Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Nad Rezijo

Natisni
jaz11. 05. 2009 22:46:48
Kako se je bilo lepo pripeljati čez mejni prehod Učja že pred šesto uro zjutraj, ko na njemu ni bilo več samovšečnih policajev, katere sem moral včasih čakati tudi po osmi uri zjutraj, pa tudi njihov kurnik so že odstranili.
Ura v vaški cerkvi v vasi Učja je odbila šest, ko sva se z ženo odpravila navzgor po cesti in kmalu zavila na desno na označeno pot, katera naju je v prijetnem hladu popeljala do planine Kal in naprej na greben in po njem do Vrha Planje. Snega na grebenu je še kar nekaj, vendar se mu da izogniti. Razgledi enkratni, Kanin, Babe, Žrd so kot na dlani, Kobariški Stol, Mužci, Lopič in ostali pa malo dlje. Na vseh sem že bil. Rezija je globoko spodaj. Kakšni kontrasti, na eni strani vršaci odeti v belino, naokoli pa zelena ogrlica, prebujajoče narave.Sledi povratek poti nazaj in prečenje grebena in spust na sedlo Karnica. Vmes se povzpneva še na nekaj vrhov v grebenu. Nepozaben dan, pridih že ene malo pozabljene romantike. Pihljal je topel jv vetrič in pričaral skoraj poleten dan. Ob poti redko videne preproge jegliča, v skalah šopi avriklja. Družbo so nama delale kače in pa tišino so motili piski gamsov. Kaj še potrebuje človek, da je srečen. Denarja bolj malo, le zdravja. S sedla je sledila še pet km hoja po cesti do avta. Pa en lp!
Nad Rezijo na začetku poti1
Nad Rezijo Mužci2
Nad Rezijo greben proti Veliki Planji3
Nad Rezijo Žrd4
Nad Rezijo na Veliki Planji5
Nad Rezijo planina Kot6
Nad Rezijo 8 km dolg greben7
Nad Rezijo zeleno v belem8
Nad Rezijo pozira9
Nad Rezijo lep šopek10
Nad Rezijo avrikelj11
Nad Rezijo vse v rumenem12
Nad Rezijo jeglič13
Nad Rezijo prijetna stezica14
Nad Rezijo sedlo Karnica15
Nad Rezijo na začetku in koncu16
Nad Rezijo slap Boka17
Nad Rezijo še spust v dolino18
Nad Rezijo blizu doma19
(+3)všeč
triglavski12. 05. 2009 07:20:34
jaz, joj kako samovšečno zveni, zelo narcisoidno, bodi bolj konkreten in napiši ali si čakal na slovenski ali na italijanski strani. Sicer pa lep krog, ki sem ga že dvakrat oddelal.
Na planini Kal1
2
3
4
5
Mulec6
Rezijanske vasi7
Vrh Planje8
Planina Kot9
Skutnik10
11
12
(+1)všeč
husky12. 05. 2009 07:33:33
Ne vem zakaj moraš skritizirat prav vsakega, ki kaj napiše in se ne kliče "triglavski".
Reportaža je prav lepa in v njej ni nič narcisoidnega. Meni se zdi narcisoidno kvečjemu to, da ob vsakem prispevku poudariš, da si tam že bil, in to ne enkrat, ampak najman stokrat.
(+3)všeč
Kriška12. 05. 2009 07:53:22
Zelo lep opis in prav tako lepe fotografije.
(+1)všeč
heinz12. 05. 2009 09:33:45
Krasno, "jaz"! Kaj pa tisti gad, je bil zares tako blizu? Izgleda kot bi hotel napasti. Zadnjič sem nad Završnico srečal nekaj podobnega, bil je nekoliko temnejši, dvojna lisa pa je izpadla kot dve črti, saj jo je tako hitro popihal, ko je zaslišal človeško govorjenje.
Ta tvoj pa ne izgleda kaj preveč plašen.
všeč
Lj12. 05. 2009 11:10:24
Lepo opisano, me je kar "potegnilo", da tudi sama tole obiščem. Jaz,prosim še za informacijo, koliko časovno je tale krog trajal in kakšna hodca sta? Rada bi namreč orientacijski čas za bolj počasne...zadrega Hvala!nasmeh
všeč
gorska koza12. 05. 2009 13:25:34
triglavski: z vsem spoštovanjem - vse tvoje poti, opisi, predvsem pa fotografije so izjemni(ne)!Iskreno!!! Pa vendarle te imam na sumu, da si bil "v kiosku na Učji" v rednem delovnem razmerju - seveda na "naši" stani.
všeč
jaz12. 05. 2009 14:13:25
14.3.2007 ko sem šel na Lanež, sva čakala z ženo na mejnem prehodu Učja na naši strani do 8.4o in se počasi pripelje en policajček in nama je pamet solil, tako kot ti vsevedni " triglavski". 23.11.2006 ko sva se s prijateljem Ladotom vračala z Matajurja sva se ustavila na naši strani, policaja ni bilo nikjer in ko sem nekajkrat potrobil, se še ni pojavil. Ko pa sem hotel odpeljati, je priletel ven iz kočurine in začel vpiti na naju, pregledoval dokumente in zelo je bil pomemben, da prehodov preko Predila ne omenjam, kjer so policaji proti jutru v glavnem vedno dremali. Sicer se pa Igor Zlodej tako precej hvališ po teh forumih, precej prepisuješ iz vodnikov in pa še to verjetno v službi. Jaz si tega ne morem privoščiti, ker moram na šihtu trdo delati, da polek svoje plače vzdržujem še kar nekaj tisoč državnih lenuhov. Pa srečen bodi, da si po vezah ostal tam kjer si, kajti drugače bi na južni meji moral vsaj enkrat v življenju delati. S tem je moja debata končana, ker se preveč cenim, da bi polemiziral s tabo, bahačev tako nikoli nisem prenesel. Vsem dobronamernim, obiskovalcem tega foruma in uživalcem v gorah pa zdravja in vse naj, naj. Lp!
(+6)všeč
gorska koza12. 05. 2009 14:56:19
Uuups,z moje strani je bilo mišljeno zgolj kot šala ,sedaj pa vidim ,da gre za.....,zato grem panirat puranje zrezke po pariško z mandlji, pa pire, pa špinačo-da bomo močni(za v hribe),pa da se "noumo"(lačni)kregal!!!
všeč
viharnik12. 05. 2009 15:27:38
No fantje,saj Triglavski ,kot utečen gornik in gorski reševalec,nikakor ni mislil nekoga namerno,kakorkoli prikrajšati za njegov ponos.Je gornik,ki je doživel toliko povezav z naravo in pozitivnimi vibracijami,da ponavadi človek tako postane le del nje.So dnevi,ko se človek nevede nekako v duhu dvigne v "moško"jang stanje iz povprečne pasivnosti.Le redki duhovni mojstri lahko vzdržujejo nepristranskost in popolnost izražanja do so ljudi.Pa še nekaj velja omeniti,da človek,ki ne prenese tako morebitnih subtilnih opazk,tudi sam še ni prodrl globoko v duhovne sfere posameznika.Namreč pri prosvetljenem človeku se ego uniči in skozenj preveva božja enost,ki nima kaj dosti opraviti z zavestjo navadnega smrtnika.Ker če človek nima ega,tudi ni tako ranljiv.Njegova zavest se stopi z enostjo univerzuma,kjer odpadejo vse zamere in pogojenosti=univezalna zavest Boga.V naprej ne jemljite vsega dobesedno in bodite bolj tolerantni in veseli.V življenju je vse igra-velika iluzija(v neprebujenem svetu) v prebujenem pa tudi,samo takrat če dojamete igra Boga in njegovega srca.Ko pa človek doseže stanje brez misli(meditacija) pa človek lahko ostaja brez vzroka in posledic v močnem,zaščitnem polju Stvarnika.
všeč
monter12. 05. 2009 19:31:27
jej,jej,jej,triglavski, pa sem že mislil, da si se saj malo "vletel". viharnik pa standart,filozof.mežikanje
všeč
triglavski12. 05. 2009 22:45:31
Vedno se čudim nestrpnežem, ki žalijo, podtikajo laži in ponižujejo kjer le morejo, za povrh pa hodijo celo v gore in jih občudujejo, o njih pišejo in "jaz" je sigurno eden takih. Me prav zanima "jaz" zveni ta vzdevek zelo samovšečno v kakšnem kurniku ti delaš, očitno moraš biti zelo nesrečen tam. Meni v tistem na Učeji sploh ni bilo slabo, pa škoda, ker nikoli nisem naletel nate, bi lahko kakšno rekla o gorah. Če ti pa kaj ni bilo všeč ali se ti je kaj zdelo neprimerno pri prehodu meje se bi lahko pritožil, lahko bi celo predlagal Videmski komisiji, da bi zate kakšno uro prej odpirali prehod, bi še nam prav prišlo, ne pa sedaj s tem opletati tukaj kamor ta zadeva sploh ne sodi in če te je kaj v hlačah se podpiši z imenom in priimkom, če si že dovoliš druge imenovati, pa se bojim, da so le hlače brez moža, pa sploh nisi edini tak. No Rezija pa še naprej obstaja pravljična dežela in gore nad njo še kako privlačne, zato vse tiste, ki so prezrli to pisarijo vabim, da jo obiščejo. Tudi jaz bom šel kmalu spet v tiste gore. Najbližji dostop je še vedno preko Učeje, le še malo bo potrebno počakati, da odprejo še prelaz Carnico. Takoj, ko zvem, vas obvestim. Pa srečno v gorah, se mogoče kaj srečamo.
všeč
triglavski13. 05. 2009 07:16:20
Ker tisti, ki je bil vprašan o času hoje v svoji vznesenosti v navajanju vseh težav, ki so se mu zgodile na "zlati meji" očitno ni utegnil odgovoriti "Lj" sporočam, da sem 27.12.03 to pot hodil okoli 7 ur, lahko pa doda še kakšno urco več. Sam sem začel tik pod prelazom Sella Carnizza in se po označeni poti 731 povzpel na greben, zatem sem šel še kakih 15 minut proti zahodu, ker sem si želel ogledati greben, se vrnil in nadaljeval ves čas po grebenu (pot je večinom dobra) proti vzhodu vse do Vrha Planje in sestopil v vas Učjo po poti 733, ter se po cesti, ki pa se res vleče vrnil nazaj na prelaz. Seveda pa je možno vmes že prej sestopiti po poti 732, pod M. Chila ( 1419 m) nas markacije usmerijo v vas Učja. Pot se tako lahko opravi v dveh delih. Priporočam zemljevid Tabacco 027.
"gorski kozi", sum je bil upravičen, niti za minuto, ki sem jo preživel tam gor mi ni žal, srečal sem mnogo prijaznih gornikov, ki so odhajali v gore tam čez ali pa se z njih vračali, pa hvala za pohvalne besede. Se bom trudil še naprej, pa tudi, če komu to ne bo všeč. Mogoče pa bo kdo še tukaj dobil kakšno idejo za svoj dan za v gore. Lepe stvari si je potrebno deliti.
(+1)všeč
felix13. 05. 2009 07:25:39
Uredniku bi predlagal, da odpre forum: polemike in samohvale, ta forum pa naj ostane za vprašanja in razmere v hribih.
lp
všeč
Lj13. 05. 2009 13:15:56
Triglavski hvala za podroben opis in lp!nasmeh
všeč
triglavski9. 06. 2009 19:47:27
Vsem tistim, ki bi želeli obiskati Rezijo preko Sella Carnizza sporočam, da je cesta odprta.
pri odcepu na Učeji še vedno stoji tabla, ki obvešča, da je na drugi strani Jugoslavija in to po 18 letih samostojne Slovenije, vsa čast našemu zunanjemu ministrstvu vseh vlad doslej1
(+1)všeč
VanSims20. 12. 2015 11:45:21
Na, človek se pripravlja na turo in išče informacije pa najde kreg izpred šestih let eek mežikanje

Gor iz Učje po poti 733 na greben pa na Planjo in Skutnik, nazaj pa po poti 731 na Krnico (Sella Carnizza) potem pa cca 8 km po cesti nazaj do Učje. Pot ki bi jo naš @redbull naredil v max. 2 urah (vkolikor ga ne bi s Skutnika zaneslo naprej proti Babama in na Ta visoko rošajansko mežikanje ) traja povprečnemu gorniku cca 7 ur (brez ceste nazaj).

Trenutne razmere (19.12 2015) so po zaslugi letošnjega toplega decembra dobre. 733, malo ledu pred planino Kal in malo previdnosti. Greben proti Skutniku, nekaj snega na izpostavljenem a se mu da izogniti, čez Planjo. Greben proti Krnici, še dve taki mesti kjer se pot grebenu umakne na sever, snegu se tudi tu da izogniti tako da pač nadaljujemo po vrhu grebena in se potem spet priključimo na pot. 731 potem preide v gozd, sneg je še mestoma a ni več nevarno izpostavljen. Od križišča s 732 naprej je b.p

(+1)všeč
darinka43. 05. 2017 21:34:15
Koliko pa so visoki tile vrhovi nad Učjo? Drugega maja sem bila v vasi Učeja. In bilo je vse prazno. Vas kot izumrla. Za cesto naprej, pa je bil znak, da je prepovedano vozit, ker pada kamenje, najbrž zaradi padavin.
cerkev  in naprej je pokopališče1
tale križ je zelo star in je ob cesti2
tu je najbrž veliko padavin. 3
le zakaj trije zvonovi?4
pogled na vrhove, ko se je zjasnilo5
visoko je Učja6
vode ne manjka7
8
(+2)všeč
miri3. 05. 2017 21:55:46
@darinka,od kje si prišla?Iz vasi lahko greš na Skutnik.Če pa greš do sedla Krnica imaš izhodišče za Zajavor ali pa še lepši Musc.Na desno pa po grebenu na Skutnik.Vendar je na poti še sneg.
1
2
3
(+2)všeč
VanSims3. 05. 2017 21:59:26
Skutnik je 1721, Planja je verjetno malo nižje od nje, od nje se potem greben spusti do Krnice kjer doseže nekje 1100-1200 m, tam kjer se odcepi pot za dol za Krnico. Od Skutnika naprej pa gre samo še navzgor (Baba je že čez 2000) saj je to v bistvu začetek Kaninskega pogorja oz grebena.

Vas je tudi meni zgledala zapuščena a vendar so, ko sem bil decembra, nekatere hiše bile okrašene z lučkami in/ali smrekico tako da nekdo morda tam še živi ali pa so to samo kake vikendce kot višje na Krnici.
všeč
darinka43. 05. 2017 22:00:58
Prišla sem iz vasi Žaga . Ne poznam teh krajev.Vreme pa ni bilo prav lepo. Še deževalo je tisti dan. Lepo je .nasmeh Je cesta , ko je odprta res naprej ozka? Meni se je zdela kar v redu.Hvala obema za informacije.
(+1)všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki