Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Storžič / Laško - Storžič (čez Javornik)

Laško - Storžič (čez Javornik)

Natisni
Izhodišče: Laško (740 m)
Širina/Dolžina: 46,3256°N 14,3969°E
Ime poti: čez Javornik
Čas hoje: 4 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1392 m
Višinska razlika po poti: 1450 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 57.226
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 30
Število komentarjev: 16
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Ko prispemo v Bašelj se najprej na začetku levega ovinka v smeri naravnost nadaljuje ožja cesta, ki vodi do parkirišča pri brunarici TD Bašelj (v opisih izhodišče Bašelj), mi pa od omenjenega križišča po glavni cesti nadaljujemo še dobrih 100 m do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno po cesti proti Gamsovemu raju in zaselku Laško. Le kakih 50 m naprej nadaljujemo po levi cesti, katera se postopoma prične zmerno vzpenjati. Pri zaselku Laško ponovno nadaljujemo levo, nato pa se asfalt konča in z vožnjo nadaljujemo po strmi makadamski cesti, kateri sledimo do parkirišča, ob manjšem križišču. Ob križišču se nahajajo rdeče planinske smerne table.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo, Zgornjo Belo (v Zgornji Beli se priključimo cesti iz Preddvora) do Bašlja, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, kjer se v smeri naravnost nadaljuje ožja cesta, ki vodi do parkirišča pri brunarici TD Bašelj (v opisih izhodišče Bašelj), mi pa od omenjenega križišča po glavni cesti nadaljujemo še dobrih 100 m do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno po cesti proti Gamsovemu raju in zaselku Laško. Le kakih 50 m naprej nadaljujemo po levi cesti, katera se postopoma prične zmerno vzpenjati. Pri zaselku Laško ponovno nadaljujemo levo, nato pa se asfalt konča in z vožnjo nadaljujemo po strmi makadamski cesti, kateri sledimo do parkirišča, ob manjšem križišču. Ob križišču se nahajajo rdeče planinske smerne table.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na strm kolovoz v smeri Lovrenca. Strmina kmalu popusti pot pa nas pripelje na razpotje, kjer se desno odcepi pot do cerkve Svetega Lovrenca. Mi nadaljujemo po spodnji kolovozni poti, ki se spet strmeje vzpne in nas po 15 minutah hoje od avta pripelje do doma na Lovrencu. Pri domu nadaljujemo po poti proti Storžiču. Že po nekaj korakih nas pot pripelje iz gozda na travnike pod cerkvijo. Cerkev Svetega Lovrenca dosežemo v nekaj minutah hoje po travniku. Pri cerkvi se usmerimo rahlo desno v gozd, kjer nas kolovozna pot v rahlem spustu pripelje na neizrazito sedelce, kjer se nam priključi pot z nekoliko višjega izhodišča. Naprej nadaljujemo v smeri Storžiča še naprej po kolovozu, ki pa se rahlo vzpenja. Kolovoz se čez nekaj minut spremeni v peš pot, ki se začne strmo vzpenjati skozi gozd. Po približno pol ure hoje od mesta ko se kolovoz konča stopimo iz gozda. Odprejo se nam lepi razgledi na južna pobočja Storžiča. Strmina poti pa ne popusti še nadaljnjih 30 minut do klopce na razpotju. Naprej se usmerimo levo proti Javorniku in Poljani (desno Kališče). Pot naprej preči južna pobočja Storžiča proti zahodu z nekaj krajšimi spusti in vzponi. Po 20 minutah prečenja pridemo na razpotje v jugozahodni grapi Storžiča. Planino Javornik vidimo levo (5 minut), mi pa se usmerimo desno proti Storžiču (po žlebu). Pot se začne vzpenjati ob sprva ožji grapi, ki pa se kmalu razširi. Strmina poti začne naraščati, pot pa se vzpenja po strmih travnatih pobočjih jugozahodne grape Storžiča. V zimskem času je ta del poti izpostavljen snežnim plazovom. Po uri in petnajst minut vzpona nas pot pripelje na greben, kjer se nam odpre lep razgled na vzhodno stran. Tu nadaljujemo levo po vršnem pobočju Storžiča katerega vrh dosežemo v 15 minutah razgledne hoje.
Laško - Javornik 2:15, Javornik - Storžič 1:55.
zemljevid poti - Storžič
Ob poti: Dom na Lovrencu (Bašelj) (860m), Sveti Lovrenc (Bašelj) (892m), Krničarjeva koča na planini Javornik (1390m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Laško - Storžič1
Laško - Storžič2
Laško - Storžič3
Laško - Storžič4
Laško - Storžič5
Laško - Storžič6
Laško - Storžič7
Laško - Storžič8
Laško - Storžič9
Laško - Storžič10
Laško - Storžič11
Laško - Storžič12
Laško - Storžič13
Laško - Storžič14
Laško - Storžič15
Laško - Storžič16
Laško - Storžič17
Laško - Storžič18
Laško - Storžič19
Laško - Storžič20
Laško - Storžič21
Laško - Storžič22
Laško - Storžič23
Laško - Storžič24
Laško - Storžič25
Laško - Storžič26
Laško - Storžič27
Laško - Storžič28
Laško - Storžič29
Laško - Storžič30
Diskusija o izletu Laško - Storžič (čez Javornik)
MartinaZ1. 07. 2008
29.06.08 smo prehodili to bot. Bila je ena najlepših. Zelo slikovita in razgibana, ob poti veliko rož. Srečo pa smo imeli, da se je sonce malo skrivalo, drugače bi bili pečeni-dobesednonasmeh Priporočam zgodnji štart.
Fazo2. 08. 2009
Okoli krničarjeve koče na planini javornik je vse razrito, po grapi navzgor pa je še polno podrtega drevja od pretekle zime. Tu je pot prav "grda" vse ostalo je pa super. Danes je bilo prekleto vroče!

Lp, matevž
Mate076. 09. 2009
Tole pot sem opravil danes v Nedeljo. Pot je zelo dobro označena edino nekje na sredini poti je razpotje DESNO (Kališče) ali LEVO ( za lažjo pot se obrnite LEVO...slika 16. Je pa sama tura zelo naporna, tako da za kakšne, ki nimajo kondicije odsvetujem.
Jaz sem porabil celih 4 ure, da sem prišel gor. Sem pa namerno toliko časa hodil, ker sem veliko počival in si ogledoval naša mesta, naselja, vasi, gore, planine....
pikicapikica11. 04. 2010
Zanima me, če je to najlažja/najmanj nevarna pot na Storžič? Če ne, katero pot svetujete? Katera pa je najlepša? Kondicija ni problem, imam pa strah pred prepadi. Hvala lepa!
Bojan_A11. 04. 2010
Ta pot in tista s Povelj sta edini povsem brez varoval. V kopnem sta povsem varni. Trenutno - pozimi pa je seveda drugače.
serajko11. 04. 2010
Pikicapikica
Ta pot je varna šele ko povsem skopni sneg. Vtem času je še velika nevarnost talnega plazu , ki skoraj vsako leto pustoši po žlebu. Zoprna je tudi po dežju saj postane blatna: V slučaju slabše kondicije je možen pohod tudi od Doma pod Storžičem . Lansko leto je ta vzpon opravila brez problemov pohodnica s podobnimi problemi " vrtoglavico". Če rabiš več info, pošlji zs pa ti pojasnim detalno.
lp
pohodnica5313. 04. 2010
Hojla pikicapikica; ja, pohodnica53 je lani poleti, kljub vrtoglavosti in strahu pred prepadi, brez problemov prilezla na Storžičvelik nasmeh; bilo je krasno,nič prepadno (Psice sem se izognila na široko hehehe), startala pa sem od Doma pod Storžičem, nato mimo Velike in Male Polane ter planine Javornik, sicer pa ti bo serajko zagotovo pomagal z izčrpnimi informacijami tako kot je meni; pa lp
Iguana25. 05. 2010
Bojan A, bo zaziher vedel.....je še dosti snega na poti iz Laškega do vrha Storžiča?
Gorazd G25. 05. 2010
Laško-Kališče-Storžič(vzhodni greben)-JZ grapa-Lovrenc-Laško.

Bili včeraj. V JZ grapi sta na poti še dve kratki (nekaj metrov)zasneženi prečnici, ki pa se ju da verjetno tudi obiti. Težav ni.

Snežni jezik je spodaj še skoraj do razcepa Kališče/Povlje, po katerem se da lepo "posmučati", seveda pa je možen tudi peš sestop. nasmeh
Iguana25. 05. 2010
Bom jaz še malo počakala, me je prečenja snega od lanske izkušnje prava groza, pa tudi če je samo meter.Storžič me bo počakal.
Hvala Gorazd za poročilo.
Branee1. 07. 2011
Pozdrav!

Imam namen opraviti tole pot v nedeljo pa me zanima ali je v visokogorju napoved dobra?

Ker nekaj sem bral da je majhna moznost ploh oz neviht popoldan drugace pa pretezno jasno (vendar je bilo za julijce) pa me zanima ali lahko pricakujem tudi v kam. sav. podobno vreme?

Pozdrav Brane
ANČIKA11. 09. 2011
Ojla! Pohodnica53, prosim če mi poveš bolj natančno pot od Doma pod Storžičem mimo Velike in Male Polane ter planine Javornik na Storžič, ker bi rada naredila podobno turo kot si ti napisala 13.4.2010 Hvala in lp
Alni9. 07. 2012
Koliko je makedama po tej poti z avtom in kakšna je cesta? Hvalanasmeh
mic22. 09. 2013
Včeraj po tej poti osvojila Storžičnasmeh.Pot je, kar se kondicije tiče po moji oceni ( letos osvojila že devet dvatisočakov )zelo zahtevna.Večina poti si grizeš kolenavelik nasmeh.Za celoten vspon sem porabila celih pet ur.Imam pa pripombo na oznako na Javorniku, piše Storžič 1 h 30m.To ne drži.Jaz sem porabila 2 h 30m.( brez postanka ) Pot je primirna za nas ,ki imamo strah pred prepadinasmehnasmehnasmeh
anč22. 09. 2013
Pot iz Povelj preko Javornika ni zelo zahtevna, je pa zelo strma. Tudi časi so realni, sama porabim 1h 50min iz Polvelj do vrha.
Darxta22. 09. 2013
Jaz se strinjam, da 1h 30min iz iz Javornika ni realno. Za nek normalen tempo bi bilo bolj primerno 2h. Je pa zato dolžina celotne poti (4h) primerno navedena nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki