Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Polhograjsko hribovje in Ljubljana / Sivka / Suhi Dol - Sivka (po cesti)

Suhi Dol - Sivka (po cesti)

Natisni
Izhodišče: Suhi Dol (681 m)
Širina/Dolžina: 46,0502°N 14,2013°E
Ime poti: po cesti
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 253 m
Višinska razlika po poti: 280 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 854
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 40
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Horjul (do sem iz Dobrove pri Ljubljani ali Vrhnike), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Vrzdencu, Šentjoštu in Gorenji vasi. Pri Vrzdencu se cesta prične strmeje vzpenjati, nato pa nas nekoliko naprej pripelje do serpentine, sredi katere se v levo odcepi cesta proti Šentjoštu in Smrečju. Nadaljujemo desno po glavni cesti, le ta pa nas kmalu pripelje na manjši preval, na koncu katerega se v desno odcepi cesta proti vasi Samotorica. Nadaljujemo naravnost, cesta pa se prične strmeje spuščati ter nas po krajšem spustu pripelje do zaselka Ljubljanica (spodnji del Butajnove), kjer pridemo na naslednje križišče. Nadaljujemo levo v smeri Gorenje vasi ter cesti sledimo do Suhega Dola, kjer na primernem prostoru parkiramo.
b) Zapeljemo se v Polhov Gradec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi. Cesti proti Gorenji vasi sledimo do naselja Suhi Dol, kjer na prelazu parkiramo na primernem mestu.
c) Zapeljemo se v Poljansko dolino, točneje do krožišča v Gorenji vasi, od koder nadaljujemo proti Lučinam in Vrhniki. Vzpenjajoči se asfaltni cesti v križiščih sledimo v smeri Horjula in Vrhnike, kmalu za naseljema Lučine in Dolge Njive pa prispemo do naselja Suhi Dol, kjer na prelazu parkiramo na primernem mestu.
Opis poti:
S prelaza na Suhem Dolu se usmerimo na asfaltno cesto v smeri Planine nad Horjulom, že kmalu pa se asfaltna cesta razcepi. Nadaljujemo po rahlo desni cesti, ki nas vodi med hišami in kjer nas spremljajo markacije. Višje se obe cesti združita, mi pa nadaljujemo desno ter se v nadaljevanju prečno vzpenjamo. Nekaj minut višje se s ceste rahlo v levo odcepi vzporedna pot, ki vodi deloma skozi gozd, mi pa nadaljujemo po cesti, ob kateri nas tudi spremljajo markacije. Nekoliko naprej zapustimo gozd, cesta pa nas pripelje do križišča pod cerkvijo sv. Andreja, kjer gremo levo v smeri zaselka Zameja. Po 100 metrih nadaljnje hoje prispemo do kapelice, kjer se ostro v desno odcepi kratka pot do cerkve sv. Andreja, ki se nahaja na razgledni vzpetini.
Od kapelice nadaljujemo naravnost ter v nekaj minutah prispemo do zaselka Zameja, kjer nas markacije usmerijo levo na stransko cesto, ki se za zadnjo kmetijo spremeni v kolovoz, le ta pa nas v rahlem vzponu vodi čez pašnik. Na drugem delu pašnika se kolovoz prične izgubljati, mi pa nadaljujemo rahlo levo do roba gozda, kjer se združimo s potjo skozi gozd.
Nadaljujemo naravnost oz. pred gozdom rahlo desno, kjer se pojavi široka steza. Pot naprej nas vodi skozi gozd, kjer hodimo po in ob grebenu Zlatnega vrha, hrib Gabrovc s kamnolomom pa obidemo po desni strani. Sledi še nekaj malega rahlega spusta in mimo večje kapelice dosežemo asfaltno cesto, kjer se poti ponovno ločita.
Naravnost preko ceste, katero dosežemo v križišču se nadaljuje strma pot proti Sivki, mi pa nadaljujemo desno ter s hojo nadaljujemo po cesti. Pri nekaj hišah izberemo rahlo levo zgornjo cesto, po kateri se vzpnemo do manjšega prevala ob kapelici, kjer gremo levo v smeri Sivke. Pot naprej nas sprva vodi skozi gozd, višje pa ob robu prostranih senožeti. Pri zadnjih drevesih prispemo do vpisne skrinjice, vrh pa se nahaja še nekaj 10 korakov naprej.
Suhi Dol - sv. Andrej 0:25, sv. Andrej - Sivka 1:15.
Opis in slike se nanašajo na stanje junija 2020.
zemljevid poti - Sivka
Ob poti: Sveti Andrej (Planina nad Horjulom) (798m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Suhi Dol - Sivka1
Suhi Dol - Sivka2
Suhi Dol - Sivka3
Suhi Dol - Sivka4
Suhi Dol - Sivka5
Suhi Dol - Sivka6
Suhi Dol - Sivka7
Suhi Dol - Sivka8
Suhi Dol - Sivka9
Suhi Dol - Sivka10
Suhi Dol - Sivka11
Suhi Dol - Sivka12
Suhi Dol - Sivka13
Suhi Dol - Sivka14
Suhi Dol - Sivka15
Suhi Dol - Sivka16
Suhi Dol - Sivka17
Suhi Dol - Sivka18
Suhi Dol - Sivka19
Suhi Dol - Sivka20
Suhi Dol - Sivka21
Suhi Dol - Sivka22
Suhi Dol - Sivka23
Suhi Dol - Sivka24
Suhi Dol - Sivka25
Suhi Dol - Sivka26
Suhi Dol - Sivka27
Suhi Dol - Sivka28
Suhi Dol - Sivka29
Suhi Dol - Sivka30
Suhi Dol - Sivka31
Suhi Dol - Sivka32
Suhi Dol - Sivka33
Suhi Dol - Sivka34
Suhi Dol - Sivka35
Suhi Dol - Sivka36
Suhi Dol - Sivka37
Suhi Dol - Sivka38
Suhi Dol - Sivka39
Suhi Dol - Sivka40
Diskusija o izletu Suhi Dol - Sivka (po cesti)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki