Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Jadranski otoki / Križica / Osor - Križica

Osor - Križica

Natisni
Izhodišče: Osor (2 m)
Širina/Dolžina: 44,69262°N 14,39192°E
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 341 m
Višinska razlika po poti: 370 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 302
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 53
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Rupa - Reka / Rijeka ali Zagreb - Reka / Rijeka se peljemo proti Reki, od tam pa sledimo oznakam za otok Krk. Ko se avtocesta oz. v zadnjem delu hitra cesta konča, se spustimo do Krčkega mosta. Na otoku Krk nato sledimo oznakam za otok Cres in Lošinj ter trajektnemu pristanišču Valbiska. Pri omenjenem pristanišču gremo nato s trajektom do kraja Merag na otoku Cres (126 kun – julij 2020). Na otoku Cres nato sledimo oznakam za Mali Lošinj vse do kraja Osor kjer preko kratkega dvižnega mostu dosežemo otok Lošinj. Takoj za mostom zavijemo desno in parkiramo na manjšem parkirišču. Omenjeno parkirišče je pogosto zasedeno, zato lahko parkiramo že na večjem parkirišču, ki se nahaja pri krožnem križišču v kraju Osor približno 300 metrov pred mostom.
Opis poti:
Takoj za mostom, ki povezuje otoka Cres in Lošinj se usmerimo na vzpenjajočo cesto skozi kamp Preko mosta. Na začetku omenjene ceste bomo opazili tudi markacije. Po krajšem vzponu se kamp konča, mi pa še naprej nadaljujemo po cesti, ki v nadaljevanju postane makadamska. Ob cesti so tudi markacije ter velik smerokaz z napisom »Osoršćica«.
Nadaljujemo po makadamski cesti in kmalu pridemo do označenega razpotja kjer se levo odcepi pot proti opuščeni vasici Tržić do katere je približno 20 minut hoje. Mi kratek čas še nadaljujemo po cesti, nato pa nas smerokaz za planinsko kočo ter vrh Televrina usmeri levo v gozd.
V nadaljevanju pot poteka večinoma skozi nizek gozd ob kamniti ograji. Desno se nato odcepi pot proti Malemu Tržiću, mi pa nadaljujemo naravnost in sledimo oznakam za planinski dom. Pot se nato še nekoliko vzpne in nas pripelje do označenega razpotja.
Z leve se nam priključi pot iz kraja Nerezine preko Tržića, ostro desno navzdol vodi pot do ceste, mi pa nadaljujemo rahlo desno in sledimo oznakam za planinski dom in vrh Televrina. Od razpotja razmeroma položna pot poteka proti zahodu in nas po približno 15 minutah pripelje do naslednjega označenega razpotja.
Desno vodi nekoliko daljša pot mimo planinske koče, mi pa nadaljujemo levo kamor nas usmeri oznaka za vrh Televrina. Od razpotja pot poteka večinoma skozi nizek gozd in se prične za odtenek strmeje vzpenjati. Nekoliko višje pridemo iz gozda na pobočje poraščeno z grmičevjem od koder se nam prične odpirati tudi lep razgled proti morju ter kraju Osor. Sledi vzpon skozi pas gozda, nato pa nas pot pripelje na vse manj poraščena pobočja z zelo lepim razgledom na okolico. Tu pot zavije nekoliko v levo in se razmeroma strmo vzpenja po pobočju navzgor. Takšna pot nas nato pripelje do vpisne skrinjice.
Od vpisne skrinjice sledi le še kratek vzpon do razpotja kjer se priključimo makadamski cesti. Levo vodi cesta proti oddajniku, naravnost preko ceste vodi pešpot proti vrhu Televrina, mi pa se usmerimo desno rahlo navzdol po makadamski cesti. Po približno desetih metrih se levo odcepi še pot proti plezališču, mi pa še naprej nadaljujemo po makadamski cesti. Na levi bomo nato že zagledali vrh s križem. Cesta nas nato hitro pripelje do označenega razpotja, kjer nas oznaka »Križ 1min« usmeri levo navzgor.
Sledi še kratek vzpon po ozki stezici do vrha.
Sestopimo lahko po poti vzpona, ali pa nadaljujemo po cesti do planinske koče in se od tam vrnemo do izhodišča.
zemljevid poti - Križica
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Osor - Križica1
Osor - Križica2
Osor - Križica3
Osor - Križica4
Osor - Križica5
Osor - Križica6
Osor - Križica7
Osor - Križica8
Osor - Križica9
Osor - Križica10
Osor - Križica11
Osor - Križica12
Osor - Križica13
Osor - Križica14
Osor - Križica15
Osor - Križica16
Osor - Križica17
Osor - Križica18
Osor - Križica19
Osor - Križica20
Osor - Križica21
Osor - Križica22
Osor - Križica23
Osor - Križica24
Osor - Križica25
Osor - Križica26
Osor - Križica27
Osor - Križica28
Osor - Križica29
Osor - Križica30
Osor - Križica31
Osor - Križica32
Osor - Križica33
Osor - Križica34
Osor - Križica35
Osor - Križica36
Osor - Križica37
Osor - Križica38
Osor - Križica39
Osor - Križica40
Osor - Križica41
Osor - Križica42
Osor - Križica43
Osor - Križica44
Osor - Križica45
Osor - Križica46
Osor - Križica47
Osor - Križica48
Osor - Križica49
Osor - Križica50
Osor - Križica51
Osor - Križica52
Osor - Križica53
Diskusija o izletu Osor - Križica
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki