Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Pohorje, Dravinjske gorice in Haloze / Kremžarjev vrh / Gradišče - Kremžarjev vrh

Gradišče - Kremžarjev vrh

Natisni
Izhodišče: Gradišče (460 m)
Širina/Dolžina: 46,5151°N 15,0974°E
Čas hoje: 1 h 55 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 704 m
Višinska razlika po poti: 704 m
Zemljevid: Pohorje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 16.821
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 31
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Slovenj Gradec (do sem iz Velenja, Dravograda ali raven na Koroškem), nato pa iz krožišča pri trgovini Hofer zapeljemo na izvoz Legen in Kope. Sledi vožnja skozi Legensko naselje, nato pa zapustimo cesto proti Kopam in nadaljujemo naravnost na stransko cesto v smeri Gradišča. V nadaljevanju se peljemo po dolini potoka Reka ter že kmalu zavijemo levo v smeri domačije Gradiščar. Sledi nekaj prečnega vzpona, kjer gremo mimo nekaj hiš, ko pa cesta zavije ostro desno, pa nadaljujemo naravnost in parkiramo na označenem parkirišču, ki se nahaja ob križišču in znamenju.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po asfaltni cesti, ki se nadaljuje proti vzhodu (ob križišču, kjer smo parkirali lahko pričnemo tudi ob postajah križevega pota, ali po nemarkirani stezi, ki se s ceste odcepi takoj ob križišču - vse poti pa se po nekaj minutah združijo), po približno minuti hoje pa se priključimo markirani poti iz Slovenj Gradca. Kratek čas še nadaljujemo po cesti, nato pa nas markacije usmerijo rahlo levo, na pešpot, ki se vzpne skozi gozd. Hitro se nam z leve priključi prej omenjena neoznačena pot, nekoliko višje, pri prečenju makadamske ceste, pa še pot ob postajah križevega pota.
Sledi vzpon preko razglednega travnatega pobočja, nato pa za prečenjem slabše ceste ponovno preidemo v gozd. Gozd hitro zapustimo in prispemo do druge senožeti, ob robu katere nadaljujemo do manjšega zaselka, kjer stopimo na cesto. Tu, ob cesti, kateri sledimo nekaj metrov, opazimo križ in se nato usmerimo levo na širok kolovoz, ki ga po nekaj metrih zapustimo. Oznake nas namreč usmerijo desno navzgor, na pot, ki nas skozi gozd pripelje do naslednjega zaselka. Tu ponovno stopimo na cesto, ki ji sledimo v levo. Po nekaj minutah hoje po cesti pridemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost po spodnji cesti, ki nas pripelje do naslednjega zaselka. Le nekaj metrov pred hišo markirana pot zavije levo in se nadaljuje po kolovozu. Tej poti nato sledimo do naslednjega zaselka, za katerim nekaj metrov hodimo po cesti. Markacije nas tu ponovno usmerijo na pešpot, ki nekoliko višje še enkrat preči cesto. Pot se za tem za krajši čas nekoliko bolj vzpne in nas pripelje na razpotje, kjer se nam priključi pot iz Dravograda. Tu nadaljujemo desno in po krajšem vzponu po deloma neporaščenem pobočju pridemo do Koče pod Kremžarjevim vrhom.
Od koče nadaljujemo levo v smeri Kremžarjevega vrha. Po nekaj minutah nas pot pripelje do zanimive kapelice, ki je pol odprta, pol pa steklena. Tu nadaljujemo naravnost in poti, ki nas pelje rahlo navzgor sledimo čez razgledno pobočje, kjer se nam odpre pogled proti Košenjaku. Pot gre nato v gozd, kateri se ne konča niti na vrhu, ki ga dosežemo v nekaj minutah nadaljnje hoje.
Izhodišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom 1:45, Koča pod Kremžarjevim vrhom - Kremžarjev vrh 0:10.
zemljevid poti - Kremžarjev vrh
Ob poti: Koča pod Kremžarjevim vrhom (1102m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kremžarjev vrh
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Gradišče - Kremžarjev vrh1
Gradišče - Kremžarjev vrh2
Gradišče - Kremžarjev vrh3
Gradišče - Kremžarjev vrh4
Gradišče - Kremžarjev vrh5
Gradišče - Kremžarjev vrh6
Gradišče - Kremžarjev vrh7
Gradišče - Kremžarjev vrh8
Gradišče - Kremžarjev vrh9
Gradišče - Kremžarjev vrh10
Gradišče - Kremžarjev vrh11
Gradišče - Kremžarjev vrh12
Gradišče - Kremžarjev vrh13
Gradišče - Kremžarjev vrh14
Gradišče - Kremžarjev vrh15
Gradišče - Kremžarjev vrh16
Gradišče - Kremžarjev vrh17
Gradišče - Kremžarjev vrh18
Gradišče - Kremžarjev vrh19
Gradišče - Kremžarjev vrh20
Gradišče - Kremžarjev vrh21
Gradišče - Kremžarjev vrh22
Gradišče - Kremžarjev vrh23
Gradišče - Kremžarjev vrh24
Gradišče - Kremžarjev vrh25
Gradišče - Kremžarjev vrh26
Gradišče - Kremžarjev vrh27
Gradišče - Kremžarjev vrh28
Gradišče - Kremžarjev vrh29
Gradišče - Kremžarjev vrh30
Gradišče - Kremžarjev vrh31
Diskusija o izletu Gradišče - Kremžarjev vrh
Kokta9. 04. 2012
Res krasna tura. Naj samo omenim, da je nižje, pri tablah kmetij urejeno in označeno parkirišče. Sama pot je dobro markirana. V koči zelo prijazna oskrbnika. Fajn domača "župa". Toplo priporočam obisk vrha in koče. Še se vrnem na Koroško nasmeh
irenan8. 02. 2017
Danes sva z možem šla na Kremžarjev vrh iz Gradišča. Za vzpon sva porabila 1.30 h in res nisva hitela pri hoji. Sva rekreativna pohodnika. Višje je bilo kar nekaj snega, kar je hojo še podaljšalo. Menim, da je čas hoje 2 h malo pretiran. Sicer pa zelo lep izlet. Priporočam.nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki