Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Polhograjsko hribovje in Ljubljana / Sveti Jakob / Legastja - Sveti Jakob (severna pot)

Legastja - Sveti Jakob (severna pot)

Natisni
Izhodišče: Legastja (438 m)
Širina/Dolžina: 46,1072°N 14,3498°E
Ime poti: severna pot
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 368 m
Višinska razlika po poti: 375 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 7.065
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 36
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Iz Ljubljane, Kranja ali Vodic se zapeljemo v Medvode, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. V križišču na začetku Sore, takoj za mostičkom zavijemo levo v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice proti Katarini (Topol), mi pa se po njej peljemo do gostilne Legastja, v bližini katere parkiramo na primernem mestu ob cesti (urejeno parkirišče ob gostilni je namenjeno gostom).
b) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. Na koncu Sore zavijemo desno v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice proti Katarini (Topol), mi pa se po njej peljemo do gostilne Legastja, v bližini katere parkiramo na primernem mestu ob cesti (urejeno parkirišče ob gostilni je namenjeno gostom).
Opis poti:
Z izhodišča pri gostilni Legastja najprej previdno prečimo cesto, nato pa se usmerimo na pešpot v smeri Sv. Jakoba. Pot se najprej vzpenja po travnatem kolovozu, ki nas vodi med senožetmi in pašniki, nato pa se položi in nas pripelje do manjšega zaselka, kjer stopimo na asfaltno cesto. Pot nadaljujemo med nekaj hišami, za katerimi se asfaltna cesta spremeni v kolovoz, po katerem se vzpnemo do bližnjih kozolcev. Pri kozolcih nas markacije usmerijo rahlo levo, na pot, ki se v nadaljevanju vzpenja po travniku. Lepo sledljiva, a v času visoke trave kar malce zaraščena pot, nas po nekaj minutah pripelje do druge asfaltne ceste, katero pa dosežemo na manjšem križišču, ob katerem se nahaja križ. Nadaljujemo po levi strani križa, po vzpenjajoči se cesti, po kateri hitro prispemo do zaselka nekaj hiš in označenega razpotja pri njih.
Pri razpotju zapustimo cesto in vzpon nadaljujemo levo v smeri 10 minut krajše poti na Sv. Jakoba. Ko stopimo v gozd, na slabše označenem razpotju nadaljujemo po levi spodnji poti, katera se v nadaljevanju rahlo spušča proti izraziti hudourniški grapi. Na drugi strani grape, se pot, ki se sprva nadaljuje po gozdnem kolovozu postopoma prične nekoliko strmeje vzpenjati. Višje nas markacije usmerijo desno na pot, ki nas v nekaj minutah pripelje iz gozda na razgledne senožeti. Kratek čas nadaljujemo po slabše vidni stezi, ki nas vodi preko senožeti, nato pa že stopimo na naslednjo asfaltno cesto, kateri sledimo v desno (levo Tehovec).
Po cesti, katera nas vodi po razglednem slemenu, s katerega se nam odpre lep pogled na Kamniško Savinjske Alpe hodimo le nekaj 10 korakov, nato pa nadaljujemo rahlo levo na planinsko pot, katera pa nas hitro pripelje do naslednjega razpotja.
Na omenjenem razpotju zapustimo kolovoz, ki po vzhodni strani obide vrh Sv. Jakoba in pot nadaljujemo desno v smeri omenjenega vrha. Pot naprej se prične strmo vzpenjati skozi pas grmičevja in gozda, nato pa se nekoliko položi in nas čez razgledno travnato pobočje pripelje do kolovoza, ki vodi proti vrhu Sv. Jakoba. Kolovozu sledimo v levo, mi pa se po njem v minuti nadaljnje hoje povzpnemo na razgleden vrh.
zemljevid poti - Sveti Jakob
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Legastja - Sveti Jakob1
Legastja - Sveti Jakob2
Legastja - Sveti Jakob3
Legastja - Sveti Jakob4
Legastja - Sveti Jakob5
Legastja - Sveti Jakob6
Legastja - Sveti Jakob7
Legastja - Sveti Jakob8
Legastja - Sveti Jakob9
Legastja - Sveti Jakob10
Legastja - Sveti Jakob11
Legastja - Sveti Jakob12
Legastja - Sveti Jakob13
Legastja - Sveti Jakob14
Legastja - Sveti Jakob15
Legastja - Sveti Jakob16
Legastja - Sveti Jakob17
Legastja - Sveti Jakob18
Legastja - Sveti Jakob19
Legastja - Sveti Jakob20
Legastja - Sveti Jakob21
Legastja - Sveti Jakob22
Legastja - Sveti Jakob23
Legastja - Sveti Jakob24
Legastja - Sveti Jakob25
Legastja - Sveti Jakob26
Legastja - Sveti Jakob27
Legastja - Sveti Jakob28
Legastja - Sveti Jakob29
Legastja - Sveti Jakob30
Legastja - Sveti Jakob31
Legastja - Sveti Jakob32
Legastja - Sveti Jakob33
Legastja - Sveti Jakob34
Legastja - Sveti Jakob35
Legastja - Sveti Jakob36
Diskusija o izletu Legastja - Sveti Jakob (severna pot)
balon22. 08. 2013
Ali je na vrhu tudi žig razen knjige?
ločanka2. 03. 2017
Všeč mi je ta pot, ker prav hitro stopiš na lep odprti svet senožeti, kjer hiteti kar ne moreš, toliko je za videti in če hodiš v tem času, tudi slišiš oglašanje mnogih ptic. Ko nadaljuješ v levo in prideš iz gozda spet na odprti svet, te čaka še prijeten vzpon skozi brezov gaj. Za ta vrh ni potrebno izbirati sončen dan, je lepo tudi v oblačnem in vetrovnem. Samo kaj, ko bolj redko pride na vrsto, ko je toliko vrhov.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki