
pri bivaku6
greva na vrh7
pogled proti vzhodu8
križ je menda postrani9
krasne gore proti zahodu, spodaj Kanalska dolina10
greva smučat11
krasna smuka12
najboljše iz Elana na testu13
krasno se smuča z njimi14
svoboda na snežnih poljanah15
tale najina grapa je res krasna16
sedlo Rudni vrh in pogled na zahod17
na planini ni ravno veliko snega, a še vedno dovolj18
Kje sta pa Janko in Metka?19
naprej med količki v dolino20
všeč
otiv4. 02. 2011 18:33:10
Igor Pozdravljen!

Kaj imaš kaj ročne "zavore" za te strmine?velik nasmeh
Lepi užitki za sprostitev duha.
Srečno!
všeč
kofetarca4. 02. 2011 18:42:05
Imata pa s prijateljem kondicije za izvoz mežikanje
Super turca, krasn vrh...Kakšna pa je cesta do Zajzere?
všeč
IgorZlodej4. 02. 2011 19:00:07
Hvala, cesta v Zajzero je do kasarn asfaltirana,kopna in suha, parkirišča lepo urejena, naprej do planine pa zasnežena.
všeč
kofetarca4. 02. 2011 19:10:54
Hvala Igor, v ponedeljek me bo pot zanesla tja.
všeč
igorf6. 02. 2011 19:13:47
Danes na Poldnašnji špici iz Zajzere. Razmere in razgledi kot jih je zgoraj opisal Igor. Dodal bi le to, da še nisem doživel tako lepega spusta: ob 10h ko sem se pričel spuščati je toplo vreme in sonce ravno toliko ojužilo sneg, da je na shojeni stezi naredilo dober prst ojuženega, po katerem je navzdol šlo kot raketa. Od vrha do zadnjega parkirišča pri kasarni sem prifrčal v uri in dvajset minut(z vključenim pivom pri koči!). Pa naj še kdo reče, da smo abrahamovci za odpisjezenvelik nasmeh.
všeč
mirank4. 04. 2011 21:01:07
Včeraj sva obiskala ta malo obiskani najvišji vrh Naborjetskih gora. Kljub kar zgodnjemu začetku v Zajzeri je temperatura obetala pravi pomladanski ali celo bolj poznopomladanski dan. Sneg se začne tik pod kočo F Grego in se mestoma predira še preden ga dobro obsije sonce. Manjše kopnine v predelu planine, potem pa v gozdu v glavnem strnjena snežna odeja, ki se predira v povprečju na vsaki peti korak. Pri zavetišču mučno prečenje pobočja (Avstrijec pred kočico moje godrnjanje pri kobacanju pospremi z nasmehom in Ih wais..)in grape a od tam do vrha povsem kopno in kot je v tem predelu gora v glavnem povsod, izredno krušljivo.
Z vrha čudovit razgled na vse strani, le med Strmo pečjo in Karnijci se pojavlja začetek smoga. V smeri Špranje in severnega ostenja Špikov se vidijo dolgi jeziki plazov, katere je bilo slišati po 9h.
Pri spustu pred poldnem srečava kar nekaj vzpenjajočih pa tudi pri koči Grego že ropota agregat, kar pa naju ne premami in turo raje zaključiva v Ovčji vesi.
všeč
Stran:12345
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki