Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Polhograjsko hribovje in Ljubljana / Jeterbenk / Preska - Jeterbenk (po grebenu)

Preska - Jeterbenk (po grebenu)

Natisni
Izhodišče: Preska (332 m)
Širina/Dolžina: 46,1297°N 14,411°E
Ime poti: po grebenu
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 442 m
Višinska razlika po poti: 480 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 3.999
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 51
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Ljubljano, nato pa z vožnjo nadaljujemo po Celovški cesti proti Medvodam. Ko prispemo v Medvode, pri prvem semaforju zavijemo levo preko železniške proge v smeri Golega Brda, Žleb in Preske. Za železniško progo nadaljujemo desno po glavni cesti proti Preski, mi pa se po glavni cesti peljemo do prvega odcepa ceste v levo. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje, nato pa, ko na desni strani zagledamo športno igrišče bližnje osnovne šole, zavijemo levo na Cesto v Žlebeh. Ko se stanovanjske hiše na desni strani ceste končajo, prispemo do urejenega parkirišča, kjer parkiramo.
b) Iz Škofje Loke, Kranja ali Vodic se zapeljemo v Medvode, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Ljubljani. Pri zadnjem semaforju v Medvodah, le to se nahaja kakih 100 m naprej od trgovine Hofer, zavijemo desno preko železniške proge v smeri Golega Brda, Žleb in Preske. Za železniško progo nadaljujemo desno po glavni cesti proti Preski, mi pa se po glavni cesti peljemo do prvega odcepa ceste v levo. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje, nato pa, ko na desni strani zagledamo športno igrišče bližnje osnovne šole, zavijemo levo na Cesto v Žlebeh. Ko se stanovanjske hiše na desni strani ceste končajo, prispemo do urejenega parkirišča, kjer parkiramo.
Opis poti:
Na koncu parkirišča se nahaja označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Jeterbenka in Katarine (levo Slavkov dom na Golem Brdu). Pot nas sprva vodi po makadamski cesti, katera se za manjšo hiško spremeni v kolovoz, mi pa z njega nadaljujemo levo v gozd, kjer najprej prečimo potoček. V nadaljevanju se zložno vzpenjamo po občasno zaraščeni poti, katera nas vodi mimo več manjših razpotij, kjer sledimo markacijam. Po nekaj minutah zložnega vzpona pot zavije rahlo v levo ter se postopoma spusti do gozdne ceste, katero pa le prečimo. Sledi še nekaj malega spusta, nato pa dosežemo asfaltno cesto in ji sledimo v desno, a po njej hodimo le kratek čas, saj nas rdeče planinske table usmerijo levo k bližnji stiskalnici sadja.
Stiskalnico sadja pr Andrej obidemo po levi strani, nato pa za njo nadaljujemo preko mostička v gozd. V gozdu najprej nadaljujemo desno in se v nekaj minutah vzpnemo do kolovoza, po katerem stopimo iz gozda. Pot naprej nas vodi po omenjenem kolovozu, le ta pa sprva mimo hiše, nato pa ob lepih pogledih na Polhograjsko hribovje. Po krajšem spustu dosežemo asfaltno cesto, katero pa le prečimo, saj pot nadaljujemo po makadamski cesti. Cesta se kmalu razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po levi spodnji, po kateri hitro prispemo do levega ovinka, ob katerem se nahaja označeno parkirišče Žlebe.
S parkirišča nadaljujemo po kolovozu v smeri Katarine, Jeterbenka in sv. Marjete (levo Petelinc), kateri se nadaljuje po levi strani potočka. Po nekaj 10 korakih zapustimo omenjeni kolovoz in nadaljujemo desno v gozd, kjer se najprej spustimo do potočka in ga tudi prečimo. Na drugi strani se kratek čas še zložno vzpenjamo, nato pa pot zavije desno in se strmeje vzpne. Nekoliko višje prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo (desno cerkev sv. Marjete 3 minute) ter na bližnjem naslednjem ponovno levo. Še malo naprej pa se pot razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po spodnji levi (desno Jeterbenk čez Turnice), katera v nadaljevanju nekaj časa ni markirana, je pa na večini razpotij označena.
Od neoznačenega razpotja se najprej lahkotno spustimo do manjšega grabna, nato pa se zložno vzpenjamo do kolovoza, kateremu sledimo v levo, mi pa po njem hodimo do mesta, kjer nas oznake "Petelinc" usmerijo desno na bolj strmo pot, po kateri v nekaj minutah prispemo na senožet (ob robu senožeti se nahaja klopca), čez katero se strmo vzpnemo. Pot naprej se vrne v gozd in nas mimo ruševin pripelje do označenega razpotja, kjer se priključimo markirani poti od Slavkovega doma na Golem Brdu.
Tu nadaljujemo desno ter se pričnemo vzpenjati po grebenu Jeterbenka, s katerega se nam občasno odpre nekaj razgleda proti jugu. Višje dosežemo nekakšen predvrh, s katerega se spustimo na manjši preval, kjer se priključimo poti s Katarine. Tu nadaljujemo naravnost in v nekaj korakih dosežemo vrh, sredi katerega stoji velik križ.
zemljevid poti - Jeterbenk
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sveta Katarina (Topol) ( 20 min), Rog ( 30 min), Sveti Jakob (1 h)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Preska - Jeterbenk1
Preska - Jeterbenk2
Preska - Jeterbenk3
Preska - Jeterbenk4
Preska - Jeterbenk5
Preska - Jeterbenk6
Preska - Jeterbenk7
Preska - Jeterbenk8
Preska - Jeterbenk9
Preska - Jeterbenk10
Preska - Jeterbenk11
Preska - Jeterbenk12
Preska - Jeterbenk13
Preska - Jeterbenk14
Preska - Jeterbenk15
Preska - Jeterbenk16
Preska - Jeterbenk17
Preska - Jeterbenk18
Preska - Jeterbenk19
Preska - Jeterbenk20
Preska - Jeterbenk21
Preska - Jeterbenk22
Preska - Jeterbenk23
Preska - Jeterbenk24
Preska - Jeterbenk25
Preska - Jeterbenk26
Preska - Jeterbenk27
Preska - Jeterbenk28
Preska - Jeterbenk29
Preska - Jeterbenk30
Preska - Jeterbenk31
Preska - Jeterbenk32
Preska - Jeterbenk33
Preska - Jeterbenk34
Preska - Jeterbenk35
Preska - Jeterbenk36
Preska - Jeterbenk37
Preska - Jeterbenk38
Preska - Jeterbenk39
Preska - Jeterbenk40
Preska - Jeterbenk41
Preska - Jeterbenk42
Preska - Jeterbenk43
Preska - Jeterbenk44
Preska - Jeterbenk45
Preska - Jeterbenk46
Preska - Jeterbenk47
Preska - Jeterbenk48
Preska - Jeterbenk49
Preska - Jeterbenk50
Preska - Jeterbenk51
Diskusija o izletu Preska - Jeterbenk (po grebenu)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki