Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Polhograjsko hribovje in Ljubljana / Rog / Preska - Rog (čez Jeterbenk)

Preska - Rog (čez Jeterbenk)

Natisni
Izhodišče: Preska (332 m)
Širina/Dolžina: 46,1297°N 14,411°E
Ime poti: čez Jeterbenk
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 466 m
Višinska razlika po poti: 550 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 1.754
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 76
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Ljubljano, nato pa z vožnjo nadaljujemo po Celovški cesti proti Medvodam. Ko prispemo v Medvode, pri prvem semaforju zavijemo levo preko železniške proge v smeri Golega Brda, Žleb in Preske. Za železniško progo nadaljujemo desno po glavni cesti proti Preski, mi pa se po glavni cesti peljemo do prvega odcepa ceste v levo. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje, nato pa, ko na desni strani zagledamo športno igrišče bližnje osnovne šole, zavijemo levo na Cesto v Žlebeh. Ko se stanovanjske hiše na desni strani ceste končajo, prispemo do urejenega parkirišča, kjer parkiramo.
b) Iz Škofje Loke, Kranja ali Vodic se zapeljemo v Medvode, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Ljubljani. Pri zadnjem semaforju v Medvodah, le to se nahaja kakih 100 m naprej od trgovine Hofer, zavijemo desno preko železniške proge v smeri Golega Brda, Žleb in Preske. Za železniško progo nadaljujemo desno po glavni cesti proti Preski, mi pa se po glavni cesti peljemo do prvega odcepa ceste v levo. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje, nato pa, ko na desni strani zagledamo športno igrišče bližnje osnovne šole, zavijemo levo na Cesto v Žlebeh. Ko se stanovanjske hiše na desni strani ceste končajo, prispemo do urejenega parkirišča, kjer parkiramo.
Opis poti:
Na koncu parkirišča se nahaja označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Jeterbenka in Katarine (levo Slavkov dom na Golem Brdu). Pot nas sprva vodi po makadamski cesti, katera se za manjšo hiško spremeni v kolovoz, mi pa z njega nadaljujemo levo v gozd, kjer najprej prečimo potoček. V nadaljevanju se zložno vzpenjamo po občasno zaraščeni poti, katera nas vodi mimo več manjših razpotij, kjer sledimo markacijam. Po nekaj minutah zložnega vzpona pot zavije rahlo v levo ter se postopoma spusti do gozdne ceste, katero pa le prečimo. Sledi še nekaj malega spusta, nato pa dosežemo asfaltno cesto in ji sledimo v desno, a po njej hodimo le kratek čas, saj nas rdeče planinske table usmerijo levo k bližnji stiskalnici sadja.
Stiskalnico sadja pr Andrej obidemo po levi strani, nato pa za njo nadaljujemo preko mostička v gozd. V gozdu najprej nadaljujemo desno in se v nekaj minutah vzpnemo do kolovoza, po katerem stopimo iz gozda. Pot naprej nas vodi po omenjenem kolovozu, le ta pa sprva mimo hiše, nato pa ob lepih pogledih na Polhograjsko hribovje. Po krajšem spustu dosežemo asfaltno cesto, katero pa le prečimo, saj pot nadaljujemo po makadamski cesti. Cesta se kmalu razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po levi spodnji, po kateri hitro prispemo do levega ovinka, ob katerem se nahaja označeno parkirišče Žlebe.
S parkirišča nadaljujemo po kolovozu v smeri Katarine, Jeterbenka in sv. Marjete (levo Petelinc), kateri se nadaljuje po levi strani potočka. Po nekaj 10 korakih zapustimo omenjeni kolovoz in nadaljujemo desno v gozd, kjer se najprej spustimo do potočka in ga tudi prečimo. Na drugi strani se kratek čas še zložno vzpenjamo, nato pa pot zavije desno in se strmeje vzpne. Nekoliko višje prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo (desno cerkev sv. Marjete 3 minute) ter na bližnjem naslednjem ponovno levo. Še malo naprej pa se pot razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po spodnji levi (desno Jeterbenk čez Turnice), katera v nadaljevanju nekaj časa ni markirana, je pa na večini razpotij označena.
Od neoznačenega razpotja se najprej lahkotno spustimo do manjšega grabna, nato pa se zložno vzpenjamo do kolovoza, kateremu sledimo v levo, mi pa po njem hodimo do mesta, kjer nas oznake "Petelinc" usmerijo desno na bolj strmo pot, po kateri v nekaj minutah prispemo na senožet (ob robu senožeti se nahaja klopca), čez katero se strmo vzpnemo. Pot naprej se vrne v gozd in nas mimo ruševin pripelje do označenega razpotja, kjer se priključimo markirani poti od Slavkovega doma na Golem Brdu.
Tu nadaljujemo desno ter se pričnemo vzpenjati po grebenu Jeterbenka, s katerega se nam občasno odpre nekaj razgleda proti jugu. Višje dosežemo nekakšen predvrh, s katerega se spustimo na manjši preval, kjer se priključimo poti s Katarine. Tu nadaljujemo naravnost in v nekaj korakih dosežemo vrh, sredi katerega stoji velik križ.
Z razpotja nekaj korakov pod vrhom nadaljujemo v smeri Katarine ter se najprej strmo spustimo skozi gozd, nato pa prispemo do vikenda, kjer se pot položi in nas pripelje na cesto. Pot nadaljujemo po cesti, ki nas hitro pripelje do razpotja pri kapelici.
Z omenjenega razpotja, ki se nahaja ob robu gozda nadaljujemo naravnost (ostro levo Jeterbenk, levo Slavkov dom na Golem Brdu) po razgledni cesti, po kateri hitro prispemo do naslednjega razpotja, od koder nadaljujemo naravnost na pešpot, ki se nadaljuje med dvema cestama (leva cesta vodi proti Katarini, desna pa proti kmetiji Kozomer). Pot naprej se hitro vzpne do klopce in mize, nato pa se kratek čas nadaljuje ob robu gozda, kjer se nam odpre lep razgled. Višje gre pot v gozd ter nas pripelje na predvrh, s katerega se mimo bajte spusti do kolovoza. Po kolovozu se vzpenjamo le kratek čas, nato pa na mestu, kjer kolovoz zavije nekoliko v desno, nadaljujemo naravnost navzgor na dobro uhojeno stezo, ki se prične strmo vzpenjati čez senožet. Višje gre pot v gozd, kjer se še strmeje vzpne. Ko nekoliko višje stopimo iz gozda smo že na vrhu Roga ob velikem lesenem križu.
zemljevid poti - Rog
Ob poti: Sveta Marjeta pod Jeterbenkom (482m), Jeterbenk (774m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sveti Jakob
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Preska - Rog1
Preska - Rog2
Preska - Rog3
Preska - Rog4
Preska - Rog5
Preska - Rog6
Preska - Rog7
Preska - Rog8
Preska - Rog9
Preska - Rog10
Preska - Rog11
Preska - Rog12
Preska - Rog13
Preska - Rog14
Preska - Rog15
Preska - Rog16
Preska - Rog17
Preska - Rog18
Preska - Rog19
Preska - Rog20
Preska - Rog21
Preska - Rog22
Preska - Rog23
Preska - Rog24
Preska - Rog25
Preska - Rog26
Preska - Rog27
Preska - Rog28
Preska - Rog29
Preska - Rog30
Preska - Rog31
Preska - Rog32
Preska - Rog33
Preska - Rog34
Preska - Rog35
Preska - Rog36
Preska - Rog37
Preska - Rog38
Preska - Rog39
Preska - Rog40
Preska - Rog41
Preska - Rog42
Preska - Rog43
Preska - Rog44
Preska - Rog45
Preska - Rog46
Preska - Rog47
Preska - Rog48
Preska - Rog49
Preska - Rog50
Preska - Rog51
Preska - Rog52
Preska - Rog53
Preska - Rog54
Preska - Rog55
Preska - Rog56
Preska - Rog57
Preska - Rog58
Preska - Rog59
Preska - Rog60
Preska - Rog61
Preska - Rog62
Preska - Rog63
Preska - Rog64
Preska - Rog65
Preska - Rog66
Preska - Rog67
Preska - Rog68
Preska - Rog69
Preska - Rog70
Preska - Rog71
Preska - Rog72
Preska - Rog73
Preska - Rog74
Preska - Rog75
Preska - Rog76
Diskusija o izletu Preska - Rog (čez Jeterbenk)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki