Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Topol - Jeterbenk

Natisni
Izhodišče: Topol (700 m)
Širina/Dolžina: 46,0937°N 14,3695°E
Čas hoje: 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 74 m
Višinska razlika po poti: 130 m
Zemljevid: Ljubljana-Okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 17.961
 5 osebam je objava všeč
Število slik: 15
Število komentarjev: 7
Dostop do izhodišča:
Iz Medvod se zapeljemo v vas Sora, kjer se usmerimo proti vasi Topol (Katarina). Ko nas cesta pripelje v omenjeno vas parkiramo na velikem parkirišču.
Iz Dobrove se peljemo naprej proti Polhovem Gradcu. Ko nas smerokaz za vas Topol usmeri desno se usmerimo na to cesto in jim sledimo do križišča v vasi Topol. Nadaljujemo proti vasi Sora, a le do parkirišča, ki ga vidimo na desni strani ceste.
Opis poti:
S parkirišča se po asfaltirani cesti povzpnemo nekaj deset korakov do križišča ob katerem opazimo številne kažipote. Nadaljujemo levo v smeri svete Katarine, svetega Jakoba in Jeterbenka. Razmeroma strma asfaltirana cesta pa nas po nekaj minutah hoje pripelje do slabše označenega križišča pri kapelici, kjer nadaljujemo desno proti sveti Katarini in Jeterbenku (levo sveti Jakob). Pot nas nato mimo številnih planinskih tabel pripelje do cerkvice svete Katarine. Nadaljujemo naravnost po makadamski cesti, ki se začne spuščati in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do razpotja pri kapelici.
Nadaljujemo naravnost v smeri Jeterbenka (levo Žlebe, desno Slavkov dom) po široki poti, ki se višje pri vikendu spremeni v strmo pešpot, le ta pa nas v dobrih 5 minutah pripelje na vrh Jeterbenka.
zemljevid poti - Jeterbenk
Ob poti: Sveta Katarina (750m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sveta Katarina (Topol), Rog, Sveti Jakob
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Topol - Jeterbenk1
Topol - Jeterbenk2
Topol - Jeterbenk3
Topol - Jeterbenk4
Topol - Jeterbenk5
Topol - Jeterbenk6
Topol - Jeterbenk7
Topol - Jeterbenk8
Topol - Jeterbenk9
Topol - Jeterbenk10
Topol - Jeterbenk11
Topol - Jeterbenk12
Topol - Jeterbenk13
Topol - Jeterbenk14
Topol - Jeterbenk15
Diskusija o izletu Topol - Jeterbenk
fpetel122. 05. 2006
Jaz sem šel pred časom z avtobusom do Mednega, potem pa do Slavkovega doma, mimo cerkvice Petelinec na Jetrbenk. Potem pa do vasi Topol in v dolino in proti Vrhovcem. Zgoraj opisam in moj izlet sta najlepša v jasnih zgodnje spomladanskih dneh, ko skopni sneg. V spominu mi je ostal predvsem ogromen križ, lep razgled in cvetoči teloh.
Gost22. 09. 2006
Včeraj sva šli s svakinjo iz Preske, mimo Žleb in Sv. Marjete, na Sv. Katarino, Jetrbenk do Slavkovega doma in nazaj do Preske. Razgledi so čudoviti ! Vendar je pot ZELO SLABO OZNAČENA, nekje so oznake zbledele ali jih pa kar zmanjka, na razpotjih tudi ni oznak..kam !? Nekajkrat sva morali spraševati, če sva srečali koga, ali pa sva se obrnili in šli v "pravo" smer. Drugače bomo pa še šli na ta konec !lepo zadrega
Gost2. 11. 2006
Pred dobrim mesecem sva šli s svakinjo na pohod...tokrat nas je bilo več (5)... šli smo iz Sore do Sv. Jakoba, do Križa nad Sv. Katarino, na Jeterbenk in do Slavkovega doma in naprej do Preske, kjer smo imeli parkiran drugi avto. Tokrat so bile markacije dobro vidne saj so narejene na novo. Vse pohvale !!!velik nasmeh Razgledi čudoviti nasmeh
Gost14. 11. 2006
MT-Pot iz Slavkovega doma preko Petelinca in (kjer je sedaj gradbišče) mimo cerkvice (Podružnica sv. Jakob) po grebenu do vrha je v letošnjih jesenskih dneh čudovita. Po grebenu nekoliko strma in na določenih delih zdrsla zaradi listja. Na vrhu lep razgled proti Julicem in karavankam, proti Ljubljani pa je žal zaraščeno razgledišče. Čas poti od 1h30m do 2h.
mili30. 03. 2012
Včeraj sem na poti malo pod vrhom presenetila dve kači med parjenjem. V vpisni knjigi piše, da gre za dva modrasa. Ker bo zaradi cvetenja blagajan v teh dneh obiska več, opozarjam pohodnike na previdnost.
Lunatic30. 03. 2012
Na Jetrbenku jih je vselej precej, dam psa na vrvico pa gor dvakrat pogledam kam se usedem eekeekeek
KARAMELICA8. 02. 2015
Avto smo pustili pri igrišču v vasi Trnovec. Do vasi Topol smo šli po asfaltu, nato mimo cerkve na Sv. Katarini in nato na Jetrbenk. Vračali smo se po isti poti do gostilne na Sv. Katarini vendar nismo šli nazaj v dolino ampak mimo gostilne na Sv. Katarini v smeri Polhograjske grmade in Tošča. Ko pa smo prišli do vznožja Polhograjske grmade nismo šli na vrh ampak desno za Gonte in nato od tam po asfaltu v dolino. Prima krožna pot, hoda za dobre tri urice. Prečudovit dan pa še enkratna pehtranova potica na Gontah. Njami.jezik
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki