Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Ostalo / Gorovja / Olympos (Lesbos - Grčija)

Olympos (Lesbos - Grčija)

Natisni
Parkeljc2. 06. 2016 23:36:02
1. Na Olympos, 967m, ki je drugi najvišji vrh otoka Lesbos (najvišji je Lepetymnos 968m) se iz glavnega mesta Mithilini peljemo po izjemno široki cesti proti mestu Kalloni. Po cca 25 km zavijemo levo in cesti sledimo še 12km do mesta Agiasos, kjer parkiramo.

2. Iz mesta Kalloni se peljemo po izjemno široki cesti v smeri glavnega mesta Mitilini. Po cca 27km v križišču zavijemo desno in cesti sledimo še 12km do mesta Agiasos, kjer parkiramo.

Olympos se že nekaj kilometrov iz mesta pokaže v vsej svoji lepoti. Pravzaprav se ga ne da spregledati, saj ga zagledamo že zelo kmalu po zapustitvi glavnega mesta. Lesbos je znan po svoji vodnatosti, pravijo mu tudi »zeleni otok«. Prav zato se Olympusa ne da spregledati, saj s svojo obliko dobesedno izstopa tako po obliki kot višini. Vršni del markantno štrli iz vsega tega zelenja, v glavnem ga v nižjem delu obkrožajo nasadi oljk, nekoliko visje pa nizko rastje in posamična drevesa. Zadnjih cca 100 višincev pa je neporaščenih.

Pot se priče kakih 70m za bencinsko črpalko, nasproti nekakšnega sakralnega obeležja, na katerem je kipec Marije, na 475 m, mi pa zavijemo na desno, v ozek prehod v smeri Olympusa, kateri je z izhodišča lepo viden. Tik pred vstopom v ozek prehod se nahaja tudi lepo vidna smerna tabla. Naprej poti sprva logično sledimo, nato pa nas do vrha vodijo številni lepo izrezljani leseni smerokazi, majhne rdeče puščice, na drevesa pribita mačja očesa, tablice z motivom pohodnika in na koncu le še manjše rdeče pike na skalah v glavnem pa manjsa na drevesa privijacena macja ocesa.
Pot sprva v glavnem poteka po nekakšni pešpoti, nato po kolovozu in po zelo strmi nadelani kamniti poti, po cca 20ih minutah pridemo na kolovoz, kjer nas table usmerijo v desno. Po cca 5ih minutah pa spet tabla strmo v levo in po 20ih minutah pridemo na plano, na kolovoz, ki iz mesta Agiasos pelje proti sosednjemu nižjemu vrhu. Tukaj se tudi kmalu končajo nasadi oljk. Po 5ih minutah hoje po kolovozu ponovno zavijemo v gozd, kjer nas široka lepo vidna pot popelje skozi redek gozd do asfaltne ceste, katero prečimo in ponovno skozi redek gozd po nekaj minutah zagrizemo kolena v zadnjo strmino. Tukaj se gozd konča. Pot se proti vrhu vzpenja v ključih po lepo s kamenjem nadelani poti, ki ji logično sledimo do vrha še cca 15 minut. Tik pod vrhom se nahaja večji objekt, kateri služi vzdževalcem oddajnikov. Na vrhu so namreč štirje oddajniki. Poleg tega objekta se na vrhu nahaja tudi manjša cerkev, katero si je mogoče ogledati odznotraj, prav tako pa je v bližini cerkve nekakšen razgledni stolp, iz katerega je lep razgled na večji del otoka in bližnjo Turčijo, kakor tudi na sosednje otoke.
Olympos (Lesbos - Grčija) Pogled na Olympos na poti iz Kallonija1
Olympos (Lesbos - Grčija) Olympos s ceste proti Agiasosu2
Olympos (Lesbos - Grčija) Sakralno obeležje na začetku poti3
Olympos (Lesbos - Grčija) pričetek poti4
Olympos (Lesbos - Grčija) sledimo smernim tablam5
Olympos (Lesbos - Grčija) Tukaj zavijemo desno s kolovoza na pot6
Olympos (Lesbos - Grčija) strm vzpon7
Olympos (Lesbos - Grčija) ...8
Olympos (Lesbos - Grčija) ob poti..9
Olympos (Lesbos - Grčija) razgled na Agiasos10
Olympos (Lesbos - Grčija) ob poti..11
Olympos (Lesbos - Grčija) približno na pol poti12
Olympos (Lesbos - Grčija) prečkanje asfaltne ceste13
Olympos (Lesbos - Grčija) po izstopu iz gozda, še zadnji vzpon po grušču na poti14
Olympos (Lesbos - Grčija) tik pod vrhom15
Olympos (Lesbos - Grčija) vrh 967m16
Olympos (Lesbos - Grčija) ...17
Olympos (Lesbos - Grčija) Agiasos in zaliv Geras18
Olympos (Lesbos - Grčija) razgledni stolp19
Olympos (Lesbos - Grčija) cerkvica na vrhu20
Olympos (Lesbos - Grčija) Križ ob cerkvi21
Olympos (Lesbos - Grčija) Zaliv Kalloni22
(+3)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki